Polybush'e vs guma

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » pt paź 31, 2008 5:02 pm

TRAWOLT pisze: piję dziś do nieprzytomności - pożytek taki, że już nie zamule dzisiaj forum roll: :D
Na zdrowie :)2
Też dziś się upadlam.

ale pamiętaj:
" Dzisiaj jest pierwszym dniem reszty twojego życia... "

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pt paź 31, 2008 6:46 pm

Toroo pisze:
TRAWOLT pisze: piję dziś do nieprzytomności - pożytek taki, że już nie zamule dzisiaj forum roll: :D
Na zdrowie :)2
Też dziś się upadlam.

ale pamiętaj:
" Dzisiaj jest pierwszym dniem reszty twojego życia... "

....a ja myslalem,ze "twoje lepsze jutro bylo wczoraj" :)21

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » pt paź 31, 2008 7:17 pm

Bert masz racje wyrwało bo dostało po dupie i wahacze były standard więc pracowały pod złym kontem, teraz też zmieniłem wahacze o innym koncie i jest ok. Z tym, że jak pisałem na panhardzie też się rozleciały luźne się zrobiły nawet metalowe tuleje :evil: ogólnie wielkie g
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt paź 31, 2008 7:41 pm

kondziu pisze:Bert masz racje wyrwało bo dostało po dupie i wahacze były standard więc pracowały pod złym kontem, teraz też zmieniłem wahacze o innym koncie i jest ok. Z tym, że jak pisałem na panhardzie też się rozleciały luźne się zrobiły nawet metalowe tuleje :evil: ogólnie wielkie g
apropos panharda, wiesz, ze jak masz podniesione auto na sprezynach to panhard jest na skrajnej i dlatego wykancza tak szybko "gumy", generalnie powinien byc taki co "go to mozna podrgegulowac".
Zauwaz, ze nawet pomarancze wydalaja tam gdzie oddzialywanie "podniesienia" jest zadne, lub bardzo male / radiusy-most, wachacze przy moscie, sierznol itd/
Zatem podnoszac auto a nie robiac poprawek w elementach /wachacze, panhard/ musi liczyc sie z szybszym /co nie oznacza blyskawicznym/ zuzyciem "gum"
PZDR
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
tedi73

Post autor: tedi73 » sob lis 01, 2008 12:41 am

dzięki bardzo, rozjaśniło mi to trochę sytuacje, w razie czego, będę pytał :)

Awatar użytkownika
scyzoryk73

Post autor: scyzoryk73 » sob lis 01, 2008 12:55 am

bert pisze:
kondziu pisze:Bert masz racje wyrwało bo dostało po dupie i wahacze były standard więc pracowały pod złym kontem, teraz też zmieniłem wahacze o innym koncie i jest ok. Z tym, że jak pisałem na panhardzie też się rozleciały luźne się zrobiły nawet metalowe tuleje :evil: ogólnie wielkie g
apropos panharda, wiesz, ze jak masz podniesione auto na sprezynach to panhard jest na skrajnej i dlatego wykancza tak szybko "gumy", generalnie powinien byc taki co "go to mozna podrgegulowac".
Zauwaz, ze nawet pomarancze wydalaja tam gdzie oddzialywanie "podniesienia" jest zadne, lub bardzo male / radiusy-most, wachacze przy moscie, sierznol itd/
Zatem podnoszac auto a nie robiac poprawek w elementach /wachacze, panhard/ musi liczyc sie z szybszym /co nie oznacza blyskawicznym/ zuzyciem "gum"
PZDR
Norbert J. Zbróg
Norbercie co oznacza szybsze zużycie gum bo ja na polibuszach krajowych, przy aucie podwyższonym i nie oszczędzanym (oesy na czas) mam już ponad 30 tysi i luzu niet...
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach
za pasem nóż a w ręku kij, krawieckie szydło w kapeluszu

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob lis 01, 2008 1:05 am

Norbercie co oznacza szybsze zużycie gum bo ja na polibuszach krajowych, przy aucie podwyższonym i nie oszczędzanym (oesy na czas) mam już ponad 30 tysi i luzu niet...
[/quote]

to zalezy po czym i z czym jezdzisz , w moich /2 x disco/ robie "poli" na ogol zolte co jakies 30 - 60 tys, ale ja nawet jak do sklepu jade to po dziurach :). Poza tym auta wiekszosc czasu spedzaja w terenie i zawsze jakies 500 - 600 kg na sobie maja.
Na oryginalnych LR-a gumach nie udalo mi sie wykrecic takich przebiegow jak na "poli".
Jak wspominalem ryndz zony jezdzi 4 rok na pomaranczowych / zrobil w tym czasie jakies 80-90 tkm/ i wymienialem tylko panharda /to jeszcze stary typ z malymi srednicami/
jak widzisz nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: ile ?
pod zdrowka
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
scyzoryk73

