Czy TD5 zadymi?
Moderator: Jerry
- nowicjusz127
Re: Czy TD5 zadymi?
zwłaszcza jak sie DPF wypala 

W walce z głupotą nie ma wygranych,są tylko cudem ocaleni
już Polska
już Polska
No i o to lotonowicjusz127 pisze:ale o jakieś wieśwageny będziemy się spierać?nie bądźmy cordobami

Wczoraj czekając bezczynnie, zakupiłem poczytne pismo AŚ - wydanie "Testy".
Gdzie tam ujeżdżali różne auta przez 100 tys km, notując usterki i koszty, a na koniec rozbierali do najmniejszej śrubki i badali pod lupą. A że to w niemcowni - to robiła to Dekra.
No i wyszło że najmniej awaryjne się okazało bmw, mazda i... skoda, zaś jeden silnik, który po 100 kkm wewnątrz wyglądał "jak nowy, bez oznak zużycia" to motor z fiata punto (produkowany w Polsce).
Na saaamym, dalekim końcu, był... passat - bo w czasie testu 9 razy padła elektronika silnika

Od razu zadzwoniłem do kolegi, który od miesiąca jeździ nowym passatem. Mówi że pierwszy raz silnik przeszedł w tryb awaryjny przy 4 tys przebiegu

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
nic nie kopcinowicjusz127 pisze:zwłaszcza jak sie DPF wypala

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

- nowicjusz127
i bardzo fajnie.znaczy równy z Ciebie gość i porządnie naciskasz pedał gazu.dzięki temu DPF ma szanse wypalić sie samoczynnie i na bieżąco bez wiedzy kierownika.mudder pisze:nic nie kopcinowicjusz127 pisze:zwłaszcza jak sie DPF wypalamiałem to wiem
już Polska
już Polska
nie wiem bo już go nie mamnowicjusz127 pisze:i bardzo fajnie.znaczy równy z Ciebie gość i porządnie naciskasz pedał gazu.dzięki temu DPF ma szanse wypalić sie samoczynnie i na bieżąco bez wiedzy kierownika.mudder pisze:nic nie kopcinowicjusz127 pisze:zwłaszcza jak sie DPF wypalamiałem to wiem

w sumie 1353 KM 

Mi td5 kopci. Ostatnio. Na niebiesko
jakiś chyba megawypierdaśny wybuch w slow motion doświadczam....
Odpalenie go udaje się jak sie kilkanaście sekund pokręci wciskając kilkukrotnie gaz. Później jak już zacznie chodzić na wszystkie garki - a nie załapuje na 4 chyba od razu (świece do wymiany?) to potwornie dymi na niebiesko cuchnącym spalonym olejem dymem. Po jakiejś minucie - dwóch wypala olej i jest już w miarę ok. Znaczy było - wczoraj doszedł nowy przeciekawy objaw - na wolnych obrotach zapalała się kontrolka ciśnienia oleju. Podgazowanie do tysiąca obrotów ją gasiło, jak spadały znowu - na światłach czy gdzie, zapalała się z powrotem. Dzisiaj zapalała się już nawet przy 3 tysiącach. Smarowanie jest, olej jest, jak postoi olej spływa, jest na bagnecie, po 30 sekundach pracy oleju już nie ma na bagnecie, znaczy ze pompa jakoś robi. Albo padł czujnik co go zmienialiśmy miesiąc temu, albo ma gdzieś małe zwarcie kabel od czujnika... Albo jestem w ciężkiej dupie... i już zbieram kasę
Projekt P38 chyba się zbliża - jak sie okaże że silnik zgon to kasy już w niego nie pakuję, szukam LHD...
Kuźwa, lubię to auto, ale chyba nie przeżyło mojej ignorancji.....

