wiesz w ogóle o czym mowa? widziałes kiedys ten wyłącznik?chiquito83 pisze:te mechaniory w uk to tylko wymieniac potrafia a naprawic to nic
Wycieraczki cd.
Moderator: Jerry
- nowicjusz127
Re: Wycieraczki cd.
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
- chiquito83
nie widzialem, jak mi sie cos psuje w aucie to sprzedaje i kupuje drugie
luuuz ja sie tylko w Olka chcialem pobawic

luuuz ja sie tylko w Olka chcialem pobawic

Tak działa każde ASO - niezależnie od kraju pochodzenia 

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- nowicjusz127
akurat w przypadku tego wyłącznika działa to na korzyść klienta.taniej jest wymienić cały element,niż wydłubać go z auta,rozebrać na części,zweryfikować co jest uszkodzone,zdrutować z czegoś bo części zamiennych do niego brak,zainstalować do auta i modlić sie żeby działało.
tak jest zresztą w większości przypadków.klient płaci konkretne pieniądze i żąda w zamian jakości.druciarstwo sie nie opłaca.
tak jest zresztą w większości przypadków.klient płaci konkretne pieniądze i żąda w zamian jakości.druciarstwo sie nie opłaca.
już Polska
już Polska
- SzczesnyLR
nowicjusz127 pisze:litości!! do wymiany jest park switch,znajdyjący sie na silniku wycieraczek!!nie żadna blaszka,nie żaden przekaźnik tylko je....y park switch.w 99 procentach rozpada sie w nim styk nie żadna blaszka mocująca.należy wymienić na nowy a nie bawić sie w naprawy bo to normalne skąpstwo już jest
gosc ze szcesnym wymienia jeszcze akumulator bo prad daje w zlym momencie i dlatego wycieraczki zle parkuja

nie przeszkadzaj im

- nowicjusz127
no chyba że tak.w takim razie pozostaje wspierać ich duchowo w tym jakże skomplikowanym przedsięwzięciu.chłopaki trzymamy kciuki i jesteśmy z wami
nie zapomnijcie o fotkach i koniecznie wrzuccie na Landklinikę

nie zapomnijcie o fotkach i koniecznie wrzuccie na Landklinikę

już Polska
już Polska
- SzczesnyLR
o aku nic nie bylo , ale co tam
Panowie dalej swoje ble ble...
ech nic to
trzymajcie tak dalej
powodzenia
Panowie dalej swoje ble ble...
ech nic to
trzymajcie tak dalej

powodzenia
alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
SzczesnyLR pisze:o aku nic nie bylo , ale co tam
napewno zrobisz zwarcie i aku sie rozladuje...
a reasumujac do problemu wycieraczek,to znam asa co mu wycieraczki nie dzialaly w aucie i...
wymontowal mechanizm caly z auta
wymonetowal silnik wycieraczek
przesmarowal, poczyscil go
posprawdzal polaczenia
a wycieraczki i tak nie dzialaly,bo to tylko.......
...bezpiecznik sie przepalil

