Ubytek chlodziwa
Moderator: Jerry
Re: Ubytek chlodziwa
a nasadka nie da rady?
nasadką -rozumiem że dobieram klucz nasadowy do rozmiaru zaślepki i nap...lam młotkiem -no właśnie tylko czy tak się da ,ponieważ nie ma tam za bardzo miejsca na rozpędzenie
młotka ,i nie wiem jakiej tam siły trza użyć by to wbić ,druga sprawa zaślepka ma niby zafazowaną krawędź jednak wydaje mnie się że trudność polegać będzie na znacznym spasowaniu otworu a co za tym idzie każde prze kantowanie elementu, a na pewno takie wystąpi przy uderzaniu młotkiem, mała siła w małej przestrzeni ,od ramy do silnika oraz wbijanie pod kątem ,uniemożliwi poprawne zamocowanie elementu.Takie są moje obawy ,zabieram się za to już grubo ponad pół roku jak pies do jeża ,na sama myśl już mnie ręce bolą.

masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e
Zaspawaj. 

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Za droga impreza.dikson17 pisze:Adamek, skoro cos chcesz dzialac obczaj kapitalke v8 w landrynie
http://www.rodsnsods.co.uk/forum/garage ... er-v8-3287

uszczelkę se zaspawajAdamek pisze:Zaspawaj.

- Ryszard Giedrojć
-
Jeśli tam jest gwint, pozwalający na wkręcenie grzałki, to może da się dorobić nagwintowany korek ?
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
[quote="Ryszard Giedrojć"]Jeśli tam jest gwint, pozwalający na wkręcenie grzałki, to może da się dorobić nagwintowany korek ?[/quote aś się uparł na te grzałkę
@dixon wkleił takie oto zdjęcie i na nim element który wygląda na nowy taki okrągły to właśnie zaślepka ,bezpiecznik bloku nie ma gwintu nie ma grzałki ,ja nie potrzebuje grzałki, i wogóle grzałki są dla miętkich faj.

edit.(nie zamieściłem obrazka)
@dixon wkleił takie oto zdjęcie i na nim element który wygląda na nowy taki okrągły to właśnie zaślepka ,bezpiecznik bloku nie ma gwintu nie ma grzałki ,ja nie potrzebuje grzałki, i wogóle grzałki są dla miętkich faj.

edit.(nie zamieściłem obrazka)
korki się wbija bo teoretycznie mają się wybić w razie WRyszard Giedrojć pisze:Jeśli tam jest gwint, pozwalający na wkręcenie grzałki, to może da się dorobić nagwintowany korek ?
znalazłem takie cóś
tylko czy takie wbijanie ni uszkodzi gładzi otworów.
jest też zdjęcie po montażu:
lecz co to jest ta niebieska substancja i jaką należałoby najlepiej zastosować.

tylko czy takie wbijanie ni uszkodzi gładzi otworów.
jest też zdjęcie po montażu:

w jednym z odcinków 4x4 is born jest pięknie pokazany i opisany (łącznią z tą niebieską substancją) proces wbijania i wybijania korków55555 pisze:znalazłem takie cóś
jezeli nie ma dojscia do nasadki, wykorzystaj przedluzke do nasadki. jezeli zasepka jest delikatnie za luzna, uderz ja plaskaczem z gory lub mozesz bardzo bardzo bardzo delikatnie dotknac ja mlotkiem i zrobic male jajeczko, ale prawidlowo sie tego nie robi. slyszalem raz o takiej metodzie, ktora zadzialala, nie cieklo i nie wurzucilo zaslepki zima .mozesz uzyc silikonu do wysokich temperatur, dodatkowo zabezpieczy przed korozja
obczaj tutaj
4x4 is born
http://www.youtube.com/watch?v=DdaZj7UDVeo
http://www.youtube.com/watch?v=MsZNZovr ... re=related

tak , gwint masz do korek do spuszczania chlodziwaJarekK pisze:korki się wbija bo teoretycznie mają się wybić w razie WRyszard Giedrojć pisze:Jeśli tam jest gwint, pozwalający na wkręcenie grzałki, to może da się dorobić nagwintowany korek ?
obczaj tutaj
4x4 is born
http://www.youtube.com/watch?v=DdaZj7UDVeo
http://www.youtube.com/watch?v=MsZNZovr ... re=related
tak cienko ze za dieslem sie rozgladaszAdamek pisze:Moze. Ale moze se tak wstawie jakiego dyszlaHmmm, ale czy to warto
Napewno oszczedniej, chyba
Ale ile to roboty
![]()

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
Nie. Az tak nie cieknie zeby bylo widac za mna struge. Tak moze po zgaszeniu nakapie z 5 kropli. No ale to nie umniejsza ze jednak plyn ucieka i tak raz na dwa tygodnie z pol litry dolac musze. No i jak bym tak musial juz zmieniac silnik, bo pekniecie. To tak mi na mysl przyszlo ze moze dyszla, no ale czy to da sie tym w miare normalnie jezdzic? 

