Wymiana krzyżaków wału przedniego w Disco II
Moderator: Jerry
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
Wymiana krzyżaków wału przedniego w Disco II
Witam,
Czy ktoś z Was wymieniał już krzyżak podwójny przedniego wału w Disco II?
Jeśli tak, bądź problem jest mu znany, czy mógłby udzielić odpowiedzi na parę pytań:
- czy zestaw ten jest nierozbieralny, czyli trzeba wymienić go razem z wałem?
- jeśli da się to zrobić wymieniając tylko krzyżaki, to które powinienem kupić bo po pomiarach suwmiarką i przejrzeniu katalogu GKN znalazłem 11szt. pasujących wymiarami i budową
- oryginalne są bezobsługowe (bez kalamitek) ale z katalogu GKN wynika, iż wymiarowo pasują również takie, które są wyposażone w kalamitki, czyli byłaby możliwość późniejszego ich smarowania
- nie upieram się przy GKN, to poprostu jedyny katalog jakim dysponuję w tej chwili
Pozdrawiam
Czy ktoś z Was wymieniał już krzyżak podwójny przedniego wału w Disco II?
Jeśli tak, bądź problem jest mu znany, czy mógłby udzielić odpowiedzi na parę pytań:
- czy zestaw ten jest nierozbieralny, czyli trzeba wymienić go razem z wałem?
- jeśli da się to zrobić wymieniając tylko krzyżaki, to które powinienem kupić bo po pomiarach suwmiarką i przejrzeniu katalogu GKN znalazłem 11szt. pasujących wymiarami i budową
- oryginalne są bezobsługowe (bez kalamitek) ale z katalogu GKN wynika, iż wymiarowo pasują również takie, które są wyposażone w kalamitki, czyli byłaby możliwość późniejszego ich smarowania
- nie upieram się przy GKN, to poprostu jedyny katalog jakim dysponuję w tej chwili
Pozdrawiam
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Discovery 2 Td5, '1999

Nawet nie wiedzialem ze w D2 jest przegub CV z dwoma krzyzakami - ale mialem taki w pipie i normalnie krzyzaki sie wymienialo (bylby to nonsens, zeby wymieniac wal z powodu krzyzaka)
Jaki krzyzak?
Nic prostszego - popros w sklepie o krzyzak do Twojego modelu i rocznika
Przy okazji mala uwaga:
W takich przegubach (podwojnych) krzyzaki zazwyczaj nie maja kalamitki na korpusie (bo i tak nie ma miejsca na wejscie z towotnica) - ale za to maja kalamitke stozkowa na jednym z gniazd lozyska - i smaruje sie je od zewnatrz. Ja tez myslalem ze taki bez typowej kalamitki jest bezobslugowy - az zardzewiale igielki wysypaly sie same
Jaki krzyzak?
Nic prostszego - popros w sklepie o krzyzak do Twojego modelu i rocznika

Przy okazji mala uwaga:
W takich przegubach (podwojnych) krzyzaki zazwyczaj nie maja kalamitki na korpusie (bo i tak nie ma miejsca na wejscie z towotnica) - ale za to maja kalamitke stozkowa na jednym z gniazd lozyska - i smaruje sie je od zewnatrz. Ja tez myslalem ze taki bez typowej kalamitki jest bezobslugowy - az zardzewiale igielki wysypaly sie same

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
Taaa, to mało możliwe z dwóch przyczyn - nie mam w okolicy sklepu z częściamie do LR oraz muszę zamówić dzisiaj czyli wysyłkowo, albo kupić w okolicy coś, co jest produktem OEM.pezet pisze: Jaki krzyzak?
Nic prostszego - popros w sklepie o krzyzak do Twojego modelu i rocznika![]()
Serwisy twierdzą, iż krzyżaki te nie istnieją jako część zamienna, więc nie mogę iść i zamówić

JarekM
Discovery 2 Td5, '1999

Discovery 2 Td5, '1999

No to nie wiem - jak spece wyjda z poscieli to pewnie podpowiedza

Niemniej - jesli to wyglada tak jak ten przegub z prawej strony na fotce - to powinien miec krzyzaki wymienialne.
Chyba ze to calkiem inny patent...
http://www.rideon.pl/foto.php?file417b5 ... 0410240913
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
kiepsko widaćpezet pisze:![]()
Chyba ze to calkiem inny patent...
http://www.rideon.pl/foto.php?file417b5 ... 0410240913

ale budowa chyba podobna
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999

Discovery 2 Td5, '1999