Disco III - gdzie jest Ctrl-Alt-Del? ;) Problem oby ostatni

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Yoorek

Disco III - gdzie jest Ctrl-Alt-Del? ;) Problem oby ostatni

Post autor: Yoorek » ndz gru 02, 2007 11:26 pm

Witam kolegów LRowców
Pewnie będę czasem zaglądał jako że tydzień temu rozpocząłem - wbrew ostrzeżeniom niektórych ;) - swoja przygodę z discovery III.
Jak na razie (odpukać) jestem zachwycony - co prawda przebieg na razie 800km i to delikatnie bo dociera się, ale za to w bardzo różnych warunkach - jeździ super.
Dzisiaj wystąpił problem, mianowicie gdy wsiadałem do auta zadzwonił mi telefon - wbudowany zestaw Bluetooth dyskoteki przejął rozmowę ja w tym samym czasie próbowałem odebrać na telefonie ale nie zdążyłem. No i zestaw radio/telefon się zwiesił. Na wyświetlaczu radia cały czas wyświetlał się dzwoniący numer, radio nie grało - nic nie pomagało - łącznie z wyłączaniem, rozparowywaniem telefonu, włączaniem wyłączaniem auta., jak też zamykaniem i otwieraniem (co doradził facet z LR assistance ;). Ostatecznie pomogło dopiero wyjęcie bezpiecznika telefonu w samochodzie.
Czy inni też mieli takie problemy? Czy jest jakaś prostsza metoda niż grzebanie w bezpiecznikach?
BTW: Mam też problem głosowym wybraniem jakiekolwiek innej komendyniż polecenia telefonu (np. typu: "Radio tune name, czy CD play") Czy to jakaś extra płatna opcja? W przypadku telefonu działa.
Uff - sorry , że o takich mało off-roadowych ale to jedyne na którym jestem a do tego +- na temat :)

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Disco III - gdzie jest Ctrl-Alt-Del? ;) Problem oby osta

Post autor: LR_Olek » pn gru 03, 2007 8:18 am

Yoorek pisze: Na wyświetlaczu radia cały czas wyświetlał się dzwoniący numer,
Prince of darkness dal ci pierwsze ostrzezenie... :)21

a ze masz disco trzy,to do ciebie zadzownil...

Awatar użytkownika
borkows

Post autor: borkows » pn gru 03, 2007 9:42 am

Namawiać kolegę do sprzedaży już i zakupu dżipa, czy zaczekać jeszcze ?? :D

Witamy wśród posiadaczy legendy (no przynajmniej legendarnego znaczka zielonego jaja) :P
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » pn gru 03, 2007 11:22 am

hue hue ja nie mam tego()zestawu głośnomówiącego) u siebie i jestem niezmiernie z tego powodu szczęśliwy :lol:
w sumie 1353 KM :)21
no replacement for displacement!

Yoorek

Post autor: Yoorek » pn gru 03, 2007 11:38 am

mudder pisze:hue hue ja nie mam tego()zestawu głośnomówiącego) u siebie i jestem niezmiernie z tego powodu szczęśliwy :lol:
No trochę "niemrawo" działa - nie do końca wiem czy dzwoni czy czeka na coś - poza tym aż się prosi aby wyświetlał na nawigacji a nie w tym mini LED z radia....

Awatar użytkownika
HiJack

Re: Disco III - gdzie jest Ctrl-Alt-Del? ;) Problem oby osta

Post autor: HiJack » pn gru 03, 2007 12:56 pm

Yoorek pisze:Witam kolegów LRowców
Pewnie będę czasem zaglądał jako że tydzień temu rozpocząłem - wbrew ostrzeżeniom niektórych ;) - swoja przygodę z discovery III.
Jak na razie (odpukać) jestem zachwycony - co prawda przebieg na razie 800km i to delikatnie bo dociera się, ale za to w bardzo różnych warunkach - jeździ super.
Gratulacje wyboru!!! Znam ten "bol" :)21
Dzisiaj wystąpił problem, mianowicie gdy wsiadałem do auta zadzwonił mi telefon - wbudowany zestaw Bluetooth dyskoteki przejął rozmowę ja w tym samym czasie próbowałem odebrać na telefonie ale nie zdążyłem. No i zestaw radio/telefon się zwiesił. Na wyświetlaczu radia cały czas wyświetlał się dzwoniący numer, radio nie grało - nic nie pomagało - łącznie z wyłączaniem, rozparowywaniem telefonu, włączaniem wyłączaniem auta., jak też zamykaniem i otwieraniem (co doradził facet z LR assistance ;). Ostatecznie pomogło dopiero wyjęcie bezpiecznika telefonu w samochodzie.
Czy inni też mieli takie problemy? Czy jest jakaś prostsza metoda niż grzebanie w bezpiecznikach?

