Elektryka Disco po raz kolejny

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt kwie 04, 2006 10:36 am

Koro pisze:
LR_Olek pisze:
czesław&jarząbek pisze:lucas książe ciemności...
:)21
profilaktycznie wymienilem narazie radioodtwarzalnik na inny,bo padlo podejrzenie ze wlacznik niebieskipunkt'a moze odwalac kite.
noooo :)2
tak czytam ten wątek i od razu pomyslałem: fura jest wpożo to napewno wina syfnego radia. Jak swiatła zle robią znaczy sie dupne zarówki z norauto raz swiecą a innym razem nie, a elektryczne szyby? to elementarne: wystarczy zmienić płyn do mycia szyb
nie wiem tylko co to z tymi zamkami centralnymi.... może zły odmrażacz był stosowany? :roll:

Teee,madrala, to dlaczego jak wlozylem inne radio to dziala?

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » śr kwie 05, 2006 8:19 am

Koro pisze:
LR_Olek pisze:
czesław&jarząbek pisze:lucas książe ciemności...
profilaktycznie wymienilem narazie radioodtwarzalnik na inny,bo padlo podejrzenie ze wlacznik niebieskipunkt'a moze odwalac kite.
noooo :)2
tak czytam ten wątek i od razu pomyslałem: fura jest wpożo to napewno wina syfnego radia. Jak swiatła zle robią znaczy sie dupne zarówki z norauto raz swiecą a innym razem nie, a elektryczne szyby? to elementarne: wystarczy zmienić płyn do mycia szyb
nie wiem tylko co to z tymi zamkami centralnymi.... może zły odmrażacz był stosowany? :roll:

nie koroo nie znasz sie o instalacja jest do dupy :)21

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » śr kwie 05, 2006 8:35 am

heniu w berecie pisze:nie koroo nie znasz sie o instalacja jest do dupy :)21
mów co chcesz - ja w to nie uwierze
8)

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » wt kwie 10, 2007 9:49 am

Niooo
Lubię odgrzewać stare posty bo po co zakładać nowe o podobnej tematyce...
A więc kilka spraw.

1. Wczoraj wracałem z podróży i pod samym domem Disco (200TDI) powiedziało tak bezobjawowo GAME OVER. Wepchałem samochód na parking przy okazji tłucząc jeden halogen. I podsumowanie: objawy wskazywały na nierząd rozrządu ale po konsultacji z Czesiem (jeszcze raz dzięki!) - o wstyd :oops: wpięłem kabelek do pompy wtryskowej i syf ożył !
P.S.Gdzie można zakupić wkład do starego Halogenu Hella Rally 2000 ? :-?

2. Wiele się mówiło o fussible linkach. Ja już wyciełem te sprychniałe wrzody ale chciałbym je zastąpić czymś ludzkim. Jaki amperarz mają fussible linki ? Tak w ciemno to bym zaaplikował jakieś 50A na jednego fussibla.

3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny ???
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

irekk

Post autor: irekk » wt kwie 10, 2007 9:57 am

Kojak pisze:3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny ???
chyba stabilizator napiecia. Moze byc do halogenow...

pozdr

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » wt kwie 10, 2007 10:06 am

irekk pisze:
Kojak pisze:3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny ???
chyba stabilizator napiecia. Moze byc do halogenow...

pozdr

Ale to jest oryginalny element elektryki a u mnie oryginalnie nie było halogenów. Do tego unita są podpięte kable ze świateł postojowych, mijania i długich a także (?) lampka i czujnik ciśnienia oleju. Gdyby nie tyle kabli podłaczonych to bym powiedział że to złacze regulatora wysokości świateł przednich...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » wt kwie 10, 2007 10:58 am

Kojak pisze: 2. Wiele się mówiło o fussible linkach. Ja już wyciełem te sprychniałe wrzody ale chciałbym je zastąpić czymś ludzkim. Jaki amperarz mają fussible linki ? Tak w ciemno to bym zaaplikował jakieś 50A na jednego fussibla.
w cysetce ten od swiec ma 60A

Awatar użytkownika
eSPe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: eSPe » wt kwie 10, 2007 8:57 pm

[3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny ???[/quote]

