Teee,madrala, to dlaczego jak wlozylem inne radio to dziala?Koro pisze:nooooLR_Olek pisze:profilaktycznie wymienilem narazie radioodtwarzalnik na inny,bo padlo podejrzenie ze wlacznik niebieskipunkt'a moze odwalac kite.czesław&jarząbek pisze:lucas książe ciemności...
![]()
tak czytam ten wątek i od razu pomyslałem: fura jest wpożo to napewno wina syfnego radia. Jak swiatła zle robią znaczy sie dupne zarówki z norauto raz swiecą a innym razem nie, a elektryczne szyby? to elementarne: wystarczy zmienić płyn do mycia szyb
nie wiem tylko co to z tymi zamkami centralnymi.... może zły odmrażacz był stosowany?![]()
Elektryka Disco po raz kolejny
Moderator: Jerry
- heniu w berecie
-
nie koroo nie znasz sie o instalacja jest do dupyKoro pisze:nooooLR_Olek pisze:profilaktycznie wymienilem narazie radioodtwarzalnik na inny,bo padlo podejrzenie ze wlacznik niebieskipunkt'a moze odwalac kite.czesław&jarząbek pisze:lucas książe ciemności...
![]()
tak czytam ten wątek i od razu pomyslałem: fura jest wpożo to napewno wina syfnego radia. Jak swiatła zle robią znaczy sie dupne zarówki z norauto raz swiecą a innym razem nie, a elektryczne szyby? to elementarne: wystarczy zmienić płyn do mycia szyb
nie wiem tylko co to z tymi zamkami centralnymi.... może zły odmrażacz był stosowany?![]()

Niooo
Lubię odgrzewać stare posty bo po co zakładać nowe o podobnej tematyce...
A więc kilka spraw.
1. Wczoraj wracałem z podróży i pod samym domem Disco (200TDI) powiedziało tak bezobjawowo GAME OVER. Wepchałem samochód na parking przy okazji tłucząc jeden halogen. I podsumowanie: objawy wskazywały na nierząd rozrządu ale po konsultacji z Czesiem (jeszcze raz dzięki!) - o wstyd
wpięłem kabelek do pompy wtryskowej i syf ożył !
P.S.Gdzie można zakupić wkład do starego Halogenu Hella Rally 2000 ?
2. Wiele się mówiło o fussible linkach. Ja już wyciełem te sprychniałe wrzody ale chciałbym je zastąpić czymś ludzkim. Jaki amperarz mają fussible linki ? Tak w ciemno to bym zaaplikował jakieś 50A na jednego fussibla.
3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny
?
A więc kilka spraw.
1. Wczoraj wracałem z podróży i pod samym domem Disco (200TDI) powiedziało tak bezobjawowo GAME OVER. Wepchałem samochód na parking przy okazji tłucząc jeden halogen. I podsumowanie: objawy wskazywały na nierząd rozrządu ale po konsultacji z Czesiem (jeszcze raz dzięki!) - o wstyd

P.S.Gdzie można zakupić wkład do starego Halogenu Hella Rally 2000 ?

2. Wiele się mówiło o fussible linkach. Ja już wyciełem te sprychniałe wrzody ale chciałbym je zastąpić czymś ludzkim. Jaki amperarz mają fussible linki ? Tak w ciemno to bym zaaplikował jakieś 50A na jednego fussibla.
3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny

KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD

irekk pisze:chyba stabilizator napiecia. Moze byc do halogenow...Kojak pisze:3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny?
pozdr
Ale to jest oryginalny element elektryki a u mnie oryginalnie nie było halogenów. Do tego unita są podpięte kable ze świateł postojowych, mijania i długich a także (?) lampka i czujnik ciśnienia oleju. Gdyby nie tyle kabli podłaczonych to bym powiedział że to złacze regulatora wysokości świateł przednich...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Regulator natężenia świateł reflektorów[/quote]eSPe pisze:[3. Poprawiam też obwody świateł przednich. Już właściwie wszystko rozgryzłem ale jeszcze nie do końca wiem co to jest : 31-Dim/Dip Unit. Jakieś złacze czy panel elektroniczny?
Tak też to sobie próbowałem tłumaczyć - tylko że po co regulować natężenie świateł zewnętrznych

KOJAK (Wertep Klub Wawa)