Soft-reset to zgaszenie samocodu, zamkniecie kluczykiem i poczekanie az zgasnie oswietlenie radia i kontrolka hamulca recznego (ok 2 minut) - wtedy auto przechodzi w stan "uspienia" :wink:
Bardziej drastyczny hard-reset to odlaczenie klemy akumulatora i pozostawienie na pare minut....
BTW: Mam też problem głosowym wybraniem jakiekolwiek innej komendyniż polecenia telefonu (np. typu: "Radio tune name, czy CD play") Czy to jakaś extra płatna opcja? W przypadku telefonu działa.
Uff - sorry , że o takich mało off-roadowych ale to jedyne na którym jestem a do tego +- na temat :)
Zdaje sie ze opcje sterowania glosowego sprzetu audio dzialaja tylko w autach z wbudowana nawigacja satelitarna.... :-? Wiec glosowo mozna sterowac tylko telefonem jesli nie masz sat nav'a.
Dobra wiadomoscia jest to ze dla D3 z rocznikow 07 w gore ma pojawic sie nowy soft dla wbudowanego zestawu BT ktory umozliwi kopiowanie wszystkich kontaktow z telefonu do samochodu.... :)2 Do tej pory trzeba wklepywac recznie :cry:

Yoorek

Post autor: Yoorek » pn gru 03, 2007 3:29 pm

Niestety bluetootha nie uśpiło zamknięcie choć stał tak z 40 min - za to przez głośniki w aucie szły zapowiedzi dań z knajpy w której się stołowaliśmy :D.
Mam wbudowaną nawigację i sterowanie głosem radia nie działa :(.
Co masz na myśli pisząc o kopiowaniu kontaktów - jak podłączam po bluetooth to widzę kontakty z telefonu automatycznie.
Aha jak dzwonię to ukrywa mój numer dla odbiorcy :(

Awatar użytkownika
HiJack

Post autor: HiJack » pn gru 03, 2007 5:31 pm

Yoorek pisze:Niestety bluetootha nie uśpiło zamknięcie choć stał tak z 40 min - za to przez głośniki w aucie szły zapowiedzi dań z knajpy w której się stołowaliśmy :D.
No to rzeczywiscie tylko hard reset - czyli klema albo bezpiecznik. Czwartej alternatywy nie ma :wink:
Mam wbudowaną nawigację i sterowanie głosem radia nie działa :(.

Wedlug tego co jest w intrukcji to powinno.... moze warto sprawdzic u dealera?
Co masz na myśli pisząc o kopiowaniu kontaktów - jak podłączam po bluetooth to widzę kontakty z telefonu automatycznie.
Aha jak dzwonię to ukrywa mój numer dla odbiorcy :(

No to najwyrazniej juz to nowe oprogramowanie masz :)2 U mnie nic sie nie kopiuje :cry: (2007MY)
Co do ukrywania to baaaardzo dziwne, bo przeciez to tylko zintegrowany zestaw glosnomowiacy an nie oddzielny telefon wiec nie powinnien zmieniac jak czy twoj number jest ukrywany czy nie.... Sprawdzales ustawienia telefonu? Moze zmieniaja sie w zaleznosci czy dolaczony jest zestaw ??
BTW tez pare razy zdarzylo mi sie ze ktos zadwonil kiedy dopiero co otworzylem samochod i rozmowa byla bardzo ciekawa bo ja gadalem do sluchawki i telefon slal wszystko przez BT do auta :evil: :evil:

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn gru 03, 2007 7:15 pm

Nie ukrywa. tak ma.
to jest 2008,5 i uz ma przegladanie ksiazki z poziomu radia.
Nei wyswietla na ekranie od navi bo moze byc DIII SE z HiIce Pack gdie moze byc ten PTI a nie ma Navi.
dlatego tak jest.
Jest tak ze jak sie zblizysz do auta i BT przechwyci polaczenie to bedzie szlo na audio samochodu, bo skad system ma wiedziec czy estes w srodku czy tylko na 5 cm od linni auta?
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

leszek torbicki

Post autor: leszek torbicki » pn gru 03, 2007 8:31 pm

borkows - to już było milion razy :)3 a jak jesteś nowy to czytaj i ucz się bo takimi głupimi hasłami nie błysniesz na tym forum[/b]

Awatar użytkownika
HiJack

Post autor: HiJack » pn gru 03, 2007 8:43 pm

GAZFAN pisze: Jest tak ze jak sie zblizysz do auta i BT przechwyci polaczenie to bedzie szlo na audio samochodu, bo skad system ma wiedziec czy estes w srodku czy tylko na 5 cm od linni auta?
No wiem wiem 8) tak sobie tylko narzekam bo czlowiek wpada w takich momentach panike... :lol:
Jakie jest wtedy najlepsze rozwiazanie - wlaczyc szybko radio?

Awatar użytkownika
Jolietka

Post autor: Jolietka » pn gru 03, 2007 9:20 pm

LR_Olek pisze:a ze masz disco trzy,to do ciebie zadzownil...
:lol:
cóż, postęp.
To cena jaką się płaci za luksus i cywilizację :)21
Ruslana, Ruslana
nieźle oczytana

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn gru 03, 2007 11:31 pm

HiJack pisze:
GAZFAN pisze: Jest tak ze jak sie zblizysz do auta i BT przechwyci polaczenie to bedzie szlo na audio samochodu, bo skad system ma wiedziec czy estes w srodku czy tylko na 5 cm od linni auta?
No wiem wiem 8) tak sobie tylko narzekam bo czlowiek wpada w takich momentach panike... :lol:
Jakie jest wtedy najlepsze rozwiazanie - wlaczyc szybko radio?
Wybrać handset "na telefonie"?

Awatar użytkownika
tszewc

Post autor: tszewc » wt gru 04, 2007 5:14 pm

Ja u siebie w plaskaczu mam tak że zestaw włącza się dopiero po przekręceniu kluczyka, a jak już prowadzę rozmowę w czasie zapalania to nie przerzuca jej na głośniki a jedynie wycisza radio żeby nie przeszkadzało. Miodzio :roll:
Samurai2 - on gada!

Awatar użytkownika
s0roman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: s0roman » wt gru 11, 2007 5:12 pm

Niestety bluetooth przy próbie współpracy z telefonem w DIII często się zawiesza.
Rozwiązanie: można kupić można oryginalne mocowanie do telefonu dla DIII-na kabel mocowane w podlokietniku, do tego tani telefon i katrę : (
Na kablu dziala.

Sterowanie glosowe sprzetem audio jest opcjonalne ( w standardzie tylko z tzw"terenową nawigacją"). Normalnie obsluguje tylko telefon.

Yoorek

Post autor: Yoorek » wt gru 11, 2007 10:44 pm

Dzięki za odpowiedzi - właśnie niedawno do tego doszedłem że to opcja ... Co prawda w instrukcji nic nie ma na ten temat - ale nie wprost można się domyśleć.
Co do bluetooth w DIII to rzeczywiście fatalny.
BTW: Póki nie ma mamy PL (podobno będzie w styczniu) czy nie znacie jakiejś metody aby choć te kręcące się kółka wyświetlał? To kwestia innego softu czy czegoś jeszcze?

Awatar użytkownika
s0roman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: s0roman » śr gru 12, 2007 10:03 pm

Te krecące kółka wyswietla tylko w wersji "nawigacja terenowa", ma osobne czujniki i to jest nie do przeskoczenia.
Albo kupiłeś albo kicha.
Próbowałem zaprzyjaźniony serwis zatrudnić do przełożenia "terenowej nawigacji" z omleta, którego zrobiłem niechcąco z DIII do nowego auta ze standardową nawigacją to popukali się w głowę i powiedzieli ,że pewniej i taniej bedzie nowe auto zamówić z taką opcją : (

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » czw gru 13, 2007 8:53 am

Nie da sie zrobić takiego szczepu.
Nie ten ekran, brak polowy okablowania, i czujników oraz kilku pomniejszych pierdół.
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”