Jak ktoś posiada LR Discovery III

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

piotr borowiec

Re: Jak ktoś posiada LR Discovery III

Post autor: piotr borowiec » czw kwie 09, 2009 7:12 pm

nowicjusz127 pisze:ty nie masz pojęcia o czym piszesz więc już nie drąż tematu.wiesz jak działa taka akcja serwisowa?nawet jak kupisz z Rzeszy auto w którym akcja nie została wykonana(w co wątpię) to przy pierwszej wizycie w ASO zostanie to wychwycone przez obsługę.i pod warunkiem że akcja jeszcze jest otwarta zostanie wykonana gratis.jeśli jest zamknięta musisz sobie zapłacić sam.
poza tym jak byś uważnie przeczytał co wkleiłeś,zastanowił sie nad tym,to sam doszedłbyś do wniosku że raczej problem już został rozwiązany i raczej ciężko kupić auto bez wykonanej wymiany.

no sorka pochopna wklejanka :)3 mea kulpa :oops: ale "pyskacz" i "mondrus" to bez wątpienia panie jesteś (vide arch) :wink: i bez urazy, ciśnienie bracie trzymaj, bo uszczelka pod głowicą może puścić :wink:
Wesołych spokojnych Świąt życze :)2
Jeszcze raz sorka za przeoczenie kiedy ta usterka występowała
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw kwie 09, 2009 8:07 pm

andrzej:) pisze:
Karolek_C pisze:Ad GAZFAN - nie nikt nie zabrania, ale takie są realia, że nie wszyscy posiadacze D3 zakupionego na rynku wtórnym pojadą do ASO. Wiem, że w Twoim interesie jest by pojechali, ale taki lajf ;-)

Karolek
Tego to nie potrafię zrozumieć. Jak ktoś ma tyle kasy na auto, właściwie nowe, to oszczędzać na serwisie te parę złotych (piszę parę, patrząc ciągle na cenę zakupu...) :roll:
a co tu do rozumienia? DIII można kupić już za 60 tys., to tyle co nowa...astra, więc samochód trafia w ręce mas pracujących
ja niekoniecznie bym oddał takie paroletnie DIII do ASO ze względu na koszty, częsty brak fachowości, olewczość i naciągactwo
zwłaszcza, że powstają niezależne serwisy LR znające się na elektronice i mające odpowiedni sprzęt - to rozsądna alternatywa
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » czw kwie 09, 2009 8:10 pm

Damian pisze:DIII można kupić już za 60 tys.
To musi być wdzięczny egzemplarz :)21
Damian pisze:niezależne serwisy LR znające się na elektronice i mające odpowiedni sprzęt - to rozsądna alternatywa
No taki warsztat to :)2 ale raczej chyba ich niewiele jest :wink:

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw kwie 09, 2009 8:14 pm

rodzą się w bólach :)21
ale za kilka lat będą miały klientów że ho ho
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt kwie 10, 2009 8:18 am

Karolek_C pisze:Ad GAZFAN - nie nikt nie zabrania, ale takie są realia, że nie wszyscy posiadacze D3 zakupionego na rynku wtórnym pojadą do ASO. Wiem, że w Twoim interesie jest by pojechali, ale taki lajf ;-)

Karolek
Zgadza się. tylko nie mogą wtedy mieć pretensji do marki. ich wybór ich konsekwencje.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pt kwie 10, 2009 8:28 am

GAZFAN pisze:

Karolek
Zgadza się. tylko nie mogą wtedy mieć pretensji do marki. ich wybór ich konsekwencje.
powiedz to Igorowi, w twarz :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Karolek_C

Post autor: Karolek_C » pt kwie 10, 2009 8:55 am

Ad GAZFAN

Ja nie mam pretensji do marki, bo mimo kilku dowcipów anglików w postaci przedziwnych rozwiązań, uważam DII, którym jeżdżę za bardzo udany samochód i jak będę go zmieniał to albo na DII z 2004 roku albo na DIII.

