Zaweiszenie wyżej o 5 cm....
Moderator: Jerry
Nie koniecznie w kompletach. Ja kupilem amorki OME i sprezynki OME ale w nieco innej konfiguracji niz podajesz. Wszystko zalezy jak auto bedzie obciazone, jak bedzie eksploatowane i czy jest lift czy nie ma. Pisalem o tym dokladnie jakis czas temu. Konsultowalem sie w sprawie doboru sprezynek w fabryce OME/ARB w Australii. Jezeli poszukasz moje posty to powinienes znalezc. Teraz z glowy nie pamietam numerkow sprezynek i amorkow.hannes pisze:dodam ze te amortyzatory sa sprzedawane w kompletach +2" wraz z tymi sprezynami
amory N115 przod N44 tyl
sprezyny 767 na przod i 762 na tyl
wiec nie wiem ktora droge wybrac.
Marcin (gucio1234)
POPRAWKA:
Moja korespondencja z OME/ARB jest tu:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... c&start=25
ale dotyczy wyboru zderzaka stalowego.
Poza tym dostalem od nich wskazowki co do wyboru sprezyn ale nie jestem pewnien czy o tym pisalem na forum. Jakby zalezalo komus to prosze na priv i postaram sie poszukac w starych mailach tych informacji.
A tak przy okazji to wlasnie zauwazylem ze mi stuknal jubileuszowy 200 post

Poza tym dostalem od nich wskazowki co do wyboru sprezyn ale nie jestem pewnien czy o tym pisalem na forum. Jakby zalezalo komus to prosze na priv i postaram sie poszukac w starych mailach tych informacji.
A tak przy okazji to wlasnie zauwazylem ze mi stuknal jubileuszowy 200 post

Marcin (gucio1234)
takie jubileuszowe posty to ja mialem juz ze 4 razygucio1234 pisze:POPRAWKA:
A tak przy okazji to wlasnie zauwazylem ze mi stuknal jubileuszowy 200 post![]()
![]()
a ten zestaw ktory ja nabylem sprawdzi sie ? z przodu chce niedlugo zalozyc zderzak + wyciaggucio1234 pisze: Nie koniecznie w kompletach. Ja kupilem amorki OME i sprezynki OME ale w nieco innej konfiguracji niz podajesz. Wszystko zalezy jak auto bedzie obciazone, jak bedzie eksploatowane i czy jest lift czy nie ma. Pisalem o tym dokladnie jakis czas temu. Konsultowalem sie w sprawie doboru sprezynek w fabryce OME/ARB w Australii. Jezeli poszukasz moje posty to powinienes znalezc. Teraz z glowy nie pamietam numerkow sprezynek i amorkow.
z tylu pewnie tez w niedalekiej przyszlosci zderzak
pozdrawiam
Doszukałem w zapiskach. Mam zamontowany taki zestaw OME :
Sprezyny:
Przod 751
Tyl 762
Amorki
Przod N115
Tyl N44
Obecnie:
Z przodu zderzak ARB (na razie bez wincha)
Z tylu zderzak WT4x4
Jestem zadowolony.
ARB sugerowal, ze jakby po zamontowaniu wyciagarki przod sie za bardo obnizyl, to zeby zmienic przednie sprezyny na mocniejsze - ale nie moge znalezc jaki to mial byc numer. Generalnie 751 powinny robic nawet z winchem.
Sprezyny:
Przod 751
Tyl 762
Amorki
Przod N115
Tyl N44
Obecnie:
Z przodu zderzak ARB (na razie bez wincha)
Z tylu zderzak WT4x4
Jestem zadowolony.
ARB sugerowal, ze jakby po zamontowaniu wyciagarki przod sie za bardo obnizyl, to zeby zmienic przednie sprezyny na mocniejsze - ale nie moge znalezc jaki to mial byc numer. Generalnie 751 powinny robic nawet z winchem.
Marcin (gucio1234)
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
ja akurat mam skorpiona sprężyny na początku dostałem na przód o przekroju 16mm a tyl 18 , niestety przy masywnym zderzaku z pałąkiem i wyciągarce 16800lbs (52kg) przód siadł jak przed liftem
teraz dostałem przednie sprężyny na 17mm, nie siadają ale przy jeździe potrafią czasami dobić amor, myślę ze czeka mnie znowu wymiana tyle ze na 18 takie jak są z tylu i pewnie będzie wtedy ok
amortyzatory mam Procompa dziwne dwa dni temu odpadła końcówka amora tylnego , ta czesc która sie przykręca do mostu ciekawe czy wymienia to na gwarancji
teraz dostałem przednie sprężyny na 17mm, nie siadają ale przy jeździe potrafią czasami dobić amor, myślę ze czeka mnie znowu wymiana tyle ze na 18 takie jak są z tylu i pewnie będzie wtedy ok
amortyzatory mam Procompa dziwne dwa dni temu odpadła końcówka amora tylnego , ta czesc która sie przykręca do mostu ciekawe czy wymienia to na gwarancji
A tak w ogole to z innej beczki...chciał bym wrzucić lift do dyskoteki ok 2 cale,problem polega na tym że dość często ciągne lawete.Czy jest możliwość przeróbki haka?Obecnie końcówka haka jest założona na samym"dole".Jeśli nawet podniosę Disco o ok 5cm to jakie zastosować sprężyny(mocniejsze?) i co zrobić z hakiem?
jak założysz sprężyny +2" to pewnie też założysz wyższe oponypixel pisze:A tak w ogole to z innej beczki...chciał bym wrzucić lift do dyskoteki ok 2 cale,problem polega na tym że dość często ciągne lawete.Czy jest możliwość przeróbki haka?Obecnie końcówka haka jest założona na samym"dole".Jeśli nawet podniosę Disco o ok 5cm to jakie zastosować sprężyny(mocniejsze?) i co zrobić z hakiem?
zatem hak pójdzie trochę więcej do góry

znam ten ból i w warsztacie z hakami, poprosiłem i dorobili mi drugą końcówkę wyciągniętą bardziej w dół - do kempingu i przyczepki towarowej daje radę

można też kombinować z kawałkiem płyty przykręcanej do oryginalnego mocowania i dopiero do niej hak niżej, ale wówczas warto się zastanowić nad przerobieniem "wąsów" mocujących do ramy obok zbiornika coby "podeprzeć" płytę

LR Rendzi stajla 

Amorki przy lifcie można obniżyć na górnym mocowaniu (i przednie i tylne).
Można założyć dłuższe (a w zasadzie - o dłuższym skoku, bo za dlugi przy dobiciu może się zepsuć)
Jak się wyjmie stabilizator, to mamy taki skok, że spring wylata.
potrzebny dyslokator.
itp itd...
Zmiana jednego pociąga za sobą konieczność wymiany następnych rzeczy - i tak się kółko zamyka
Można założyć dłuższe (a w zasadzie - o dłuższym skoku, bo za dlugi przy dobiciu może się zepsuć)
Jak się wyjmie stabilizator, to mamy taki skok, że spring wylata.
potrzebny dyslokator.
itp itd...
Zmiana jednego pociąga za sobą konieczność wymiany następnych rzeczy - i tak się kółko zamyka

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
tralalalahannes pisze:no racja, tylko ze ja np kupilem amory OME +2" i sa takiej samej dlugosci jak standardowe, cos chyba nie tak
ja jak zamawiałem:
- amortyzatory do disco (innej firmy) - przyszły złe bodajże oczko-oczko

- amortyzatory do rrc - przyszły zupełnie inne bo do disco2

- osłonę przednią drążka - przyszła ale z mocowaniami do defa

po reklamacji nie było problemów i przysłali to co powinni

LR Rendzi stajla