Twardy bądż - lepiej zapieprzać Junkersem niż autem na gnojówkęAdamek pisze:Nie. Az tak nie cieknie zeby bylo widac za mna struge. Tak moze po zgaszeniu nakapie z 5 kropli. No ale to nie umniejsza ze jednak plyn ucieka i tak raz na dwa tygodnie z pol litry dolac musze. No i jak bym tak musial juz zmieniac silnik, bo pekniecie. To tak mi na mysl przyszlo ze moze dyszla, no ale czy to da sie tym w miare normalnie jezdzic?

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
lokalnie możesz sobie jezdzić tym autem.
ostateczny krach systemu poznasz bardzo łatwo...
po dłuższym postoju przy próbie rozruchu silnik nie wykona pełnego obrotu wału tylko wyda z siebie takie charakterystyczne głucho-metaliczne dup.
to próba sprężenia wody zalegającej w cylindrach.
jak chwilę pocykasz rozrusznikiem to czasem się udaje tą wodę przerzucić i odpalisz mogąc jechać z dość wyraźną zasłoną z pary. kawałek ujedzie, potem się zacznie grzać, ale może do domu zdążysz...

po dłuższym postoju przy próbie rozruchu silnik nie wykona pełnego obrotu wału tylko wyda z siebie takie charakterystyczne głucho-metaliczne dup.
jak chwilę pocykasz rozrusznikiem to czasem się udaje tą wodę przerzucić i odpalisz mogąc jechać z dość wyraźną zasłoną z pary. kawałek ujedzie, potem się zacznie grzać, ale może do domu zdążysz...

#noichuj
no właśnie jak to jest bo niektóre źródła podają ze właśnie do 3,9 ,4,0 były dawane wadliwe bloki a 4,6 miało te najlepsiejsze z najmiejszą odchyłka wymiarową grubości ścianki ty znowu piszesz że 3,9 najbardziej stabilne, skąd waść zaczerpnąłeś tę opinię???Adamek pisze:Z tego co sie dowiadywalem to bloki w 3.9 sa stabilne, wlasnie dlatego unikalem jak ognia 4.0. ........
kiedyś w reno 21 przerdzewiał mi był taki korek, a odstęp do niego był żaden
za pomocą drucików i szmatek odtłuściłem rzeczone miejsce po czym zakleiłem poxipolem
wiem że nie honorowo, ale miałem to głęboko w d...
samochód u ludzi jeździ po dziś dzień, a "zaślepka" trzyma jak jasna cholera
za pomocą drucików i szmatek odtłuściłem rzeczone miejsce po czym zakleiłem poxipolem
wiem że nie honorowo, ale miałem to głęboko w d...

samochód u ludzi jeździ po dziś dzień, a "zaślepka" trzyma jak jasna cholera

Tak mnie powiedzieli w LR Center. A tak apropo to nie pekaja bloki w 3.5 napewno. Nawet sam guru (@Czesiu) kiedys pisal. Pozatym znalazlem tez info w necie, jak wroce z roboty to wkleje. 

no włacha - dlatego mam 3,5Adamek pisze:Tak mnie powiedzieli w LR Center. A tak apropo to nie pekaja bloki w 3.5 napewno. Nawet sam guru (@Czesiu) kiedys pisal. Pozatym znalazlem tez info w necie, jak wroce z roboty to wkleje.

@Bugs (ten co ma poloneza) kiedyś na LK wklejał na temat bloków:
http://range-rover.org/viewtopic.php?f=51&t=363
http://range-rover.org/viewtopic.php?f=51&t=363
czesław&jarząbek pisze:lokalnie możesz sobie jezdzić tym autem.
Moje gratulacje Czeslawie, bardzo trafnie to przewidziales.

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Delikatnie mowiacczesław&jarząbek pisze:well...
życie

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Ty, az tak strasznie mna nie poniewiera. Pewnie dlatego ze to stac sie musialo, krotko mowiac bylem przygotowany.... Dylemata teraz mam, bo nie wiem czy wkladac dyszla czy jak bylo V8. Silniki cenowo jeden pies, ale z robota bedzie wiecej jesli chodzi o dyszla pewnie, bo badz co badz kilka pierdolek zmienic trzeba wnioskuje.