V8 + SU problem z rozruchem
Moderator: Jerry
-
- jestem tu nowy...
V8 + SU problem z rozruchem
Witam,
jestem nowym właścicielem "lekko" zmotanego Land Rover'a:)
Samochód ma silnik 4.2litra z gaźnikami SU.
Problem z uruchamianiem pojawia się kiedy wyłączę rozgrzany silnik i zostawię na jakieś 10-15minut. Po tym czasie kręcę rozrusznikiem i nic (akumulator sprawny). Żaden cylinder się nie odezwie. Nie dodaję w tym czasie gazu, ssanie też jest wyłączone. Efekt jest taki jakby nie było paliwa albo iskry.
Zimny na ssaniu uruchamia się, chociaż czasami nie jest to takie jak powinno. Rozgrzany odpala.
Sytuacja jest o tyle wkurzająca że nie potrafię złapać reguły kiedy to występuje. Uruchomiony i rozgrzany silnik pracuje bez problemu, wkręca się na obroty jak trzeba, i wtedy jestem zadowolony:)
Mam już kilka sugestii co zacząć sprawdzać, jednak chciałbym usłyszeć i Wasze zdanie.
Proszę o konkretne pomysły.
Forum przeszukiwałem:)
Pozdrawiam
PiotreK
jestem nowym właścicielem "lekko" zmotanego Land Rover'a:)
Samochód ma silnik 4.2litra z gaźnikami SU.
Problem z uruchamianiem pojawia się kiedy wyłączę rozgrzany silnik i zostawię na jakieś 10-15minut. Po tym czasie kręcę rozrusznikiem i nic (akumulator sprawny). Żaden cylinder się nie odezwie. Nie dodaję w tym czasie gazu, ssanie też jest wyłączone. Efekt jest taki jakby nie było paliwa albo iskry.
Zimny na ssaniu uruchamia się, chociaż czasami nie jest to takie jak powinno. Rozgrzany odpala.
Sytuacja jest o tyle wkurzająca że nie potrafię złapać reguły kiedy to występuje. Uruchomiony i rozgrzany silnik pracuje bez problemu, wkręca się na obroty jak trzeba, i wtedy jestem zadowolony:)
Mam już kilka sugestii co zacząć sprawdzać, jednak chciałbym usłyszeć i Wasze zdanie.
Proszę o konkretne pomysły.
Forum przeszukiwałem:)
Pozdrawiam
PiotreK
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
czeslaw ta odpowiedz to domnie
;> wytlumacze troche moze bardziej
w moim PAtrolku 2.8 na zimynm silniku wszystko ok pali na dotyk. ... przejade jakies 30 km zgasze postoi z 5 min i juz nie moze odpalic ;o ostygnie i odpali
a tak jak pisalem w inynm poscie raz pojechalem i nie omglem odpalic a mmusialem odjechac i na pycha odpalil na dyk ... tylko puscilem sprzeglo i odrazu zlapal.... co to moze byc
:>

-
- jestem tu nowy...
Witam ponownie,
w moim przypadku przyczyną była woda w paliwie. Po spuszczeniu takiej mieszanki i zalaniu czystą benzyną problem zniknął, albo powiem inaczej - jeszcze nie wystąpił:)
Teraz pozostaje jeszcze wyczyścić i wyregulować gaźniki, a potem zobaczę co następnego się pojawi. Kilka spraw jest na celowniku dlatego polecam się na przyszłość:)
Pozdrawiam
PiotreK
w moim przypadku przyczyną była woda w paliwie. Po spuszczeniu takiej mieszanki i zalaniu czystą benzyną problem zniknął, albo powiem inaczej - jeszcze nie wystąpił:)
Teraz pozostaje jeszcze wyczyścić i wyregulować gaźniki, a potem zobaczę co następnego się pojawi. Kilka spraw jest na celowniku dlatego polecam się na przyszłość:)
Pozdrawiam
PiotreK
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie bój się, nie mam ambicji być drugim Wujkiem Zbyszkiemczesław&jarząbek pisze:"głowica pąpy", "wianek łożyska"
jak sie bedziesz przenosił do prasy moto to uprzedź żeby nie kupować

ale...
głowica pompy wtryskowej
http://www.auto-land.com.pl/product_inf ... cts_id=122
"wianek łożyska" może nie jest określeniem technicznym, ale potocznym na pewno i każdy wie o co chodzi

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek