Disco 2 i opony 235/85r16
Moderator: Jerry
Witam.W zwiazku z dokonanym zakupem i przesiadką z D1 na D2 muszę jeszcze kupić nowe opony.Samochód jest z 2003r ,poprzedni właściciel do tyłu założył spręzyny zamiast poduszek i wygląda ze jest tył wyższy około 1"od standartu.Myśle o założeniu opon AT 235/85 r16 i mam dylemat czy muszę jeszcze podnosić przód o 2"a tył o 1" ,czy robić to podkładkami? co powiedza na to amortyzatory? jak to sie ma do obecnej mocy silnika i momentu i pozostałych podzespołów?I czy to ma sens czy nie .A moze dać sobie spokój z kombinacjami i kupić 225/75r16 lub 235/70r16 mimo ze bardzo śmiesznie wyglądaja przy tym aucie.Liczę na doswiadczenie kolegów i fachową doradę.Może ktoś jezdzi d2 z takimi oponami i jest w stanie powiedzieć prawde o tym pomyśle.
Zbyszek.
Zbyszek.
A skąd nadajesz Zbyszku ? bo może ktoś się trafi z kołami na przymiarkę z twojej okolicy ?
Generalnie przy lifcie +2 w DII większość amerykanów daje opony 265/75/16. W zaleznosci od komponentów uzytych do podniesienia auta mozna przyjąc, że realna wartość takiedo liftu to ~1.5 cala - czyli prawie to co masz = warto przymierzyć.
Jednak w wersji mało optymistycznej oba rozmiary 235/85 i 265/75 nawet jeśli spokojnie wejda w nadkola, moga obijac sie w trakcie nawet niewielkich przeszkód trenowych, że nie wspomnę o bardziej radosnych scenach. podkaładki to dość doraxna wersja, chyba szkoda zachodu. Najlepiej jednak dac wyższą sprężynę.
Generalnie przy lifcie +2 w DII większość amerykanów daje opony 265/75/16. W zaleznosci od komponentów uzytych do podniesienia auta mozna przyjąc, że realna wartość takiedo liftu to ~1.5 cala - czyli prawie to co masz = warto przymierzyć.
Jednak w wersji mało optymistycznej oba rozmiary 235/85 i 265/75 nawet jeśli spokojnie wejda w nadkola, moga obijac sie w trakcie nawet niewielkich przeszkód trenowych, że nie wspomnę o bardziej radosnych scenach. podkaładki to dość doraxna wersja, chyba szkoda zachodu. Najlepiej jednak dac wyższą sprężynę.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Witam,
ja mamD2 z kapciami 265/75/16 przy lifcie OME i nic mi nie obciera, kolega ma też D2 bez liftu na standardowej zawiesze i również założył kapcie 265/75/16 i twierdzi, że nic mu nie obija a przejechał na nich już ze 40tkm. Jedyna sprawa to trzeba było lekko podregulować ograniczniki skrętu żeby nie obcierało o wachacze na maksymalnym skręcie.
Powiem szczerze, że łamałem się właśnie nad 235/85/16 ale ciężko było znaleźć jakieś sensowne opinie jak to się sprawuje. Znalazłem swego czasu stronę jakiegoś bodajże holendra co ma D2 z liftem OME i właśnie 235/85/16 ale że nie kumam holenderskiego to nic poza tym, że ma i ze zdjeć nie wywnioskowałe.
235/85/16 ma prawie że tą samą średnicę co 265/75/16 więc tym bardziej nie powinno być problemu a auto powinno mniej mocy stracić bo są węższe - ale jak to się zachowuje w terenie i na drodze to nie mam pojęcia. 265/75/16 są ok.
Jeśli sie zdecydujesz na 235/85/16 to podziel się proszę potem wrażeniami z jazdy.
Karol
ja mamD2 z kapciami 265/75/16 przy lifcie OME i nic mi nie obciera, kolega ma też D2 bez liftu na standardowej zawiesze i również założył kapcie 265/75/16 i twierdzi, że nic mu nie obija a przejechał na nich już ze 40tkm. Jedyna sprawa to trzeba było lekko podregulować ograniczniki skrętu żeby nie obcierało o wachacze na maksymalnym skręcie.
Powiem szczerze, że łamałem się właśnie nad 235/85/16 ale ciężko było znaleźć jakieś sensowne opinie jak to się sprawuje. Znalazłem swego czasu stronę jakiegoś bodajże holendra co ma D2 z liftem OME i właśnie 235/85/16 ale że nie kumam holenderskiego to nic poza tym, że ma i ze zdjeć nie wywnioskowałe.
235/85/16 ma prawie że tą samą średnicę co 265/75/16 więc tym bardziej nie powinno być problemu a auto powinno mniej mocy stracić bo są węższe - ale jak to się zachowuje w terenie i na drodze to nie mam pojęcia. 265/75/16 są ok.
Jeśli sie zdecydujesz na 235/85/16 to podziel się proszę potem wrażeniami z jazdy.
Karol
-------------
Disco II było, Disco III było, Terrano II było, teraz Freelander 2 2.2 automat
Witam jeszcze raz .Dziękuję za zainteresowanie tematem Poczytałem wasze wypowiedzi i tak: Opony szerszej niż 235 nie chcę. Podnosić auto przez wymianę sprężyn i amortyzatorów tez nie chcę, bo nie jest mi to potrzebne. Nie chce stracić znacznie mocy i momentu przez wymianę tych opon .i nie wiem jak zachowają się obecne amortyzatory przy tych 2".
W starym D1 miałem 215/85r16 i byłem bardzo zadowolony, po ich założeniu auto spisywało się super i paliło 9l ropki. Niestety takiego rozmiary chyba już nigdzie nie ma.Dlatego pomyślałem o 235/85.
W starym D1 miałem 215/85r16 i byłem bardzo zadowolony, po ich założeniu auto spisywało się super i paliło 9l ropki. Niestety takiego rozmiary chyba już nigdzie nie ma.Dlatego pomyślałem o 235/85.
Witam podepnę się pod temat :
przy oponach AT/R 245/75 R16
zawieszenie standard
wszystko niby OK ale przy pierwszej prędkości kosmicznej
czyli ponad 95 - 100 km /h
zaczyna sią telepanie kierownicą
wprawdzie przekraczanie pierwszej kosmicznej mnie specjalnie interesuje
ale co może być przyczyną
dodam iż felgi ALU a całe koła sprawdzone pod względem wyważenia nie stwierdzam też luzu w w zawieszeniu
może to to amortyzator ?
pozdrawiam
Piotr l ( 3City )
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
Christian Centaur Chapter Poland
N 54'21.175"
E 18'40.690"
[/list]
przy oponach AT/R 245/75 R16
zawieszenie standard
wszystko niby OK ale przy pierwszej prędkości kosmicznej
czyli ponad 95 - 100 km /h
zaczyna sią telepanie kierownicą
wprawdzie przekraczanie pierwszej kosmicznej mnie specjalnie interesuje
ale co może być przyczyną
dodam iż felgi ALU a całe koła sprawdzone pod względem wyważenia nie stwierdzam też luzu w w zawieszeniu
może to to amortyzator ?
pozdrawiam
Piotr l ( 3City )
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
Christian Centaur Chapter Poland
N 54'21.175"
E 18'40.690"
[/list]
Tarsus pisze:Epilepsja
Poszukaj, bylo zylion razy...
Witam
wiem wiem , każdy kto tu coś napisze a nie ma na koncie 1000 poztów to zapewne "kasztan"
nie mnie oceniać tu " starszyznę " choć pewnie to ja jestem starszy i to grubo

tylko po co tyle zjadliwości .............
Grzeczne pod wątkiem zgodnym z tematem pytanko
a tu .... "dup"
rozumiem to tak dla zasady ............
lub by " powiedzieć cokolwiek " średnia postów "spadaj " duża
merytoryczna " mała"
Dobra .... ja mało piszę bo interesuje mnie merytoryka zagadnienia a nie pyskówka
nikomy w oczy piaskiem nie sypie
przeszukałem pozsty w temacie - słabiutko z odpowiedzią
ponawiam pytanie i też cię lubię

pozdrówki
[/list][/list]
PiotrVN ( 3City )
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
N 54'21.175"
E 18'40.690"
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
N 54'21.175"
E 18'40.690"
Ej Pietrze...
zadne tam dup...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Padaczka
to co Ci sie dzieje to najprawdopodobniej wlasnie padaczka...
... czyli drgania zsumowanych do kupy luzów, niewywazeń, nieprawidlowosci w zawieszeniu i Bóg sam jeden wie czego jeszce.
Temat był walkowany milion razy.
Recepty nie ma na to (jesli to padaczka) czasem pomaga hardmadafaka amor skrętu, czasem dupniesz w kraweznik i przejdzie... a czasem wydasz milijon przebudujesz caly przód a padaczka jak byla tak bedzie...
Wiec, jak nie wqrvia mocno to olej i jezdzij...
no
zadne tam dup...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Padaczka
to co Ci sie dzieje to najprawdopodobniej wlasnie padaczka...