Sławku, masz rację.nowicjusz127 pisze:akurat w przypadku tego wyłącznika działa to na korzyść klienta.taniej jest wymienić cały element,niż wydłubać go z auta,rozebrać na części,zweryfikować co jest uszkodzone,zdrutować z czegoś bo części zamiennych do niego brak,zainstalować do auta i modlić sie żeby działało.
Ale.
Co powiesz o takiej sytuacji:
Auto, z którego znikał płyn chłodniczy, odstawione 3 razy do ASO - do 'ekspertyzy'.
TRZY RAZY! na kilka godzin.
W końcu werdykt -> wymiana chłodnicy.
Na razie podziękowałem, ale pojechałem do 'pana Zenka do garażu'.
Diagnoza trwała może... minutę, po czym pan Zenek dokręcił korek spustowy, czym na trwałe usunął poważną "awarię".
I nie dziw się, jak powiem, że w (przynajmniej tym) ASO, pracują złodzieje, oszuści, naciągacze i chuje.
Bo nie wierzę w tak skrajne nieuctwo i nieznajomość podstaw mechaniki samochodowej...
- SzczesnyLR
nie chce bronić ASO , ale ile razy jakiś pan Zenek dał dupy ? o tym się nie pisze , moze wstyd że cos mialo być po taniości a wyszło jak wyszłopezet pisze:Sławku, masz rację.nowicjusz127 pisze:akurat w przypadku tego wyłącznika działa to na korzyść klienta.taniej jest wymienić cały element,niż wydłubać go z auta,rozebrać na części,zweryfikować co jest uszkodzone,zdrutować z czegoś bo części zamiennych do niego brak,zainstalować do auta i modlić sie żeby działało.
Ale.
Co powiesz o takiej sytuacji:
Auto, z którego znikał płyn chłodniczy, odstawione 3 razy do ASO - do 'ekspertyzy'.
TRZY RAZY! na kilka godzin.
W końcu werdykt -> wymiana chłodnicy.
Na razie podziękowałem, ale pojechałem do 'pana Zenka do garażu'.
Diagnoza trwała może... minutę, po czym pan Zenek dokręcił korek spustowy, czym na trwałe usunął poważną "awarię".
I nie dziw się, jak powiem, że w (przynajmniej tym) ASO, pracują złodzieje, oszuści, naciągacze i chuje.
Bo nie wierzę w tak skrajne nieuctwo i nieznajomość podstaw mechaniki samochodowej...
po prostu na ASO łatwo wieszać psy
alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
- nowicjusz127
@ PEZET
kurcze co Ci powiedzieć?są pewne standarty których serwisy powinny przestrzegać,ale zycie sobie,a teoria sobie.nie sądzę że chcieli Cie naciągnąć myślę ze to było niedouczenie niestety.przcież wyciek z chłodnicy to wyciek.można go zdiagnozować na kilka sposobów i kilkoma narzędziami i mieć 100 procent pewności.wygląda to brak profesjonalizmu a takie sytuacje prędzej czy później odbijają sie na reputacji firmy.u nas za coś takiego już byłby zwolniony mimo że anglicy są bardzo cierpliwi i wyrozumiali.pewnych rzeczy należy unikac jak ognia a taki mechanik to żadna strata dla firmy.
kurcze co Ci powiedzieć?są pewne standarty których serwisy powinny przestrzegać,ale zycie sobie,a teoria sobie.nie sądzę że chcieli Cie naciągnąć myślę ze to było niedouczenie niestety.przcież wyciek z chłodnicy to wyciek.można go zdiagnozować na kilka sposobów i kilkoma narzędziami i mieć 100 procent pewności.wygląda to brak profesjonalizmu a takie sytuacje prędzej czy później odbijają sie na reputacji firmy.u nas za coś takiego już byłby zwolniony mimo że anglicy są bardzo cierpliwi i wyrozumiali.pewnych rzeczy należy unikac jak ognia a taki mechanik to żadna strata dla firmy.
już Polska
już Polska
pezet pisze: I nie dziw się, jak powiem, że w (przynajmniej tym) ASO, pracują złodzieje, oszuści, naciągacze i chuje.
ja stawiam na nieuctwo i brak checi ....do pracy, bo i tak wyplate dostana za siedzenie na stanowisku.
mi w reanultcie (na gwarancji) chcieli wcisnac ze powazna bardzo usterka jest nie wskazywanie prawidlowe poziomu w zbiorniku paliwa...
to wg. nich skomplikowana naprawa i trzeba auto na dwa tygodnie zostawic.
zjebalem towarzystwo,jeden telefon do centrali reanult do wawy i naprawili w niecala godzine

