lr discovery / części / kupno
Moderator: Jerry
lr discovery / części / kupno
Witam Was,
przejrzałem już sporo tematów na waszym forum nt disco, i nie mogłem się doszukać odpowiedzi na moje pytania, zamierzam kupić disco do 25 tys z 96 roku, widziałem na gratce i otomoto ze jest to możliwe, niestety waham się co do jego kupna, chodzi o jego "podobno" drogie części i małą liczbę serwisów które mogłyby go naprawić jak już się coś w nim zepsuje. Aktualnie mieszkam w Lublinie, nie mam pojęcia jak z dostępnością takich serwisów w Lublinie ale słyszałem że nie powinno być tak źle. Discovery jest naprawdę super przestronnym autem z mocnym silnikiem. Będę nim jeździł po drogach polnym i leśnych.
Poniżej jeszcze raz wypisuje moje pytania:
1. Czy części są naprawdę tak drogie jak mówią o nich w internecie? Mółgby mi ktoś napisać jakieś porównania?
2. Dużo palą te samochody na trasie, w terenie?
3. Co się najczęściej psuje? i na co uważać przy kupnie takiego samochodu? jaki przebieg w takim wieku jest akceptowalny?
dziękuję z góry za odpowiedzi
pozdrawiam : )
edit:
Mam jeszcze prośbę, mógłby mi ktoś powiedzieć czy nissan patrol jest gorszy od disco ? czy raczej jest odwrotnie : )
przejrzałem już sporo tematów na waszym forum nt disco, i nie mogłem się doszukać odpowiedzi na moje pytania, zamierzam kupić disco do 25 tys z 96 roku, widziałem na gratce i otomoto ze jest to możliwe, niestety waham się co do jego kupna, chodzi o jego "podobno" drogie części i małą liczbę serwisów które mogłyby go naprawić jak już się coś w nim zepsuje. Aktualnie mieszkam w Lublinie, nie mam pojęcia jak z dostępnością takich serwisów w Lublinie ale słyszałem że nie powinno być tak źle. Discovery jest naprawdę super przestronnym autem z mocnym silnikiem. Będę nim jeździł po drogach polnym i leśnych.
Poniżej jeszcze raz wypisuje moje pytania:
1. Czy części są naprawdę tak drogie jak mówią o nich w internecie? Mółgby mi ktoś napisać jakieś porównania?
3. Co się najczęściej psuje? i na co uważać przy kupnie takiego samochodu? jaki przebieg w takim wieku jest akceptowalny?
dziękuję z góry za odpowiedzi
pozdrawiam : )
edit:
Mam jeszcze prośbę, mógłby mi ktoś powiedzieć czy nissan patrol jest gorszy od disco ? czy raczej jest odwrotnie : )
Re: lr discovery / części / kupno
hmm, mysle ze jeep bedzie lepszy....piotrekb pisze:Mam jeszcze prośbę, mógłby mi ktoś powiedzieć czy nissan patrol jest gorszy od disco ? czy raczej jest odwrotnie : )
Mistrzow uprasza sie o spokoj
Kurcze! Szybki jesteśjogibabuu pisze:hmm, mysle ze jeep bedzie lepszy....piotrekb pisze:Mam jeszcze prośbę, mógłby mi ktoś powiedzieć czy nissan patrol jest gorszy od disco ? czy raczej jest odwrotnie : )

- RAF z Ochoty
O matko, chlopie chyba sie przejadles i bredzisz...piotrekb pisze:Witam Was,
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
- Discotheque
-
piotrekb pisze: Poniżej jeszcze raz wypisuje moje pytania:
1. nie, sa normalne jak na pojazd 4x4, wszelkie eksloatacyjne typu filtry powietrza, oleju, klocki, reparaturki pompy sprzegla, zaciskow nie wyskakuja wyzej ceny plaskacza VW, typu tarcze, lozyska, sprzegla, oleje

Rodzimi importerzy sa sprawni, zreszta GB blisko wiec jak masz Internet i karte kredytowa zaden problem, chyba najwiecej na rynku roznego rodzaju szpejow i dodatkow do LRow, oslony, przerobki, zawiasy mozna wybierac wsrod dziesiatek dostawcow
2. jezeli znajdziesz inne terenowe auto tej wielkosci ktore spali mniej dezla niz LR Disco to ja jestem pizza. Normalne przy niemotanych sprawnych sprzetach sa spalania typu 8-9 na trasie, 9-11 po miescie i okolo 12-15 w srednim terenie.
3. To proste auto, najczesciej bedzie rdza w okolicach tylnej podlogi, podlogi pod kierowca i pasazerem jak i progi. Duperela do usuniecia w kazdym warsztacie blacharskim. Silnik wieczna legenda przy 200-300tkm udaje sie je w koncu dotrzec

Podstawa to zanabyc auto w ktorych pewne elementy nie beda wykraczaly poza normy zuzycia, od razu wymienic oleje, plyny, rozrzad i jezdzic jezdzic jezdzic. Zignoruj korozje podlogi, skup sie na ukladzie napedowym - reszta to elementy wymienne.
Przygotuj sie tez ze w KAZDYM aucie na tym swiecie w okolicach przebiegu 200tkm sa naturalne elementy ktorych trwalosc sie konczy jak koncowki wtryskiwaczy, sprzeglo, jakies lozyska. I nie ma tu znaczenia co to za marka, Lexus, Jaguar czy Suzuka lub Land Rover.
Gdybys mial jeszcze jakies pytania to wal na priv bo tutaj tylko Ci cisnienie podniosa i beda probowali sprawdzic Twoja wytrzymalosc psychiczna jak zreszta kazdego nowego

Disco 300Tdi jest miodzio i zapewnia spory komfort przy zachowaniu pelnej dzielnosci terenowej.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
aby cie pocieszyc...
patrz...cudo z dwoma snorkelami
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2493508
patrz...cudo z dwoma snorkelami
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2493508
-
- jestem tu nowy...
- Discotheque
-
- Igor V8
-
Chłopie ..........piotrekb pisze:
Kup wszystko , nawet Jeepa

Nie kupuj LR bo Cię z torbami puści

To jest cudowna Angielska myśl techniczna
Nie wyszły im traktory to chociaż auto jakieś zrobili
Tak właśnie powstały LR

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- Igor V8
-
Pogieło ichLR_Olek pisze: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2493508

Mogę takiego samego z 2004 oddać za 70

..... i jaki bezawaryjny

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Igor909 pisze:Pogieło ichLR_Olek pisze: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2493508![]()
![]()
![]()
Mogę takiego samego z 2004 oddać za 70![]()
..... i jaki bezawaryjny
no ale to wlasciciel autoryzowanego salonu LR sprzedaje
jednego z najstarszych w W-wie
wiec to jest chyba jakies auto wyjatkowe - kurde nie