Seria - jak zdjąć tylną podłogę?
Moderator: Jerry
Seria - jak zdjąć tylną podłogę?
Witam!
Wydaje mi się, że dotyczy to wszystkich wersji Serii. Ja akurat mam wersje 109 Station Wagon (5 drzwi)
i mam problem ze zdjeciem tylnej podłogi (nad tylnym mostem).
Czy ktos wie jak zdjac sama podłogę znajdującą się pomiedzy tylnymi nadkolami
bez rozmontowywania calego tylu samochodu? Nie potrafie wyjąc tej podlogi bez rozmontowania
nadkoli, a nadkola sa przynitowane do tylnych bocznych blotnikow :( Wychodzi na to,
ze trzeba zdemontowac caly tyl, aby zdjac srodkowa pokrywe.
Z gory dzieki za pomoc i wskazowki.
Pozdrawiam,
Michał
-------
LR SIIa 109 Safari
Wydaje mi się, że dotyczy to wszystkich wersji Serii. Ja akurat mam wersje 109 Station Wagon (5 drzwi)
bez rozmontowywania calego tylu samochodu? Nie potrafie wyjąc tej podlogi bez rozmontowania
nadkoli, a nadkola sa przynitowane do tylnych bocznych blotnikow :( Wychodzi na to,
Pozdrawiam,
Michał
-------
LR SIIa 109 Safari
1. Chce sie dostac do tylnej czesci ramy, wyciagnac wiazke elektryczna zTapeworm pisze::o A po co ty chcesz ten tył podnosić?... bo to naprawdę ciężko będzie rozmontować... ja mam pakę, dokładnie nie wiem jak to w SW się robi :-?
ramy (ona jest prowadzona w ramie) i rozprowadzic przewody po tylnej czesci samochodu.
W SW w tylnej czesci jest bak i zeby sie do wszystkiego dostac, trzeba zdjac tylna podloge.
Przynajmniej tak to wyglada z moich ogledzin.
Nowa instalacja elektryczna bedzie mnie kosztowac majatek i jak robie,
chce wszystko zrobic dobrze.
2. Jestem pewien, ze czy paka, czy SW, konstrukcja jest identyczna. Jesli
wiesz, jak w pace wymontowac tylna podloge, podziel sie informacja.
Dzieki,
Michal
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Seria - jak zdjąć tylną podłogę?
nie spodoba Ci się...charon pisze:Witam!
nadkoli, a nadkola sa przynitowane do tylnych bocznych blotnikowWychodzi na to,
Pozdrawiam,
Michał
-------
LR SIIa 109 Safari
flexem
tylko później jest problem z montażem
Disco 3.9 LPG
- cichy_SIII_109_SW
-
to może jeszcze inaczej - ale nie wiem czy się da akurat w serii alecichy_SIII_109_SW pisze:Odetnij kable z jednej i z drugiej strony i po ramie pociagnij nowa wiązkę, pamietając który kabel był do czego (kolory). Stare kable wyciągniesz przy kapitalnym remoncie auta za kilka kilkanaście lat.
a więc:
- odczepiasz z obu stron stare kable
- do jednego z końców starych kabli dobrze zaczepiasz nowe
- ciągnąc za drugi koniec starych kabli wyciągasz je jednocześnie wciągając nowe w ich miejsce
ps. łączenie kabli dobrze skręcić i zgnieść kombinerkami żeby nie haczyło, kable posmarować szamponem czy czymś analogicznym na poślizg

LR Rendzi stajla 

- cichy_SIII_109_SW
-
przecież napisałem wszystko co można, puścić nową wiązkę, zrzucić bak... budy nie opłaca się podnosićczesław&jarząbek pisze:noo...tasiemiec...taka szansa błysnąć wiedzą a ty nic...

Co do demontażu kabiny to do tej pory wyprułem wszystko poza listwami bocznymi, dzięki czemu udało mi się skrzynię jakoś wyjąć... przy odrobinie wprawy demontaż kabiny to jest 30min(u mnie połowy śrub nie ma)

A ty Czesławie pomógł byś mi w moim problemie

SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos
-
-
- Kontaktowanie:
Re: Seria - jak zdjąć tylną podłogę?
To dobrze ze masz problem ze zdjęciem podlogi bo lr to nie aż takie klocki lego; niedobrze że mamy drugiego destruktora serii na forumcharon pisze:Witam!
nadkoli, a nadkola sa przynitowane do tylnych bocznych blotnikowWychodzi na to,
Pozdrawiam,
Michał
-------
LR SIIa 109 Safari
lr sI80 sw 50r/ lr 107 sw 56r/ lr sII109 68r/ lr sII 109 pickup 66r/lr 110 300Tdi 87r monstertruck
Podłoga to raczej wygląda na integralną część.
W 88'' wiazka idzie w ramie po prawej stronie wychodzi i wychodzi dwoma dużymi otworami na górze ramy. Idzie tam raptem parę kabli. Z tyłu ramy wchodzi to hop do góry do lampeczek.
Nie pamiętam ile tam jest wolnego miejsca między górą ramy a podłogą, chyba z 2 cm. Odepnij przewody od lampek i wyciągnij pod budę. Jak Ci się uda wyjąć uszczelkę gumową z otworu, bez podnoszenia budy to taśmą izolacyjną przyklejasz do przewodów jakąś linkę (kable) i wyciągasz wiązkę przez otwór z przodu samochodu, potem nową wiązkę wciągniesz tak samo.
Miejsca w ramie jest dużo, żadnych ostrych łuków, przeciągniesz bez problemu.
Oczywiście najprościej chyba jak sobie podniesiesz trochę budę.
Kilka śrub do odkręcenia (ale mogą być zapieczone), dwie cegłówki na ramę jako podparcie.
JAK
W 88'' wiazka idzie w ramie po prawej stronie wychodzi i wychodzi dwoma dużymi otworami na górze ramy. Idzie tam raptem parę kabli. Z tyłu ramy wchodzi to hop do góry do lampeczek.
Nie pamiętam ile tam jest wolnego miejsca między górą ramy a podłogą, chyba z 2 cm. Odepnij przewody od lampek i wyciągnij pod budę. Jak Ci się uda wyjąć uszczelkę gumową z otworu, bez podnoszenia budy to taśmą izolacyjną przyklejasz do przewodów jakąś linkę (kable) i wyciągasz wiązkę przez otwór z przodu samochodu, potem nową wiązkę wciągniesz tak samo.
Miejsca w ramie jest dużo, żadnych ostrych łuków, przeciągniesz bez problemu.
Oczywiście najprościej chyba jak sobie podniesiesz trochę budę.
Kilka śrub do odkręcenia (ale mogą być zapieczone), dwie cegłówki na ramę jako podparcie.
JAK