Szyberdachy w Disco - co można zrobić?
Moderator: Jerry
Re: Szyberdachy w Disco - co można zrobić?
o Q ! , rozwaliłeś mnie na łopatki.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Damian pisze:Olo to uznany w światku romantyk i wrażliwa dusza
lubi róż na ten przykład
rioja red...,a nie róż

A jaki toLR_Olek pisze:Damian pisze:Olo to uznany w światku romantyk i wrażliwa dusza
lubi róż na ten przykład
rioja red...,a nie róż

Ja nie wiem co wy z tymi szyberamidachami robicie
Mie tam nie cieknie, ale nie pamiętam czy przez kilka lat choć raz używałem.
Zbędny gadżet.
Ale gdyby coś ciekło, to bym nakleił przezroczystą folię z marginesem paru cm na blachę i miałbym spokój na jakieś siedemdziesiąt lat

Mie tam nie cieknie, ale nie pamiętam czy przez kilka lat choć raz używałem.
Zbędny gadżet.
Ale gdyby coś ciekło, to bym nakleił przezroczystą folię z marginesem paru cm na blachę i miałbym spokój na jakieś siedemdziesiąt lat

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
mi w disco ciekły, w rrc nie - ale tam z deczka inne sąpezet pisze:Mie tam nie cieknie, ale nie pamiętam czy przez kilka lat choć raz używałem.

nie zgadzam siępezet pisze: Zbędny gadżet.
np. lato, skwar, zostawiasz auto z uchylonymi szybrami i po czasie nie wsiadasz do piekarnika

w lato, jadąc bez klimy (bo tak), po błocie, zamykasz okna by syf nie leciał z kół do środka, otwierasz szyber

tylko nie można na pycie wjeżdżać do wody, bo wówczas przez szyber leci

czasami, na światłach, przez szyber patrzy się jakie jest światło na skrzyżowaniu

...
dla palaczy, w trasie przy większej prędkości, też fajny gadżet

LR Rendzi stajla 

a jak załamie się lud w zimie to jest super droga ucieczki
tylko trza kupić nowego landka , albo mieć dobrych kolegów ,którzy Cię wyciągną zanim zamarznie powtórnie woda 

300tdi
I pierwszy Twój mail po śniegach i wiatrach brzmiałby:pezet pisze:Ale gdyby coś ciekło, to bym nakleił przezroczystą folię z marginesem paru cm na blachę i miałbym spokój na jakieś siedemdziesiąt lat
"Halo! Pomocy! Jaką taśmę klejącą nakleić na szyberdach, aby nie odłaziła"

Kolega chyba nie naklejał, więc myśli, że to takie hop-siup

LR Disco 300ta awtomat MY95
http://www.NiebanalnyTurysta.pl
eeeeeem3hoo pisze:I pierwszy Twój mail po śniegach i wiatrach brzmiałby:pezet pisze:Ale gdyby coś ciekło, to bym nakleił przezroczystą folię z marginesem paru cm na blachę i miałbym spokój na jakieś siedemdziesiąt lat
w oplu omedze wytrzymywała zwykła taśma pakowa, ta szeroka, brązowa

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

No i tu Cię Kolego zaskoczęm3hoo pisze:I pierwszy Twój mail po śniegach i wiatrach brzmiałby:pezet pisze:Ale gdyby coś ciekło, to bym nakleił przezroczystą folię z marginesem paru cm na blachę i miałbym spokój na jakieś siedemdziesiąt lat

Naklejałem, ale nie na szyberdach, tylko na bok 2 kawałki przezroczystej folii - dla sprawdzenia jak się będzie trzymać i wyglądać.
Wyglądało tak, że nie wyglądało - tzn nie było widać,
a trzymało się idealnie przez 3 lata - w tym roku zdjąłem.
Szyberdach jest prawie w płaszczyźnie dachu, więc nie trzeba jej specjalnie naciągać, ale są specjalne folie samochodowe - elastyczne, do naklejania na krzywizny.
Nikogo nie namawiam do zaklejania szyberdachu - ale jak JA miałbym zdejmować podsufitkę, to wolałbym zakleić szyber

