co poprawić w Disco II ? :)

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Marcingalloper

Re: co poprawić w Disco II ? :)

Post autor: Marcingalloper » pt maja 13, 2016 9:32 pm

Damian pisze:jak to jak?

układ hamulcowy należy mieć sprawny. wtedy blokuje wszystkie 4 koła na asfalcie.
Ta i po takim awaryjnym hamowaniu ze 140km/h zostają na asfalcie dwie długie czarne krechy kończące się w rowie. I kwadratowe opony :lol: .

Znów pisałem przed wyszpejowaniem i po.
Czyli dochodzą duże ciężkie klockowate opony MT plus to że 99% osób liftujących samochody nie robi nic z korektorem hamowania - w praktyce tył robi tyle że prawie nie czuć lub w ogóle :)21 .
Mnie na pierwszym przeglądzie wywalili żebym zrobił coś z tym tyłem bo nie hamuje :)21 .

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt maja 13, 2016 9:38 pm

dramatyzujesz
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt maja 13, 2016 9:53 pm

Damian pisze:dramatyzujesz
Wcale nie.
Wszyscy mamy w samochodach wymienione i w większości wzmocnione hamulce. W najszybszym z nas XJ tarcze nawiercane są werykurwaspeszyl za zylion ściągane z jułesej włącznie z przewodami w stalowym oplocie. Zaciski też uj wie z czego a tył przerobiony z bębnów na tarcze - plus dodanie tego co tam trzeba przy takiej konwersji i klocki brembo. Zestaw kosztował tyle co mój Galloper :)21 a i tak przy hamowaniu z max prędkości lata to to po całej drodze a sama droga hamowania jest baaardzo długa.
Ja u siebie wymieniłem wszystko co tylko było można na nowe, jakoś zaraz po zakupie. Zmieniłem tarcze, bębny, klocki, okładziny, cylinderki i płyn więc wiem jak hamował przed przeróbkami i po :wink: . Teraz zresztą znów czeka mnie taka sama zmiana przed latem, więc jak będzie trzeba mogę zrobić testy.

A Patrol wyszpejowany, Patrola to zawsze puszczamy przed sobą :lol:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt maja 13, 2016 10:00 pm

Ja nie mam korektora hamowania, mam ABS, odlaczony, wiec blokuje tyl dosc szybko. Jednak auto uzywam glownie w terenie, gdzie ABS zabilby mnie duzo szybciej niz jego brak na ancwalcie. Skoo tego nie zrobil jeszcze, nie jest zle.

Terenowka nie ma prawa dobrze hamowac na terenowych oponach, bo one same nie trzymaja...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt maja 13, 2016 10:09 pm

działające hamulce są dla pedałów :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt maja 13, 2016 10:14 pm

Nie jestem tak radykalny. Hamulce sa przereklamowane. Najwieksze sukcesy w rajdach, mialem gazikiem, co mu hamulc za piatym razem lapal. Drzewa okazaly sie duzo bardziej miekkie niz wygladaly :)21
513549044

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt maja 13, 2016 10:15 pm

Misiek Cypr pisze:Ja nie mam korektora hamowania, mam ABS, odlaczony, wiec blokuje tyl dosc szybko. Jednak auto uzywam glownie w terenie, gdzie ABS zabilby mnie duzo szybciej niz jego brak na ancwalcie. Skoo tego nie zrobil jeszcze, nie jest zle.

Terenowka nie ma prawa dobrze hamowac na terenowych oponach, bo one same nie trzymaja...
Pierwszym krokiem było w XJ wywalenie korektora i zamontowanie tarcz z tyłu - oj bardzo szybko zamówione zostały tajle z USA bo samochód był nieprzewidywalny jak żona właściciela :lol: .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 14, 2016 8:43 am

"Hamowalnosc" zalezy tez od opon. Wrecz bardziej niz od tarcz, zaciskow itd.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob maja 14, 2016 12:52 pm

jradek pisze:"Hamowalnosc" zalezy tez od opon. Wrecz bardziej niz od tarcz, zaciskow itd.
Powiedz to Ernilowi

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob maja 14, 2016 1:28 pm

jradek pisze:"Hamowalnosc" zalezy tez od opon. Wrecz bardziej niz od tarcz, zaciskow itd.

dokładnie.

w żadnym 4x4 (a parę ich miałem) nie apgrejdowałem hamulców, uznawałem to za zbyteczne.
o ile w japończykach, gdzie były bębny z tyłu, rzeczywiście aż się prosiło o konwersję, to w LR (4 tarcze) nic mi nie potrzeba.
kumpel zrobił sobie spec hamulce w D1. OK, pedał hamulca jest o wiele bardziej reaktywny, ale ja jak depnę sandałem w podłogę, to też mi blokuje koła - i zostaje tylko kwestia inercji i opon.

wystarczy mieć z tyłu głowy świadomość czym się jedzie, trzymać dystans przed poprzedzającym pojazdem, myśleć.
przez te prawie 20 lat tylko raz wjechałem komuś w dupę :)21

LR

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » sob maja 14, 2016 5:09 pm

życzę powozenia w samym zakupie.