Regulator natężenia świateł reflektorów
Można sie zaszyć i nie pić. Ale po co?
DEF 90 TD5 SW & DEF 90 TD5 piqap

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » śr kwie 11, 2007 1:44 pm

eSPe pisze:[3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny ???
Regulator natężenia świateł reflektorów[/quote]

Tak też to sobie próbowałem tłumaczyć - tylko że po co regulować natężenie świateł zewnętrznych ??? Owszem podświetlenie zegarów to tak ale światła ??? A poza ty nie mam żadnego takiego urządzenia. Czyli można domniemać że będzie tam tylko kostka ze złączem ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » śr kwie 11, 2007 2:17 pm

[quote="Kojak"]Niooo
Lubię odgrzewać stare posty bo po co zakładać nowe o podobnej tematyce...
(...)
2. Wiele się mówiło o fussible linkach. Ja już wyciełem te sprychniałe wrzody ale chciałbym je zastąpić czymś ludzkim. Jaki amperarz mają fussible linki ? Tak w ciemno to bym zaaplikował jakieś 50A na jednego fussibla.
(...)
quote]

Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
Nabyłem takową od defa w pozyższym celu ale w niej są tylko gniazda na lew nóżki bezpieczników, a zamiast prawych pustka! Co teraz?
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » śr kwie 11, 2007 2:21 pm

andziasss pisze: Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
mimo tej kasty w 300tce jest 1 szt fusible

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » śr kwie 11, 2007 2:52 pm

JarekK pisze:
andziasss pisze: Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
mimo tej kasty w 300tce jest 1 szt fusible
No nie byliby sobą angole hehe... i to zdajesię link do spraw związanych z motoryka pojazdu, a nie z gniazdem zapalniczki hehehe... ale to nie rozwiązuje kwestii rozczłonkowania kasty. A jakby kto podejrzał czy wyjścia z bezpieczników są zespawane z okablowaniem, czy jak to rokuje. Czy szukać 300tki-dawcy i wyciąć jej toto, czy jakoś to zakupić jako osobny staf można?
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » śr kwie 11, 2007 6:30 pm

andziasss pisze: No nie byliby sobą angole hehe... i to zdajesię link do spraw związanych z motoryka pojazdu, a nie z gniazdem zapalniczki
oczywiscie :)21 - do świec

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » śr kwie 11, 2007 9:22 pm

No dobra nowości: element oznaczony jako dim/dip unit to tak jak podejrzewałem - u mnie tylko gniazdo stykowe to być może jakiegoś elektronicznego unitu. W każdym razie u mnie to tylko puste złacze.

A teraz do elektryków: kto ma schemat Disco (1993r.) i może sprawdzić kabelek koloru niebieskiego (cienki) idący od zacisku 85 przekaźnika świateł - dokąd ten kabelek idzie ? (nie mylić z także niebieskim ale grubym kablem idącym od zacisku 87 tegoż przekaźnika, bo ten idzie do włącznika świateł).
Ja mam niby schematy ale takie xerówki i być może nie wszystko na nich widać... A może ktoś z Was może mi podesłąć skany całości schematu lub przynajmniej obwodów świateł ??? :P
A tak wogóle ze schematu wynika że światła pracują bez przekaźników a tem wspomniany to mi nijak pasuje do wszystkiego...
ELEKTRYCY ODEZWIJCIE SIĘ !!!
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr kwie 11, 2007 9:30 pm

skad bierzecie te problemy? :o
ja tylko jezdze i nic...

a to juz 43 tysiac km dzie...

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » śr kwie 11, 2007 9:49 pm

Po mojemu to tam jest jeden niebieski pomiedzy przkaźnikiem a głownym przełacznikiem swiateł,
są tam jeszcze niebiesko -czerwony i on jest do długich,
niebiesko - biały do zasilania swiateł mijania
i to tyle na niebiesko
dim/dip montowane jest tylko w modelach w UK
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » czw kwie 12, 2007 11:04 am

Kojak pisze:No dobra nowości: element oznaczony jako dim/dip unit to tak jak podejrzewałem - u mnie tylko gniazdo stykowe to być może jakiegoś elektronicznego unitu. W każdym razie u mnie to tylko puste złacze.