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
to jeszcze ja sie podpytam bo widze ze w weekend czeka mnie akcja z szybrem a właściwie dwoma
cieknie mi z pokręteł od otwierania szybrów
może jakas sugestia który element się zesrał 
przekopałem forum i google i chyba skonczy sie silikonem a na wiosne pomysle

I’d rather push my Land Rover than drive another car.
kiedyś gimli, ale hasła zapomniałem

-
- jestem tu nowy...
Woda jak to woda - lizie każdo szparo. U mnie lizie (bo powoli diagnozuję ten kał):
1. wskutek zdupczonej uszczelki między szybą a obudową szybra
2. między plastikową listwą przylegającą do dachu a dachem (fak)
a jak wlizie to wię wylewa, gdyż:
1. plastikowy wykurw przyklejony na silikon (czy jakiś inny syf) do metalowej konstrukcji szybra, od którego idzie rurka odpływowa włażąca do słupka przedniego - jest zasilikownowany na pół gwizdka i ...spitala woda
2. rurka odpływowa była w słupku zagięta o kąt 180 stopni (wał, który ją wsadzał w słupek był zwykłem niemślącym członem tasiemczym)
3. a jak woda nie ma jak popłynąć odpływami do słupka - to wnika ochoczo przez pierdolniki w metalowej obudowie szyberdachu wprost na panel klimy, radio, siedzenia przednie, oświetlenie i wszystko co jest w jej zasięgu (na rondzie zwłaszcza się rozpiździa niemiłosiernie)
i robi się kał, który trzeba pozamiatać
1. wskutek zdupczonej uszczelki między szybą a obudową szybra
2. między plastikową listwą przylegającą do dachu a dachem (fak)
a jak wlizie to wię wylewa, gdyż:
1. plastikowy wykurw przyklejony na silikon (czy jakiś inny syf) do metalowej konstrukcji szybra, od którego idzie rurka odpływowa włażąca do słupka przedniego - jest zasilikownowany na pół gwizdka i ...spitala woda
2. rurka odpływowa była w słupku zagięta o kąt 180 stopni (wał, który ją wsadzał w słupek był zwykłem niemślącym członem tasiemczym)
3. a jak woda nie ma jak popłynąć odpływami do słupka - to wnika ochoczo przez pierdolniki w metalowej obudowie szyberdachu wprost na panel klimy, radio, siedzenia przednie, oświetlenie i wszystko co jest w jej zasięgu (na rondzie zwłaszcza się rozpiździa niemiłosiernie)
i robi się kał, który trzeba pozamiatać