Post autor: scyzoryk73 » sob lis 01, 2008 1:11 am

poz drówka
nie ma odpowiedzi...
moje pomarańcze też dostały... intensywnie na okrągło w terenie, w którym mieszkam, nie ma miękkiej gry,
pozdrawiam
Chudy :)2
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach
za pasem nóż a w ręku kij, krawieckie szydło w kapeluszu

Awatar użytkownika
tedi73

Post autor: tedi73 » sob lis 01, 2008 1:03 pm

Witam
Z Waszą pomocą znalazłem coś takiego

http://www.polybush.co.uk/shop/view/14_ ... 4_to_2001)

FULLKIT_2
do tego takie sprężyny i amory

http://www.mm-4x4.com/bilstein-gas-susp ... 2620-p.asp

myślę, że taki zestaw mi wystarczy, jak na razie zamierzam wymienić jeszcze podłogę w bagażniku, bo wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

po za tym, muszę jeszcze obejrzeć progi i nadkola :)

EDIT; Wracając do elementów poliuretanowych, maja one jeszcze jeden moim zdaniem duży plus, przy ich wymianie, do wybijania nie trzeba używać (chyba :) ) palnika, młotka itp.

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » sob lis 01, 2008 5:23 pm

tedi73 pisze:EDIT; Wracając do elementów poliuretanowych, maja one jeszcze jeden moim zdaniem duży plus, przy ich wymianie, do wybijania nie trzeba używać (chyba :) ) palnika, młotka itp.
Taaa....

Powykręcać wszystko i powyciągać na światło dzienne to jest zabawa.
Samo wydarcie starych tulejek to mały pikuś.
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » sob lis 01, 2008 5:40 pm

marek_z_gor pisze:toś mnie pocieszył, ale przynajmniej nie jestem sam, prawda Roch?:)
mi tam sie jeszcze nie rozpadly ;]
a auta uzywam codziennie w terenie
tak jak kaloszy zreszta... ;]
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » sob lis 01, 2008 9:38 pm

PZDR
Norbert J. Zbróg[/quote]
Mądrego to i miło posłuchać. Niestety nie stać mnie na zmianę wszystkiego więc pozostanę przy zakupie zapasowych gumek do panharda, zwłaszcza, że nie ma problemu żeby je wymienić nawet na drodze.
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » ndz lis 02, 2008 1:02 pm

tedi73 pisze:...
1. wywal te gumy z bagażnika
2. zdejmij plastikowe progi (jeżeli je masz) postukaj mloteczkiem - im bliżej kół tym może być gorzej
3. sprawdź mocowania foteli i tylnej kanapy
4. pomacaj ramę "od góry" tam gdzie jest blisko do podłogi
5. no i nadkola możesz sobie zdjąć (czyli zewnętrzne poszycie alu błotnika)

a przed tym zmów paciorek, walnij setę z walerianą i miłego poszukiwania rudej pindy :D
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Masakra

Post autor: Masakra » ndz lis 02, 2008 2:22 pm

jpi pisze:
tedi73 pisze:...
1. wywal te gumy z bagażnika
2. zdejmij plastikowe progi (jeżeli je masz) postukaj mloteczkiem - im bliżej kół tym może być gorzej
3. sprawdź mocowania foteli i tylnej kanapy
4. pomacaj ramę "od góry" tam gdzie jest blisko do podłogi
5. no i nadkola możesz sobie zdjąć (czyli zewnętrzne poszycie alu błotnika)

a przed tym zmów paciorek, walnij setę z walerianą i miłego poszukiwania rudej pindy :D
Trzeba dużej cierpliwości żeby dobrze auto zakonserwować zima idzie i trzeba się przygotować :D szczotka + odrdzewiacz :D no i może coś na popitkę jak już kolega wspomniał :lol: :lol: :)2 Moim zdaniem po co wymieniać cała podłogę ?? zrobić wstawki tam gdzie trzeba i będzie dobrze :)2 :)2 Jak masz możliwość do kanału to + dla Ciebie :)2 Jak dokładnie zrobisz konserwacje to później auto zgnije :P :P :P

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » ndz lis 02, 2008 2:46 pm

ja osobiście smołował dołu nie będę

gdyż

proces gnilny pod tymi specyfikami rozkręca się w zaje.....tym tempie bez wiedzy posiadacza

olewamy smoły, szlifujemy rdzę, odtłuszczamy i zamalowujemy jakimś epoksydem i po problemie (mniej więcej)
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”