Mi kupno D2 zajęło dobre pół roku. A i tak finalnie kupiłem auto o którym co najwyżej można powiedzieć że było w stanie dobrym+
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 14, 2016 5:21 pm

Eee tam
Ja juz dwa razy rezygnowalem z zakupu Disko.

Na tylnej osi mam tarczobebny.

Zawieszenie, jego skok i twardosc, opona z jej bieznikiem i profilem i srednica, oraz hamulce powinny byc dobrane do tego po czym jezdzimy. Jezeli robimy wszystko, zeby smietnik byl dzielny w terenie to nie ma bata, na asfalcie bedzie do kitu. Przeciez to wiecie.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob maja 14, 2016 10:34 pm

Też coś skrobnę o LR Disco 2.
Poznaliśmy jednego takiego użytkownika na dniu kobiet, czyli rajdzie kobiet gdzie na ten samochód rzuciłem okiem - z zewnątrz ładny.
Po jakimś czasie złapaliśmy bliższy kontakt i umówiliśmy się na pojeżdżawkę w miedzy czasie której samochód dokładnie obejrzałem. Co z tych oględzin wynikło - zupełnie nic no może poza opadającą podsufitką :o. Żadnych wycieków, stuków czy innych usterek co na LR jest ciutek dziwne, no i samej korozji widać nie było. Jako że kumpel niedawno co poznany to i głupio mi było zapytać ile za ten samochód dał - niecały rok temu. Ale im więcej rozmawialiśmy tym więcej z przebiegu zakupu się dowiadywałem. On miał już LR ale 1, lub może nawet dwójkę bo dokładnie nie pamiętam, którą rozbił. Po rozbiciu szukał czegoś na dawcę części i tak przypadkiem trafił na ten egzemplarz - po delikatnej stłuczce - zderzak i coś tam jeszcze w stanie BDB za....., trzynaście tysi :)21 . Kupił to, ze starego samochodu coś tam przełożył, zamiast oryginalnego zderzaka zamontował stalowy z osłonami i wyciągarką i to wszystko.
Powiem tak, widując różne truchła ten samochód wyceniłbym minimum na dwa razy tyle co zostało zapłacone. W samochodzie nie ma chyba niczego co nie działa i ogólny stan jest naprawdę bardzo dobry.
Z tym że to chyba jeden z niewielu wyjątków :wink: .

Awatar użytkownika
szczerbatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szczerbatek » sob maja 14, 2016 11:29 pm

No dobra....
mam jaki taki obraz rzeczy :)

dziękuję bardzo wszystkim za informacje ...

zapytam jeszcze o jedno:

jak się ma Disco 2 do Disco 3 silniki diesla

szczególnie interesują mnie aspekty:
- teren
- awaryjność
- koszty użytkowania
- autostrada
- wyprawowo
- dostępność i ceny osprzętu off roadowego

:)
LR or not LR ...

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz maja 15, 2016 1:53 am

Disco 2 do Disco 3 to przepaść pod każdym absolutnie każdym względem.

Jak masz takie dylematy to znaczy, ze nie wiesz do czego Ci to auto ma służyć.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Awatar użytkownika
szczerbatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szczerbatek » pn maja 16, 2016 12:51 am

Przepaść ... ale w jaką stronę ?
3 jest we wszystkich aspektach lepsze?
LR or not LR ...

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 16, 2016 7:10 am

:o
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn maja 16, 2016 8:00 am

Może poczytaj jeszcze trochę.
Chcesz mieć jedno auto do terenu i na co dzień?
Na dłuższą metę to się nie sprawdza.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn maja 16, 2016 2:41 pm

szczerbatek pisze:Przepaść ... ale w jaką stronę ?
3 jest we wszystkich aspektach lepsze?

między D2 a defem jest przepaść.

czy to znaczy że D2 jest lepsze?

LR

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn maja 16, 2016 2:59 pm

Lepsze, jest wrogiem dobrego.
513549044

Awatar użytkownika
szczerbatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szczerbatek » wt maja 17, 2016 12:08 am

do jazdy na codzień mam 2 samochód ...
LR ma być w trasy i na wyprawy bliższe i dalsze
ale z możliwością wjechania w teren.

niestety z waszych lakonicznych odpowiedzi nie dowiaduje się niczego konkretnego :(
czy nikt nie porównywał tych dwóch samochodów?
LR or not LR ...