[quote="Kojak"]Niooo
(...)
(...)
quote]
Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
Nabyłem takową od defa w pozyższym celu ale w niej są tylko gniazda na lew nóżki bezpieczników, a zamiast prawych pustka! Co teraz?
(...)
(...)
quote]
Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
Nabyłem takową od defa w pozyższym celu ale w niej są tylko gniazda na lew nóżki bezpieczników, a zamiast prawych pustka! Co teraz?
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl
andziasss@landklinika.pl
No nie byliby sobą angole hehe... i to zdajesię link do spraw związanych z motoryka pojazdu, a nie z gniazdem zapalniczki hehehe... ale to nie rozwiązuje kwestii rozczłonkowania kasty. A jakby kto podejrzał czy wyjścia z bezpieczników są zespawane z okablowaniem, czy jak to rokuje. Czy szukać 300tki-dawcy i wyciąć jej toto, czy jakoś to zakupić jako osobny staf można?JarekK pisze:mimo tej kasty w 300tce jest 1 szt fusibleandziasss pisze: Idea słuszna / wywalić fusible i założyć kasetkę jak w 300tce albo defektorze, tyle że ta składa się z wielu mniejszych podzespołów!
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl
andziasss@landklinika.pl
No dobra nowości: element oznaczony jako dim/dip unit to tak jak podejrzewałem - u mnie tylko gniazdo stykowe to być może jakiegoś elektronicznego unitu. W każdym razie u mnie to tylko puste złacze.
A teraz do elektryków: kto ma schemat Disco (1993r.) i może sprawdzić kabelek koloru niebieskiego (cienki) idący od zacisku 85 przekaźnika świateł - dokąd ten kabelek idzie ? (nie mylić z także niebieskim ale grubym kablem idącym od zacisku 87 tegoż przekaźnika, bo ten idzie do włącznika świateł).
Ja mam niby schematy ale takie xerówki i być może nie wszystko na nich widać... A może ktoś z Was może mi podesłąć skany całości schematu lub przynajmniej obwodów świateł
?
A tak wogóle ze schematu wynika że światła pracują bez przekaźników a tem wspomniany to mi nijak pasuje do wszystkiego...
ELEKTRYCY ODEZWIJCIE SIĘ
!
A teraz do elektryków: kto ma schemat Disco (1993r.) i może sprawdzić kabelek koloru niebieskiego (cienki) idący od zacisku 85 przekaźnika świateł - dokąd ten kabelek idzie ? (nie mylić z także niebieskim ale grubym kablem idącym od zacisku 87 tegoż przekaźnika, bo ten idzie do włącznika świateł).
Ja mam niby schematy ale takie xerówki i być może nie wszystko na nich widać... A może ktoś z Was może mi podesłąć skany całości schematu lub przynajmniej obwodów świateł

A tak wogóle ze schematu wynika że światła pracują bez przekaźników a tem wspomniany to mi nijak pasuje do wszystkiego...
ELEKTRYCY ODEZWIJCIE SIĘ

KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Po mojemu to tam jest jeden niebieski pomiedzy przkaźnikiem a głownym przełacznikiem swiateł,
są tam jeszcze niebiesko -czerwony i on jest do długich,
niebiesko - biały do zasilania swiateł mijania
i to tyle na niebiesko
dim/dip montowane jest tylko w modelach w UK
są tam jeszcze niebiesko -czerwony i on jest do długich,
niebiesko - biały do zasilania swiateł mijania
i to tyle na niebiesko
dim/dip montowane jest tylko w modelach w UK
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
No może jednak ktoś ma skana choćby tego obwodu światel ?Kojak pisze:No dobra nowości: element oznaczony jako dim/dip unit to tak jak podejrzewałem - u mnie tylko gniazdo stykowe to być może jakiegoś elektronicznego unitu. W każdym razie u mnie to tylko puste złacze.
Ja mam niby schematy ale takie xerówki i być może nie wszystko na nich widać... A może ktoś z Was może mi podesłąć skany całości schematu lub przynajmniej obwodów świateł?
![]()
ELEKTRYCY ODEZWIJCIE SIĘ!
Do kolegi Ptaka: opisujesz zapewne kabelki w okolicahc przełącznika a mi chodzi o kabelki wychodzące z przekaźnika. A tak wogóle to światła długie są zrobione bez przekaźnika.
Lubię elektrykę i lubię ją poprawiać ale widzę że inni albo nie lubią albo nie chcą się ujawniać...

KOJAK (Wertep Klub Wawa)

No pewno że tak, chyba że to taki sam jak mam - to jakby co to please send me: kojacula@tlen.pldarkman pisze:Kodżaku, a taki z hajnesa Ci pasi ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)

Ja nie elektryk, ale wysyłam na maila;-) Dotyczy MY 95 ale może sie przydaKojak pisze:No pewno że tak, chyba że to taki sam jak mam - to jakby co to please send me: kojacula@tlen.pldarkman pisze:Kodżaku, a taki z hajnesa Ci pasi ?
Można sie zaszyć i nie pić. Ale po co?
DEF 90 TD5 SW & DEF 90 TD5 piqap
DEF 90 TD5 SW & DEF 90 TD5 piqap
No chyba jestem daltonistąKojak pisze:Do kolegi Ptaka: opisujesz zapewne kabelki w okolicahc przełącznika a mi chodzi o kabelki wychodzące z przekaźnika. A tak wogóle to światła długie są zrobione bez przekaźnika.
Sorry ale u mnie długie są na przekaźniku, a instalacja nie wygląda na motaną przez osoby trzecie
Mam rozbebeszone te same obwody
Pozdro
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
OK to bardzo, bardzo poproszęPtak pisze:Jeszcze jedno
Jak potzrebujesz schematy z Haynesa to służe ale w poniedziałek bo skaner w robocie.

A co do elektryki, to siedzę w niej już kilkanaście dni i jestem pewien na 99% że nie mam przekaźnika do długich. Przy uruchamianiu świateł włącza się jedynie przekaźnik który opisałem z kablami...
Może to kwestia roczników. Mój jest styczeń 1994 a wszystkie podzespoły ma 1993. Generalnie elektrykę lubię i jest to moje hobby więc jak mam dobry schemat to jest dla mnie wszystko jasne. W tym przypadku schemat który posiadam nie rozjaśnia mi nic. Wygląda jakby zabrakło na nim kilku kabli. Ponieważ nie jest najlepszej jakości - być może w trakcie skanowania czy xerowania coś nie zostało zachowane...
KOJAK (Wertep Klub Wawa)