Pompa paliwa - wymiana
Moderator: Jerry
Pompa paliwa - wymiana
Niestety wymieniłem wszystkie filtry a samochód znów szarpie i przerywa. Chyba nadszedł czas na wymianę pompy paliwa.
i teraz pytanie (bo nigdy tego nie robiłem)
czy to bardzo skomplikowane w landku.
na co uważać i takie tam dore rady od Was.
i teraz pytanie (bo nigdy tego nie robiłem)
czy to bardzo skomplikowane w landku.
na co uważać i takie tam dore rady od Was.
- Discotheque
-
Lepiej przed demontażem zrób zdjęcie... a nuż się pogubisz przy składaniuDiscotheque pisze:Najpierw zacznij od umycia karcherem pompy i okolic.
Potem bardzo dokladnie porownaj to co jest na silniku z tym co masz w reku czy beda pasowac podlaczenia
Potem wez klucz, odkrec dwie sruby, wyjmij stara pompe, wloz nowa i jezdzij.

Wybaczcie, ale mnie dzisiaj roznosi...

Disco 3.9 LPG
Jest jedna rzecz na której możesz się złapać - tak przynajmniej było u mnie 200tdi '90.
O ile mnie pamięc nie myli, nie za bardzo można to z zewnątrz porównać, lecz tylko po zdjęciu starej i porównaniu z nową jak głęboko wchodzi "bolec/popychacz" pompy w głąb bloku.
U mnie okazało się, że ja miłem pompę "starszego typu" przykręconą bezpośrednio do bloku, a w sklepie mieli "nowszego typu". Ta nowsza wymaga podkładkę dystansującą ok. 1 cm pomiędzy pompą a blokiem silnika, bo przy bezpośrednim przykręceniu popychacz będzie cały czas podparty - można uszkodzić pompkę.
Na bokserskiej samej podkładki nie można było kupić
więc o ile taka potrzeba zachodzi w Twoim przypadku to:
- albo kupujesz "pompkę z kitem" droższa ale ma dystans
- albo dorabiasz sobie samemu
- albo masz cały problem w du.. bo Cię nie dotyczy.
O ile mnie pamięc nie myli, nie za bardzo można to z zewnątrz porównać, lecz tylko po zdjęciu starej i porównaniu z nową jak głęboko wchodzi "bolec/popychacz" pompy w głąb bloku.
U mnie okazało się, że ja miłem pompę "starszego typu" przykręconą bezpośrednio do bloku, a w sklepie mieli "nowszego typu". Ta nowsza wymaga podkładkę dystansującą ok. 1 cm pomiędzy pompą a blokiem silnika, bo przy bezpośrednim przykręceniu popychacz będzie cały czas podparty - można uszkodzić pompkę.
Na bokserskiej samej podkładki nie można było kupić
więc o ile taka potrzeba zachodzi w Twoim przypadku to:
- albo kupujesz "pompkę z kitem" droższa ale ma dystans
- albo dorabiasz sobie samemu
- albo masz cały problem w du.. bo Cię nie dotyczy.
LR Rendzi stajla 

bratek pisze:Lepiej przed demontażem zrób zdjęcie... a nuż się pogubisz przy składaniuDiscotheque pisze:Najpierw zacznij od umycia karcherem pompy i okolic.
Potem bardzo dokladnie porownaj to co jest na silniku z tym co masz w reku czy beda pasowac podlaczenia
Potem wez klucz, odkrec dwie sruby, wyjmij stara pompe, wloz nowa i jezdzij.![]()
Wybaczcie, ale mnie dzisiaj roznosi...
pewnie halny bedzie

- Discotheque
-