Czujnik temperatury w P38

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Czujnik temperatury w P38

Post autor: hpx4000 » pn mar 10, 2008 1:40 pm

Cześć, gdzie w v8 p38 jest czujnik temperatury który odpowiada za wyświetlanie temperatury na desce rozdzielczej? I pytanie drugie czy czujnik jest tylko jeden czy komputer korzysta z innego?
Bo coś mój chyba zdechł, wskazuje od zera do końca czerwonego pola. Pierwszy termostat się nie otwierał a ten chyba działa (no chyba że przestał się zamykać…)
Range Rover V8 Outsourcing IT

Awatar użytkownika
Leonidas

Post autor: Leonidas » czw mar 13, 2008 12:01 pm

Czujniki są dwa koło siebie (prawie się dotykaja) - gdzie wychodzi z silnika górny gumowy wąż - do chłodnicy (trochę wyżej jak pamiętam)
Jeden do wyświetlacza - a drugi zwany Temperature Gauge Sender - podaje do kompa. Prawdopodobnie ten wariuje.
Są dwie możliwości - albo padł, albo zatyka ci się chłodnica - wtedy gorąca para wiruje sobie właśnie kolo czujnika. To początek problemu. Na początku chłodnica CAŁA będzie gorąca - ale to i tak ona! Ponaciskaj ten gumowy wąż - trochę ma być napompowany - ale jak takie ciśnienie, że ciężko ci ucisnąć - to masz potwierdzenie. Nowa chłodnica 1100 zł - ale można czyścić.
P38A HSE 1995 V8 LPG oraz aprilia mojito 50

Awatar użytkownika
Leonidas

Post autor: Leonidas » czw mar 13, 2008 12:04 pm

Aha - nie słuchaj od początku bzdur (w wypadku potwierdzenia tego ciśnienia) o tulejach silnikowych i ich "puszczaniu".
P38A HSE 1995 V8 LPG oraz aprilia mojito 50

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Post autor: hpx4000 » czw mar 13, 2008 1:59 pm

O tulejach już się nasłuchałem… teraz już wiem że liczy się stan termostatu i chłodnicy.
Dzięki za informację o czujnikach.
Range Rover V8 Outsourcing IT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”