- nowicjusz127
Oluś moim zdaniem problem jest bardziej złożony.za dobrego fachowca trzeba dobrze płacic.ktoś,kto sie ceni nie pozwoli pomiatać sobą za 1500 zł.o pracownika trzeba dbać bo tylko wtedy bedzie sie czuł częścią firmy i starał sie dla niej.w innym wypadku bedzie pańszczyzna i olewanie roboty jak za komuny.a klientów ubywa,wieć znów należy obciąć mechanikom,bo jest źle,ci sie znowu buntuja więc jest znowu gorzej i tak błędne koło sie zamyka.weryfikuje to totalny upadek firmy lub otrzeźwienie w ostatnim stadium agonii,kiedy na jakiekolwiek działanie jest juz za późno.takie jest moje zdanie
już Polska
już Polska
Park switch to mam rozumiec caly ten element lezacy po lewej stronie na fotce:nowicjusz127 pisze:litości!! do wymiany jest park switch,znajdyjący sie na silniku wycieraczek!!
http://www.stensat.org/projects/wiper_m ... ts_08L.jpg
Gdzie to mozna dostac? Albom slepy albo znalezc nie moge...
Kapec, disco 300TDi '97,
- nowicjusz127
nie ma go na Twojej fotce
już Polska
już Polska
- chiquito83
Jak w ASO Opla (naście lat temu) zakładałem elektryczny szyberdach, oddali mi auto... bez działającego centralnego zamka.
I wydają mi auto.
Na prośbę, żeby mi oddali sprawne, wzruszają ramionami i mówią, że nie wiedzą czemu nie działa i już.
Jak zacząłem im tłumaczyć, co o nich myślę, to zamknięto serwis i wezwano ochronę.
W późniejszych latach, jak korzystałem z aso forda i toyoty, pierwszą rzeczą było 'zakolegowanie' z szefem serwisu.
I dopiero to dało efekt, że zawsze byłem obsłużony szybko, uprzejmie i bez niepotrzebnych napraw i "napraw".
Ale to nie tak powinno być.
Zresztą, kilka lat temu, chyba Auto Świat robił test serwisów i takie drobiazgi, jak wypuszczenie z przeglądu auta ze spaloną żarówką to pikuś.
Ale szczytem było, jak ASO mercedesa wystawiło rachunek na zylion złotych za wymianę tarcz i hamulców, a części te nawet nie były dotknięte.
itd itd...
I wydają mi auto.
Na prośbę, żeby mi oddali sprawne, wzruszają ramionami i mówią, że nie wiedzą czemu nie działa i już.
Jak zacząłem im tłumaczyć, co o nich myślę, to zamknięto serwis i wezwano ochronę.
W późniejszych latach, jak korzystałem z aso forda i toyoty, pierwszą rzeczą było 'zakolegowanie' z szefem serwisu.
I dopiero to dało efekt, że zawsze byłem obsłużony szybko, uprzejmie i bez niepotrzebnych napraw i "napraw".
Ale to nie tak powinno być.
Zresztą, kilka lat temu, chyba Auto Świat robił test serwisów i takie drobiazgi, jak wypuszczenie z przeglądu auta ze spaloną żarówką to pikuś.
Ale szczytem było, jak ASO mercedesa wystawiło rachunek na zylion złotych za wymianę tarcz i hamulców, a części te nawet nie były dotknięte.
itd itd...
- nowicjusz127
to dowodzi tego co mówię od dawna.w polsce wciąż mamy komunizm czy tak socjalizm.jak zwał tak zwał.dlatego solidne warsztaty które przecież są mają i zawsze będą miały dużo roboty i ich recesja nie ruszy.
już Polska
już Polska
Szukam po instrukcjach wszelakich i innych manualach i znalezc nie moge. Podpowiedz bardzo cie prosze gdzie to cholerstwo jest, ewentualnie jakis nr katalogowy cobym wiedzial co zamowic.nowicjusz127 pisze:nie ma go na Twojej fotce
Kapec, disco 300TDi '97,
Większości ASO też nie ruszy. Niezależnie od marki.nowicjusz127 pisze:to dowodzi tego co mówię od dawna.w polsce wciąż mamy komunizm czy tak socjalizm.jak zwał tak zwał.dlatego solidne warsztaty które przecież są mają i zawsze będą miały dużo roboty i ich recesja nie ruszy.
Moim zdaniem, jest jeszcze gorzej niż 10 lat temu. Teraz, liczy się klient flotowy, a tych nie brakuje. Przeciętny Kowalski, nawet z młodym autem wyższej klasy i dobrej marki, to nie jest klient. Bo on liczy pieniądze.
Klient, to jest byle rep, w swojej corolli czy focusie, który podpisuje fv bez mrugnięcia okiem.
łoś też człowiek
- nowicjusz127
i to jest krótkowzroczność.olewanie choćby najmniejszego klienta to błąd bo nie sztuka sprzedac komuś auto raz.sztuką jest go przywiązać do firmy i sprzedać mu za kilka lat następne,nowe auto.są tysiące możłiwości które nie kosztują dilera nic albo naprawde grosze żeby okazać klientowi że jest dla nas ważny.to jest sztuka i to procentuje.stawianie na floty to pomyłka.dziś są w renault jutro w fordzie a za tydzień w oplu.
już Polska
już Polska
Masz rację, ale niestety tak się dzieje.
Dobrym przykładem jest toyota. Od końca lat 80, wypracowywała sobie opinię i przywiązywała do siebie klientów. Stałych klientów. W większości dobrze opłacanych tzw. "wolnych zawodów". Ludzi ceniących jakość i bezstresową eksploatację.
W końcówce lat 90, dało się zaobserwować to co ugrali. Znajome twarze od lat, każdy uśmiechnięty, rachunek wysoki, ale i poczucie dobrze wydanych pieniędzy.
Potem, nastąpiło powolne, acz systematyczne przebiegunowanie. Jednostki zeszły na plan dalszy. Jakość obsługi ( a przy okazji i aut
) spadła. Sporo rozczarowanych klientów odeszło.
Ale dealerzy kwitną. Bo przyszła era flot. Sprzedaży hurtowej aut i usług serwisowych.
Nieprędko się to jeszcze u nas zmieni...
Dobrym przykładem jest toyota. Od końca lat 80, wypracowywała sobie opinię i przywiązywała do siebie klientów. Stałych klientów. W większości dobrze opłacanych tzw. "wolnych zawodów". Ludzi ceniących jakość i bezstresową eksploatację.
W końcówce lat 90, dało się zaobserwować to co ugrali. Znajome twarze od lat, każdy uśmiechnięty, rachunek wysoki, ale i poczucie dobrze wydanych pieniędzy.
Potem, nastąpiło powolne, acz systematyczne przebiegunowanie. Jednostki zeszły na plan dalszy. Jakość obsługi ( a przy okazji i aut

Ale dealerzy kwitną. Bo przyszła era flot. Sprzedaży hurtowej aut i usług serwisowych.
Nieprędko się to jeszcze u nas zmieni...
łoś też człowiek
Ty na punkcie tej Landkliniki to chyba jakąś obsesję masz albo inną fobięnowicjusz127 pisze: nie zapomnijcie o fotkach i koniecznie wrzuccie na Landklinikę

Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
520160Anowicjusz127 pisze:litości!! do wymiany jest park switch,znajdyjący sie na silniku wycieraczek!!nie żadna blaszka,nie żaden przekaźnik tylko je....y park switch.w 99 procentach rozpada sie w nim styk nie żadna blaszka mocująca.należy wymienić na nowy a nie bawić sie w naprawy bo to normalne skąpstwo już jest

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..