maksymalny rozmiar kół do defa 110
Moderator: Jerry
maksymalny rozmiar kół do defa 110
Może mi ktoś napisać jakie największe koła (prócz tego że okrągłe..) wejdą do defendera 110 300tdi bez żadnych/większych przeróbek (najlepiej bez wymiany półosi). Najchętniej 33" no i jakieś szersze od seryjnych? Szukałem długo odpowiedzi na to pytanie ale nie znalazłem. 

GAZFAN pisze:Na standard zawiecho wchodzi 255/85/16
czyli 33"
Dzieki za konkretne info!Tarsus pisze:Normalnie. Bez przesady. Def 110=>7.50/16=>32"(~235/85/16)
Wiec 255/85/16 dają cal na średnicy i niecały cal na szerokości, wiec przy tym rozmiarze obciązenie sie nie zmienia za bardzo.
Sie zakłada i sie jezdzi. Szczerze powiedziawszy, nawet różnicy w wyglądzie nie ma po załozeniu 255...

hmmm...Tarsus pisze:wiec przy tym rozmiarze obciązenie sie nie zmienia za bardzo.
ja to bym zadał pytanie co poniektórym na forum ile dyfrów na 33" poukręcali

tak dla spokojności - przy aktualnym kursie funta, czy też patrząc na ostatnią obniżkę cen LS przy 33 - chyba warto się zastanowić nad choćby srutrakami
ale ja to się nie znam

LR Rendzi stajla 

Może zależy w jakim modelu... nie wiem jak to tam było, które dyfry ile satelit itp. Jak masz z przodu 4sat, z tyłu Sailsbury to spokojna rozczochrana. Oczywiście na znam takich ogrów co i w Ursusie by dyfry czy półosie pomielili, byle sie popisać... ale to inna bajka.
A co do rozmiaru seryjnych papuci, to nie wiem jak tam u was, ale u mnie w "sklepie za rogiem" stoją nowiutkie eleganckie 90/110 ze slikowymi 235/85/16. Mnoga lat temu to moze i faktycznie wypuszczali na mniejszych... A fakt, do dzisiaj mozna w salonie spotkac wersje budżetowo/rolniczą na kółkach jak od poldka
A co do rozmiaru seryjnych papuci, to nie wiem jak tam u was, ale u mnie w "sklepie za rogiem" stoją nowiutkie eleganckie 90/110 ze slikowymi 235/85/16. Mnoga lat temu to moze i faktycznie wypuszczali na mniejszych... A fakt, do dzisiaj mozna w salonie spotkac wersje budżetowo/rolniczą na kółkach jak od poldka