szadź
Moderator: Jerry
Re: szadź
Ktos Ci ukradl autko w nocy. Przejchal kawałek a tu drzwi telepia, krzyzaki wagonuja, radio nie gra, turbina wyje, olej wycieka, drzwi tylne sie nie otwieraja etc. Zlodziej przemyslał temat, ze zlomu nie sprzeda ani nim nawet nie pojezdzi wiec nad ranem odstawil auto na parking wspolczujac twojemu losowi.
A na powaznie Disco ma bude z aluminium Aluminium ma temperature wlasciwa wyzsza od zelaza wiec pozostale zlomy oszadzone a Twooj nie

Chciałeś powiedzieć ciepło właściwe.. Faktycznie ma ono ponad 2x większą wartość..harakiri pisze:Aluminium ma temperature wlasciwa wyzsza od zelaza wiec pozostale zlomy oszadzone a Twooj nie
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
jakto mój znajomy powiedział "przeciez wszyscy wiedza ze aluminium nie przewodzi temperatury, dlatego robi sie z niego kolektory dolotowe"
Ajnsztajn

Ajnsztajn

Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
co tam ajnsztajnmarmoo pisze:jakto mój znajomy powiedział "przeciez wszyscy wiedza ze aluminium nie przewodzi temperatury, dlatego robi sie z niego kolektory dolotowe"
Ajnsztajn![]()
![]()
nawet zwienstein rzekłbym

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

czyli na lr mozna powiedziec , że to ciepły chłopak jest , tak ?TomaszRT pisze:Chciałeś powiedzieć ciepło właściwe.. Faktycznie ma ono ponad 2x większą wartość..harakiri pisze:Aluminium ma temperature wlasciwa wyzsza od zelaza wiec pozostale zlomy oszadzone a Twooj nie

nooo ładnie
ale nareszcie jakieś wytłumaczenie, dzieki
czyli tak, skoro ciepło własciwe al jest 2x większe od fe, to oznacza to , że potzrebuje 2x mniej energii żeby osiągnąć tę , tą samą temperaturę tak ?
dobrze kumam czy źle bo z fizyki to osioł ze mnie

tak se mysle , myśle i myśle i wymysliwam, że jak wzejdzie słoneczko i zaczyna sie robic cieplej to lr szybciej się nagrzewa jak pozostałe i stąd te czyściutkie szybki
jesli jestem w mylnym błedzie to prostowac please
jesli jestem w mylnym błedzie to prostowac please

2x więcej energi..sbb pisze:czyli tak, skoro ciepło własciwe al jest 2x większe od fe, to oznacza to , że potzrebuje 2x mniej energii żeby osiągnąć tę , tą samą temperaturę tak ?
W sensie, żeby:
podgrzać 1kg Al o 1K potrzeba 900J energii
podgrzać 1kg Fe o 1K potrzeba 440J energii
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
czyli jednak lr nie nagrzewa się tak szybko jak placki, skąd w takim razie te czyste szybki, dłużej trzyma ciepło czy jak ?TomaszRT pisze:2x więcej energi..sbb pisze:czyli tak, skoro ciepło własciwe al jest 2x większe od fe, to oznacza to , że potzrebuje 2x mniej energii żeby osiągnąć tę , tą samą temperaturę tak ?
W sensie, żeby:
podgrzać 1kg Al o 1K potrzeba 900J energii
podgrzać 1kg Fe o 1K potrzeba 440J energii

ale i aluminium szybciej oddaj ciepło
wiec może nagrzewajac sie oddaje ciepło do środka a tym samym ogrzewa szyby od wewnątrz
wiec może nagrzewajac sie oddaje ciepło do środka a tym samym ogrzewa szyby od wewnątrz
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
moze Ci sie sławny tunel grzewczy chlodzi dwie doby?
Chociaz u mnie kolo blokow jest doslownie dziura termalna, jak zaparkujesz przy chodniku w odpowiednim miejscu, to jako jedyny niezamalowany bedzie - a dziura ma z 10m 

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
też coś tu nie gra, skoro szybciej odda to szybciej zamaranie czyli szyby powinny być białesys-kom pisze:ale i aluminium szybciej oddaj ciepło

znalazłem to:
http://www.daktik.rubikon.pl/termodynam ... asciwe.htm
i to:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/fizyka ... inium.html
i nadal jestem gupi jak but

http://www.daktik.rubikon.pl/termodynam ... asciwe.htm
i to:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/fizyka ... inium.html
i nadal jestem gupi jak but

TomaszRT pisze:Chciałeś powiedzieć ciepło właściwe.. Faktycznie ma ono ponad 2x większą wartość..harakiri pisze:Aluminium ma temperature wlasciwa wyzsza od zelaza wiec pozostale zlomy oszadzone a Twooj nie

nie bo wieli i robi cień innym , dlatego inne zaszronione , bo im słońce zasłania
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
Land Rover zawstydził turbodymomana - wystraszył nawet mróz.