Zatem już na starcie odpowiem, iż boki nie są tym samym, co szyber - szyber cały czas pracuje i cały czas są tam ruchy. Dużo łatwiej nakleić folię na płaską blachę niż na połączenie blachy z plastisiem/szybą, które pracują i pomiędzy którymi występuje jeszcze przestrzeń - tam folia niczego się nie trzyma - jest tylko powietrze.pezet pisze:Naklejałem, ale nie na szyberdach, tylko na bok 2 kawałki przezroczystej folii - dla sprawdzenia jak się będzie trzymać i wyglądać.
O ile tylna część szybra faktycznie jest nieomal w płaszczyźnie dachu, o tyle przód szybra ma plastisiowy spojler/deflektor czy cokolwiek ten plastiś tam robi. I tu już mamy lekko pod górkę.pezet pisze:Szyberdach jest prawie w płaszczyźnie dachu, więc nie trzeba jej specjalnie naciągać,
Nie twierdzę, że nie ma. Wręcz przeciwnie - spodziewam się, że istnieje sporo produktów, które przy zaklejaniu mogłyby pomóc. I właśnie chodzi o to, aby wspólnie znaleźć dobry materiał przy tego typu problemach.pezet pisze: ale są specjalne folie samochodowe - elastyczne, do naklejania na krzywizny.
Sam przerobiłem Duct Tape sprzedawaną na Alledrogo - shit, jakich mało.
Oryginalny Power Tape Henkela wytrzymuje dłużej, ale po zimie lub w jej trakcie i tak wszystko fruwa badane na kilku autach.
Teraz testuję szeroką taśmę aluminiową 3M. O efektach - póki co - niewiele mogę powiedzieć - poczekamy na deszcze i śniegi.
Ja też nikogo nie namawiam, choć sam wybrałem opcję "na szybko", czyli zaklejenie. Jednak na wiosnę chciałbym wrócić do tematu i zrobić to po bożemu - korzystając m.in. z instrukcji dostępnej na tym forum.pezet pisze:Nikogo nie namawiam do zaklejania szyberdachu - ale jak JA miałbym zdejmować podsufitkę, to wolałbym zakleić szyber
a tu zerknąłeś ?:forek pisze:to jeszcze ja sie podpytam bo widze ze w weekend czeka mnie akcja z szybrem a właściwie dwomacieknie mi z pokręteł od otwierania szybrów
może jakas sugestia który element się zesrał
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=78331
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

e tam - jest prostszy sposób - trzeba postawić kurnik i założyć na niego pokrowiec - najlepiej nieprzemakalny
szybry nie będą ciec, na dachu śnieg lakieru nie uszkodzi
a w lecie - przyjemny chłodek 
i podsufitki nie trzeba ruszać
i po korbkach nie będzie kapało 

i podsufitki nie trzeba ruszać

Wszystko co naprawdę lubię jest niemoralne, nielegalne lub tuczące
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
Disco 2 V8 4,6, Xsara 1,6
przeczyściłem odpływy i po dzisiejszej mżawce znowu polało się więc jednak silikon
a na wiosne zadziałam - tak sobie obiecuje.

Gdzie silikon?forek pisze:przeczyściłem odpływy i po dzisiejszej mżawce znowu polało się więc jednak silikona na wiosne zadziałam - tak sobie obiecuje.
Chcesz teraz cały szyber zasilikonować a na wiosnę usuwać silikon, żeby uszczelnić odpływy?
silikon dałem z wierzchu i mam już spokój. odpływy zabezpieczyłem zeby silikon nie zapchał na amen.

Witam,
Ja ostatnio uskuteczniałem demontaż i montaż podsufitki, normalnie wcale to nie takie straszne jakby sie wydawało.
Szyber ciekł przez uszczelkę szyby, jednak jako że nie wpadłem na to aby wcześniej takową zakupić
, więc złożyłem wszystko z powrotem, upewniając sie że dostęp do tej uszczelki jest i tak bez demontażu podsufitki i zmienię ją później. Po złożeniu jednak wszystkiego do kupy, na razie o dziwo przecieków nie ma... Jak widać, szybry żyją własnym życiem...
Ja ostatnio uskuteczniałem demontaż i montaż podsufitki, normalnie wcale to nie takie straszne jakby sie wydawało.

Szyber ciekł przez uszczelkę szyby, jednak jako że nie wpadłem na to aby wcześniej takową zakupić

DISCO '98 - OME 2", blokada ARB-tył, zderzak przedni UP z winchem, opony MT 235/85/16, automat
- amster123
- Kontaktowanie:
Gorzej jakbyś nie miał ani jednego, a by Ci ciekłolupus pisze:ee tam gadanie ,ja mam 2 szybry i nic mi nie cieknie![]()

http://amster4x4.blogspot.com
CAMP4X4 - Małe Jodło
CAMP4X4 - Małe Jodło
- Damian
-
- Kontaktowanie:
jest to możliwe - tylne okienka to kandydaci nr 2 
jest jeszcze kandydatka nr 3

jest jeszcze kandydatka nr 3

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR