Disco 300 - pytanie o rozrzad

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: Disco 300 - pytanie o rozrzad

Post autor: Wojtek_W » pt lis 25, 2011 9:17 am

moto pisze:Niewkręcenie korka to tylko niedbalstwo usera, jak puści simmer i zaleje pasek to będziesz miał pretensje że wkręcili ?
A ja bede dalej obstawial przy swoim.. :)21

Jak czesto zdarza sie,ze puszcza simmer (nawet w LR :)21 ) a jak czesto auto jest jezdzone po blocie?
Dla mnie procedura powinna wygaldac tak,ze domyslnie jest wkrecone a po ostrzejszym upalaniu i raz na jakis czas odkrecasz sobie i sprawdzasz czy nie ma oleju /syfu.
Zreszta nawet simmer rzadko kiedy poprostu puszcza wylewajac X litrow w rozrzad. Na poczatku sie poci, pozniej leje delikatni, dopiero pozniej cieknie. Zreszta troche oleju i tak moim zdaniem bedzie mniej grozne niz glina ze zwirem, blotem i uj wiem czym jeszcze.

No! :)21

Juz mi troche przeszlo, ale i tak uwazam,ze mogli sie odrobine bardziej postarac. :wink:
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pt lis 25, 2011 10:07 am

czesław&jarząbek pisze:a mnie sie genuin osrał. bo drogich genuinowych pasków nikt nie kupuje poza ostatnimi frajerami i butwieją na magazynach.
i se do swojego auta kiedyś takiego zbutwialca wciągnąłem zeby było zajebiście.
nie było.
no.
:)21
ja o napinaczu pisałem :)21

powiem tak, jak otworzyłem pokrywę rozrządu to mi kopara opadła... cóż def200 różni się od disco200 :)21

jakby co mam rolkę z geniuina na zbyciu :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt lis 25, 2011 10:28 am

tą pękniętą co mam ją dzisiaj zwrócić?
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lis 25, 2011 11:13 am

Wojtek_W pisze:
moto pisze:Niewkręcenie korka to tylko niedbalstwo usera, jak puści simmer i zaleje pasek to będziesz miał pretensje że wkręcili ?
A ja bede dalej obstawial przy swoim.. :)21

Jak czesto zdarza sie,ze puszcza simmer (nawet w LR :)21 ) a jak czesto auto jest jezdzone po blocie?
Dla mnie procedura powinna wygaldac tak,ze domyslnie jest wkrecone a po ostrzejszym upalaniu i raz na jakis czas odkrecasz sobie i sprawdzasz czy nie ma oleju /syfu.
Zreszta nawet simmer rzadko kiedy poprostu puszcza wylewajac X litrow w rozrzad. Na poczatku sie poci, pozniej leje delikatni, dopiero pozniej cieknie. Zreszta troche oleju i tak moim zdaniem bedzie mniej grozne niz glina ze zwirem, blotem i uj wiem czym jeszcze.

No! :)21

Juz mi troche przeszlo, ale i tak uwazam,ze mogli sie odrobine bardziej postarac. :wink:
ten koreczek jest jak kabel do wyciągarki ( łopatologicznie biorąc) chcesz używać... wkładasz ;), ale przecież na co dzień z włożonym się (w zasadzie) nie jeździ.

Ja tam koreczki mam powkręcane, lukam (wykręcam) se tam co jakiś czas, ale już widzę jak przeciętny użytkownik pamięta, a jak nawet pamięta to jak mu się chce. O ile pamięć mnie nie myli to "fabryczne" zalecenie jest jeździć bez tego pod rozrządem na co dzień, a wkręcać na teren.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » pt lis 25, 2011 11:16 am

Damian pisze:tą pękniętą co mam ją dzisiaj zwrócić?
ty napinacz zwracasz misiu...

fak tak zorientowany jesteś, a mogłem ci oddać kasę za spinkę jakąś :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt lis 25, 2011 11:20 am

bert pisze:
ten koreczek jest jak kabel do wyciągarki ( łopatologicznie biorąc) chcesz używać... wkładasz ;), ale przecież na co dzień z włożonym się (w zasadzie) nie jeździ.

Ja tam koreczki mam powkręcane, lukam (wykręcam) se tam co jakiś czas, ale już widzę jak przeciętny użytkownik pamięta, a jak nawet pamięta to jak mu się chce. O ile pamięć mnie nie myli to "fabryczne" zalecenie jest jeździć bez tego pod rozrządem na co dzień, a wkręcać na teren.
To juz kutfa faktycznie nie pojmuje techniki zielonego jaja...
A wtlumacz mi co by przeszkadzalo jezdzic z tym na codzien... i tylko po wyjebkach i ew. raz na jakis czas sprawdzi czy wody/syfu/oleju nie naszlo?
Podobnie jak np. z mostami.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lis 25, 2011 11:52 am

Wojtek_W pisze:
bert pisze:

To juz kutfa faktycznie nie pojmuje techniki zielonego jaja...
A wtlumacz mi co by przeszkadzalo jezdzic z tym na codzien... i tylko po wyjebkach i ew. raz na jakis czas sprawdzi czy wody/syfu/oleju nie naszlo?
Podobnie jak np. z mostami.
a w ilu autach gdzie rozrząd pędzony paskiem widziałeś zadeklowaną na szczelno komorę rozrządu ?
Ten land rover`owy koreczek to jest ukłon (dodatek jak za przeproszeniem np osłona mostu) w stronę zabezpieczenia komory rozrządu na jazdę w terenie by syf do środka miał utrudniony dostęp
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » pt lis 25, 2011 11:53 am

ja myślałem, że LR to bardzo prestiżowa w sensie dobra marka, ale się myliłem, jakieś koreczki pamiętać i kiedy okres ma żona, nie za dużo tego, Dyskoteki nie kupię ani się nie ożenię :)21
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
moto

Post autor: moto » pt lis 25, 2011 5:25 pm

Krytykujesz to co jest akurat najzajebistsze w tych samochodach

w silniku 2,5NA masz ten korek w w gwincie obok tego właściwego drenu, myślisz ze po co to robili ?? doskonale wiedza że 99.9 typa nigdy tego nie ruszy,
ten 0,1% jeździ w "terenie" i go sobie wkręci :)21
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750

Buszdoktor

Post autor: Buszdoktor » pt lis 25, 2011 5:35 pm

Dziś sprawdzałem i nie mam. Jaka tam jest rozmiar śruby?

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt lis 25, 2011 5:35 pm

Chyba nawet w instrukcji obsługi jest wspomniane o korkach, więc to czy je wkręcić czy nie należy do obowiązków użytkownika.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 10:31 am

Oczywiscie laski popekaly - nie zawory - moja nadinterpretacja i mnie mechanior poprawil.

moto pisze:Krytykujesz to co jest akurat najzajebistsze w tych samochodach
w silniku 2,5NA masz ten korek w w gwincie obok tego właściwego drenu, myślisz ze po co to robili ?? doskonale wiedza że 99.9 typa nigdy tego nie ruszy,
ten 0,1% jeździ w "terenie" i go sobie wkręci
bert pisze:a w ilu autach gdzie rozrząd pędzony paskiem widziałeś zadeklowaną na szczelno komorę rozrządu ?
Ten land rover`owy koreczek to jest ukłon (dodatek jak za przeproszeniem np osłona mostu) w stronę zabezpieczenia komory rozrządu na jazdę w terenie by syf do środka miał utrudniony dostęp
Ale co w tym rozwiazaniu jest takiego zajebistego? Wymyslanie kola od nowa. Miazdzaca wiekszosc (nawet terenowych) aut ma rozrzad srednio szczelny. ;) I poslugujac sie moim maly rozumkiem twierdze,ze nie jest to zrobione bez powodu.
Ale LR musial wymyslec. Syf, ktory sie tam dostaje nie ma poprosu jak spitolic. Ew. kapiacy z uszczlniacza olej natomiast ladnie sie gromadzi, bo tam akurat obudowa jest szczelna :)21 Nawet z korkiem slyszalem,ze to i tak nie jest calkowicie szczelne rozwiazanie. Bezsensu. :)3
Pomijam juz kwestie tego, kto powinien ten dziadowski korek wkrecic (profesjonalny serwis przgotowujacy auto na Ukraine czy uzytkownik niemuszacy sie przeciez znac na kazdym aspekcie oddajacy auto na przeglad)

Apropos jeszcze wspomnianego serwisu to po wyjeciu silnika okazalo sie,ze obudowa byla zalozona na starej uszczelce. Z silnika mocno sie pocilo i nikt na to uwagi nie zwrocil - a przynajmniej powinien wykonac telefon z zapytaniem co tym zrobic.
Na fakturze prawdopodobnie jest tylko napisane: wymiana rozrzadu - wiec nie ma nic o czesciach. Profesjonalizm pelna geba..

