Radio w Disco

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Discofun
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Radio w Disco

Post autor: Discofun » czw maja 03, 2007 8:43 pm

Witam !
Ciekawi mnie jak rozwiązujecie problem radia w Disco I. Wszystkie współczesne radia są na tyle wysokie, że po włożeniu ich na miejsce ( w kieszeń) wystają jakieś 5-7 cm. Niestety Anglicy w tej ogromnej desce rozdzielczej - na radio przeznaczyli miejsca tyle co nic ( nie wspomnę juz o upchaniu kabli ) Ja tak jeżdżę z wystającym radiem. Ale może jest jakis patent żeby całe radio weszło do śodka? Oczywiscie pomijam kupno oryginalnego radia, które pewnie w całosci się mieści w desce.
DISCOFUN

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw maja 03, 2007 9:53 pm

współczesne, tak;
dałem nieco starszy typ kenwooda z cd ładownym od przodu - wystawało ok. 5mm - tu dałem nasadkę taką na front panel radia:
-masz to w wątku - 'audio dysko' - poszukaj sobie + było o głośnikach itd.
lub szukaj tego tematu po nickach: diskotegue czy jak sie to pisze ?, paradox, darkman.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw maja 03, 2007 10:54 pm

w takim starym purchlu powinno być radio z epoki... :)21
jakiś taki wiraż albo blaupunkt na dwie gałki, albo safari
:)21

w disco 91 miałem kilka sztuk philipsa...kilka bo jeden po drugim latem czezły od gorąca niosącego się z wi-ejta
nie wystawały w każdym razie.

w cysetkach nie zaobserwowałem problemu wystającego radia. pojawia się natomiast problem trzeszczących plastików wnęki na radio...
#noichuj

Awatar użytkownika
ignat36
Kontaktowanie:

Post autor: ignat36 » czw maja 03, 2007 11:13 pm

witam

miałem podobny problem w rendzu.
nie dość ze wystaje to jeszcze nie każde radio może pracować pod takim katem, prawie 60*, kupiłem używane radio kasetowe sony do tego zmieniarkę na 10 płyt i mocowanie panela odkręciłem od radia, potem sprawny elektronik wlutował mi w płytkę taśmę 20pin którą kupiłem na metry i w ten sposób panel i jego stacja jest na miejscu a cale radio ze zmieniarką w bagazniku
nie wystaje, nie grzeje sie, a i woda rzadko tam bywa

pozdr
Range Rover Classic 91' 3,9l
+2"Scorpion Racing, 235/85/R16 BFG AT

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw maja 03, 2007 11:17 pm

czesław&jarząbek pisze:
w cysetkach nie zaobserwowałem problemu wystającego radia. pojawia się natomiast problem trzeszczących plastików wnęki na radio...
Bo plastiki trzeba składać na uszczelkę do okien taką zwykłą za parę zeta za metr i jest cicho tak że słychać tykanie zegarka :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw maja 03, 2007 11:21 pm

uszczelke do okien to wiesz...kotu daj...
#noichuj

Awatar użytkownika
ignat36
Kontaktowanie:

Post autor: ignat36 » czw maja 03, 2007 11:24 pm

u mnie zegar nie tyka, tylko płynnie pokazuje czas, jak w rzeczywistości, czas nie tyka a płynie! ;P ale robi takie trytrytry :)21
Range Rover Classic 91' 3,9l
+2"Scorpion Racing, 235/85/R16 BFG AT

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw maja 03, 2007 11:27 pm

czesław&jarząbek pisze:uszczelke do okien to wiesz...kotu daj...
Jest zylion razy lepsza od tego badziewia oryginalnego co je nachlany i dodatkowo podjarany opium hindus tam wrzepił :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Tarsus

Post autor: Tarsus » czw maja 03, 2007 11:37 pm

Ja co prawda mam 300tke ale ro jedna bieda....
choc mimowszystko musze przyznac ze wgniatalem wiele roznych odtwazaczy..... a skonczylo sie na jakims gownianym chinczyku... i do dzisaj go sobie chwale :D

Awatar użytkownika
olaf
Kontaktowanie:

Post autor: olaf » pt maja 04, 2007 6:40 am

a ja poszedłem z miarka do media i kupiłem najrótszego panasonica CD wszedł cały... choć ekspedient zapewniał że wszystkie radia CD mają tą samą długość.... nie miał racji

