Chce kupić RRC - proszę o poradę
Moderator: Jerry
Re: Chce kupić RRC - proszę o poradę
No bajka poprostu. A czy prosty lift np 2/3" plus BFG MT 33 wystarcza na początek ? Czy układ napędowy skrzynia, mosty, reduktory, wytrzymują czy trzeba od razu przerabiac na mocniejszeq wersje.
A co myślicie o DiscoI ?
A co myślicie o DiscoI ?
Rafał
No niezłe cacko
!!!!
A czy do zwykłej zabawy w terenie wystraczy lift 2/3" + BFG MT 33". Czy trzeba bawić sie w przeróbki mostów, napędu, etc.
A może pójść w Disco 1?

A czy do zwykłej zabawy w terenie wystraczy lift 2/3" + BFG MT 33". Czy trzeba bawić sie w przeróbki mostów, napędu, etc.
A może pójść w Disco 1?
Rafał
Przy 33" bałbym się zostawić standardowe bebechy w mostach - w terenie pewnie trzaśnie coś.
Lift 2" na sprężynach to jeszcze można z mimośrodami w tulejach wahaczy, ale wyżej to już moim zdaniem tylko wahacze ze zmienionym kątem. Można jeszcze podnieść bezkarnie 1" na budzie ale to kwestia w jakim stanie jest buda. No i dość duże możliwości "przycinania" nadkoli.
Zresztą przy takich kołach wchodzi w grę jedynie V8 (diesel nie będzie miał pary). Disco 1 konstrukcyjnie jest bardzo podobne do RRC, z tym, że tu w większości są diesle i ciężko znaleźć V8, a disco w dieslu już przy 32" trochę zaczyna się mulić (chyba że przy jakiś węższych).
Lift 2" na sprężynach to jeszcze można z mimośrodami w tulejach wahaczy, ale wyżej to już moim zdaniem tylko wahacze ze zmienionym kątem. Można jeszcze podnieść bezkarnie 1" na budzie ale to kwestia w jakim stanie jest buda. No i dość duże możliwości "przycinania" nadkoli.
Zresztą przy takich kołach wchodzi w grę jedynie V8 (diesel nie będzie miał pary). Disco 1 konstrukcyjnie jest bardzo podobne do RRC, z tym, że tu w większości są diesle i ciężko znaleźć V8, a disco w dieslu już przy 32" trochę zaczyna się mulić (chyba że przy jakiś węższych).
fajnie fajnie.... mi też szkoda wiercić mojego diskacza ale powoli się przyzwyczajam z każdą kolejną dziurką 

Żeby coś wynaleźć, wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu./
Dzieki MichalM za informacje. W porównaniu z parchem, widzę ze "podstawowe" przeróbki jakie w parchu przechodzą bez problemu w Landzie wymagają dodatkowych prac. Ale nie poddaję się.
Czy macie ogólne porównanie czy części do RRC są droższe od cześć Disco 1 ? Bardzo dziękuję za wszystkie rady
Czy macie ogólne porównanie czy części do RRC są droższe od cześć Disco 1 ? Bardzo dziękuję za wszystkie rady

Rafał
Nowe, zastępniki - ceny podobne. Używane - zdecydowanie więcej jest do Disco (ludzie to wlekli na potęgę myśląc, że z kurnika zrobią sobie SUVa
). RRC to już powoli biały kruk, ale trochę części jest wymiennych z innymi modelami (choć często jest coś specyficznego, wiec nie do końca jest różowo).

