Prośba o pomoc TD300 po remoncie. Jaki olej?
Moderator: Jerry
Prośba o pomoc TD300 po remoncie. Jaki olej?
Witam kolegów...
Prosze o małą poradę. Mam czysetę po generalce, w chwili obecnej właśnie wkładaną do auta i trzeba by jej czegoś do środka nalać...
Człek, co to remontował silnik (a remontuje na codzień m.i. silniki Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, oraz inne bardziej egzotyczne marki) mówił aby lać pełen syntetyk Shell helix. Ogólnie polecany jest 15w40 (np. Castrol high milage 15w40 syntetic based). No ale to zakładając, ze silnik jest w stanie niewiadomym, z przebiegiem trudnym do określenia.
A jak kiedy silnik jest po generalnym remoncie?
Myślałem czy jezeli syntetyk, to na lato nie zalać jakiegoś "sportowego" oleju. Co by nie było auto czasem dostaje trochę s przysłowiową dupę...
Będę dzwięczny za opinie, pomoc... Fenk ju from de mountajn, znaczy z góry dziękuję!
p.s. "kolegów" mających zamiar pisać "temat wałkowany 100 razy" itp. proszę o nie wygłaszanie swych jakże nic nie wnoszacych do tematu postów, oszczędzicie sobie palce, jeszcze Wam się odciski porobią i będzie ból bo kasztanić nie będzie można przez czas jakiś...
Prosze o małą poradę. Mam czysetę po generalce, w chwili obecnej właśnie wkładaną do auta i trzeba by jej czegoś do środka nalać...
Człek, co to remontował silnik (a remontuje na codzień m.i. silniki Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, oraz inne bardziej egzotyczne marki) mówił aby lać pełen syntetyk Shell helix. Ogólnie polecany jest 15w40 (np. Castrol high milage 15w40 syntetic based). No ale to zakładając, ze silnik jest w stanie niewiadomym, z przebiegiem trudnym do określenia.
A jak kiedy silnik jest po generalnym remoncie?
Myślałem czy jezeli syntetyk, to na lato nie zalać jakiegoś "sportowego" oleju. Co by nie było auto czasem dostaje trochę s przysłowiową dupę...
Będę dzwięczny za opinie, pomoc... Fenk ju from de mountajn, znaczy z góry dziękuję!
p.s. "kolegów" mających zamiar pisać "temat wałkowany 100 razy" itp. proszę o nie wygłaszanie swych jakże nic nie wnoszacych do tematu postów, oszczędzicie sobie palce, jeszcze Wam się odciski porobią i będzie ból bo kasztanić nie będzie można przez czas jakiś...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Prośba o pomoc TD300 po remoncie. Jaki olej?
producent nie zaleca jednego, określonego typu, tylko sugeruje zakres specyfikacji w zależności od klimatu
ja mam od nowości lany półsyntetyk 10W40
i trzymam się tego, zrobiłem 130 tys. km na tym oleju w warunkach od -30 stopni do +40 w cieniu w ciepłych krajach
ja mam od nowości lany półsyntetyk 10W40
i trzymam się tego, zrobiłem 130 tys. km na tym oleju w warunkach od -30 stopni do +40 w cieniu w ciepłych krajach
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
No tyle, że olejów typu 10w60 prawie nikt nie poleca w specyfikacjach, a jeździ na tym w pytę aut...
W specyfikacjach aut amerykańskich poniżej 90r jest często benzyna 86okt. czy 90okt.
W specyfikacjach aut amerykańskich poniżej 90r jest często benzyna 86okt. czy 90okt.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
jak dla mnie, możesz lać nawet valvoline racing 5w50 
będzie sportowo

będzie sportowo

LR
LR
Nie ma znaczenia co wlejesz, i tak go zamordujesz w max drugi weekend po uruchomieniu
Pozdr.
A.

Pozdr.
A.
Patrol Y60 V8 long 1990r.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
trudno się nie zgodzić

LR
LR
Może któryś z kolegów prawników wytłumaczy delikwentowi czym może grozić takie formułowanie wypowiedzi?korzenny pisze:Człek, co to remontował silnik (a remontuje na codzień m.i. silniki Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, oraz inne bardziej egzotyczne marki)

olej?
a na jaki rynek auto było?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Kutfa, wiedziałem, że można liczyć na pomoc...
opowiedz lepiej o tym szpeniu od tych silników
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Karwa tosz Czesław Ci napisał żebyś lał olej ciężarówkowo-parowozowy...korzenny pisze:Kutfa, wiedziałem, że można liczyć na pomoc...
Ta twoja cyseta ma się nijak do benzynowej sralamborghini.
Było tysiącpińcetstodziwińcet razy: tańszy, a częściej a i tak będziesz go gubił w tempie namydlonej błyskawicy Na Husarze czy innym wynalazku koło którego będziesz upalał i tak nie będzie tego superolejusuper ze srserati, pardon lamborghini żeby dolać.
Oczywiście wszyscy się cieszymy i gratulujemy

A.
Patrol Y60 V8 long 1990r.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
gri74 pisze:opowiedz lepiej o tym szpeniu od tych silników
nie chciałem być tak brutalny, ale to prawda - to może być fascynujący wątek...

LR
LR
Ale po co silnik po remoncie ma litrami olej gubić?
To nawet przed remontem przy tej ilości co tam siedzi pomimo rzygania spod dekla zaworów ubytku niezauważałosie...
Czesława opinie biorę sobie jako jedyną tu akceptowalną. Ale po to jest forum aby zasięgnąć opinii wielu osób...
Nadal nikt nie wyraził na przykład plusów dodatnich i ujemnych stosowania oleju w pełni syntetycznego... Czy ktoś na takim oleju w 300cie jeździł?
Chyba w kwestii LRa trzeba powoli myslec o zmianie forum bo tu jak na reszcie tego forum tylko docinki, szyderstwa i głupie teksty.. Na 30 postów 1-2 sensowne...
To nawet przed remontem przy tej ilości co tam siedzi pomimo rzygania spod dekla zaworów ubytku niezauważałosie...
Czesława opinie biorę sobie jako jedyną tu akceptowalną. Ale po to jest forum aby zasięgnąć opinii wielu osób...
Nadal nikt nie wyraził na przykład plusów dodatnich i ujemnych stosowania oleju w pełni syntetycznego... Czy ktoś na takim oleju w 300cie jeździł?
Chyba w kwestii LRa trzeba powoli myslec o zmianie forum bo tu jak na reszcie tego forum tylko docinki, szyderstwa i głupie teksty.. Na 30 postów 1-2 sensowne...
A patrząc na komentarze tu oraz w kilku innych miejscach (łącznie z tymi na żywo) odnoszę wrażenie, że kutfa większość w duchu sobie mówi "a niech mu ten silnik nie odpali, niech bedzie spoier.lony" aby broń boże nie miał człek po remoncie dobrego silnika....
Zgraja popapranych, zgryźliwych, przeżartych już jużmisiękurwaniechcizmem do szpiku kości malkontentów, u którcyh z pasji zostało tyle co w gównie ze smaku obiadu, którym to gowno było kilka godzin wcześniej.... Mam juz tego kutfa po uszy...
Zgraja popapranych, zgryźliwych, przeżartych już jużmisiękurwaniechcizmem do szpiku kości malkontentów, u którcyh z pasji zostało tyle co w gównie ze smaku obiadu, którym to gowno było kilka godzin wcześniej.... Mam juz tego kutfa po uszy...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
to jak sobie opinię czesława bierzesz jako jedynie akceptowalną, to nie mogłeś po prostu do niego zadzwonić? 
głupie teksty sam prowokujesz, powinieneś się przyzwyczaić

LR
LR
Damian pisze:to jak sobie opinię czesława bierzesz jako jedynie akceptowalną, to nie mogłeś po prostu do niego zadzwonić?
Masz rację... Zadając rzeczowe sensowne pytanie powinienem się przyzwyczaić, że odpowie zgraja wrednych padalców, której jedynym hobby jest doebać komuś na forum... ale tez wyraźnie prosiłem o nie wstawianie głupich nic nie wnoszących do rozmowy komentarzy.
Obyście kiedyś tak mądrzy byli jak na jakimś iwencie z upie.doloną reką będę stał nad Wami jako jedyny znający się na ratownictwie.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
chłopaku
ochłoń
dwie osoby udzieliły Ci merytorycznych odpowiedzi
i obie te odpowiedzi są prawidłowe
masz stare 300tdi, a wymyślasz jakieś "sportowe" oleje, bo tak szpenio co "na co dzień remontuje silniki w ferrari i lambo" sugeruje
w związku z powyższym, ja bym się cieszył że kasztany poszły dopiero po dwóch merytorycznych postach
a Ty jeszcze fochujesz się jak młoda pensjonarka
ochłoń
dwie osoby udzieliły Ci merytorycznych odpowiedzi
i obie te odpowiedzi są prawidłowe
masz stare 300tdi, a wymyślasz jakieś "sportowe" oleje, bo tak szpenio co "na co dzień remontuje silniki w ferrari i lambo" sugeruje
w związku z powyższym, ja bym się cieszył że kasztany poszły dopiero po dwóch merytorycznych postach
a Ty jeszcze fochujesz się jak młoda pensjonarka

LR
LR
nie sugerował sportowego oleju, nic takiego nie pisałem.
Sugerował pełen syntetyk shell'a
A na co dzień robi m.i. takie marki ale tez normalne auta.
Sugerował pełen syntetyk shell'a
A na co dzień robi m.i. takie marki ale tez normalne auta.
Disco 300 ES
Buu, a ja głupa pipa myślałem, że to 'inne merytoryczne forum' to nasze będzie.
Odbieram to jako policzek w twarz.

Disco 300TDi MY98
nasze czyli?ArturM pisze:Buu, a ja głupa pipa myślałem, że to 'inne merytoryczne forum' to nasze będzie.
Odbieram to jako policzek w twarz.
Uuuu...
tam to Ciebie dopiero zjedzą
Żywcem

tam to Ciebie dopiero zjedzą

Żywcem

Disco 300 ES
- Damian
-
- Kontaktowanie:
lepiej nie
już trafił we właściwe, wolne od frustratów miejsce
już trafił we właściwe, wolne od frustratów miejsce

LR
LR
czesław&jarząbek pisze:15w40 minerał SHPDO
jeszcze się spotkałem z teorią. żeby lać na lato 20w50...
i skłaniam się ku tej opcji...
choć zalega mi na regale hobok castrola 15w40 i nie bardzo wiem co mam z nim zrobić

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
to nie jest zła teoria.
dwusetka zgodnie z nią traktowana wykonała nalot 600tkm do ostatecznego wybuchu.
na pełnej kurwie cały czas w codziennym użyciu, sztukach i afryce.
aczkolwiek jak zima dojebie to robi się niezdrowo.
ten hobok ze strychu masz optymalny na nasz klimat.
syntetyk w tdi wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=2ODi7DfALsk
dwusetka zgodnie z nią traktowana wykonała nalot 600tkm do ostatecznego wybuchu.
na pełnej kurwie cały czas w codziennym użyciu, sztukach i afryce.
aczkolwiek jak zima dojebie to robi się niezdrowo.
ten hobok ze strychu masz optymalny na nasz klimat.
syntetyk w tdi wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=2ODi7DfALsk
#noichuj