A,zeby bylo smieszniej przelozony silnik - kupiony od innej hieny z angilka, automata z 200k przebiegu wydmuchal uszczelke pod glowica godzine po jezdzie testowej. :)21 Akurat za silnik do nikogo pretensji nie mam, bo wiedzielismy,ze stan mocno zagadkowy jest. :)21

Niewiele braklo a ostatnio bym kupil Defa i cale szczescie nie kupilem :)21
Nie bylbym soba jakbym nie napisal,ze sie ciesze, ze japonskie syfy takich numerow na codzien nie robia. :)21

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pn lis 28, 2011 11:34 am

Wojtek_W pisze: Nie bylbym soba jakbym nie napisal,ze sie ciesze, ze japonskie syfy takich numerow na codzien nie robia. :)21
No paczpan. Na wlasnym podworku mam 2 patrole y61. Jeden z motorem 2.8 drugi 3.0. Jeden i drugi niby chodzily, cos slabo z moca bylo, sie pocily tu i owdzie ale chodzily. Proba sprawdzenia co sie dzieje w obu przypadkach zakonczyla sie remontami na sume powyzej 10kzl kazdy. Japonskie sie nie psuja? No paczpan...
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 11:39 am

To takie zaczepne bylo...
Coby watek nie umarl.. :)21
A tak serio to mnie juz rece opadaja...

Padla decyzje,ze przy okazji zobaczymy czemu tak slabo grzeje dziad. Bedzie trzeba nagrzewnice targac prawdopodobnie. Raz rzucil grzanie to sie okazalo,ze sie jakis trojnik zapchal - ten LR patent. :)21
Wycigniemy odpowietrzenie sprzegla, uszczelnimy, naprawimy tyle opadniete drzwi i kilka innych rzeczy.

Niedlugo bede wiedzial wiecej o LR niz o Patrolach, UAZach i reszcie razem wzietych. :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 12:08 pm

możesz się starać o zaczepki, ale po co gadać z kimś kogo tak jak prezia nikt nie przekona, że białe to biała, a czarne to czarne :)21
Masz prawo jako laik nie pojmować, my zaś mamy prawo nie tłumaczyć laikowi rzeczy oczywistych ;)

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 12:19 pm

No oczywiscie, ale tlumaczenie z odnosnie tej obudowy bylo metne i pokretne i pozbawione sensownych argumentow. :)21
Gdyby natomiast zrobiono calosc od poczatku do konca w serwisie jak nalezy pewnie nie bylo by tego watku.

Dzis dalej bedziemy przy nim grzebac i ciekawe czeg znow sie naucze. Naprawa LR ma w sobie ten czynnik "X"
:)21 :)2

BTW Apropos wspanialych pomyslow LR... Guma w tylnym wale (polecana i zkaladana przez serwis) zaczyna sie sypac. Mozna dziadostwo wywalic na smietnik i tylko dotoczyc odpowiedni element z jakiegos mocniejszego materialu? Czy tez sa jakies magiczne przeciwskazania ku temu? Wymiana walow nie za bardzo, bo krzyzaki nowe i cala reszta tez ogarnieta.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 12:24 pm

przeczytaj jeszcze raz post nad Twoim postem :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 12:28 pm

Czytalem.

Lepiej napisz czy ta gume mozna wywalic. :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 1:29 pm

Jak kto lubi gumowe, to niech se wali...
ja tam wolę ciepłe i żywe

wymienić można wał kardana z 200t-y zapodać. Wymiana obejmuje: wał + flansza wałka ataku + tuleje dystansujące flanszę. Zalecane od razu simering na wałku ataku zapodać nowy co by potem nie labidzić, że cieknie.

Teraz możesz sobie stękać dalej :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 1:33 pm

Dzieki! :)2 :D

A tak na chlopski rozumi nie mozna tak jak ja proponuje? Duzo prosciej i chyba nie gorzej, co?
Calosc byla zrobiona po ostatnim wybucu, wiec szkoda by bylo od nowa zaczynac.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 1:38 pm

Wojtek_W pisze:Dzieki! :)2 :D

A tak na chlopski rozumi nie mozna tak jak ja proponuje? Duzo prosciej i chyba nie gorzej, co?
Calosc byla zrobiona po ostatnim wybucu, wiec szkoda by bylo od nowa zaczynac.
na chłopski rozum to można pole orać...

se klient sam nie życzy nikt go namawiać nie będzie, chyba, że zleci "projekt" przebudowy
Ludzie zawsze labidzą, niech se labidzą za własne decyzje

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 1:45 pm

Ciezki jestes. :)21

Na LR znasz sie na pewno duzo lepiej. Ja sam w sobie jakies oszalamiajacej wiedzy z zakresu mechaniki nie posiadam, ale nie potrafie sobie logicznie wutlumaczyc, czemu to by mialo robic gorzej od gumy (poza wieksza waga oczywiscie).
Ja dociekliwy jestem i uczyc sie lubie, wiec czasami odpowiedz: "Nie, bo nie" mnie nie satysfakcjonuje. 8)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 2:43 pm

