Freelander - pytanie do znawcow modelu... i tematu
Moderator: Jerry
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Freelander - pytanie do znawcow modelu... i tematu
Wlasnie sprowadzilem 3landerka z DE. Wersja 1.8, 1999r, 3 door/4 miejsca z plandeka. 120 tys km, seriwsowany.
Wasze wypowiedzi wprowadzaja mnie w zaklopotanie, .. i rozterki. Ale autka tego zamierzam uzywac tylko do przepraw przez polskie dziurawe drogi, a najwyzszym wzniesieniem jakie pokona bedzie "spiacy policjant". I mam nadzieje ze sie sprawdzi.
A korzystajac z okazji... mam pytanie do wtajemniczonych...
W czym musze/powinienem wymienic oleje...
Jakie ilosci i jakie rodzaje tego oleju...
Co z rozrzadem? co ile powinno sie wymieniac?
Na jakie inne podzespoly/mechanizmy powinienem sprawdzic lub zwrocic szczegolna uwage?
Wesolych Swiat
www.MaRkS.pl
Wasze wypowiedzi wprowadzaja mnie w zaklopotanie, .. i rozterki. Ale autka tego zamierzam uzywac tylko do przepraw przez polskie dziurawe drogi, a najwyzszym wzniesieniem jakie pokona bedzie "spiacy policjant". I mam nadzieje ze sie sprawdzi.
A korzystajac z okazji... mam pytanie do wtajemniczonych...
W czym musze/powinienem wymienic oleje...
Jakie ilosci i jakie rodzaje tego oleju...
Co z rozrzadem? co ile powinno sie wymieniac?
Na jakie inne podzespoly/mechanizmy powinienem sprawdzic lub zwrocic szczegolna uwage?
Wesolych Swiat
www.MaRkS.pl
nic nie musisz wymieniać, ani dolewać... tylko potem się nie zdziw jak stanie i nie ruszy 
rozrząd jeśli nie na łańcuchu(napewno nie) to wmienić trzeba itd itp
jeśli już kupiłeś to wstaw go do Aso i niech ci diagnostyke zrobią tylko niech cię cena nie zdziwi

rozrząd jeśli nie na łańcuchu(napewno nie) to wmienić trzeba itd itp
jeśli już kupiłeś to wstaw go do Aso i niech ci diagnostyke zrobią tylko niech cię cena nie zdziwi

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
jakie pytanie kolego taka odpowiedzmarks pisze:Tapeworm
prosilem o konkretne odpowiedzi i rady a nie jakies sarkastyczne monologi. Jesli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie - to zamilcz....

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Jakie pytanie taka odpowiedź
Jak pytasz czy wymieniać płyny to mnie "radość ogarnia"

Sam wszystkiego nie zrobisz więc jedź do aso, lub ściągnij z neta manuala i daj swojemu mechaniorowi...a twoja część pytania odnośnie na co zwrócić uwagę...
Na nic, zwracać uwagę należało przed zakupem...a teraz to już po jabłkach
Jak musisz coś sprawdzić to skrznia rodzielcza...

Jak pytasz czy wymieniać płyny to mnie "radość ogarnia"

Sam wszystkiego nie zrobisz więc jedź do aso, lub ściągnij z neta manuala i daj swojemu mechaniorowi...a twoja część pytania odnośnie na co zwrócić uwagę...
Na nic, zwracać uwagę należało przed zakupem...a teraz to już po jabłkach

Jak musisz coś sprawdzić to skrznia rodzielcza...
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
plyn wspomagania kierownicy, przedni mechanizm roznicowy,tylny mechanizm roznicowy...nibyreduktor, plyn hamulcowy....marks pisze:o filtrach wiem, ... klimie.. i odsiwrzaczu wiem...
A pytanie moje...
Gdzie te oleje wymieniac poza skrzynia, silnikiem,.... (no i ASO)
w sumie wszedzie...
bo musisz jeszcze sprawdzic plyn chlodzacy i plyn w spryskiwaczu.
nigdy nie miales samochodu?

- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Wymień wszystkie oleje, to rzecz normalna przy zakupie. Przede wszystkim zmieniaj często olej w skrzynce rozdzielczej, proponuję razem z silnikowym ale nie rzadziej niż co 15 000km. Nie zapominaj też o wymianie oleju w skrzyni biegów.
Jeżeli zlejszesz olej ze skrzynki to sprawdź ile opiłków jest na śrubie co pozwala w jakiś tam sposób zdiagnozować jej stan.
Szczerze mówiąc to polecam przy jeździe na czarnym zdemontować tylny wał w sezonie letnim co oszczędza wadliwie działające sprzęgło wiskotyczne i nie będzie powodowało napięć na linii przeniesienia napędu. Bo to jest podstawowa przyczyna uszkodzeń skrzynki rozdzielczej. Zostaw sobie to cudo na zimę a przy okazji wyraźnie spadnie Ci spalanie. Sprawdź też czy nie masz zząbkowanych tylnych opon (działanie sprzęgła wiskotycznego, wzrasta hałas) jeżeli tak to zamień je z przodem co spowoduje ich wyrównanie.
Jeżeli zlejszesz olej ze skrzynki to sprawdź ile opiłków jest na śrubie co pozwala w jakiś tam sposób zdiagnozować jej stan.
Szczerze mówiąc to polecam przy jeździe na czarnym zdemontować tylny wał w sezonie letnim co oszczędza wadliwie działające sprzęgło wiskotyczne i nie będzie powodowało napięć na linii przeniesienia napędu. Bo to jest podstawowa przyczyna uszkodzeń skrzynki rozdzielczej. Zostaw sobie to cudo na zimę a przy okazji wyraźnie spadnie Ci spalanie. Sprawdź też czy nie masz zząbkowanych tylnych opon (działanie sprzęgła wiskotycznego, wzrasta hałas) jeżeli tak to zamień je z przodem co spowoduje ich wyrównanie.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
No to się wypowiedz w temacie bo Twój komentarz nic nie wnosi. Bardzom ciekaw gdzie sie mylę ale dam sobie główe urwać, ze niczego rzeczowego nie wniesiesz...zakład?LR_Olek pisze:i tu sie sromotnie mylisz...Elwood pisze:Na pewno dobrym pomysłem jest dodanie do skrzynki rozdzielczej któregoś z ceramizerów.

The Bluesmobile
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Czemu unikać? Produkt jest już dość dobrze przebadany i nie ma nic wspólnego z zagęszczaczami czy teflonami...Ptak pisze:Ceramizerów raczej bym unikał. Dwusiarczek jest lepszy bo mozna go wypłukać, a i technologia sparwadzona przez wiele lat w wojsku (nie polskim)
śmigłowce itp.
The Bluesmobile