Ja nie jestem mechanikiem.
Kupuję samochód czytam w instrukcji "Olej w automatycznej skrzyni biegów nie podlega wymianie" - jeśli podlega znaczy zostałem oszukany, jeśli podlega na mój koszt zostałem oszukany i to podwójnie, jeśli polega wymienię na mój koszt w okresie gwarancji czuję się lekko wydymany.
OK instrukcja nie jest żadną umową.
Sprawdzam w Gwarancji którą dostałem i jest opisana w książce serwisowej.
Rozdział: Świadczenia gwaranta (pół strony)
Rozdział: Ograniczenia zakresu gwarancji (2 strony)
Rozdział: Obowiązki właściciela (strona 1)
Kupiłem świadomie na taką gwarancję się zgodziłem - jak widać na podstawie ilości storn Gwarant precyzyjnie się musiał zabezpieczyć. OK - moje świadoma decyzja.
Czytam Ograniczenia zakresu gwarancji:
3.1 gwarancja nie obejmuje:
[ ... wymienione coś tam - nie ma tu mowy o oleju]
-części eksploatacyjnych wykorzystywanych podczas przeglądów okresowych takich jak:
olej silnikowy, płyn ukł chłodzenia, płyn hamulcowy, płyn ukł. wspomagania, płyn do spryskiwaczy
,czynnik chłodniczy, pióra wycieraczek, filtr oleju, [dalej klocki żarówki , poski etc.]
Nigdzie powyżej pomimo explicite wymienionych wszystkich płynów (no ok GAZFAN zapewne zaraz powie że olej napędowy nie jest wymieniony - choć może jak poszukam gdzie indziej to jest) nie zająknięto się o oleju ATF do skrzyni automatycznej.
Mało tego w szczegółowo rozpisanych czynnościach serwisowych dot.. poszczególnych płynów etc. przy danych przebiegach nie ma ani słowa o oleju skrzyni.
Wiec jako prostaczek nie znający się na samochodach mogę być lekko zaskoczony, gdy autoryzowany serwis - podparty opiniami kolesi GFAZFAN z JLR żąda od mnie abym włożył jakąś kasę (tu akurat będącą +- średnią miesięczny zarobków w Polsce) na auto na gwarancji, choć ni uja nic nie sugrowało, że coś takiego może mieć miejsce.
Mam propozycję na genialny biznes. Może wzywajcie wszystkich właścicieli DIII,DIV, RRS do wymiany oleju ATF co miesiąc. Nie wiem jaka jest sprzedaż precyzjenie, ale założywszy że na gwarancji macie ok 1000 samochodów to wyjdzie 3000x12x1000 , 3,6 mln rocznie. Fuck co za biznes plan. Tylko ten profil z facebooka bym ściągnął bo jeszcze ktoś coś napisze i już nikt już nie kupi ...

Bo tu na forum zawsze można napisać że to pieniacz jeden albo przerobił auto na spawarkę :/
Szczerze pwiedziawszy dalej nie wiem czy na skrzynia na pewno ok, czy po porstu tak napisali z tym olejem bo widzą, zauważyli, że nie będę jeslieniem który da im 3 koła i oleje sprawę.
BTW: ciekawe ilu ludziom wymienili tak olej.
aaa Szef Serwisu był zaskoczony, gdy mu powiedziałem , że oleju w tej skrzyni się nie wymienia, był przekonany że co kilkadziesiąt tysięcy wymienić należy.
pozdr
Y