Odpalenie go udaje się jak sie kilkanaście sekund pokręci wciskając kilkukrotnie gaz. Później jak już zacznie chodzić na wszystkie garki - a nie załapuje na 4 chyba od razu (świece do wymiany?) to potwornie dymi na niebiesko cuchnącym spalonym olejem dymem. Po jakiejś minucie - dwóch wypala olej i jest już w miarę ok. Znaczy było - wczoraj doszedł nowy przeciekawy objaw - na wolnych obrotach zapalała się kontrolka ciśnienia oleju. Podgazowanie do tysiąca obrotów ją gasiło, jak spadały znowu - na światłach czy gdzie, zapalała się z powrotem. Dzisiaj zapalała się już nawet przy 3 tysiącach. Smarowanie jest, olej jest, jak postoi olej spływa, jest na bagnecie, po 30 sekundach pracy oleju już nie ma na bagnecie, znaczy ze pompa jakoś robi. Albo padł czujnik co go zmienialiśmy miesiąc temu, albo ma gdzieś małe zwarcie kabel od czujnika... Albo jestem w ciężkiej dupie... i już zbieram kasę
Projekt P38 chyba się zbliża - jak sie okaże że silnik zgon to kasy już w niego nie pakuję, szukam LHD...
Kuźwa, lubię to auto, ale chyba nie przeżyło mojej ignorancji.....
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia
a sprawdzałeś czy ci się regulator ciśnienia oleju nie wykręca? no i czy śrubka z kółka zębatego pompy oleju się nie poluzowała?
- nowicjusz127
a nie łatwiej i taniej zacząć od sprawdzenia i ewentualnie wymiany czujnika ciśnienia? 

już Polska
już Polska
Td5 z 2001 juz mial srubke od zebatki pompy wkrecana na loctite i standerus pisze ze mu olej znika ale kto tam wie zycie rozna zna przypadki.
Kabelek od czujnika cisnienia oleju predzej przerwy dostanie niz zwarcia.
Cos wczesniej bylo robione przy silniku? Uszczelka?
Kabelek od czujnika cisnienia oleju predzej przerwy dostanie niz zwarcia.
Cos wczesniej bylo robione przy silniku? Uszczelka?
Discovery 300tdi
http://www.thesaurus.com.pl/
Hmm, czujnik niby brand new genujin. Najdziwniejsze ze jak się go kopneło w gaz to gasła kontrolka.
Ew dłubanie zaczniemy od czujnika i sprawdzenia ciśnienia oleju, o ile się to uda przeprowadzić.
Z rzeczy robionych - totalne nul, na razie praktycznie nic nie dłubany, ale chyba zaczyna się to mścić.
Olej znikał drzewiej, ale to była wina wywalonego dekielka od wałka rozrządu, teraz już nie chlapie, ale gdzieś przecieka i spala go, przynajmniej na starcie. Musze troszkę uzbierać części, żeby jak będzie patroszony przy okazji i inne rzeczy połatać.
Ew dłubanie zaczniemy od czujnika i sprawdzenia ciśnienia oleju, o ile się to uda przeprowadzić.
Z rzeczy robionych - totalne nul, na razie praktycznie nic nie dłubany, ale chyba zaczyna się to mścić.
Olej znikał drzewiej, ale to była wina wywalonego dekielka od wałka rozrządu, teraz już nie chlapie, ale gdzieś przecieka i spala go, przynajmniej na starcie. Musze troszkę uzbierać części, żeby jak będzie patroszony przy okazji i inne rzeczy połatać.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ja tam bym zaczął od zmiany stacji paliwowej i filtra...