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt maja 17, 2016 7:33 am

Prawdopodobnie jestes strasznie zielony w temacie. Tak bardzo wielu rzeczy nie wiesz, lub wiesz blednie, ze ciezko Ci cokolwiek wytlumaczyc.

Awatar użytkownika
blublu1

Post autor: blublu1 » wt maja 17, 2016 2:45 pm

Jak szuka land rovera to musi być zielony jak jajo ... No chyba , że dopiero zostanie zielony :D
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....

Awatar użytkownika
szczerbatek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szczerbatek » wt maja 17, 2016 10:54 pm

a słyszałem gdzieś że off roadowcy to taka fajna ekipa ... że tak chętnie innym pomagają ...
ale widocznie tylko jak ktoś w błocie ugrzęźnie ...

Chyba jest oczywiste, że mam braki w wiedzy ... przecież po to zadaje pytania na tym forum.
Wydawało mi się że to dobre miejsce ...

jradek ... czy twoim zdaniem (i innych kolegów którzy smęcą zamiast konkretnie odpowiadać na konkretne pytania)
mam kupić kilka samochodów terenowych, przebudować je, przejechać każdym najlepiej po 100 000 km i wtedy dopiero
jak już będę wiedział wszystko to stanę się partnerem do rozmowy? i nabędę prawo do zadawania pytań?

Ciekawe jak daleko ludzkość by zabrnęła gdyby każdy od nowa musiał wymyślać koło ... bo starsi z plemienia strzegli by swojej wiedzy :)
prawdopodobnie nie jeździli byście dzisiaj terenówkami ...

Rozumiem ja ktoś nie ma ochoty odpowiadać, nie ma czasu, nie chce mu się ... lub ma jakiś inny powód ... np. nie podoba mu się mój nik :)
ale po co zabierać głos jak się nie ma nic do powiedzenia?
albo mówić tak ... żeby przypadkiem nic jednoznacznego z tego nie wynikało ...?

Dziękuję wszystkim którzy wnieśli coś do mojej skromnej wiedzy ... może mój zapał początkującego ... a właściwie to dopiero mającego zamiar zostać początkującym off roadera nie zgasł całkiem dzięki wam ....

a tych wszystkich co piszą jaki jestem zielony i po co się pytam skoro nie wiem ... albo żebym sobie poczytał zanim zadam pytanie ...
pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę .. nie zużywajcie swojego cennego czasu. Przecież zamiast pisać jakiemuś "zielonemu" że jest zielony ... bo pewnie nie wie ... można umyć swój wspaniały samochód terenowy :)
LR or not LR ...

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt maja 17, 2016 11:26 pm

Nam po prostu ciężko jest ogarnąć to że ktoś chce w terenówkę wsadzić 7 osób i jechać nią na drugi koniec kraju i to asfaltami. To będzie uciążliwe nawet vanem a co dopiero mówić Dyskoteką.
Ugadaj się z kimś, nawet zapłać i przejedź takim samochodem choć stówkę to sam zobaczysz że to ..... :roll: , trochę takie.... dziwne.

Sporo osób tu zaczynało podobnie jak Ty, bez styczności z terenówkami kupiło swoją pierwszą i to czasem bez pytania na forum - np. ja. Kupiłem, cieszyłem się, później przyszedł czas że doszedłem do wniosku że mogłem kupić lepiej, później przerobiłem i znów się cieszyłem i to wcale nie znaczy że nadal jestem szczęśliwy bo teraz znów zrobiłbym czy kupił inaczej.
Jeśli przebędziesz tą drogę i zdobędziesz doświadczenie po jakimś czasie i Ty będziesz wiedział czego chcesz. Bo tak to temu to, tamtemu tamto, bo tak i srak. Nie dojdziesz, dlatego jedni starają się jakoś pomóc, inni dogryzają.
Kup co chcesz, w razie czego sprzedaż, albo w łopiany postawisz i temat o instalacjach ogrodowych drgnie :wink: .

szczerbatek pisze:...... Przecież zamiast pisać jakiemuś "zielonemu" że jest zielony ... bo pewnie nie wie ... można umyć swój wspaniały samochód terenowy :)
Jeden zlecił mycie i to dokładne to teraz w warsztacie stoi. Popsuł się, to reszta z forum chwilowo zaniecha mycia.
Odchodzi się od mycia, tak jak i od jazdy w terenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”