Szyba przednia Discovery 300 tdi
Moderator: Jerry
Szyba przednia Discovery 300 tdi
Witam wszystkich. Muszę wymienić w moim Disco 300 tdi 95 rok przednią szybę i mam możliwość kupienia nowej szyby o oznaczeniu BTR9642. Jednak w Microcat szyba o tym oznaczeniu występuje od nr VIN MA081991 do MA163103. Mój numer VIN to TA163124 i zgodnie z Microcat powinna być szyba o nr AWR2228. Może któryś z kolegów wie czy ta BTR9642 będzie pasować do mojego autka lub jaka jest między tymi szybami różnica (nie chodzi o kolor szyby). Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Disco 300tdi, td5
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Dwa latka nazad też tyle kosztowała i była to cena średniaGeoMan pisze:Z tego co wiem to moja jest wklejana, a tą BTR9642 mogę kupić orginalną LR zapakowaną za 350 zł. Nie wiem czy to drogo czy tanio?

Bez robocizny

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Bo trza wiedzieć gdzie kupowaćczesław&jarząbek pisze:bredziszklucz13 pisze:Dwa latka nazad też tyle kosztowała i była to cena średniaGeoMan pisze:Z tego co wiem to moja jest wklejana, a tą BTR9642 mogę kupić orginalną LR zapakowaną za 350 zł. Nie wiem czy to drogo czy tanio?![]()
Bez robocizny
biorę trzy

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Moge załatwić szybe TRIPLEX (orginał bo nie robili ze znaczkiem LAND ROVER) za 300 zł.
W 95 robili dwa rodzaje szyb do disco obie wklejane.
Różnica polega na tym że do czerwca lusterko jest przyklejane do szyby na łatke taką jak w fordach a po czerwcu szyba ma uczwyt na który sie je zakłada. Proponuje wymienić szybe w dobrym zakładzie bo żeby odzyskać uszczelki trzeba sie mocno namordować. (silnie drogie są ) musi sie je wycinać razem z szybą . Nie wolno próbować ich ściągać bo można je potem do kubełka wyrzucić.

Różnica polega na tym że do czerwca lusterko jest przyklejane do szyby na łatke taką jak w fordach a po czerwcu szyba ma uczwyt na który sie je zakłada. Proponuje wymienić szybe w dobrym zakładzie bo żeby odzyskać uszczelki trzeba sie mocno namordować. (silnie drogie są ) musi sie je wycinać razem z szybą . Nie wolno próbować ich ściągać bo można je potem do kubełka wyrzucić.

Discovery 300 Tdi
http://www.walbrzych4x4.pl/
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
no to w swietle tego co napisałeś o kości pod lusterko szyba BTR9642 jest tą bez kości tylko z czarnym paskiem.
zwykłe lusterko ujdzie, ale takie z elektryką z lepszych wersji ni chuja-trzeba jakąś rozpaczliwą sztukę z cięciem podsufitki i podstawy lusterka.
uszczelka/klin genuin składający się z czterech elementów kosztuje około 4x90zł
zwykłe lusterko ujdzie, ale takie z elektryką z lepszych wersji ni chuja-trzeba jakąś rozpaczliwą sztukę z cięciem podsufitki i podstawy lusterka.
#noichuj
Nie znam sie na symbolach serwisowych szyb typu BTW...itd. w Pilkingtonie jest ona opisana : 7022 G . G-green czyli zielona albo jak kto woli atermiczna. Jeśli chodzi o lusterka na szybach to można zamontować niemal wszystko co sie chce. Ostatnio mój namolny znajomy wymusił na mnie przeróbke szyby do golfa III . Zachciało mu sie mieć sensor deszczu no i ma.czesław&jarząbek pisze:no to w swietle tego co napisałeś o kości pod lusterko szyba BTR9642 jest tą bez kości tylko z czarnym paskiem.
Fabrycznie nie wystepuje .

Co do uszczelek bede musiał sie zaopatrzyć w prawą listwe bo jakaś nie znająca sie na rzeczy menda niemiecka powykrzywiała.

Discovery 300 Tdi
Acha. Tzw. czarne paski albo zaczernienia są w niemal każdej szybie montowanej na klej. Jest kilka wyjątków np. niektóre mercedesy ale tam miejsca gdzie jest klej przykryte są listwami. Generalnie zaczernienie słóży do 1. ochrony kleju przed promieniami UV których on nie lubi , 2. zamaskowania nieestetycznych elementów jak zakończenia tapicerek i blach.
Discovery 300 Tdi
a propo szyby, łatwo sie przejechac
musze wymienic w swoim Clasicu szybe! zaczołem wiec sprawdzac ceny i wyszlo mi tak:
oryginalna kosztuje 2tys z czyms a pilkington własciciel Triplexa sprzedaje ja za 640 zł oczywiscie szyba w obydwu przypadkach jest podgrzewana.
takze polecam uderzyc do pilkingtona moze byc duzo taniej
musze wymienic w swoim Clasicu szybe! zaczołem wiec sprawdzac ceny i wyszlo mi tak:
oryginalna kosztuje 2tys z czyms a pilkington własciciel Triplexa sprzedaje ja za 640 zł oczywiscie szyba w obydwu przypadkach jest podgrzewana.
takze polecam uderzyc do pilkingtona moze byc duzo taniej

Range Rover Classic 91' 3,9l
+2"Scorpion Racing, 235/85/R16 BFG AT
Co wziales, Piklingtona, czy innego Jaana, czy genuina?GeoMan pisze:Ja już jestem szczęśliwym posiadaczem orginalnej szyby
Mam kamien odbity na szybie i zastanawiam sie nad wymiana.
Ile w koncu Cie to kosztowalo?
Kupowales te uszczelki 4x90zl?
Czytalem gdzies, ze szyba do Disco nie rozni sie od szyby do Classica...ignat36 pisze:oryginalna kosztuje 2tys z czyms a pilkington własciciel Triplexa sprzedaje ja za 640 zł oczywiscie szyba w obydwu przypadkach jest podgrzewana.
Czy mozna wsadzic taka ogrzewana za 640 do Disco 300 z 1998?
szyba u mnie w clasiicu jest na uszczelke. disko z 98 nie ma przypadkiem juz wklejanej??
a co do szyby to dodam ze byla taka jedna w polsce i juz ja zamowilem.
co do uszczelek to czesław napisał tylko o klinach. sama uszczelka kosztuje 350zł + kliny około dół 60zł góra 50zł i boki po 40zł to dane z Potrzasku i do rendza
a co do szyby to dodam ze byla taka jedna w polsce i juz ja zamowilem.

co do uszczelek to czesław napisał tylko o klinach. sama uszczelka kosztuje 350zł + kliny około dół 60zł góra 50zł i boki po 40zł to dane z Potrzasku i do rendza
Range Rover Classic 91' 3,9l