Przekładka siedzeń w Disco 300tdi

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
pezet

Re: Przekładka siedzeń w Disco 300tdi

Post autor: pezet » sob lis 28, 2009 10:43 pm

Wiechu pisze:
pezet pisze:
A na siedzenie pokrowce z kordury i po sprawie.
no nie gadaj, że w domu zamiatasz pod szafę

:)21
Nie mam w domu takiej szafy.
Dywanu też nie mam.

Ja swoje fotele płukałem w rzece.
Nie wyjmując ich z samochodu.

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » sob lis 28, 2009 11:48 pm

a ja nie,
staram się w rzece nie zatrzymywać

łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » sob lis 28, 2009 11:48 pm

Wiechu pisze:nówka srówka...
a cały syf, bakterie, grzyby, smród zostaną w gąbce...

co Ty porównujesz ? Mycie karoserii do prania ?

Jedyny, skuteczny i higieniczny sposób, to zwalić fotel, zdjąć obicie i wyprać. Kilka razy. Jest szansa, że będzie
to jeszcze jakoś wyglądało...

Pranie karcherem jest tak dobre, jak łatanie progów gazetą. Na sztukę.
Wiechu, co Ty pitolisz skąd weźmiesz mocniejszy i bardziej zmydlający preparat od silnikowego?
Spróbuj wyprać fotel tak jak opisałem, zobaczysz o czym piszę :)21
Ale jak chcesz to zwalaj obicie i spróbuj wyprać :)23
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 12:00 am

i co, jak walisz myjką, to nie wbijasz syfu głębiej, tak ?
To rozbierz go sobie kiedyś po praniu.
8)

Nigdy takiego syfu nie musiałem prać, bo i nie kupiłbym takiego czegoś.
Te które prałem, rozbierałem i wrzucałem do pralki. Tapicerka jak nowa. Ale to dla siebie, nikomu na handel nie chciałoby się tego robić...
8)
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Rabarbar

Post autor: Rabarbar » ndz lis 29, 2009 12:03 am

Na chwilę obecną auto i tak będzie prane aż do podszewki, więc efekty - lub ich brak - uwidocznią się niebawem. Fotel, a najlepiej cały komplet najchętniej bym jednak wymienił, przychylając się do opinii części Forumowiczów, że na tym co było osrane to nawet po umyciu nieprzyjemnie się siedzi :wink: Niemniej patenty na mycie tapicerki zanotowałem skrzętnie w kajeciku, bo wcale obiecująco mi wyglądają.

Podejrzewam, że nie będzie problemu w przeszczepie siedzeń z D1 3 drzwiowego do D1 5 drzwiowego. Czy tak? Czym się natomiast różną fotele od wersji angielskiej i czy są jakieś przeciwwskazania do założenia takowych? Myślę, że żadnych, ale wolę się spytać na początku niż później po głowie się drapać :)21
Disco 300 '98 Automat

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » ndz lis 29, 2009 12:34 am

Wiechu pisze:i co, jak walisz myjką, to nie wbijasz syfu głębiej, tak ?
To rozbierz go sobie kiedyś po praniu.
8)

Nigdy takiego syfu nie musiałem prać, bo i nie kupiłbym takiego czegoś.
Te które prałem, rozbierałem i wrzucałem do pralki. Tapicerka jak nowa. Ale to dla siebie, nikomu na handel nie chciałoby się tego robić...
8)
Wiesiu, jeżeli używasz ludwika czy innego syfu co to jest słabo zmydlający i powierzchownie spłukujesz, to masz racje syf wbijasz w głąb, jeśli jednak użyjesz czegoś mocniejszego i będziesz lał myjką aż do całkowitego wypłukania piany z syfem to gwarantuje Ci, że gąbeczka będzie czyściutka, aż biała :)21 Bardzo jestem ciekaw jak demontujesz cały fotel, tylko po to aby włozyć go sobie do pralki (abstrahując od tego iż większość foteli ma wszyte metalowe prowadnice w materiał :roll: ) Jak takie coś będziesz wykonywał, ciekawie by było gdybyś zrobił jakąś fotogalerie dla potomnych bo chyba byłbyś odosobnionym przypadkiem z zacięciem tapicerskim :)21
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz lis 29, 2009 11:11 am

wiechosław chyba jeszcze nie miał do czynienia z nowoczesną chemią do mycia...

#noichuj

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz lis 29, 2009 11:21 am

czesław&jarząbek pisze:wiechosław chyba jeszcze nie miał do czynienia z nowoczesną chemią do mycia...

Zatrzymał się w epoce szarego mydła i Ludwika?

