Lift RRC?
Moderator: Jerry
- krzysiek-gdansk
Lift RRC?
Witam. Chcialbym podniesc RRC o 2"
Do samochodu bedzie wsadzony zderzak przod + wyciagarka, zderzak tyl (jeszcze nie wiadomo), butla gazowa w bagazniku (ok. 80 l) i moze bagaznik na dachu.
Czy wymiana amortyzatorow i sprezyn wystarczy?
Bo myslalem o czyms takim. np. przod sprezyny +50 mm, tyl sprezyny +50 mm + 100 kg. I amory dobrane do tego.
Czy mozecie mi pomoc z wyborem firmy lub zestawu?
Jakis w miare tani i sprawdzony zestaw. Bylbym wdzieczny.
Ps. I oczywiscie domyslam sie ze z UK lub US&A bedzie najtaniej?!
Pozdrawiam.
Do samochodu bedzie wsadzony zderzak przod + wyciagarka, zderzak tyl (jeszcze nie wiadomo), butla gazowa w bagazniku (ok. 80 l) i moze bagaznik na dachu.
Czy wymiana amortyzatorow i sprezyn wystarczy?
Bo myslalem o czyms takim. np. przod sprezyny +50 mm, tyl sprezyny +50 mm + 100 kg. I amory dobrane do tego.
Czy mozecie mi pomoc z wyborem firmy lub zestawu?
Jakis w miare tani i sprawdzony zestaw. Bylbym wdzieczny.
Pozdrawiam.
RRC 3.9 EFI Vogue SE Black.
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

- krzysiek-gdansk
Re: Lift RRC?
w Australii będzie najtaniejkrzysiek-gdansk pisze:Witam. Chcialbym podniesc RRC o 2"
Pozdrawiam.

- krzysiek-gdansk
no cla itd.. to rozumiem.Flor pisze: a cała operacja nie jest taka prosta jeżeli ma być skuteczna
http://lr.pl/king03.html tu sa zestawy za 3500..
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

- krzysiek-gdansk
dodaj wachacze o zmienionyn kącie ,drążek skrętny, wał napędowy dzielonykrzysiek-gdansk pisze:no cla itd.. to rozumiem.Flor pisze: a cała operacja nie jest taka prosta jeżeli ma być skuteczna

- krzysiek-gdansk
Przy 2" trzeba to wszystko zmieniac? No wachacze rozumiem ale wal?Flor pisze:dodaj wachacze o zmienionyn kącie ,drążek skrętny, wał napędowy dzielonykrzysiek-gdansk pisze:no cla itd.. to rozumiem.Flor pisze: a cała operacja nie jest taka prosta jeżeli ma być skuteczna
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

niektórzy nie zmieniają ale pracuje pod innymi kątami i nie jest to zbyt korzystnekrzysiek-gdansk pisze:
Przy 2" trzeba to wszystko zmieniac? No wachacze rozumiem ale wal?

są i 24000krzysiek-gdansk pisze: http://lr.pl/king03.html tu sa zestawy za 3500..

Do Classica do podniesienia o 2 cale wystarczy wymiana sprężyn i amorków. Zrobiłem tak w pierwszym RRC (King Springs + De Carbon) i działa bardzo dobrze do dziś. W obecnym też mam King Springs + OME i jest OK. Tak samo miałem zmotane Disco i Defa. Daje radę i nie pogarsza masakrycznie jazdy po czarnym. Wymiana wahaczy jest potrzebna przy większym lifcie, tak jak ma (miał) Piotrek Kowal w swoim RRC. Czasami trzeba też wymienić przewody hamulcowe.
Proponuję skupić się na wymianie sprężyn i amorków - wystarczy.
Proponuję skupić się na wymianie sprężyn i amorków - wystarczy.
Pozdrawiam - Maciek
G300TD '98 lang
HD Road Glide CVO '09
W114 280 '74
W123 250 '78
W201 190D '92
G300TD '98 lang
HD Road Glide CVO '09
W114 280 '74
W123 250 '78
W201 190D '92
- Discotheque
-
Akurat w RR classic i Disco przy lifcie 2" nic nie trzeba zmieniac, auto jest na to przygotowane fabrycznie. Zadnych wahaczy zadnych walow, powyzej 3 " zaczynaja sie schody. Oprocz sprezyn i amortyzatorow trzeba sie zastanowic nad odbojnikami i pasami i obnizeniem przewodow hamulcowych z przodu i z tylu bo auto dostaje spory skok zawiasu i sporo wiekszy wykrzyz.Flor pisze:niektórzy nie zmieniają ale pracuje pod innymi kątami i nie jest to zbyt korzystnekrzysiek-gdansk pisze:
Kup najtanszy zestaw za 1800zl sprezyny i amortyzatory juz tu w Polsce albo w GB za 200 funtow. Ja mam taki, Kotles tez dwa tyg. temu kupil identyczny i jest zadowolony.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
- marek_z_gor
- Kontaktowanie:
LR_Olek pisze:old man emu....
poza tym uzyj opcji szukaj w jakiejkolwiek wyszukiwarce,a otrzymasz milion wynikow
no własnie...
od jakiegoś czasu czegoś szukam w wyszukiwarce i wyskakuje tylko jeden lub dwa tematy i to na nie temat, a kiedys było tego ze 3 podstrony, wy tez tak macie czy to u mnie cos zdupczone?
ass, grass, or gas... nobody rides for free
Warto także pamiętać, bo zakładam, że lift ma służyć założeniu większych opon, że większe opony to mniejszy promień skrętu - będą obcierać o ramę. Można to ograniczyć albo założyć dystanse. Ja mam Skorpiona po 3cm na stronę i świetnie dają radę.
Pozdrawiam - Maciek
G300TD '98 lang
HD Road Glide CVO '09
W114 280 '74
W123 250 '78
W201 190D '92
G300TD '98 lang
HD Road Glide CVO '09
W114 280 '74
W123 250 '78
W201 190D '92
- krzysiek-gdansk
Bocian ale odbojniki i pasy to trzeba przy 2" czy wiecej? I co to za zestaw za 1800? Jakies namiary czy co..Discotheque pisze:Akurat w RR classic i Disco przy lifcie 2" nic nie trzeba zmieniac, auto jest na to przygotowane fabrycznie. Zadnych wahaczy zadnych walow, powyzej 3 " zaczynaja sie schody. Oprocz sprezyn i amortyzatorow trzeba sie zastanowic nad odbojnikami i pasami i obnizeniem przewodow hamulcowych z przodu i z tylu bo auto dostaje spory skok zawiasu i sporo wiekszy wykrzyz.Flor pisze:niektórzy nie zmieniają ale pracuje pod innymi kątami i nie jest to zbyt korzystnekrzysiek-gdansk pisze:
Kup najtanszy zestaw za 1800zl sprezyny i amortyzatory juz tu w Polsce albo w GB za 200 funtow. Ja mam taki, Kotles tez dwa tyg. temu kupil identyczny i jest zadowolony.
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

