Piasty/łożyska kół Disco II TD5

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Piasek

Piasty/łożyska kół Disco II TD5

Post autor: Piasek » czw cze 22, 2017 2:51 pm

Witam.
Chciałem się zapytać co warto nabyć/zamontować z piast kół do tego auta bo różnice między takim BTA a SKF są blisko 3-krotne.
Auto użytkowane na co dzień ale 90% przebiegów to jazda po asfaltach, żadnego tyrania w terenie, żadnego topienia, zrywania itp.
Ot, duży bezpieczny samochód do wożenia rodziny.

Awatar użytkownika
purti

Re: Piasty/łożyska kół Disco II TD5

Post autor: purti » czw cze 22, 2017 4:37 pm

Najlepiej TIMKEN. Na łożyskach nie ma co oszczędzać. Zrobić raz i zapomnieć na kiladziesią tyś km
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw cze 22, 2017 5:00 pm

A co sądzić o internetowych ofertach takich producentów jak NTY gdzie to po ok ok 400zł przód i ok 300zł tył oferują ?
NTY w sumie znany na rynku producent (przynajmniej na forach Toyoty bardzo popularny zamiennik) bo parę lat różnymi Toykami się tłukło.
Timken wiadomo ale to cena jak za SKF`a (absurdalna) ok 1700zł sztuka.

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » czw cze 22, 2017 5:08 pm

1700 ? Karwa, dobrze, że mnie nie poniosło na Disco 2 i zostałem przy 300secie :D D2 to absuradalne auto jest. Sypie sie jak każy LR, a w cześciach drogi jak Gela.
Ostatnio zmieniony czw cze 22, 2017 8:57 pm przez purti, łącznie zmieniany 2 razy.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » czw cze 22, 2017 8:29 pm

Niestety, jeśli idzie o piasty (złorzenia lożyskowe) to tanie zamienniki bardzo krótko działają. Tradycyjne łożyska nawet marnej jakości biją je na głowę.
U mnie na warsztacie klienci eksperymentowali z tanizną, najgorszy okazał się Optimal, wytrzymał niecałe 15tysi km.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw cze 22, 2017 8:50 pm

Taki dylemat właśnie mam:
- z jednej wiem że SKF/Timken/FAG czy SNR to pierwsza liga (za koszmarne pieniądze - praktycznie za 4 piasty w/w można całego DiscoII kupić :lol: ),
- z drugiej znając przebiegi jakie to auto robić będzie (z 15 tysi na rok) i to ile trzymane będzie, pewnie max 4 lata i zmiana na D3 albo coś innego,
- z trzeciej znowu charakterystyka eksploatacji (jak pisałem: kupiony z ciekawości i dla bezpieczeństwa, trochę dla przyjemności) ale w terenie to jeździć będzie co najwyżej po łące, polówkach itp. Żadne tam przeprawy, topienia, rwania i szarpania po chaszczach. Poza tym jest w automacie co jeszcze bardziej oszczędza układ jezdny.
Czy uważacie że produkty z przedziału cenowego ok 500zł/sztuka nie spełnią w/w zadań ??
Bo nie sztuką jest wpiep... 7-8 tyś żeby potem komuś prezent zrobić kto nawet tego nie doceni ("...panie te roczniki to po 6 tyś chodzą...") w sytuacji kiedy to na prawdę wykorzystane nie będzie.
Zdaję sobie sprawę że to ciężkie auto i łożyska/piasty lekko nie mają ale ... pociesza kapitalny silnik, działająca klima i nieprzeciekające szyberdachy :D
Generalnie to nie wołają o wymianę te które są ale uwalone są w nich czujniki (jeszcze nie sprawdzałem który czy ile) ale przez to nie działa mi trakcja. Nie żeby mi to jakoś przeszkadzało ale wkurzają lampki sygnalizujące awarie.

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » czw cze 22, 2017 10:54 pm

Dobre rozwiązanie to:
Długi śrubokręt, młotek nie za duży, chwilą calowania i sru... :)21 Jak dobrze przycelujesz to kontrolka zgaśnie :wink:

Na tanich zamiennikach nie ma gwarancji powodzenia na działanie ABS. Sprawdź co nie działa, jak nie masz luzu na łożyskach, to może padł czujnik ABS. Tańszy niż łożysko....

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » pt cze 23, 2017 7:26 am

rudypajero.koszalin pisze:
czw cze 22, 2017 10:54 pm
Sprawdź co nie działa, jak nie masz luzu na łożyskach, to może padł czujnik ABS. Tańszy niż łożysko....
A jak sprawdzić te czujniki nie dysponując interface`m diagnostycznym do LR ?
Jakoś miernikiem da się to pomierzyć ?

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » pt cze 23, 2017 7:11 pm

Miernikiem niby da się. Lepszy by był oscyloskop.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » pt sie 25, 2017 8:26 pm

Dzisiaj auto trafiło do mechanika na wymianę tylnego zawiasu (z pneumatyki na klasyczne sprężynowe) i przy okazji okazało się że jego komp- nie wiem co on tam ma - ale ogarnia jakoś to Disco. Wywalił błąd przepływki a w zasadzie stwierdzenie że kpl nie działa... nie było porównania z innym to jakoś jechało. Okazało się że to nie jedzie w ogóle bo przepływka praktycznie nie żyje.
No i przy okazji wyszło że błąd ABS`u dot. lewego tyłu czyli już wiadomo co i jak. Zatem może nie będzie tak źle, może sprawę załatwi wymiana samego czujnika przy kole.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » wt sie 29, 2017 12:42 pm

No więc po odpukaniu czujnika z błota, przeczyszczyszczeniu styków i ponownym spięciu wszystkiego problem świecącej kontrolki ABS`się rozwiązał.
Wszystko działa. :)13

Łoren

Post autor: Łoren » śr sie 30, 2017 5:01 am

Taka wskazówka - jak znajdziesz trochę czasu to zakup sobie jakiś dobry kontakt spray i w miarę możliwości poodpinaj wszystkie dostępne połączenia elektryczne , wtyczki , złącza, bezpieczniki , przekażniki , przewody masowe itd, przeczyścić , potraktować tym sprayem, posprawdzaj stan przewodów elektrycznych - zabawy będzie pare godzin ale unikniesz wielu niespodzianek :) W D2 w pakiecie startowym powinna być weryfikacja całego układu elektrycznego - przez śniedziejące połączenia dochodzi często do drobnych awarii które potrafią być bardzo mocno wku..wiające :)
DII

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”