... czyli drgania zsumowanych do kupy luzów, niewywazeń, nieprawidlowosci w zawieszeniu i Bóg sam jeden wie czego jeszce.
Temat był walkowany milion razy.
Recepty nie ma na to (jesli to padaczka) czasem pomaga hardmadafaka amor skrętu, czasem dupniesz w kraweznik i przejdzie... a czasem wydasz milijon przebudujesz caly przód a padaczka jak byla tak bedzie...
Wiec, jak nie wqrvia mocno to olej i jezdzij...
no

czytaj co sie pisze zanim zaczniesz o pyskówkach i innych takich...PiotrVN pisze: tylko po co tyle zjadliwości .............
Dobra .... ja mało piszę bo interesuje mnie merytoryka zagadnienia a nie pyskówka

...a dodam na koniec ze pomimo ze temat był wałkowany to Szukaj nic konkretnego nie znalazlo... wiec sie "młodym" czasem nie dziwie...

- krzysiek-gdansk
Szukajka jak nakbardziej dziala. Wystarczy wpisac "padacz*" lub "wibracje kier*" (tylko zaznaczyc zeby cale wyrazenie szukalo i znajdzie kilka wynikow..Tarsus pisze:czytaj co sie pisze zanim zaczniesz o pyskówkach i innych takich...PiotrVN pisze: tylko po co tyle zjadliwości .............
Dobra .... ja mało piszę bo interesuje mnie merytoryka zagadnienia a nie pyskówka![]()
...a dodam na koniec ze pomimo ze temat był wałkowany to Szukaj nic konkretnego nie znalazlo... wiec sie "młodym" czasem nie dziwie...
RRC 3.9 EFI Vogue SE Black.
2" + 265/75R16.. W końcu
2" + 265/75R16.. W końcu

Witam,
skoro felgi masz proste i koła wyważone to mogą to być następujące przyczyny:
1. zużyte i poładowane tarcze hamulcowe (wymiana na nowe załatwia sprawę)
2. padnięty amortyzator drgań kierownicy
jeśli to nic z tych rzeczy albo co lepsze ich suma to tak jak pisali wcześniej Koledzy może to być cały zespół przyczyn od wybitej gumy, końcówki drążka czy nawet całego drażka. Jeśli pkt. 1 i 2 nie rozwiążą problemu to musisz pojechać do dobrego gościa od zawiechy by Ci wszystko dokładnie przejrzał.
Karol
skoro felgi masz proste i koła wyważone to mogą to być następujące przyczyny:
1. zużyte i poładowane tarcze hamulcowe (wymiana na nowe załatwia sprawę)
2. padnięty amortyzator drgań kierownicy
jeśli to nic z tych rzeczy albo co lepsze ich suma to tak jak pisali wcześniej Koledzy może to być cały zespół przyczyn od wybitej gumy, końcówki drążka czy nawet całego drażka. Jeśli pkt. 1 i 2 nie rozwiążą problemu to musisz pojechać do dobrego gościa od zawiechy by Ci wszystko dokładnie przejrzał.
Karol
-------------
Padaka była np: http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=5257
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
TRAWOLT pisze:Panie Piotrze jak Ty taki stary
to może Ci się ręce po prostu trzęsą![]()
![]()
PS. ja to jestem piękny i młody to takich problemów nie mam, to i się nie znam, ale w tym D2 to są jakieś łożyska czy nie?![]()
A ja byłem piękny i młody a teraz to zostało samo "i"

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
caly czas zapominam o znakach specjalnych ...krzysiek-gdansk pisze:Szukajka jak nakbardziej dziala. Wystarczy wpisac "padacz*" lub "wibracje kier*" (tylko zaznaczyc zeby cale wyrazenie szukalo i znajdzie kilka wynikow..Tarsus pisze:czytaj co sie pisze zanim zaczniesz o pyskówkach i innych takich...PiotrVN pisze: tylko po co tyle zjadliwości .............
Dobra .... ja mało piszę bo interesuje mnie merytoryka zagadnienia a nie pyskówka![]()

Dzięki za podpowiedz
temat okazał się nie taki prosty
po wczytaniu się znaczy chyba to chwilowo polubię
a w wolniejszym czasie zacznę eliminować .....
ale " padaczka"
znaczy naprawdę już "stary" jestem ......
ręce mi latają i od tego zacznę ....

pozdrawiam
PiotrVN ( 3City )
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
N 54'21.175"
E 18'40.690"
XRV 750 Africa Twin
Discovery 2.5 Td
N 54'21.175"
E 18'40.690"