Kontrolka ABS i TC - pytania!
Moderator: Jerry
Kontrolka ABS i TC - pytania!
Witam Szanowne Forum,
Moje pytanie jest z tych martwić się czy na razie sprawę olać!
Zaczęło się tak ... jadę ja sobie z Szanowną Małżonką oraz pacholęciem mym w spokojny bezdeszczowy/ bezśnieżny dzień po ulicach Miasta Stołwcznego i okolic ... Słonko niby nie świeci ale źle nie jest muzyczka gra, nawiewy działają (ot takie 21 st. C ustawione), sielanka. Drogi jak na nasze krajowe warunku niezłe, niezbyt dużo dziur a jak już, to ruch niewielki można ominać i tak po przejechaniu jakiś 50 km na ok 5 km przed celem wyprawy, lekkie (na prawdę lekkie tak z 60 km/h do 50 lm/h) hamowanie i wówczas wydobywa się (skąd nie wiem) taki dźwięk 'bę bę' i zapalają się kontrolki ABS i TC!!!! Sprawdzam czy auto ma hamulce (jak wyżej napisałem ruch niewielki), hamulce są ... ale, że było niedaleko to dojechałem spokojnie. Po ok 3 godzinkach wychodzimy pakuję rodzinę do auta odpalam i co ... kontrolka ABS'u się świeci, więc w pedał (rozpędziłem tak do 30 km/h), dohamowanie i ostro kierownicą w prawo (tak akurat droga prowadziła) ico ... otóż hamulce zadziałały, i co więcej wszystkie niepożądane kontrolki zgasły i jak na razie (2 dzień), zachowują się normalnie, czyli zgodnie z instrukcją po ok 3 s gasną.
I jak martwić się, czy po prostu 'jajo' przypomniało, żeby być czujnym??
Z noworocznymi życzeniami najlepszego proszę o odpowiedzi (o kasztanach nie piszę bo i tak polecą).
Zaczęło się tak ... jadę ja sobie z Szanowną Małżonką oraz pacholęciem mym w spokojny bezdeszczowy/ bezśnieżny dzień po ulicach Miasta Stołwcznego i okolic ... Słonko niby nie świeci ale źle nie jest muzyczka gra, nawiewy działają (ot takie 21 st. C ustawione), sielanka. Drogi jak na nasze krajowe warunku niezłe, niezbyt dużo dziur a jak już, to ruch niewielki można ominać i tak po przejechaniu jakiś 50 km na ok 5 km przed celem wyprawy, lekkie (na prawdę lekkie tak z 60 km/h do 50 lm/h) hamowanie i wówczas wydobywa się (skąd nie wiem) taki dźwięk 'bę bę' i zapalają się kontrolki ABS i TC!!!! Sprawdzam czy auto ma hamulce (jak wyżej napisałem ruch niewielki), hamulce są ... ale, że było niedaleko to dojechałem spokojnie. Po ok 3 godzinkach wychodzimy pakuję rodzinę do auta odpalam i co ... kontrolka ABS'u się świeci, więc w pedał (rozpędziłem tak do 30 km/h), dohamowanie i ostro kierownicą w prawo (tak akurat droga prowadziła) ico ... otóż hamulce zadziałały, i co więcej wszystkie niepożądane kontrolki zgasły i jak na razie (2 dzień), zachowują się normalnie, czyli zgodnie z instrukcją po ok 3 s gasną.
Z noworocznymi życzeniami najlepszego proszę o odpowiedzi (o kasztanach nie piszę bo i tak polecą).
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]
SALLAAA [jej]
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
TC może się włączyć na zwykłych nierównościach, wystarczy że jest za duża różnica (jego zdaniem) prędkości poszczególnych kół względem siebie. Ogólnie zbędne, bo nie potrafi przyhamować koła tylko odcina dopływ paliwa aby zmniejszyć obroty silnika
PS. W niektórych wersjach potrafi przyhamować koło ale jest to rozwiązane rzadko stosowane, głównie w samochodach terenowych
PS. W niektórych wersjach potrafi przyhamować koło ale jest to rozwiązane rzadko stosowane, głównie w samochodach terenowych
Range Rover V8 Outsourcing IT
nooo ....LR_Olek pisze:![]()
ilez problemow na koniec roku na forum...

załączenie nie stanowi problemu, o ile 'za chwilę' (bardzo precyzyjne określenie) wszystko wraca do nory, czyli kontrolka gaśnie. A tutaj zapaliły się ABS i TC i nie chciały zgasnać (wredne bestie )zaloguj pisze:TC zalacza sie jak jest tylnia os nie dociazona i samochod podbije na poprzecznej nierownosci

MDW pisze:Poki dziala to czego sie przejmowac?
Niby racja ale zawsze to systemy w pewien sposób poprawiające bezpieczeństwo i prowadzenie 'kiosku' ...
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]
SALLAAA [jej]
a nie jest tak ze przydławia silnik jak jest różnica predkości miedzy osiami a przyhamowuje pojedyncze koła jak jest różnica miedzy pojedyńczymi kolami?hpx4000 pisze:TC może się włączyć na zwykłych nierównościach, wystarczy że jest za duża różnica (jego zdaniem) prędkości poszczególnych kół względem siebie. Ogólnie zbędne, bo nie potrafi przyhamować koła tylko odcina dopływ paliwa aby zmniejszyć obroty silnika
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
Re: Kontrolka ABS i TC - pytania!
Jest duże prawdopodobieństwo iż w trakcie tego hamowania czujnik przy kole wykrył błąd, a system elegancko ci zasygnalizował konieczność podwyższenia poziomu adrenaliny. Ten dźwięk też był systemowy - pojawia się zawsze z wybranymi kontrolkami (chyba dotyczy to systemów bezpieczeństwa). Jeżeli zapalą się trzy kontrolki ABS,TC i kontrola zjazdu wówczas nie zgasną, trzeba będzie zdiagnozować i usunąć przyczynę.borkows pisze:Witam Szanowne Forum,
lekkie (na prawdę lekkie tak z 60 km/h do 50 lm/h) hamowanie i wówczas wydobywa się (skąd nie wiem) taki dźwięk 'bę bę' i zapalają się kontrolki ABS i TC!!!! Sprawdzam czy auto ma hamulce (jak wyżej napisałem ruch niewielki), hamulce są ... ale, że było niedaleko to dojechałem spokojnie.
Td5DISCO
Grupa D!
Grupa D!