disco II- wymiana zawieszenia na nowe + 2'

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
barteka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: disco II- wymiana zawieszenia na nowe + 2'

Post autor: barteka » śr lis 04, 2009 10:15 pm

Witam!

Podobnie Jak kolega rok temu miałem ten sam dylemat. Co założyć???
I rozwiązałem to tak:

Przód amory + sprężyny OME +2" i +100kg, tył - amortyzatory ome +2" + wynalazek http://www.toddcosuspensions.com/larodiiisls2.html

Wyniki:
Po przejechaniu ok. 40 000 km nie zauważyłem, aby wszelkim elastycznym przewodom lift szkodził. ACE - wg mnie działa bez zakłóceń i zmian.

Przód:
Po założeniu nowych elementów byłem na początku przerażony - te +100kg przód było straszne. Jednak po dodaniu solidnego zderzaka z wyciągarką (całość ok. 90 kg dodatkowo) samochód zmienił się nie do poznania - chodzi aż miło i nawet uważam, że mógłby być troszkę twardszy...

Tył:
Chętnie wymieniłbym poduszki na sprężyny, ale często ciągam przyczepy (i to ciężkie >2T). Komfort nie do przecenienia.
Zachowanie zawieszenia w zasadzie bez różnicy w stosunku do tego przed liftem.
Nie obyło się bez komputera - po dołożeniu tych metalowych płaskowników do czujników wysokości okazało się, że samochód krzywo nieco stoi (ok. 4-5 mm). Człowiek wyprostował mi to przy przeglądzie.
W terenie należy uważać na jazdę z "podniesionym zadkiem" (ot taki ładny przycisk i żółta kontrolka ze strzałką do góry). U mnie na dużych wertepach brakuje wahacza i uderza o ramę co daje dość potężny efekt akustyczny w kabinie...
Ponadto mam wrażenie, że gumy drążka stabilizatora szybciej z tyłu się wybijają (ale to może wina mojej jazdy)...

Uff... Rozpisałem się. Ale to na tyle.

Miłych przeróbek :)
Bartek
Dyskoteka II TD5, nieco tylko zmotana...

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw lis 05, 2009 9:05 am

Z pół roku już jeżdżę
z podniesionym tyłem ...bez żadnych podkładek
i różnica jest jakieś 5cm
względem przodu

więc- po co stosować podkładki ?
jeszcze takie drogie :wink:
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » czw lis 05, 2009 7:20 pm

barteka pisze:...U mnie na dużych wertepach brakuje wahacza i uderza o ramę co daje dość potężny efekt akustyczny w kabinie...
...
Bartek
A możesz powiedzieć coś więcej? Czym stuka o ramę?
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw lis 05, 2009 7:29 pm

barteka pisze:U mnie na dużych wertepach brakuje wahacza i uderza o ramę co daje dość potężny efekt akustyczny w kabinie...
ale ze co w ogole napisałeś do nas? :o

Awatar użytkownika
darek_s
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: darek_s » czw lis 05, 2009 8:45 pm

barteka pisze:Witam!

Podobnie Jak kolega rok temu miałem ten sam dylemat. Co założyć???
I rozwiązałem to tak:

Przód amory + sprężyny OME +2" i +100kg, tył - amortyzatory ome +2" + wynalazek http://www.toddcosuspensions.com/larodiiisls2.html

Wyniki:
(...)ACE - wg mnie działa bez zakłóceń i zmian.
z czego wnosisz?... jeżeli z tego że nie zapala się kontrolka błędu, to śpieszę z informacją że ACE nie służy do sterowania kontrolkami.

barteka pisze: (...) U mnie na dużych wertepach brakuje wahacza i uderza o ramę co daje dość potężny efekt akustyczny w kabinie...
Ponadto mam wrażenie, że gumy drążka stabilizatora szybciej z tyłu się wybijają (ale to może wina mojej jazdy)...
nie , to jest właśnie efekt nieprawidłowego działania ACE :cry:

Awatar użytkownika
barteka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: barteka » pt lis 06, 2009 1:55 pm

Witam!
Jeśli chodzi o ACE, to po prostu nie zauważyłem, aby samochód jakoś gorzej się sprawował w zakrętach... Dla mnie jest tak jak było mimo podniesienia. PO odłączeniu ACE (na bezpieczniku) różnica w zachowaniu była kolosalna. Przeprowadzone w ramach ciekawości. :)12

A jeśli chodzi o wahacz to napisałem bzdurę :oops: (chyba stan ducha, czy inny spiryt, W KAŻDYM RAZIE MEA CULPA) Oczywiście brakuje amora :oops: , mimo że zakupiony był do zawiasów +2" (dłuższy). Jednak zdarza się to na DUUUŻYCH wertepach, kiedy samochód jedzie z nieco większą szybkością i gdy kuper mocno podskakuje... Jeśli jest opuszczony, to tego nie mam. Efekt: głośne ŁUUUP w kabinie jak by ktoś wielkim gumowym młotem walił w podwozie.
A może nie te amorki mi założyli???

Pozdrawiam

Bartek
Dyskoteka II TD5, nieco tylko zmotana...

Awatar użytkownika
Namdan

Post autor: Namdan » pt lis 06, 2009 5:12 pm

No właśnie. Zrób coś z tym szybko bo amory dużo takich akcji nie wytrzymają. W starych disco czy defach można założyć sobie mocowania amorow z offsetem w dół ale w DII to nie wiem co można wymyślić.
Nazywam się Gordon, Gordon Shumway

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”