Zderzak w Disco 2 nielegalne?
Moderator: Jerry
-
- jestem tu nowy...
Zderzak w Disco 2 nielegalne?
Witam,
wszystkich znawców. Od jakiegoś roku posiadam DII td5, jako że auto służy mi do dalszych podróży w plener (fotografia), chciałbym zamontować mu mocny zderzak z płytą pod wyciągarkę. Słyszałem już o opcjach od UP, przez Scorpiona po Bearmacha. Pytanie jest proste jaki jest dozwolony.
Dzisiaj w serwisie, którego nie będę wymieniał dostałem informację, że w moim Disco z 2003 nie moge zamontować żadnego zderzaka który posiada pełny bull-bar, ponieważ istnieją podobno jakieś przepisy mówiące o tym że auta po grudniu '99 nie mogą mieć montowanych takich cudów. Czy to jest prawda?
Pomóżcie dokonać dobrego wyboru.
Pozdrawiam, prosto z Krakowa.
wszystkich znawców. Od jakiegoś roku posiadam DII td5, jako że auto służy mi do dalszych podróży w plener (fotografia), chciałbym zamontować mu mocny zderzak z płytą pod wyciągarkę. Słyszałem już o opcjach od UP, przez Scorpiona po Bearmacha. Pytanie jest proste jaki jest dozwolony.
Dzisiaj w serwisie, którego nie będę wymieniał dostałem informację, że w moim Disco z 2003 nie moge zamontować żadnego zderzaka który posiada pełny bull-bar, ponieważ istnieją podobno jakieś przepisy mówiące o tym że auta po grudniu '99 nie mogą mieć montowanych takich cudów. Czy to jest prawda?
Re: Zderzak w Disco 2 nielegalne?
i tak i nieLandrynkowiec pisze:Witam,

są Upy bez grilla a z wszelkimi innymi mocowaniami

LR Rendzi stajla 

-
- jestem tu nowy...
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=47862
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=23993
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=23993
Ostatnio zmieniony wt gru 04, 2007 11:12 am przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
toć Ci napisałem i tak i nieLandrynkowiec pisze:czyli jak? moge mieć w końcu bull-bara czy nie? Wiem że inne bez niego też są.
A jakie polecacie?

a poważniej było o tym już na forum poszukaj
generalnie to o czym piszesz dotyczy przede wszystkim pojazdy wychodzące z fabryki znaczy się dealera czy cuś w ten deseń
są tacy co zakładają później i jeżdżą, w końcu Polska to nie niemcy że trzeba mieć na wszystko TUV

