pływak w zbiorniku paliwa

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
andy4269

pływak w zbiorniku paliwa

Post autor: andy4269 » śr cze 13, 2007 7:36 am

witam, mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolegów, mam problem z pływakiem (disco 300 95r)(pokazuje rezerwę, bez wzgledu na stan paliwa), czy jest on połączony z pompą paliwową ?? czy jest osobno, czy mozna go samemu "naprawić" i gdzie w zbiorniku jest zamontowany (po prawej, na środku, czy po lewej stronie). dzieki za wszelkie info :D
DISCO 300

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr cze 13, 2007 7:41 am

To nie plywak, w 90% przypadkow to uszkodzenie kabla w okolicach tylnego tlumika. Diagnoza jest prosta i wymaga podniesienia pokrywy, zdjecia plastikowej wtyczki i zwarcie przewodu sygnalowego.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Re: pływak w zbiorniku paliwa

Post autor: JarekK » śr cze 13, 2007 7:42 am

andy4269 pisze:witam, mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolegów, mam problem z pływakiem (disco 300 95r)(pokazuje rezerwę, bez wzgledu na stan paliwa), czy jest on połączony z pompą paliwową ?? czy jest osobno, czy mozna go samemu "naprawić" i gdzie w zbiorniku jest zamontowany (po prawej, na środku, czy po lewej stronie). dzieki za wszelkie info :D
pływak jest połączony z pompą - węzykiem :)21 a zamontowany jest w środku zbiornika :)21
a tak na poważnie to w zbiorniku jest tylko pływak
masz m.in. takie możliwiości:
a) nie styka na złączce przy zbiorniku
b) urąbał się taki mały kabelek przy samym pływaku i trzeba go przylutować
c) sprawdź napięcia i masy to dojdziesz gdzie jest problem

Awatar użytkownika
Kojak

Post autor: Kojak » śr cze 13, 2007 7:50 am

A ja wałkowałem ten temat nie dawno w moim 200TDI. Miałem taki objaw że co pewien czas zapalała mi się rezerwa i wskaźnik pokazywał zero paliwa (na pełnym zbiorniku). Raz było źle a raz się naprawiało. Sprawdziłem wszystkie połaczenia i są OK (oprócz drucika wewnątrz panela z pływakiem...)
Teraz mam inny objaw. Pokazuje tak z 1/4 paliwa mniej. Czyli jak jest full to mi pokazuje 3/4. I co panowie na to ? Rozwalony pływak ???
KOJAK (Wertep Klub Wawa)
Myślami GAZ-ers, były dwa GIEZ-y, Disco 200TDI a teraz jest WJ 2,7CRD :-)

Awatar użytkownika
cichy_SIII_109_SW

Post autor: cichy_SIII_109_SW » śr cze 13, 2007 8:29 am

A pływak Ci się nie "zaciął" np na grodzi w zbiorniku ? Gdy naprawiałem swój (co prawda w Serii) to się musiałem nameczyć aby go odpowiednio wsadzić bo zawadzał.
1. sugestia, jesli kiedykolwiek było to naprawiane, jest szansa, że wmontowali Ci inny z dłuższym ramieniem.
2. sugestia: pływaczek jest podłączony z blaszką, która "biega" po cieniutkich gęsto naiwiętych drucikach, mogły zwyczajnie zasniedzieć, ale uwaga !! delikatnie rozbierać i składać.
Seria III'75 109 SW - samodzielny zestaw do majsterkowania :)

"Stado Baranów"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”