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz lis 29, 2009 11:24 am

wiórków mydlanych ze stanu wojennego
#noichuj

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 12:48 pm

och jej, a Ty co pralnię otwierasz ?

już nie kąpiesz gratów w zmywarce, tylko nowoczesną chemią ?

ja mam w dupie nowoczesną chemię do mycia za zylion, jak potrzebuję jeden fotel raz na rok-dwa uprać. Pralka i proszek
mi wystarcza. :wink:

@Wieśmak
zapewniam Cię, że bez problemu da się rozgiąć wszystkie uchwyty tapicerskie i je potem znów założyć. Tylko to wymaga cierpliwości i czasu. Jak się w środę przygnało syfa zza odry, a w niedzielę ma już być na giełdzie, to rozumiem, że może się nie chcieć.
8)

aaa, no i nie Wiesiu. To raczej do Ciebie bardziej pasuje...
:lol:
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz lis 29, 2009 12:52 pm

w zmywarce to mega syf drobny typu gazniki zaniedbane przez prawie trzydzieści lat eksperymentów petrochemicznych.

chemię do silników, do nadwozi, woski na gorąco i takie tam mam z wurtha albo lictite'a. używa się tego na codzień. działa.

poszycie wdupcone do pralki nigdy już nie będzie miało kształtu z przed prania. powstaną załamiania, powyciaga się, ogólnie zmotłachane wyjdzie. nie robiłbym czegoś takiego.
poza tym nigdy by mi się nie chciało rozbierać fotela i potem go składać.
#noichuj

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz lis 29, 2009 1:29 pm

Wiechu pisze: zapewniam Cię, że bez problemu da się rozgiąć wszystkie uchwyty tapicerskie i je potem znów założyć. Tylko to wymaga cierpliwości i czasu.
Aha,
pitu-pitu..

Jak się nie wie jak to zrobić, to próba zdjęcia poszycia kończy się jego nieodwracalną dewastacją.

Wiem - próbowałem ;)

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 2:28 pm

czesław&jarząbek pisze: poszycie wdupcone do pralki nigdy już nie będzie miało kształtu z przed prania. powstaną załamiania, powyciaga się, ogólnie zmotłachane wyjdzie. nie robiłbym czegoś takiego.
poza tym nigdy by mi się nie chciało rozbierać fotela i potem go składać.
w to drugie zdanie, jestem w stanie Ci uwierzyć

W sumie, wdupcalem do pralki poszycia z 3 japońców i jednego europejczyka. Nic się nie załamało, powyciągało. Po złożeniu fotele wyglądały jak nowe. :)2
Owszem, schodzi się kilka godzin rozebrać i złożyć. Za to przy ładnej pogodzie, już wieczorem można jeździć na suchym i czystym.

Do pralni oddałem auto raz. Schło latem 3 dni, zacieki i tak wyszły. Skroili 1,5 stówy.

Nie ma co się przekomarzać. Ja wolę pracochłonną metodę, bo w/g mnie daje lepszy efekt.
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » ndz lis 29, 2009 3:27 pm

Nie ma co się przekomarzać. Ja wolę pracochłonną metodę, bo w/g mnie daje lepszy efekt.
Nie ma jak to sie człek urobi po pachy, ztyra cały dzień i po bożemu pójdzie spać :)21
Nie ma co ufać imperialistycznej krwiożerczej bandzie próbującej sprzedać nam nowoczesne środki, które tak naprawdę wcale nie są lepsze od proszków do prania rodzimej produkcji!
Nic do Ciebie Wiesławie nie mam, 3maj się ciepło :)21
P.S Stonkę nam kiedyś z samolotów zrzucali a teraz chcą nas chemią ztłamsić! :)20

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz lis 29, 2009 3:49 pm

Buty też trzeba naprawiać samemu, żeby nie dać się wyzyskać szewcowi-krwiożercy.
I pralkę i telewizor...
I samochód...

Wyrostek też lepiej sobie wyciąć kuchennym nożem na stole w jadalni, bo wiadomo, że lekarze w szpitalach to tylko mordują ludzi...

I tak dalej...

Wszystko lepiej robić SAMEMU!

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 6:32 pm

pezet pisze:
Wyrostek też lepiej sobie wyciąć kuchennym nożem na stole w jadalni, bo wiadomo, że lekarze w szpitalach to tylko mordują ludzi...
mordują, albo tańczą jak im korporacje zagrają

Rozumiem, są tacy którzy wolą wykonywać swój zawód, a potem klikać myszką albo pilotem od telewizora. Ich sprawa.

Nie sądzisz chyba jednak, że jak wypiorę siedzenie, skoszę trawę albo zmienię klocki w aucie, to chleb komuś odbiorę, co ?

łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 6:34 pm

Wieśmak pisze: Nie ma co ufać imperialistycznej krwiożerczej bandzie próbującej sprzedać nam nowoczesne środki, które tak naprawdę wcale nie są lepsze od proszków do prania rodzimej produkcji!
nie używam proszków rodzimej produkcji, bo już dawno nie ma takich.
Jakbyś nie wiedział przypadkiem.
Dobranoc.