no tak to juz w zasadzie wyjasnia wszystko, wiec do ciezkiego hatrania w terenie to bialego kruka balbym sie troche brac.
A czy sa dostepne wersje "wzmocnione" elementow typu mosty, bebechy dla mostow, przeguby, etc........ tak zeby w ciezkim terenie nie bac sie ze cos chrupnie ?
A czy sa dostepne wersje "wzmocnione" elementow typu mosty, bebechy dla mostow, przeguby, etc........ tak zeby w ciezkim terenie nie bac sie ze cos chrupnie ?
Rafał
- Damian
-
- Kontaktowanie:
takRafi75 pisze:dostepne wersje "wzmocnione" elementow typu mosty, bebechy dla mostow, przeguby, etc........ tak zeby w ciezkim terenie nie bac sie ze cos chrupnie ?
trzeba liczyć dychę jak będzie to na srutrakach i trochę więcej jak będzie na ARB
mowa o blokadach, półosiach, przegubach, po drodze jakieś łożyska, uszczelniacze, z robocizną warsztatu
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
no to troche taniej niz w patrolu, tam siega to pod dwie dychy. Ale jest światełko w tunelu ze da sie cos zrobic w kwestii wzmocnienia dyskoteki
do cięższego terenu. 

Rafał
Można na MaxiDrivach z żelaznych zapasów (bo firma chyba już tylko serwis świadczy) ... wówczas spokojnie przekroczy to dwiedychy 

właśnie co z md?
bo kilka lat temu właściciel kopnął w kalendarz i były mega przeceny...
kontyunuuje to ktoś?
bo kilka lat temu właściciel kopnął w kalendarz i były mega przeceny...
kontyunuuje to ktoś?
- Damian
-
- Kontaktowanie:
md stało do sprzedaży jeszcze jakiś rok temu, jak sprawdzałem
nikt tego nie robi, bo właściciel wykopyrtnął, zabierając know-how ze sobą
rodzina sprzedaje manufakturę, ale to maszyny, budynki, nawet ludzi już nie ma z tego co pamiętam
tymczasem ashcroft od roku zaczął robić blokady
ATB - czyli takiego srutraka
Air Locker - czyli 100%
opinie na forach są bdb
przywiozę je sobie z UK w kwietniu
nikt tego nie robi, bo właściciel wykopyrtnął, zabierając know-how ze sobą
rodzina sprzedaje manufakturę, ale to maszyny, budynki, nawet ludzi już nie ma z tego co pamiętam
tymczasem ashcroft od roku zaczął robić blokady
Air Locker - czyli 100%
opinie na forach są bdb
LR
LR
kurcze a juz bylem bliski decyzji o zmianie na landryne a mojego parcha a tu znowu watpliwosci..............
Rafał
- Damian
-
- Kontaktowanie:
a czemu parcha sprzedajesz? za dużo pali?
LR trzeba kupować tylko i wyłącznie świadomie...w sensie świadomości i pełnej akceptacji
LR trzeba kupować tylko i wyłącznie świadomie...w sensie świadomości i pełnej akceptacji
LR
LR
Nie chce za bardzo sprzedawać Patrola ale chciałem wiecej turystyki i zlotow rodzinnych a do tego typu wyjazdów myślałem ze landryna sie bardziej nadaje. Z drugiej strony często wyjeżdżamy z chłopakami w teren na ostre błota i wtedy samochód dostaje w d........ I to ostro.
Chyba dostosuje bardziej Patrola do takich wyjazdów i będę miał idealne połączenie.
A co sądzicie o tych serwisach jak land garage czy land serwis i inne specjalizujące sie w landrynach?
Chyba dostosuje bardziej Patrola do takich wyjazdów i będę miał idealne połączenie.
A co sądzicie o tych serwisach jak land garage czy land serwis i inne specjalizujące sie w landrynach?
Rafał
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie ma recepty na uniwersalne auto, do poważniejszej turystyki i weekendowego topienia po klamki - to się wyklucza
spójrz na mój podpis

spójrz na mój podpis

LR
LR
Damian pisze: tymczasem ashcroft od roku zaczął robić blokady
Air Locker - czyli 100%
opinie na forach są bdb
Ze słów Czesława wynika, że rekony skrzyń coś im nie wyszły.
Ciekawe, czy tutaj jest inaczej, bo ceny zapewne pdobne do innych producentów.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ashcroft jest obecny na brytolskich forach
przyznawał się do obniżonej jakości pewnej partii rekonów z powodu problemów z dostawcami
grom ich tam wie, ja nawet nie stałem obok rekona, czesław zapewne tak
ale w kwestii blokad
są na rynku od początku 2011, na lronly czy difloku są ludzie, którzy upalają trialowo np. rrc obrzyny i pomontowali te blokady
pobieżnie czytałem, że są lepiej wykonane niż ARB, nie występuje np. problem nieszczelności (ciśnienie)
cena jest niższa niż odpowiednio srutrak i arb
500 funciaków za air lockera to niezła cena
300 za ATB
przyznawał się do obniżonej jakości pewnej partii rekonów z powodu problemów z dostawcami
grom ich tam wie, ja nawet nie stałem obok rekona, czesław zapewne tak

