snorkel
Moderator: Jerry
mylne pojęcie filtra storzkowego
bo założenie że filtr stożkowy to dobry tylko dlatego że jest owalny to błędne pojęcie
bo zwany filtr stożkowy to tak naprawdę filtr owalny tyle ze ma dodatkowy jeszcze w środku dodatkowe płaszczyzny
kiedys czytałem artykuł odnośnie filtrów jak walczyłem z uazem
i jest tak ze filtr stożkowy jest dobry bo jest mały i tyle
generalnie mówimy o filtrach sportowych , stożkowe są do generalnie wtrysków ale są i takie nakładane prosto na gaźnik też sportowe , ale nie cylindryczne
a nie stosuje się tego typu filtrów w samochodach seryjnych z kilku powodów ,
ekononomicznych przedewszystkim normalny filtr do disko 300 kosztuje 5 funtów sportowy ( tylko różnica materiału) 80
bo założenie że filtr stożkowy to dobry tylko dlatego że jest owalny to błędne pojęcie
bo zwany filtr stożkowy to tak naprawdę filtr owalny tyle ze ma dodatkowy jeszcze w środku dodatkowe płaszczyzny
kiedys czytałem artykuł odnośnie filtrów jak walczyłem z uazem
i jest tak ze filtr stożkowy jest dobry bo jest mały i tyle
generalnie mówimy o filtrach sportowych , stożkowe są do generalnie wtrysków ale są i takie nakładane prosto na gaźnik też sportowe , ale nie cylindryczne
a nie stosuje się tego typu filtrów w samochodach seryjnych z kilku powodów ,
ekononomicznych przedewszystkim normalny filtr do disko 300 kosztuje 5 funtów sportowy ( tylko różnica materiału) 80
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
standardowy filtr
http://cgi.ebay.co.uk/LAND-ROVER-DISCOV ... 286.c0.m14
podobno sportowy
no i stożek
ja osobiście wole pierwszy
co 2 m iech wymienie i problem z głowy bez obsługowy i tani
podobno sportowy
no i stożek
ja osobiście wole pierwszy
co 2 m iech wymienie i problem z głowy bez obsługowy i tani
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
- Michał...G
-
Ok dodam coś od siebie na temat tego typu filtra powietrza.
Sportowe filtry dzielą się na wkłady montowane w fabrycznej obudowie filtra powietrza i filtry pełnego przepływu(silnik diesla jak wiadomo lubi mieć swobode oddychanie), zwykle w kształcie stożków, które montuje się przed przepustnicą. generalnie można stwierdzić, że wkłady poprawiają elastyczność lecz nie zapewniają znaczących przyrostów mocy. Natomiast filtry stożkowe wymagają odpowiedniego montażu z doprowadzeniem zimnego powietrza ważne jest odseparowanie filtra jak to najbardziej możliwe od silnika, i mogą, ale nie muszą pogorszyć elastyczności, za to zapewniają o wiele większe przyrosty mocy na wysokich obrotach. Oba typy filtrów brudzą się oczywiście tak samo jak normalne papierowe filtry, jednak fakt, iż wykonane są z włókniny lub gąbki powoduje, że można je bez obawy myć. Ale też nie w benzynie i nie uzywać sprężonego powietrza, są do tego specjalne detegrgenty oraz dołączona do niego instrukcja mycia filtra. Tutaj właśnie jest zestaw który sam osobiście polecam K&N Detergent oraz Olejek wyłapujący zabrudzenia.
Sportowe filtry dzielą się na wkłady montowane w fabrycznej obudowie filtra powietrza i filtry pełnego przepływu(silnik diesla jak wiadomo lubi mieć swobode oddychanie), zwykle w kształcie stożków, które montuje się przed przepustnicą. generalnie można stwierdzić, że wkłady poprawiają elastyczność lecz nie zapewniają znaczących przyrostów mocy. Natomiast filtry stożkowe wymagają odpowiedniego montażu z doprowadzeniem zimnego powietrza ważne jest odseparowanie filtra jak to najbardziej możliwe od silnika, i mogą, ale nie muszą pogorszyć elastyczności, za to zapewniają o wiele większe przyrosty mocy na wysokich obrotach. Oba typy filtrów brudzą się oczywiście tak samo jak normalne papierowe filtry, jednak fakt, iż wykonane są z włókniny lub gąbki powoduje, że można je bez obawy myć. Ale też nie w benzynie i nie uzywać sprężonego powietrza, są do tego specjalne detegrgenty oraz dołączona do niego instrukcja mycia filtra. Tutaj właśnie jest zestaw który sam osobiście polecam K&N Detergent oraz Olejek wyłapujący zabrudzenia.

gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Ten zdecydowany przyrost mocy ze stożkiem mieści się w granicach błędu hamowni… przy silniku wolnossącym nie tak łatwo uzyskać dodatkowe konie.
Range Rover V8 Outsourcing IT
- Michał...G
-
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Jasne a do tego zmienić kolektor wydechowy, obrobić głowice wstawić cztery przepustnice i postawić na trąbkach. Ale wtedy mamy za mało paliwa czyli inne wtryski, pompa no i komputer typu stand-alone. Dalej to już tylko tulejowanie bloku, kute tłoki, korby i tytanowe sprężynki itd.
Ale to już chyba inne forum.
Ale to już chyba inne forum.
Range Rover V8 Outsourcing IT
Zgadzam się.Michał...G pisze:Trzeba dograc oczywiście wylot jeżeli się na zrobiony dolot, wiadomo że to co zmula silnik na wylocie trzeba zrobić aby nie zamulało, tak samo zawór recyrkulacji spalin zaślepia się, to i usunięcie do tego katalizatora też nie zaszkodzi.