łoś też człowiek

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz lis 29, 2009 7:40 pm

szukam (nienachalnie) prawej uchylnej podstawy przedniego fotela do 3-drzwiowki, robie z 4 drzwiowej dychoteki campera i do "koncepcji" pryczy mi pasuje wlasnie ucylny taboret. Wezme za: dziekuje, za gotowke, za wymiane na inny szpej ( opcja do wyboru)
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lis 29, 2009 7:50 pm

czesław&jarząbek pisze: chemię do silników, do nadwozi, woski na gorąco i takie tam mam z wurtha albo lictite'a. używa się tego na codzień. działa.
no tak, praktykowane na motórze :)21

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 29, 2009 9:30 pm

Wiechu tapicerkę do pralki OK, ale co z gąbką w której syf 10,11 a nawet 15 letni nabity?
Bardziej przemawia do mnie myjka wysokociśnieniowa :-? i nowoczesna (czarymary) chemia
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » ndz lis 29, 2009 9:59 pm

Tapicerka jest 3 warstwowa, nie przełazi do gąbki.
No chyba, że przemoczone były. :wink:

Praw fizyki Pan nie zmienisz, część brudu pójdzie w dół, nie w górę. :wink:

To jak z praniem dywanów przez profi firmy. Zawsze podłoga pod jest mokra. I nie jest to czysta woda.
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » ndz lis 29, 2009 10:10 pm

Wiechu pisze:Tapicerka jest 3 warstwowa, nie przełazi do gąbki.
No chyba, że przemoczone były. :wink:

Praw fizyki Pan nie zmienisz, część brudu pójdzie w dół, nie w górę. :wink:

To jak z praniem dywanów przez profi firmy. Zawsze podłoga pod jest mokra. I nie jest to czysta woda.
Ojj Wiesław (bo jak Wiesiu to się oburzasz), znowu pitolisz, zdecyduj się w końcu jak jest. Oczywiście że syfi się całość, jaka by tapicera nie była, to gąbka zawsze będzie usyfiona mniej lub bardziej. Taki z Ciebie spec rozbierasz co rusz fotele żeby szmate zedrzeć a nie pomyślałeś, żeby tronowisko wyjąć z grata i polożyć do góry nogami żeby woda sobie ładnie spływała?
Ojj lubisz się pomęczyć zamiast pomyśleć :)21

piotr borowiec

Post autor: piotr borowiec » ndz lis 29, 2009 10:23 pm

Wiechu pisze:To jak z praniem dywanów przez profi firmy. Zawsze podłoga pod jest mokra. I nie jest to czysta woda.
Nie koniecznie, jest taki odkurzacz (nie mogę podać nazwy bo reklama) i bynajmniej nie "wielekolorów" :)21 który pierze i nie masz podłogi mokrej :wink:
Nie diluje nimi :)21 z doświadczenia pisze, syn alergik, przetrenowałem kilka odkurzaczy :wink:
Chamstwo należy zwalczać napalmem
http://www.free-clinic.org/

Awatar użytkownika
Rabarbar

Post autor: Rabarbar » pn lis 30, 2009 12:37 am

Z tego, co widzę, to każdy chwali swoje i uważa, że jego sposób jest najlepszy. No i znakomicie. Nie rozumiem tylko dlaczego natychmiast też trzeba zacząć udowadniać, że każdy inny sposób jest do d... włącznie z tym, kto w całej swej głupocie go stosuje :o :o :o .

Natchnęliście mnie jednak nadzieją, że nie wszystko stracone z tymi moimi fotelami za co dziękuję i kłaniam się nisko. Bo chociaż mówi się, że nadzieja matką głupich, ale zawsze to kilka dni więcej w pogodnym stanie ducha przeżyję. A to rzecz bezcenna przecież 8) . Howgh!
Disco 300 '98 Automat

Awatar użytkownika
nowicjusz127

Post autor: nowicjusz127 » pn lis 30, 2009 12:51 am

Wieśmak pisze: (abstrahując od tego iż większość foteli ma wszyte metalowe prowadnice w materiał :roll: ) Jak takie coś będziesz wykonywał, ciekawie by było gdybyś zrobił jakąś fotogalerie dla potomnych bo chyba byłbyś odosobnionym przypadkiem z zacięciem tapicerskim :)21
Karwa wchodzisz tu z buciorami i pie...rdolisz jak potłuczony.rozbierałem wszystkie możliwe fotele w LRach od defendera przez D2,D3,RRs RR i co tam chcesz.rozebrałem i poskładałem ich więcej niz Ty zjadłeś obiadów w życiu.robota prosta choć troszkę zabawy jest.chcesz fotostory?jak mi się zechce to Ci zrobię.łącznie z narzędziami-a w zasadze jednym -potrzebnym do tego celu.rozbiore dowolny fotel LRa i wrzucę materiał do pralki szybciej niz Ty sie bedziesz spuszczał z tym swoim karcherem.ja w tym czasie walne se piwko i posiedze a Ty będziesz się zabawiał jak dziecko w piaskownicy.jakbyś chciał korepetycji służe pomoca jeśli Cię stac na moje usługi :)21
jaki nick takie maniery :)21
W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni

już Polska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”