Jaki typ auta ?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
andrew75

Re: Jaki typ auta ?

Post autor: andrew75 » pn maja 16, 2011 2:30 pm

koppo pisze:.... co masz na myśli pisząc normalna, chciałem połączyć auto "prorodzinne" z mozliwością dojazdu w trudniejsze miejsca, nie jeździłem jeszcze autem terenowym...
do tej specyfikacji pasuje wiele aut dużo tańszych, aczkolwiek D3 moim zdaniem jest jednym z najfajniejszych... chyba musisz zdefiniować sobie "trudniejsze miejsca" bo jeśli masz na myśli dobrze znane miejsca na rzeczką gdzie przyjeżdżają wędkarze plaskaczem to D3 będzie rzeczywiście dużo lepszy :wink: a jak popada deszcz to jeszcze samodzielnie Ci wyjedzie więc na piknik z rodziną można jechać ale jeśli jedziesz w nieznany teren to lepiej mieć osłony na brzuchu, progi zrobione, koła inne, pogodzić się z ewentualną stratą zderzaków i innych plastyków, założyć wyciągarkę i ....robi się z tego sposób na życie :lol:
wydawać 90k na auto bo jest ładne w pełni popieram, sam tak zrobiłem :)16 :)21 ...ale "normalna" terenówka to taka, którą pojedziesz w trudniejsze miejsca i po powrocie nie zaciągasz kredytu na niezbędne remonty...musi być prosta a D3 takie nie jest.
https://picasaweb.google.com/102284346354725146046
Land Rover 90.1986r.... już prawie zrobiony.
Lr3.

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » pn maja 16, 2011 3:28 pm

Damian pisze:no jeśli porównujesz do frelka czy osobówki to jest spoko
jest też możliwość, że "ja za głupi jestem" na te całą elektronikie, mocium panie

działa z opóźnieniem, działa nie tak jak chcę, działa wtedy kiedy nie chcę, nie działa wtedy kiedy chcę
zalety rzeczywiście są, ale dla użytkownika który nigdy w terenie nie jeździł - wtedy przejedzie tym pudłem więcej niż starym D1 czy defem bez ETC

oczywiście nie wykluczam, że się nie znam na jeździe w terenie...tymi nowymi wynalazkami ;) i że źle pokrętła ustawiłem albo co
ale jak dla mnie to ja wolę 4x4 + diflok i gra muzyka
Autor wątku w terenie nie jeździł i każda pomoc się przyda. Metoda but, but, but jest trudna przy świeżo kupionym aucie za stówę.

W obecnej ofercie samochodów terenowych nie ma z czego wybierać - nie ma już patrola, czy choćby terrano. Z aut w czołówce zdolności terenowych mamy defendera, wranglera, MB G(?? czy na felgach 20" także :) ), LC 150 i D4. W drugiej lidze Pathfindera, nowe Pajero, Grand Cherokie, pickupy. Do tego miniaturki - Niva i Jimny. Disko mieści się w pierwszej piątce. Egzotyków spowadzanych z Afryki i Iveco nie liczę.

Jeśli popatrzymy na auta 3-4 letnie to dochodzi patrol z 3.0 i z drugiej strony Tuareg I oraz po małym koszcie Sorrento i Ssangyongi. Lipa, a będzie gorzej. Za 3-4 lata stawiam na to, że szukając nowego auta z reduktorem pozostaną pickupy i może wrangler. Na LR nie liczę - nowy defender trafi pewnie tylko do instytucji, a wskazuje na to fakt pojawiania się range rovera 4x2.

Z drugiej strony - sam marzę o LR :D najlepiej P38 - powaga.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

koppo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: koppo » pn maja 16, 2011 3:53 pm

Uff troszkę się uspokoiłem po waszych opiniach, przepraszam że nie odpisywałem wczesniej ale jak praca to praca ;) Myślałem własnie jako alternatywa to Jeep Comander, ale wydaje mi się zbyt bombonierkowaty, cenowo chyba wychodzi taniej za używany pojazd, liczę się z tym że jakieś 10 k będzie trzeba dołożyć w ten samochod na starcie (gdybym liczył na 100% nieawaryjności poszedł bym do salonu po jakiegoś nowego, alter terenowego tak jak pisał również kolega wcześniej, na gwarancji ma 3 lata i jak się cos psuje to jedzie i robią) , opony wyciągarka jak będzie to wtedy jeśli zachoruje na terenówkę ;) jak narazie raczej chodzi mi o przejechanie miejsc gdzie osobówka ma problem, czy też większe błota, tak jak Kolega wcześniej wspominał, na wypad rodzinny czy zimą pojechać w góry bez stresów że mi tyłek ućknie na łuku (staram się jeździć bardzo ostrożnie - dbam o bezpieczeństwo mojej rodziny jak każdy przeglądający te forum). Oczywiście z pewnością są auta bardziej terenowe jak Def, bynajmniej tego typu auta są przeznaczone już dla bardziej zaawansowanych w tego typu zainteresowaniach, i z pewnoscią się sprawdza w terenie mocno zróżnicowanym ja chciałem przeczytać opinię osob które jeżdżą autami 4x4 i mają doświadczenie, bo osobiście nei znam nikogo kto by miał taki samochód.
Bardzo się cieszę że osoby wypowiadające się tutaj zwracają się bardzo uprzejmie odpowiadając na pytanie dotyczące wybranej marki nie kwapiąc i kipiąc na lewo i prawo swoją wiedzą i odpowiadacie bardzo w miare zrozumiale dla laika.

Reasumując - Land rover Discovery 3 - auto ktore potrafi się psuć, ( jak każde inne naładowane elektryką) przeznaczone jest dla osób chcących dojechać tam gdzie niekoniecznie wjedzie osobówka.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn maja 16, 2011 4:21 pm

koppo pisze: Land rover Discovery 3 - auto ktore potrafi się psuć, ( jak każde inne naładowane elektryką)
Nie. Bardziej. I piszę to obiektywnie, jako posiadacz LR i Toyoty :)21 w rankingach bezawaryjności niestety Land Rover zamiata tyły, plasując się gdzieś pomiędzy Alfą Romeo a Zaporożcem :)21
koppo pisze:przeznaczone jest dla osób chcących dojechać tam gdzie niekoniecznie wjedzie osobówka.
marketing twierdzi, że LR3 to prawdziwe i pełnokrwiste auto terenowe.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 16, 2011 4:25 pm

cholera.. a tak mi się ten badziew podoba

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn maja 16, 2011 4:32 pm

to sobie kup, stać Cię na ogarnianie tego
najwyżej sprzedasz i już

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 16, 2011 4:40 pm

stać mnie bo go nie mam
:)21

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn maja 16, 2011 5:00 pm

Damian pisze:
koppo pisze: Land rover Discovery 3 - auto ktore potrafi się psuć, ( jak każde inne naładowane elektryką)
Nie. Bardziej. I piszę to obiektywnie, jako posiadacz LR i Toyoty :)21 w rankingach bezawaryjności niestety Land Rover zamiata tyły, plasując się gdzieś pomiędzy Alfą Romeo a Zaporożcem :)21
koppo pisze:przeznaczone jest dla osób chcących dojechać tam gdzie niekoniecznie wjedzie osobówka.
marketing twierdzi, że LR3 to prawdziwe i pełnokrwiste auto terenowe.
No teraz to cię poniosło troszkę

Znam mnóstwo osób , które mają D3 i poza regularnymi przeglądami uwaga :
nic się nie popsuło..., i jeszcze opowiadają mi historie, w stylu :panie a sąsiad co ma -marka dowolna- ciągle narzeka że auto w serwisie itp. a ja nic nie musze naprawiać...

Spójrzmy obiektywnie, a nie przez pryzmat opowieści z forum...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

koppo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: koppo » pn maja 16, 2011 5:06 pm

No włąśnie, chyba jest tutaj zbyt mały promil informacji co do informacji psujnych LR, no chyba że jak poprzednicy którzy pisali wcześniej można kupić "okazje" i latać po warsztatach, osobiscie nie wierze w okazje =) Ok zostaje przy LR3 może zmienie na cos jak się przekonam ?

Co warto mieć w landrowerze, na co zwracać uwagę, że zagadnę tak przy okazji ?

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn maja 16, 2011 5:11 pm

kup wersję S , potencjalne problemy nie będą dotyczyć ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn maja 16, 2011 5:49 pm

nigdy nie twierdziłem, że moje opinie w materii nowych aut są całkowicie obiektywne i reprezentatywne, o czym dobitnie świadczy mój podpis :)21

LR

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 16, 2011 7:30 pm

zazdrościsz i tyle..

bierz krechę na 10 lat i śmigaj nowym sportage
zrobisz zlot sportage

i forum sportage

i bezawaryjnie będzie

Maq

Post autor: Maq » wt maja 17, 2011 7:25 am

koppo pisze:Co warto mieć w landrowerze, na co zwracać uwagę, że zagadnę tak przy okazji ?
Zwróć uwagę i zapamiętaj, że chcesz kupić auto, które w czasach swej świetności kosztowało 2,5 w porywach do 3 dużych stówek. I kupując jakąkolwiek część zamienną, nadal płacisz jak za część do auta za 2,5-3 duże stówki. Nie licz na taniość, nie licz, że auto ogarnie pan Henio z sąsiedztwa. Części chińsko-hinduskie tak zmarniały na jakości, że kupuje się w zasadzie tylko genuiny.

Nie napalaj się jak dziecko, kup auto z udokumentowaną historią. To może się udać :)21
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » wt maja 17, 2011 8:40 am

dacie kup :)21
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

koppo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: koppo » wt maja 17, 2011 9:08 am

ok będę o tym pamiętac.

herflikd

Post autor: herflikd » wt maja 17, 2011 5:55 pm

ja sie kuffa nadziwic nie moge, jak ten czlowiek zostal dobrze potraktowany :) :)2 :)2 :)2 tylko jakies 10 % kasztanow
D2 TD5 Było

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt maja 17, 2011 9:08 pm

odchodzi się od kasztanów :)21

LR

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt maja 17, 2011 9:24 pm

bez sensu...

#noichuj

Awatar użytkownika
palestyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: palestyna » śr maja 18, 2011 12:06 am

koppo pisze:Myślec że nie kłamią, jednak chciał bym jeszcze wrócić do mojego pytania odnosnie skrzyni biegow - lepiej automat czy manual ?
tylko automat, nie trzeba mieszać :lol:

Wszystko się psuję, kiedyś przestanie ci st....ć :)21
LD III 2,7TDV6 SE 2006'
EGR OFF

http://www.youtube.com/user/puniek71

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » śr maja 18, 2011 7:26 pm

to se włoży gwóźdź do środka i magnes na szyję
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

koppo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: koppo » czw maja 19, 2011 1:20 pm

dziękuję Wam za przydatne info - zdecydowalem że to będzie automat =)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”