Gazfan pretensje do marki biorą się z tego, że jest duża grupa osób, która jeździła prasowanym niepsującym się ryżem w stylu nissan micra (też miałem ;-) a teraz po sprzedaży tego auta dokładają parę złotych i kupują w okazyjnej cenie padające DII za np. 20 tys. zł bo takie oferty już widziałem i myślą, że auto będzie super jeździć a nie pofatygowali się nawet do dobrego warsztatu nie mówiąc o ASO by sprawdzić jak dużo trzeba zrobić po zaniedbaniach poprzedniego właściciela.

Ja stopniowo doprowadziłem auto do bdb stanu technicznego wymieniając po kolei wszystkie niedomagające rzeczy a zaczynając oczywiście od całkowitego przeglądu auta i wymiany płynów, olejów wszelakich, filtrów, itp. Teraz cieszę się już mocno zmotanym zadbanym technicznie autem, w którym jak w każdym 10 letnim samochodzie ma prawo coś ze względu na eksploatację, zwłaszcza jak auto jeździ w terenie, bo na czarne jest plaskacz.

Gazfan ja na przeglądy co 20 tys. km jak to ma być w TD5 jeżdżę do ASO bo uważam, że tam sprawdzą na pewno wszystko to co w czekliście i gotów jestem zapłacić te parę stówek więcej za spokój w mojej głowie, że wszystko zostało sprawdzone zgodnie z zaleceniami producenta.

Krzyżaki i prostsze gumy wymieniam ze Szwagrem, który prowadzi wulkanizację i drobne naprawy mechaniczne, ale robimy to czytając i Haynesa wcześniej i Podręcznik LR gdzie wszystko napisane krok po kroku - sprawia mi to przyjemność i dlatego to robię. Z większymi, acz prostymi naprawami jeżdżę do serwisu o specjalizacji LR, ale nie ASO. Co do trudniejszych albo trudnych do zlokalizowania napraw jeżdżę do ASO bo na jednym przypadku (swoim) nauczyłem się już, że czasem taniej jest pojechać do ASO niż do serwisu robiącego LR, ale dwa lata temu uczącego się TD5. Tera co prawda zmienia się na lepsze, bo serwisy coraz więcej robią dwójek - czasem nawet więcej niż jedynek.

Tak, że moja rada - jak się chce jeździć legendą i nie ma w swojej okolicy serwisu NIE ASO o renomie Czesława albo Molego to przy rzeczach bardziej skomplikowanych niż wymiana oleju, krzyżaków, wałów, części zawieszenia, itp. lepiej jednak pojechać do ASO by po drodze nie wymienić kilku totalnie niepotrzebnych przy danej naprawie części.

Dobra już nie truję - po prostu nie można za bardzo kutwić jak chce się mieć jeżdżącego nie cieknącego olejem LR-a, a jak się chce kutwić to niech się potem nie marudzi! NO !

Karolek
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt kwie 10, 2009 9:17 am

:)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 10, 2009 9:20 am

Wąż pisze:
GAZFAN pisze:

Karolek
powiedz to Igorowi, w twarz :)21
Jakby nie patrzeć ....
W tym wypadku LR stracił wieloletniego klienta właśnie ze względu na serwis ASO ...
Mimo miłości i przywiązania do marki , do tradycji , serwis ASO na siłę przez wiele lat skutecznie zniechęcił nas do tej marki :-?
... powrotu niestety nie będzie 8)
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 10, 2009 9:24 am

Na dzień dzisiejszy pewnie byśmy w firmie mieli od 4 do 6 LR co 3 lata wymieniane na nowe ...
... a tak ... są ale Nissany 8)

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 10, 2009 9:27 am

Wrócę do marki jak ....
.... dadzą mi autoryzację w moim nowym warsztacie 8)

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pt kwie 10, 2009 9:31 am

Igor909 pisze:Na dzień dzisiejszy pewnie byśmy w firmie mieli od 4 do 6 LR co 3 lata wymieniane na nowe ...
... a tak ... są ale Nissany 8)
i tak sprzedaż defów spadła o połowę :)21

nie ma to jak dbanie o stałych klientów :roll:

