snorkel
Moderator: Jerry
A ja właśnie dzisiaj zamontowałem oryginalnego Manteca. Dyskoteka ślicznie wygląda z nim. Koszt naprawdę był minimalny: na mailorder4x4.com Mantec do 300 tdi kosztuje 165 funtów (+ew. VAT) + 15 funtów wysyłka.
Wygląda rewelacyjnie, montaż około 2h, wszystkie śrubki i inne pierdółki w komplecie, nie to co inne okazje na aledrogo.
Jeśli ktoś jest chętny, zdjęcia i szczegóły na PW.
Wygląda rewelacyjnie, montaż około 2h, wszystkie śrubki i inne pierdółki w komplecie, nie to co inne okazje na aledrogo.
Jeśli ktoś jest chętny, zdjęcia i szczegóły na PW.
zielone LR Disco 300 TDi '97
O hej. Wiesz dokładnie nie pamiętam, trochę wstyd, ale pamiętam inne szczegóły. Mantec obecnie produkuje takie bardziej kanciaste modele, a do mojego wybór jest bardzo mały. Nie zamierzam ciąć, więc zostają mi gotowce. Airtec produkuje tylko do wersji z kierownicą po "chorej" stronie Safari nie produkuje i jest Mantec
LR 90 MY'07
Ad1.spoco pisze:A ja mam do was takie 2 pytanka noobka...
1. lepszy metalowy czy plastikowy?
2. na ile sprawny jest grzybek (filtr grawitacyjny) ? Czy to tylko mit?
a konkretnie do 90 td5
Działają oba rodzaje. Rzecz gustu.
Ad2.
W sensie czy jak masz grzybka, to zmniejsza się liczba zanieczyszczeń wpadających do filtra? Tak.
Najmniej ogranicza zwykły czerpak, lepszy jest grzybek, a najlepszy cyklon z filtrem, jak od traktora, ale to raczej tylko na pustynię, bo w lesie to go zaraz szlag trafi.
W ogóle założenie snorkla zdecydowanie zmniejsza liczbę zanieczyszczeń powietrza na dolocie. Widać to od razu na filtrze.
Jak kupisz markowe, albo porządnie wykonane, to będzie działać i to i to.
Plastiki z allegro po taniości zazwyczaj słabawe są. Airtec, TJM, SafariSnorkel, to jeśli chodzi o plastik, to raczej wyznaczają jakość ;)
Jeśli chodzi o stalowe to na pewno jest Mantec. Do Defa są trochę inne konstrukcje, snorkel sprzedawany przez LR wygląda jak kibel rura za 3 dychy ;)
Aaa, podobno ważne przy plastikach wzmocnić mocowanie do błotnika, bo potrafi się wyrwać, przynajmniej w Dyskotece. Nie wiem, nie sprawdzałem, powtarzam opinię obiegową ;) Ja mam akurat Manteca w Disco i oprócz ceny, to złego słowa na niego nie mogę powiedzieć ;)
Plastiki z allegro po taniości zazwyczaj słabawe są. Airtec, TJM, SafariSnorkel, to jeśli chodzi o plastik, to raczej wyznaczają jakość ;)
Jeśli chodzi o stalowe to na pewno jest Mantec. Do Defa są trochę inne konstrukcje, snorkel sprzedawany przez LR wygląda jak kibel rura za 3 dychy ;)
Aaa, podobno ważne przy plastikach wzmocnić mocowanie do błotnika, bo potrafi się wyrwać, przynajmniej w Dyskotece. Nie wiem, nie sprawdzałem, powtarzam opinię obiegową ;) Ja mam akurat Manteca w Disco i oprócz ceny, to złego słowa na niego nie mogę powiedzieć ;)
święte słowa. plastiki potrafią, wyskoczyć z mocowania. Są tacy co do średka wkładją dodatkowy elastyczny przewód, ale nie wiem czy to ma sens, chyba, że ktoś lubi troszkę na boczku.grzegorzh pisze: Aaa, podobno ważne przy plastikach wzmocnić mocowanie do błotnika, bo potrafi się wyrwać, przynajmniej w Dyskotece. Nie wiem, nie sprawdzałem, powtarzam opinię obiegowąJa mam akurat Manteca w Disco i oprócz ceny, to złego słowa na niego nie mogę powiedzieć
LR 90 MY'07