A teraz do elektryków: kto ma schemat Disco (1993r.) i może sprawdzić kabelek koloru niebieskiego (cienki) idący od zacisku 85 przekaźnika świateł - dokąd ten kabelek idzie ? (nie mylić z także niebieskim ale grubym kablem idącym od zacisku 87 tegoż przekaźnika, bo ten idzie do włącznika świateł).
Ja mam niby schematy ale takie xerówki i być może nie wszystko na nich widać... A może ktoś z Was może mi podesłąć skany całości schematu lub przynajmniej obwodów świateł ??? :P
A tak wogóle ze schematu wynika że światła pracują bez przekaźników a tem wspomniany to mi nijak pasuje do wszystkiego...
ELEKTRYCY ODEZWIJCIE SIĘ !!!
No może jednak ktoś ma skana choćby tego obwodu światel ?
Do kolegi Ptaka: opisujesz zapewne kabelki w okolicahc przełącznika a mi chodzi o kabelki wychodzące z przekaźnika. A tak wogóle to światła długie są zrobione bez przekaźnika.
Lubię elektrykę i lubię ją poprawiać ale widzę że inni albo nie lubią albo nie chcą się ujawniać... :(
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw kwie 12, 2007 11:13 am

Kodżaku, a taki z hajnesa Ci pasi ?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » czw kwie 12, 2007 3:01 pm

darkman pisze:Kodżaku, a taki z hajnesa Ci pasi ?
No pewno że tak, chyba że to taki sam jak mam - to jakby co to please send me: kojacula@tlen.pl
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
eSPe
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: eSPe » czw kwie 12, 2007 6:48 pm

Kojak pisze:
darkman pisze:Kodżaku, a taki z hajnesa Ci pasi ?
No pewno że tak, chyba że to taki sam jak mam - to jakby co to please send me: kojacula@tlen.pl
Ja nie elektryk, ale wysyłam na maila;-) Dotyczy MY 95 ale może sie przyda
Można sie zaszyć i nie pić. Ale po co?
DEF 90 TD5 SW & DEF 90 TD5 piqap

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw kwie 12, 2007 9:53 pm

a to extra !, bo ja jestem poza domem i mogę dopiero jutro wysłać
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » pt kwie 13, 2007 12:42 pm

darkman pisze:a to extra !, bo ja jestem poza domem i mogę dopiero jutro wysłać
Darku - jednak poproszę o ten scan bo ten od eSPe jednak mi nie pomógł... A przy okazji - więlkię dzięki dla eSPe :)2
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pt kwie 13, 2007 8:12 pm

Kojak pisze:Do kolegi Ptaka: opisujesz zapewne kabelki w okolicahc przełącznika a mi chodzi o kabelki wychodzące z przekaźnika. A tak wogóle to światła długie są zrobione bez przekaźnika.
No chyba jestem daltonistą
Sorry ale u mnie długie są na przekaźniku, a instalacja nie wygląda na motaną przez osoby trzecie
Mam rozbebeszone te same obwody
Pozdro
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pt kwie 13, 2007 8:15 pm

Jeszcze jedno
Jak potzrebujesz schematy z Haynesa to służe ale w poniedziałek bo skaner w robocie.
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » sob kwie 14, 2007 9:52 pm

Ptak pisze:Jeszcze jedno
Jak potzrebujesz schematy z Haynesa to służe ale w poniedziałek bo skaner w robocie.
OK to bardzo, bardzo poproszę :D
A co do elektryki, to siedzę w niej już kilkanaście dni i jestem pewien na 99% że nie mam przekaźnika do długich. Przy uruchamianiu świateł włącza się jedynie przekaźnik który opisałem z kablami...
Może to kwestia roczników. Mój jest styczeń 1994 a wszystkie podzespoły ma 1993. Generalnie elektrykę lubię i jest to moje hobby więc jak mam dobry schemat to jest dla mnie wszystko jasne. W tym przypadku schemat który posiadam nie rozjaśnia mi nic. Wygląda jakby zabrakło na nim kilku kabli. Ponieważ nie jest najlepszej jakości - być może w trakcie skanowania czy xerowania coś nie zostało zachowane...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”