Igor autoryzacji byś raczej niechciał, uwierz mi :wink:

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 10, 2009 10:01 am

andrzej:) pisze: Tego to nie potrafię zrozumieć. Jak ktoś ma tyle kasy na auto, właściwie nowe, to oszczędzać na serwisie te parę złotych (piszę parę, patrząc ciągle na cenę zakupu...) :roll:
Tak się dzieje dlatego, że w Polsce pokutuje jeszcze od dawnych czasów, że w ASO to panie straaaaaaasznie drogo :)21 Ja dość często korzystam z ASO i jestem zadowolony. Ma to kilka zalet:
- naprawę mam wykonaną w umówionym terminie i miejscu bez odsyłania do innych warsztatów (...bo tego ta ja nie zrobię....)
- nie muszę sam chodzić za częściami i zawsze pasują
- samochód odbieram nie uwalony smarami przez mechanika - brudasa
- jak coś spartolą to nie ma problemu z reklamacją
- mają odpowiednie narzędzia i nie ma po naprawie poniszczonych nakrętek od przecinaka
- na wszystko dostaję FV bez szemrania i dopłacania VAT
- w razie jakiejś awantury są wypłacalni i po wygraniu w sądzie odzyska się kasę :)21
- ceny są przeważnie niewiele wyższe :)21

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pt kwie 10, 2009 11:13 am

Adamo pisze: - naprawę mam wykonaną w umówionym terminie i miejscu bez odsyłania do innych warsztatów (...bo tego ta ja nie zrobię....)
mało widziałeś :)21

rafi 109

Post autor: rafi 109 » pt kwie 10, 2009 11:31 am

Adamo pisze:
andrzej:) pisze: Tego to nie potrafię zrozumieć. Jak ktoś ma tyle kasy na auto, właściwie nowe, to oszczędzać na serwisie te parę złotych (piszę parę, patrząc ciągle na cenę zakupu...) :roll:
Tak się dzieje dlatego, że w Polsce pokutuje jeszcze od dawnych czasów, że w ASO to panie straaaaaaasznie drogo :)21 Ja dość często korzystam z ASO i jestem zadowolony. Ma to kilka zalet:
- naprawę mam wykonaną w umówionym terminie i miejscu bez odsyłania do innych warsztatów (...bo tego ta ja nie zrobię....)
- nie muszę sam chodzić za częściami i zawsze pasują
- samochód odbieram nie uwalony smarami przez mechanika - brudasa
- jak coś spartolą to nie ma problemu z reklamacją
- mają odpowiednie narzędzia i nie ma po naprawie poniszczonych nakrętek od przecinaka
- na wszystko dostaję FV bez szemrania i dopłacania VAT
- w razie jakiejś awantury są wypłacalni i po wygraniu w sądzie odzyska się kasę :)21
- ceny są przeważnie niewiele wyższe :)21
ad 1 - na miejscu - fakt, co do terminów - ja odebrałem sprawne auto z ASO 4 msc po terminie :)11 (słownie - cztery miesiące po terminie odbioru ustalonym z ASO)
ad 2 - zgadza się , ale to nie jest za darmo...\
ad 3 - zgadzam się , nawet myjkę zaliczą
ad 4 - generalnie tak, ale i tak się migają - zawsze jednak jest telefon do ,,przyjaciela,,
czyt. - dystrybutora na kraj, importera
( mi dali GRATIS części na które tak długo czekali - nawet statek już płynął - ale
niestety, piraci go porwali :lol: )
ad 5 - tu się zgadzam w 99%
ad 6 - TAK na 100% (narzutu też)
ad 7 - Raczej TAK
ad 8 - OOO z tym jest BAARDZO różnie
(mi wstawili osłonę przegubu no name za 35 PLN, skasowali za tę przyjemność coś
ok. 270PLN NETTO + robocizna, nic nie powiedzieli , a wyszło przypadkiem jak 3 msc
potem zamawiałem drugą taką na drugą stronę, a chciałem orginał, tylko już robota
własna , to się nagle okazało że nie mogą podać ceny, bo nigdy jeszcze takiej osłony
nie zamawiali :wink: )
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

rafi 109

Post autor: rafi 109 » pt kwie 10, 2009 11:41 am

aha
zapomniałem dodać, że podczas naprawy silnika, urwali mi osłonę anteny, więc ją przykleili na silikon, ale odpadło na myjce
i urwali pompkę spryskiwacza szyb - to pokleili na kropelkę, a ja się zastanawiałem czemu mi tak płyn spierdziela - był now samochód!!! -(wtedy)
Niestety, te straty wyszły po odbiorze auta - 3-4 msc,
i trzeba było kasę wysupłać
Tak więc ASO , czy nie ASO i tak umiesz liczyć,
to licz na
SIEBIE :D
LR Disco 3 2,7 TDI

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 10, 2009 11:52 am

No to ASO Jeepa we Wrocławiu to wypas :)21
- Wszystkie części oryginalne w cenach podrób z Aledrogo
- Jak zdechła pompa paliwowa dwa miesiące po wymianie to bez szemrania wymienili na nową (do tego powymieniali przepalone żarówki, umyli i posprzątali auto), a oddając kluczyki przeprosili za kłopot :)2
- Nigdy nic nie spartolili :)21
- Wszystkie naprawy odbyły się terminowo (auto było gotowe na godzinę wskazaną w protokole przyjęcia)
:)2

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 10, 2009 1:00 pm

Adamo pisze: - Wszystkie naprawy odbyły się terminowo (auto było gotowe na godzinę wskazaną w protokole przyjęcia)
Trzeba tylko chwalić ....
Jest ASO i ASO :)21

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt kwie 10, 2009 1:13 pm

Adamo pisze:No to ASO Jeepa we Wrocławiu to wypas :)21
- Wszystkie części oryginalne w cenach podrób z Aledrogo
- Jak zdechła pompa paliwowa dwa miesiące po wymianie to bez szemrania wymienili na nową (do tego powymieniali przepalone żarówki, umyli i posprzątali auto), a oddając kluczyki przeprosili za kłopot :)2
- Nigdy nic nie spartolili :)21
- Wszystkie naprawy odbyły się terminowo (auto było gotowe na godzinę wskazaną w protokole przyjęcia)
Widziałem raz w działaniu to ASO i potwierdzam :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Sejlor

Post autor: Sejlor » pt kwie 10, 2009 8:10 pm

rafi 109 pisze: - nawet statek już płynął - ale
niestety, piraci go porwali :lol: )
Smieszne bardzo... :)21
Ma wjeżdżać do garażu

rafi 109

Post autor: rafi 109 » pt kwie 10, 2009 9:16 pm

a co niby tu śmiesznego, z życia wzięte :)17
tak mi się tłumaczyli
ok.
nie piraci , -
ale części płyneli i nie dopłyneli.....
LR Disco 3 2,7 TDI

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob kwie 11, 2009 6:22 pm

Karolek_C pisze: Tak, że moja rada - jak się chce jeździć legendą i nie ma w swojej okolicy serwisu NIE ASO o renomie Czesława albo Molego to przy rzeczach bardziej skomplikowanych niż wymiana oleju, krzyżaków, wałów, części zawieszenia, itp. lepiej jednak pojechać do ASO by po drodze nie wymienić kilku totalnie niepotrzebnych przy danej naprawie części.

Dobra już nie truję - po prostu nie można za bardzo kutwić jak chce się mieć jeżdżącego nie cieknącego olejem LR-a, a jak się chce kutwić to niech się potem nie marudzi! NO !

Karolek

oto toto swieta prawda

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » sob kwie 11, 2009 6:25 pm

Wąż pisze:
Adamo pisze: - naprawę mam wykonaną w umówionym terminie i miejscu bez odsyłania do innych warsztatów (...bo tego ta ja nie zrobię....)
mało widziałeś :)21

powiedzial ekspert od trzech lat :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”