Powiem więcej: usunięcie tylnego tłumika też nie szkodzi, ani nawet nie powoduje zauważalnego wzrostu hałasu.

[edit] Wygląda na to, że w Warwick załadowali nam na landryny kupę zbędnego szpeja...

From all the things I've lost,
I miss my mind the most...
Obiecane @jpi zdjęcie - trochę nie ten tego, ale widać co i jak...

Update informacji o sposobie mocowania dla @jpi- snorkel mocowany w dwu punktach: na błotniku pod maską (jak widać na zdjęciu parę postów wyżej) oraz do słupka (jak na zdjęciu powyżej). Na przejściu z komory silnika do błotnika zabiteksowany (można to uznać za dodatkowe - acz niewielkie - podparcie), przejście z błotnika na zewnątrz luzem. Mocowanie w komorze uelastycznione i zabezpieczone wonszem (j.w.) przed ewentualnym wyrwaniem większej ilości bebechów w razie W.

Update informacji o sposobie mocowania dla @jpi- snorkel mocowany w dwu punktach: na błotniku pod maską (jak widać na zdjęciu parę postów wyżej) oraz do słupka (jak na zdjęciu powyżej). Na przejściu z komory silnika do błotnika zabiteksowany (można to uznać za dodatkowe - acz niewielkie - podparcie), przejście z błotnika na zewnątrz luzem. Mocowanie w komorze uelastycznione i zabezpieczone wonszem (j.w.) przed ewentualnym wyrwaniem większej ilości bebechów w razie W.
From all the things I've lost,
Re: snorkel
epopeji narodowej ciąg dalszy
macie może ze 1,5 metra rury 60,3 x 1 / 1,5 bo w piernikowie only na 2,9

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
jpi pisze:epopeji narodowej ciąg dalszy
kup oryginala...
kupiłem, tylko nie w całościLR_Olek pisze:jpi pisze:epopeji narodowej ciąg dalszy
kup oryginala...

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
z takymy dziwnymi rurami w polsze kłopot jest, -
szukaj sklepy z częściami do autobusów ewent. cięzarówek
i pytaj o rury wydechowe - ale
tam gdzie autobusy - mają rozliczny wybór takowych rurek
np . wydech do Stara - nowy typ ma coś z 60 mm
ale je długi - ok.2,5m i drogi , ze 140 zlociszy polskich
Powodzenia
szukaj sklepy z częściami do autobusów ewent. cięzarówek
i pytaj o rury wydechowe - ale
tam gdzie autobusy - mają rozliczny wybór takowych rurek
np . wydech do Stara - nowy typ ma coś z 60 mm
ale je długi - ok.2,5m i drogi , ze 140 zlociszy polskich
Powodzenia

LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
Re:
LR_Olek pisze: nie, oto mu chodzilo.
http://www.moli.pl/sklep4x4/items/item100.htm
i do tego tansze...
Moze ktos podpowie od jakiego dokladnie modelu jest ten cyklonik, ewentualnie jakis nr fabryczny? Dzis objezdzilem 3 skladnice maszyn i dupa, nic podobnego nie znalazlem ;(Discotheque pisze:Wejherowo składnica części do maszyn rolniczych vis-a-vis sądu.
65zł Massey Ferguson, wygląda identycznie jak pezetowy.
Kapec, disco 300TDi '97,
W podobnej to znaczy jakiej? 200zl? Mnie bardziej interesuje taki za 65 

Kapec, disco 300TDi '97,
kapec pisze:W podobnej to znaczy jakiej? 200zl? Mnie bardziej interesuje taki za 65
Dziwnie do mnie rozmawiasz, aczkolwiek domyślam się dlaczego jesteś taki podejrzliwy

Jak mówie że w podobnej to w podobnej, kupowałem w ubiegłym roku i dałem kilkadziesiąt złotych, nie pamiętam dokladnie ale jakoś poniżej stówy.
Najłatwiej zapytać u źródła-to nic nie kosztuje

...
chyba płaciłem coś koło 60 złMały Staś pisze:kapec pisze:W podobnej to znaczy jakiej? 200zl? Mnie bardziej interesuje taki za 65
Dziwnie do mnie rozmawiasz, aczkolwiek domyślam się dlaczego jesteś taki podejrzliwy![]()
Jak mówie że w podobnej to w podobnej, kupowałem w ubiegłym roku i dałem kilkadziesiąt złotych, nie pamiętam dokladnie ale jakoś poniżej stówy.
Najłatwiej zapytać u źródła-to nic nie kosztuje

mając na uwadze szerokie zainteresowanie Wielce Szanownego Grona załączam kolejną ewolucję mojego snorkela
obiecuję, że kiedyś doprowadzę sprawę do konca

obiecuję, że kiedyś doprowadzę sprawę do konca

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
nie tylko dystans do wlasnej osobyLR_Olek pisze:koksownik masz w budce swej?

Zaloguj pierdoła się bawił bramką moich dzieci

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Wielce Szanowne grono informuję, że prace nie zostały skończone
ale mam już 2 hamburgery do wpięcia się w nadkole

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
i to jest powód do dumyjpi pisze:Wielce Szanowne grono informuję, że prace nie zostały skończone![]()

prace nadal trwają, ale jakby nabrały tempaFlor pisze:i to jest powód do dumyjpi pisze:Wielce Szanowne grono informuję, że prace nie zostały skończone![]()
ale mam już 2 hamburgery do wpięcia się w nadkole![]()

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team