LR Rendzi stajla 

-
- jestem tu nowy...
to se kup zderzak arb i nie marudz....Landrynkowiec pisze:tylko, że właśnie ja głównie jeżdże i mam dalej zamiar jeździć za granicą i chce się dowiedzieć czy nie będę miał problemów w związku z zamontowaniem tego ustrojstwa.
https://www.expeditionexchange.com/arb/
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Nie chcesz mieć problemów - kup zderzak z homologacją.
Są tacy co pomontowali do samochodów wyprodukowanych po 99 roku zderzaki dłubane po garażach i też jeżdżą za granicę...ale pamiętaj, że w razie dzwona, lub nie daj boże wypadku z konsekwencjami w postaci strat w ludziach - konsekwencje prawne będziesz miał bardzo poważne.
Są tacy co pomontowali do samochodów wyprodukowanych po 99 roku zderzaki dłubane po garażach i też jeżdżą za granicę...ale pamiętaj, że w razie dzwona, lub nie daj boże wypadku z konsekwencjami w postaci strat w ludziach - konsekwencje prawne będziesz miał bardzo poważne.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
- jestem tu nowy...
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Przecież zachodni producenci szpeju mają swoich przedstawicieli w Polsce...grzegorzh pisze:A w takim razie co ma homologację do DI albo DII?Damian pisze:Nie chcesz mieć problemów - kup zderzak z homologacją.
W Polsce to chyba nic na razie.
LR
LR
Witam,
tylko co z tego, że np. ARB ma dystrybutorów w Polsce, skoro na jednej ze stron znajdujemy opis:
Zderzak metalowy z płytą pod wyciągarkę bez orurowania australijskiej firmy ARB do samochodu Land Rover Discovery II po roku 2002. Bardzo wysoka jakość wykonania. Jest przystosowany do poduszek powietrznych. Posiada wszystkie elementy montażowe oraz dodatkowe bumpery z tworzywa sztucznego i kierunkowskazy.
Zderzak posiada niemiecką homologację TUV.
No właśnie - NIEMIECKĄ a nie Polską i tutaj pytanie czy to, że ma niemiecką homologację wystarcza Polskim Urzędnikom?
Bo jak nie to to niezła lipa jest, bo tak jak było w innym temacie nie można sobie kupić nowego D3 i w salonie założyć do niego ARB - chyba?
p.s. ja nie mam problemu bo mam DII sprzed tej daty i zderzak założony Scorpion Racing również przed tą datą na co mam fakturkę
tylko co z tego, że np. ARB ma dystrybutorów w Polsce, skoro na jednej ze stron znajdujemy opis:
Zderzak metalowy z płytą pod wyciągarkę bez orurowania australijskiej firmy ARB do samochodu Land Rover Discovery II po roku 2002. Bardzo wysoka jakość wykonania. Jest przystosowany do poduszek powietrznych. Posiada wszystkie elementy montażowe oraz dodatkowe bumpery z tworzywa sztucznego i kierunkowskazy.
Zderzak posiada niemiecką homologację TUV.
No właśnie - NIEMIECKĄ a nie Polską i tutaj pytanie czy to, że ma niemiecką homologację wystarcza Polskim Urzędnikom?
Bo jak nie to to niezła lipa jest, bo tak jak było w innym temacie nie można sobie kupić nowego D3 i w salonie założyć do niego ARB - chyba?
p.s. ja nie mam problemu bo mam DII sprzed tej daty i zderzak założony Scorpion Racing również przed tą datą na co mam fakturkę

-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
To nie znaczy, że zrobili homologację.Damian pisze:Przecież zachodni producenci szpeju mają swoich przedstawicieli w Polsce...
Myślę, że jak coś ma homologację w Niemczech, tam to założysz, wpiszesz w brief, importujesz, to może można tego legalnie używać.
Ale zderzak ARB bez homologacji w Polsce, to wg mnie nie może być legalnie w Polsce teraz zamontowany.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem jak to jest, moje toyki są jedna z 92 roku, druga z 95, więc się nie zagłębam 
Natomiast kwestię przednich zderzaków reguluje prawo unijne, nie wiem więc czy nie jest tak, że TUV niemiecki gwarantuje możliwość poruszania się po innych krajach wspólnoty...

Natomiast kwestię przednich zderzaków reguluje prawo unijne, nie wiem więc czy nie jest tak, że TUV niemiecki gwarantuje możliwość poruszania się po innych krajach wspólnoty...
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
decyduje data pierwszej rejestracji na terytorium RP
do 20.10.2007 można wszystko lub prawie wszystko
po 20.10.2007 można montować akcesoria wyłącznie homologowane dla danego modelu.
wcześniejsze uregulowanie mówi o tym, że jeśli auto ma fabrycznie stalowy zderzak to może być dopuszczone do ruchu.
więc jeśli stalowy zderzak zostanie zastąpiony "stalowym zderzakiem" nic nie stoi na przeszkodzie...
do 20.10.2007 można wszystko lub prawie wszystko
po 20.10.2007 można montować akcesoria wyłącznie homologowane dla danego modelu.
wcześniejsze uregulowanie mówi o tym, że jeśli auto ma fabrycznie stalowy zderzak to może być dopuszczone do ruchu.
więc jeśli stalowy zderzak zostanie zastąpiony "stalowym zderzakiem" nic nie stoi na przeszkodzie...
#noichuj