Wojtek_W pisze:Ciezki jestes. :)21

Na LR znasz sie na pewno duzo lepiej. Ja sam w sobie jakies oszalamiajacej wiedzy z zakresu mechaniki nie posiadam, ale nie potrafie sobie logicznie wutlumaczyc, czemu to by mialo robic gorzej od gumy (poza wieksza waga oczywiscie).
Ja dociekliwy jestem i uczyc sie lubie, wiec czasami odpowiedz: "Nie, bo nie" mnie nie satysfakcjonuje. 8)
110 kg i ciężki charakter
ale kto mi zabroni :)21

Wiesz, to jest tak nie specjalnie jest czas, warunki a i ochota by dzielić się swoja wiedzą. Tym bardziej, że jak idę do facia od np.: CO to płacę za projekt i wykonanie. Jak nie chcę wykonania to za projekt płacę extra. Przecież nie będę tu odbierał chleba warsztatom czyniącym uroki wokół land rover`ów.
No takie jest życie.
Skoro sam nie wiesz po co zastosowana gumę w 300 -tach to ja na prawdę nie widzę powodu by szarpać się na wykład w tej materii.
Mogę podpowiedzieć (skoro pytasz), że wymienić można.
Ale dlaczego zrobiono coś tak czy tak w fabryce wykracza poza moje chęci pomagania ;) zasoby czasowe i cierpliwość.
Skoro chcesz mieć satysfakcję to musisz na nią zapracować (kupić). Jeżeli: "nie bo nie" to za mało to proszę bardzo, zgłoś się na naukę jazdy a przy okazji otrzymasz pewnie większość odpowiedzi na różne dookolne pytania.

czy z gumą lepiej, czy gorzej to...
rzecz potrzeb i gustów :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 28, 2011 2:58 pm

Tez mam 110kg :)21

Po co gume stosowano to wiem - przynajmniej sie domyslam.
Mniejsza juz o temat gumy, bo wywalimy ja i zostawimy stary wal.
Jesli ktos chcialby mnie powstrzymac to niech napisze dlaczego. W ramach zaplaty (zeby nie bylo, ze za darmo) przy najblizszej okazji podam pol litra zimnych powodow. :)21

Ja tam swoja droga zawsze myslalem,ze forum jest od pomagania. W sposob czasami specyficzny, ale jednak. Na dobrze postawione pytania z reguly w dziale Nissana dostawalem w miare konkretne odpowiedzi. W kazdym razie nikt mi nie napisal,ze wie ale nie powie. Sam na przyklad wlasnie z pomoca kolegi przerysowuje kompletny projekt mojej zabudowy w CAD i PDFach do samodzielnego montazu. Jak kupisz sobie Nissana bedziesz mogl sobie sciagnac - za darmo. :)21

Ps. Twoja avatar chyba zobowiazuje. :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn lis 28, 2011 3:24 pm

Wojtek_W pisze:Tez mam 110kg :)21

Po co gume stosowano to wiem - przynajmniej sie domyslam.
Mniejsza juz o temat gumy, bo wywalimy ja i zostawimy stary wal.
Jesli ktos chcialby mnie powstrzymac to niech napisze dlaczego. W ramach zaplaty (zeby nie bylo, ze za darmo) przy najblizszej okazji podam pol litra zimnych powodow. :)21

Ja tam swoja droga zawsze myslalem,ze forum jest od pomagania. W sposob czasami specyficzny, ale jednak. Na dobrze postawione pytania z reguly w dziale Nissana dostawalem w miare konkretne odpowiedzi. W kazdym razie nikt mi nie napisal,ze wie ale nie powie. Sam na przyklad wlasnie z pomoca kolegi przerysowuje kompletny projekt mojej zabudowy w CAD i PDFach do samodzielnego montazu. Jak kupisz sobie Nissana bedziesz mogl sobie sciagnac - za darmo. :)21

Ps. Twoja avatar chyba zobowiazuje. :)21
zapytałeś czy można tą gumę.
Pomogłem, że: można i co do tego by można należy mieć.
Zamiast się ucieszyć, że ktoś zechciał Ci pomóc Ty usiłujesz wciągać mnie w puste dyskusje w stylu korka do rozrządu.
Chyba Cie pogięło.
Zastanów się czy następnym razem ktoś w ogóle Ci pomoże.

jak dla nie: koniec

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”