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » pt maja 04, 2007 9:08 pm

Ja ten temat przerabiałem mocno jakieś rok temu w moim Disco I. Więc kupiłem nowego Boschmanna z CD/MP3. po długim układaniu kostek od spodu w końcu wlazł i siedzi cały jak trezba schowany. Ale problem jest inny: kąt nachylenia jest tak duży że niestety o odtwarzaniu CD zapomnij. Przerywa non stop i na nic się zdaje duża pamięć antywstrząsowa. A jak Wam robią inne sprzęty na płytki ?
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt maja 04, 2007 9:23 pm

Dalco na mp3 robi dobrze. wada to długie zczytywanie płyty po załadowaniu. za 280 zyla z dwoma pilotami :lol: nówka sztuka
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pt maja 04, 2007 11:49 pm

Potwierdzam Dalco MP3 z wejsciem USB jest git. Dodatkowa zaleta to wyswietlacz widoczny pod tym chorym katem jak sie montuje w disco radio.

Jak ktos ma fon z karta i pod wm5 to mozna instalnac WM5torage i podlaczyc pod takie radio. Wsiadam, podlaczam telefon pod USB w radiu i mam 2GB muzy na dluga trase.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Tbanderas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Tbanderas » sob maja 05, 2007 6:34 pm

ja mam aiwe na mp3 i jak dobrze poukładasz kostki i kable to każde radio sie zmieści
scorpion racing najbardziej śmieciowe zawieszenie na jakim jeździłem

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » pn maja 07, 2007 4:24 pm

zestaw: Blaupunkt DX-R 70 (z CD i nawigacją) + zewnętrzna antena + czujnik obrotów wału (!) + zmieniaczka Blaupunkt 10CD pod siedzeniem kierownika + pilot RC-10 na kierunkownicy do obsługi łatwiej / szczególnie wpisywanie danych do navi i mielenie płytami w zmieniaczce podczas jazdy i puszczanie nastrojowych kawałków pod baobabem spiąc na pace. Zestaw jest lekko najntisowy i pasuje do D1. CD gra w Blaupunkcie bez problemów nawet przy takim kącie nachylenia sprzętu.
Zmieniarka też nie sprawia kłopotów.

Estetyczny montaż radia na podkładce ze spienionego pcv o grubości 5mm / profil parapetu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » pn maja 07, 2007 8:33 pm

a głośniki?
gdzie upchnałes głosniki?
bo domyslam sie ze na defaultowych pierdziawkach tego nie słuchasz...

ps.
i co to jest za cycek z kapslem pod zapalniczka?
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn maja 07, 2007 9:50 pm

czesław&jarząbek pisze: pojawia się natomiast problem trzeszczących plastików wnęki na radio...
mozna go zlikwidowac tak jak inne dzwieki auta podkrecajac volume :)21

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pn maja 07, 2007 11:13 pm

andziasss pisze:zestaw: Blaupunkt DX-R 70 (z CD i nawigacją) + zewnętrzna antena + czujnik obrotów wału (!) + zmieniaczka Blaupunkt 10CD pod siedzeniem kierownika + pilot RC-10 na kierunkownicy do obsługi łatwiej / szczególnie wpisywanie danych do navi i mielenie płytami w zmieniaczce podczas jazdy i puszczanie nastrojowych kawałków pod baobabem spiąc na pace. Zestaw jest lekko najntisowy i pasuje do D1. CD gra w Blaupunkcie bez problemów nawet przy takim kącie nachylenia sprzętu.

Estetyczny montaż radia na podkładce ze spienionego pcv o grubości 5mm / profil parapetu.

URL]

patent z profilem parapetowym - super :)2

ale zmieniaczkę na podłodze toś tak mało offrołdowo wykombinował - na okoliczność brodu na przykład :lol:

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » pn maja 07, 2007 11:16 pm

ja mam teraz wetkniętego na wcisk no name'a i prawie włazi choć jest głębszy od śp Sonego Xploda o jakieś 2,5cm.... do tego filterek antyzakłóceniowy i puste wtyczki od wzmacniacza upchnięte po bokach tunelu.

