jaki uzyc smar do zwrotnic kulowych?
Moderator: Jerry
- krzysiek77
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
jaki uzyc smar do zwrotnic kulowych?
RR 89, VM
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
oni dymają mnie ja dymam nastepnych - takie zbiorowe dymanie...LR_Olek pisze:wydymali cie rzeszowscy handlarze, kule ciekly znaczy sie...maristez pisze: jaki z tego morał?
to teraz powiedzcie mi jak wydłubac ten smar? trzeba chyba rozebrac? nie ma opcji ze np na ciepłym odkrecic jakis spust i wycieknie?
spust jest ...ale smar Ci przez niego nie wypłynie... najlepiej rozebrać wyczyścić ... można jeszcze spróbować rozpuścić smar z bęzyną dolewając ją do kuli potem kułko w górę i mieszać spóścić i tak aż bedzie ciekiła już sama benzyna .... mało to efektowne i trza się napracować, ale jak masz czas..... to szybciej będzie rozebrać i wyczyścić...maristez pisze:oni dymają mnie ja dymam nastepnych - takie zbiorowe dymanie...LR_Olek pisze:wydymali cie rzeszowscy handlarze, kule ciekly znaczy sie...maristez pisze: jaki z tego morał?
to teraz powiedzcie mi jak wydłubac ten smar? trzeba chyba rozebrac? nie ma opcji ze np na ciepłym odkrecic jakis spust i wycieknie?
walczylem z olejami 85w90, 80w140, glutami ze smarem grafitowym itp.
nie dzialalo bo kule juz troche zerzarte.
od roku mam tam smar do przegubow z jakimis molibdenami itp.
na razie jakigos zwiekszonego zuzycia przegobow nie widac, jak bylo np. w przypadku gl5 do dyfrow.
ale gdybym mial zdrowe kule to napewno bym lal olej:
przy powrocie z rumuni w jednym disco strzelil przgub, rozebralismy na miejsci i sie okazalo ze glut z smarem grafitowym rozlazl sie po zewnetrznej stronie obodowy zwrotnicy i nie smarowal przgubu - mimo ze glut byl dosc rzadki. po prostu jak cos jest bardziej geste niz olej nie bedzie napewno dobrze smarowac czy odprowadzac cieplo.
w koncu po cos to angole wymyslili, wydali na projekt kupe kasy - przeciez nie po to zeby na gwarancji zmieniac
nie dzialalo bo kule juz troche zerzarte.
od roku mam tam smar do przegubow z jakimis molibdenami itp.
na razie jakigos zwiekszonego zuzycia przegobow nie widac, jak bylo np. w przypadku gl5 do dyfrow.
ale gdybym mial zdrowe kule to napewno bym lal olej:
przy powrocie z rumuni w jednym disco strzelil przgub, rozebralismy na miejsci i sie okazalo ze glut z smarem grafitowym rozlazl sie po zewnetrznej stronie obodowy zwrotnicy i nie smarowal przgubu - mimo ze glut byl dosc rzadki. po prostu jak cos jest bardziej geste niz olej nie bedzie napewno dobrze smarowac czy odprowadzac cieplo.
w koncu po cos to angole wymyslili, wydali na projekt kupe kasy - przeciez nie po to zeby na gwarancji zmieniac

Mistrzow uprasza sie o spokoj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jogibabuu pisze: i sie okazalo ze glut z smarem grafitowym rozlazl sie po zewnetrznej stronie obodowy zwrotnicy i nie smarowal przgubu - mimo ze glut byl dosc rzadki. po prostu jak cos jest bardziej geste niz olej nie bedzie napewno dobrze smarowac czy odprowadzac cieplo.
Dokładnie tak to się dzieje. I jeszcze łypę simeringu wywija do środka.
Tylko olej-taki gestszy z górną lepkością 140 (np 80w140, 95w140) i jest O.K.
no z tymi kulami to przemyślę ale wymiana płynów w mostach nie powinna stanowić jakiegoś poważnego problemu (poczekaj jak snorkela zmotam to sam zamówiszLR_Olek pisze:oddaj auto do warsztatu![]()
to porada jak najbardzie jbezpieczna tak dla auta jak i dla ciebie,gdyz eksperymenty nei wroza nic dobrego

pozdrawiam