a potem się zainteresował czy oleju nie...przybywa

a potem się zainteresował czy oleju nie...przybywa

#noichuj
Filtry zmienione razem z olejem i czujnikiem ciśnienia, może 5 tankowań od tego czasu.
No z tym przybywaniem oleju uczulał mnie mechanik, oglądałem płyny - w chłodzeniu oleju nie ma, olej na bagnecie czarny jak zawsze, nie śmierdzi dieslem. trochę znika przez wypalanie, chodzi czasem nierówno.
Zanim zacznę włosy z głowy rwac plan jest taki
-Nowa wiązką od wtrysków, wylanie z kompa wiadra oleju
-uszczelkę pod pokrywą klawiatury wymienić z bolcami, bo tyłem olej puszcza i jest w wiązce.
-świece zmienić
-filtr odmy - czy jak to się nazywa) też zmienić i zobaczyć czy to pomoże, może tamtędy jakoś olej frunie do kolektora ssącego, bo było go tam dużo.
Niestety jest też spory imbalance między 1 i 3 cylindrem a resztą, mam nadzieję ze jak olej wysrywało dekielkiem to kompresji nie straciłem. Bo ponoć objawy też pod przytarty silnik pasują jak ta lala... Ale ja się nie znam, tak powtarzam co mi człowiek do którego mam zaufanie mówi.
No z tym przybywaniem oleju uczulał mnie mechanik, oglądałem płyny - w chłodzeniu oleju nie ma, olej na bagnecie czarny jak zawsze, nie śmierdzi dieslem. trochę znika przez wypalanie, chodzi czasem nierówno.
Zanim zacznę włosy z głowy rwac plan jest taki
-Nowa wiązką od wtrysków, wylanie z kompa wiadra oleju
-uszczelkę pod pokrywą klawiatury wymienić z bolcami, bo tyłem olej puszcza i jest w wiązce.
-świece zmienić
-filtr odmy - czy jak to się nazywa) też zmienić i zobaczyć czy to pomoże, może tamtędy jakoś olej frunie do kolektora ssącego, bo było go tam dużo.
Niestety jest też spory imbalance między 1 i 3 cylindrem a resztą, mam nadzieję ze jak olej wysrywało dekielkiem to kompresji nie straciłem. Bo ponoć objawy też pod przytarty silnik pasują jak ta lala... Ale ja się nie znam, tak powtarzam co mi człowiek do którego mam zaufanie mówi.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
3 różne stacje
Auchan
BP
Statoil
Mówisz ze dymienie na niebiesko może być od filtra+paliwa... byłoby dobrze. Bardzo dobrze...
Auchan
BP
Statoil
Mówisz ze dymienie na niebiesko może być od filtra+paliwa... byłoby dobrze. Bardzo dobrze...
standerus pisze: Mówisz ze dymienie na niebiesko może być od filtra+paliwa... byłoby dobrze. Bardzo dobrze...
Rownie dobrze pod delikatnie przestawiony rozrzad

Co by u Ciebie sie nawet zgadzalo biorac pod uwage zaniki cisnienia oleju

Discovery 300tdi
Hah, sam o tym myślałem, tak miałem w 300tdi
Że tu jest łańcuch sądziłem że takiej opcji nie ma...
Że tu jest łańcuch sądziłem że takiej opcji nie ma...
Pompę oleju i tak bym obejrzał
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Masz napinacz lancucha "sterowany" cisnieniem oleju, w zasadzie ma wlasna sprezyne ale przy niesprzyjajacych okolicznosciach moze nie wystarczyc 

Discovery 300tdi
Dzięki za sugestie Panowie
Pytanie inne - czy można z tym chwilkę jeszcze jeździć - czy nastąpi totalne dorżnięcie silnika?
Bo wrażenie jest takie jakby się pompa "ślizgała" - coś tam pompuje, ale pewnie za mało.
No sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie
Pytanie inne - czy można z tym chwilkę jeszcze jeździć - czy nastąpi totalne dorżnięcie silnika?
Bo wrażenie jest takie jakby się pompa "ślizgała" - coś tam pompuje, ale pewnie za mało.
No sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie
Łancuch- Ci pewnie śrubę mieli
jeśli to to ....
szykuj dwa koła ...pompa plus łańcuch z zębatką tyle wychodzi
używkę- sobie wybij z głowy
jeśli to to ....
szykuj dwa koła ...pompa plus łańcuch z zębatką tyle wychodzi
używkę- sobie wybij z głowy
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Pomyśleć że w UKeju LR musiał zwracać za to kasę (jeśli wystąpiło przed 150tyś mil... no i jeśli wierzyć forum brytyjskim..)
- nowicjusz127
za co?dawno dawno temu była akcja na pompy.nikt nikomu kasy za nic nie zwracał.
już Polska
już Polska
Mi - się tez wydaje ,że oni się do tego nigdy nie przyznali
w top-gejowskiej gazecie - kiedyś napisali
wczesne egzemplarze- miały problem z panewkami !
w top-gejowskiej gazecie - kiedyś napisali
wczesne egzemplarze- miały problem z panewkami !
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
Exactly, LR do końca szedł w zaparte że nie ma z tym nic wspólnego - stan na koniec 2005 roku. Kilkanaście osób się wk... i podało ich do sądu i ponoć później było dużo łatwiej - odsyłało się do LRa części + fakturę.
Ale powtarzam, to może tylko plotka być, nic więcej.
Ale powtarzam, to może tylko plotka być, nic więcej.