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt maja 08, 2007 10:07 am

Roch pisze:a głośniki?
gdzie upchnałes głosniki?
bo domyslam sie ze na defaultowych pierdziawkach tego nie słuchasz...

ps.
i co to jest za cycek z kapslem pod zapalniczka?
No to tak:

Obrazek niedefaultowe niskotonowce o plastikowych mambranach zmywalnych karcherem (no moze karcherem to nie)

Obrazek tweeterek lusterkowy

Obrazek tył w defaultowym miejscu niedefaultowy zestaw

Obrazek cycek, czyli wyłącznik poniższych gniazd niezależnych od stacyjki

Obrazek zasilanko 12V po obydwu stronach deski rodem ze sklepu żeglarskiego (lampka, CB, telefonik, palmgpsik, te drobne sprawy)

Obrazek zasilanko 12V na pace po jej odydwu stronach (lampka jak widać, lodóweczka, ładowanie czegokolwiek przydatnego)

całośc utrzymana w klimacie z epoki wymaga pociągnięcia osobnego obwodu zasilania z aku, ale wtedy jest pewność, że niczego istniejącego nie przeciążymy...
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt maja 08, 2007 10:17 am

świerszcz pisze:
andziasss pisze:zestaw: Blaupunkt DX-R 70 (z CD i nawigacją) + zewnętrzna antena + czujnik obrotów wału (!) + zmieniaczka Blaupunkt 10CD pod siedzeniem kierownika + pilot RC-10 na kierunkownicy do obsługi łatwiej / szczególnie wpisywanie danych do navi i mielenie płytami w zmieniaczce podczas jazdy i puszczanie nastrojowych kawałków pod baobabem spiąc na pace. Zestaw jest lekko najntisowy i pasuje do D1. CD gra w Blaupunkcie bez problemów nawet przy takim kącie nachylenia sprzętu.

URL]

ale zmieniaczkę na podłodze toś tak mało offrołdowo wykombinował - na okoliczność brodu na przykład :lol:

W razie B łatwo wywalić zmieniaczkę, nie jest przyspawana tylko zdrowo przytaśmowana samozaciskami...

Parapetu jeszcze trochę mam jakby ktoś coś...
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » wt maja 08, 2007 12:44 pm

duuuuze dzieki!

a powiedz mi jeszcze czy i jak wzmocniles:
-nibydykte w ktorej osadzone sa tylne głosniki [bo to takie cienkie jakies oryginalnie];
-mocowanie tegoz elementu do reszty tapicerki [wkrety widze, ale do czego sa wkrecone?]
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » wt maja 08, 2007 2:52 pm

-na wkręty też mam patenty: większy otworek w spodniej warstwie tapicerki i w nim plastikowy kołek do płyt gipsokartonowych stanowiący gniazdo do śrubki. Kołek ma tendencje do wylatania, więc jest unieruchomiony sporą dawka gluegana, czyli kleju na ciepło. W tym miejscu to akurat działa, bo kiedyś tak miałem.

Teraz jest inaczej, tzn na dole dykty (na fotce widać) większy wkręt do metalu wkręcony w wywiercony otwór w metalowym mocowaniu tapicerki - jak to rozbierzesz to zobaczysztam taki dynks nie będący karoserią tylko uchem. Góra jest załatwiona na mniejszy wkręt wkręcony w samozaciskowną blaszkę jakiej używa się do montażu głosników.

A jak obudowy okienek dachowych spadają komuś na łeb pod ciężarem zestawów głośnikowych to też mam rozwojowy patent...

Co do audioodsłuchu to jest to przepaść między defaultem a miom patentem, jednak nadal basów jest niewiele z tak małych głośniczków.
Mam pewien niewidoczny pomysł na to, ale jest to "pomysł diabła", więc nie teraz... życzę miłego odsłuchu!! hehe, na postoju rzecz jasna!
andziasss@landklinika.pl

Discofun
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Discofun » wt maja 08, 2007 8:50 pm

NIesamowite patenty złaszcza parapet! :)2
Ja miałem wcześniej radio cd No-Namei faktycznie na wybojach oraz jak sie rozgrzało to totalnie się gubiło i w ogóle odpadało słuchanie płytek. Niestety nachylenie radia jest tu zmorą. Teraz kupiłem Sony - takie z reklamy Media Marktu za 290 zł i chodzi jak złoto raz tylko zaczeło przerywać jak ale kąt nachylenia wzrósł chyba do 90 albo 100 stopni bo zjeżdzałem z bardzo stromej góry i kilka razy czknęło mi płytką. Niestety nie udało mi sie upchać kostek i wystaje mi jakieś 4 cm - spróbuje jeszcze raz choc trochę brakuje mi cierpliwości :-?
DISCOFUN

Awatar użytkownika
świerszcz

Post autor: świerszcz » wt maja 08, 2007 9:26 pm

andziasss pisze:
świerszcz pisze:

URL]

W razie B łatwo wywalić zmieniaczkę, nie jest przyspawana tylko zdrowo przytaśmowana samozaciskami...

Parapetu jeszcze trochę mam jakby ktoś coś...
na PW poszło było...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”