ale w kwestii blokad
są na rynku od początku 2011, na lronly czy difloku są ludzie, którzy upalają trialowo np. rrc obrzyny i pomontowali te blokady
pobieżnie czytałem, że są lepiej wykonane niż ARB, nie występuje np. problem nieszczelności (ciśnienie)
cena jest niższa niż odpowiednio srutrak i arb
500 funciaków za air lockera to niezła cena
300 za ATB
LR
LR
Że niby odpowiednich łożysk nie mogli dostać
?!
Skoro tak mówisz, to moze faktycznie warto, bo i cena jest całkiem, całkiem.

Skoro tak mówisz, to moze faktycznie warto, bo i cena jest całkiem, całkiem.
W arbie problem nieszczelności też nie występuje do puki ktoś czegoś nie s******** albo się zużyje... ale od tego są części zamienne które rozwiązują problem zużycia.Damian pisze:[...]
pobieżnie czytałem, że są lepiej wykonane niż ARB, nie występuje np. problem nieszczelności (ciśnienie)[...]
A te angielskie są w cenie chińskich...
mało tego
są lepiej wykonane... a na dodatek brytole poradzili sobie z problemem niewłaściwego użytkowania, montażu i zużycia?

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
arb rd128 ma wadę fabryczną. niechlujność wykonania się wkradła, zmiany konstrukcyjne po wycofaniu poprzedniego modelu do lr na 24 wzery...wszystko skutkuje gubieniem powietrza z przesuwki.
producent oczywiscie wszystkiemu zaprzecza ale skala zjawiska jest masowa.
i rozprzestrzenia się na inne typy blokad też.
producent oczywiscie wszystkiemu zaprzecza ale skala zjawiska jest masowa.
i rozprzestrzenia się na inne typy blokad też.
#noichuj
Może wada w serii produkcyjnej? O ile rzeczywiście taka ma miejsce.
Nie zaobserwowałem problemu w modelu RD208 i jakimś tam do toyoty. Oczywiście to blokady po zmianach. Po zmianach gdzie wyeliminowany został jeden z najczęściej psujących się elementów. Dodać należy, że element ten, nie wytrzymywał trudów pracy którymi go obarczano. Ale wytrzymywał tyle ile w instrukcji przewidziano... nie przewidziano natomiast fantazji jaką obdarzeni potrafią być użytkownicy.
Ile miałeś takich przypadków, że pozwalasz sobie pisać o masowej skali?
Ile Ty miałeś!? Nie liczą się przeczytane czy zasłyszane gdzieś, kiedyś od kogoś

Nie zaobserwowałem problemu w modelu RD208 i jakimś tam do toyoty. Oczywiście to blokady po zmianach. Po zmianach gdzie wyeliminowany został jeden z najczęściej psujących się elementów. Dodać należy, że element ten, nie wytrzymywał trudów pracy którymi go obarczano. Ale wytrzymywał tyle ile w instrukcji przewidziano... nie przewidziano natomiast fantazji jaką obdarzeni potrafią być użytkownicy.
Ile miałeś takich przypadków, że pozwalasz sobie pisać o masowej skali?
Ile Ty miałeś!? Nie liczą się przeczytane czy zasłyszane gdzieś, kiedyś od kogoś

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
"...ziew..."
gdzie pracujesz, że się tak napiąłeś?
w ostatnich trzech latach na 10 sztuk rd128 wadliwych jest 6
wystarczy?
gdzie pracujesz, że się tak napiąłeś?

w ostatnich trzech latach na 10 sztuk rd128 wadliwych jest 6
wystarczy?
#noichuj