- krzysiek-gdansk
marek_z_gor pisze:LR_Olek pisze:old man emu....
poza tym uzyj opcji szukaj w jakiejkolwiek wyszukiwarce,a otrzymasz milion wynikow
no własnie...
od jakiegoś czasu czegoś szukam w wyszukiwarce i wyskakuje tylko jeden lub dwa tematy i to na nie temat, a kiedys było tego ze 3 podstrony, wy tez tak macie czy to u mnie cos zdupczone?
U mnie tez dlatego zalozylem nowy temat. Pisalem rozne slowa kluczowe i nic..
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

ale wiesz o czym mówisz ? czy tak sobie brzdąkasz aby bąkać ? kolega pyta o prosty i mały lift, takFlor pisze:dodaj wachacze o zmienionyn kącie ,drążek skrętny, wał napędowy dzielonykrzysiek-gdansk pisze:no cla itd.. to rozumiem.Flor pisze: a cała operacja nie jest taka prosta jeżeli ma być skuteczna

... a na czubek choinki dajesz gwiazdę czy szpic z brokatem ?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
- krzysiek-gdansk
dziekidarkman pisze:ale wiesz o czym mówisz ? czy tak sobie brzdąkasz aby bąkać ? kolega pyta o prosty i mały lift, tak![]()

2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

darkman pisze: ale wiesz o czym mówisz ? czy tak sobie brzdąkasz aby bąkać ? kolega pyta o prosty i mały lift, tak![]()
u mnie będzie szpicZestaw Britpart Super Gaz poprawia w znacznym stopniu właściwości jezdne w terenie, zwiększa kąty rampowe nie zmieniając własności jezdnych podczas normalnego użytkowania. Pozwala również założyć ogumienie o wyższym profilu.
Specjalne gięte wahacze dostosowane do zmienionej długości pracy zawieszenia oraz poliuretanowe elementy mocowania (polybushe) wpływają na żywotność zawieszenia podczas eksploatacji w warunkach off-roadowych.
Zastosowane przednie wahacze o dodatkowym kącie wyprzedzenia 3 stopnie niwelują efekt podsterowności samochodu występujący po lifcie zawieszenia, co jest szczególnie ważne przy użytkowaniu samochodu na codzień.
Komplet amortyzatorów gazowych o dobrej jakości likwiduje negatywny efekt wychylania się samochodu na zakrętach występujący po zamontowaniu wyższych sprężyn.
Reasumując, polecamy ten zestaw każdemu właścicielowi standardowego samochodu, który chce spróbować swoich sił w off-roadzie i jednocześnie używa swój samochód do codziennej eksploatacji.
Wszystkie elementy są objęte pełną roczną gwarancją, również w przypadku uczestnictwa w rajdach.
Zestawy przeznaczone są do modeli:
# Defender oraz LR 90/110 1986-2006
# Range Rover Classic 1986-1995
# Discovery I 1989-1999
Zestaw zawiera:
# Wzmocnione gięte wahacze tylne,
# Wzmocnione wahacze przednie o kącie wyprzedzenia 3 stopnie,
# Komplet uchwytów sprężyn,
# Komplet polybuschy,
# Komplet sprężyn HD +40 mm,
# Komplet wzmocnionych amortyzatorów +40 mm,

- marek_z_gor
- Kontaktowanie:
darkman pisze: ... a na czubek choinki dajesz gwiazdę czy szpic z brokatem ?
ja zawijam kabelek z lampeczką

ale @darkmanie może powinieneś zapytać czy u kolegi orzełek ma koronę

ass, grass, or gas... nobody rides for free
- marek_z_gor
- Kontaktowanie:
sam jesteś Śfjedzka tradycja, przyjedź sobie do mnie na pole znaczy lasu w sensie, to ci wytnę co chcesz i bój się Boga Ptaku, głopot nie pisz.Ptak pisze:A u mnie nie będzie choinki - taka nowa świecka tradycja

a ja sobie dam na czubek wahacz z 3 procentową kompensacją, bo tak

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi