termostat
Moderator: Jerry
termostat
Witam
300TDi zagotowuje mi płyn chłodniczy i dopiero po minucie-trzech (a wskazowka temp. na max) otwiera się termostat i nagle wszystko wraca do normy. Musze czymś jeździć, a na oryginalny termostat trzeba parę dni poczekać. Co zrobić? Wywalić termostat czy wstawić od czegos innego? Czy są zamienniki? Czy pasuje od czegoś innego?
300TDi zagotowuje mi płyn chłodniczy i dopiero po minucie-trzech (a wskazowka temp. na max) otwiera się termostat i nagle wszystko wraca do normy. Musze czymś jeździć, a na oryginalny termostat trzeba parę dni poczekać. Co zrobić? Wywalić termostat czy wstawić od czegos innego? Czy są zamienniki? Czy pasuje od czegoś innego?
Pozdrowionka
Andrzej
Andrzej
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
zebym ja cholera wiedzial jak brzmi naprawde dzwiek "cyk cyk cyk"..... u mnie tez cos jakby ...cyka, tryka, szprsztrczyka, a czy to jest komprejsa czy silnik sie poprostu kreci,.... no brzmi jakby ...hmmm, jakies tryby, tak na sucho, ....scscscscscsccs, <buahahaha>... "moze komus nagrac i dowiem sie co mojemu dolega albo nie?" no dobra ...wystarczy.....czesław&jarząbek pisze:a jankowi się szybko nagrzewał...a teraz...cyka...
cyk cyk cyk...to ja...zagubiona kompresja...

ej ej. mi cyka już od kilku latczesław&jarząbek pisze:a jankowi się szybko nagrzewał...a teraz...cyka...
cyk cyk cyk...to ja...zagubiona kompresja...

tylko teraz postanowiłem się za to wziąć.
cykanie jest raczej wyraźnie przedmuchem gdzieś... tak jakby powietrze skądś uchodziło...
a z kompresją... no jeszcze nie badałem, ale coś może być na rzeczy, bo te odpalanie w zime nie jest najlepsze.
Ale generalniejak się silnik rozgrzeje to śmiga.
problem jest tylko taki, że jakmiałem stary termostat to było ok, a teraz jakoś później się rozgrzewa...
choć jak sięgnę pamięcią... to kiedyś i na starym więcej czasu mu to zajmowało...
"Nie jestem bardzo analityczny. Mało myślę o sobie i dlaczego robię różne rzeczy."
G.W.Bush
G.W.Bush

- scyzoryk73
- scyzoryk73
- Pawel L
- jestem tu nowy...
To nie ludzie to wilki...
Ładnie to tak naśmiewać się z kolegi, któremu coś działa porządnie w Disco
Tak serio to po tym jak sobie poczytałem na forum o niedziałającym ogrzewaniu, postanowiłem przeprowadzić serię prób. Tj. codziennie jeżdżę do pracy tą samą trasą. Codziennie sprawdzam po jakim czasie od odpalenia temperatura dochodzi do roboczej. Z moich spostrzeżeń wynika, to co napisałem powyżej. Disco nie jest garażowane, nie mam webasta ani innego ogrzewania, paliwo rakietowe posiadam, ale nie stosuję go w samochodzie więc po prostu muszę zwalić winę za taki stan rzeczy na termostat i to nie oryginalny.
Ładnie to tak naśmiewać się z kolegi, któremu coś działa porządnie w Disco

Tak serio to po tym jak sobie poczytałem na forum o niedziałającym ogrzewaniu, postanowiłem przeprowadzić serię prób. Tj. codziennie jeżdżę do pracy tą samą trasą. Codziennie sprawdzam po jakim czasie od odpalenia temperatura dochodzi do roboczej. Z moich spostrzeżeń wynika, to co napisałem powyżej. Disco nie jest garażowane, nie mam webasta ani innego ogrzewania, paliwo rakietowe posiadam, ale nie stosuję go w samochodzie więc po prostu muszę zwalić winę za taki stan rzeczy na termostat i to nie oryginalny.

LR Discovery 98r. 300TdI "HIPCIO" (Przekazany w dobre ręce)
Szanowne Koleżeństwo
No sorry, szukam i szukam po forum i nic.
Pilnie potrzebuję symbol termostatu i ew. odpowiedników do Disco 200TDI ale koszernego - na 88st.C (bo z tego co pamiętam ten na 82 st. to był w benzyniakach 2,0l).
Dzwoniłem do Intercarsu i mają od 74st.C do 92 st.C. Jaki powinien być oryginalnie, bo już sam nie jestem pewien
?
Macie gdzieś pod ręką ?
No sorry, szukam i szukam po forum i nic.
Pilnie potrzebuję symbol termostatu i ew. odpowiedników do Disco 200TDI ale koszernego - na 88st.C (bo z tego co pamiętam ten na 82 st. to był w benzyniakach 2,0l).
Dzwoniłem do Intercarsu i mają od 74st.C do 92 st.C. Jaki powinien być oryginalnie, bo już sam nie jestem pewien

Macie gdzieś pod ręką ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD

- Broncosaurus
- Broncosaurus
- Broncosaurus