IMO discovery 2

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

IMO discovery 2

Post autor: maristez » pt maja 09, 2008 8:29 am

sygnał z kuczyka jest radiowy(?) i po otwarciu z pilota w kluczyku wyłaczamy tylko alarm? czy imo od razu też? czy jak bede miał sam grot kluczyka i otworze sobie pilotem drzwi to czy odpale auto samym grotem? czy bebechy z pilota muszą być przy stacyjce?

jesli jest tak jak myśle czyli radiowo sterowany alarm zespolony z centralnym zamkiem to gdzieś musi być odbiornik tego sygnału radiowego. czy bedzie to w kompie czy poprostu to jest jakas antena/podełeczko magiczne? moze ktoś wie gdzie tego szukać?

to tyle pytań.
wczoraj podeszłem do diska 99r. i zadnym z 2 kluczyków/pilotem nie moglem otworzyć. z kluczyka w zamku otwiera sie normalnie centralny zamek ale nie wyłacza sie alarm wiec po otwarciu drze sie w niebogłosy. oczywiście nie odpala też.
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Post autor: hpx4000 » pt maja 09, 2008 9:10 am

Odbiornika szukaj zapewne w okolicach przedniej szyby. Tam jest najczęściej. Nie odpalał bo włączony alarm i odcięta pompa paliwa (zapewne) Imo jest niezależne od alarmu i bebechy z kluczyka są zbędne. Imo „rozbraja się jak wkładasz kluczyk do stacyjki (działa na zasadzie zbliżonej do bramek alarmowych w sklepach)

ps. Zdaje mi się że seryjny alarm przy seryjnych ustawieniach powinien się włączać i wyłączać poprzez otwierani drzwi kluczykiem też. Zawsze możesz otworzyć go, podnieść maskę, odłączyć klemy (może przestanie wyć, jak nie to szukać małej puszki w okolicach podszybia z miejscem na kluczyk) i poczekać kilka minut aż wszystko wróci do ustawień seryjnych. Oczywiście nie jest to podparte wiedzą na temat D II ale praktyką z RR
Range Rover V8 Outsourcing IT

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt maja 09, 2008 9:19 am

Odbiornik jest w okolicy dachu pomiedzy szyberdachami. Workshop manual vol 2 page 86-4-2 do 26
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2008 9:29 am przez harakiri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pt maja 09, 2008 9:23 am

harakiri pisze:Odbiornik jest w okolicy dachu pomiedzy szyberdachami
pytam bo kuna buszowała koło silnika ale kable wybladają na całe.

trzeba podsufitke zrzucić zeby sie do niego dostać?
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt maja 09, 2008 9:36 am

Odbiornik zlokalizowany jest z przodu tylnego szyberdachu. BCU zaopatruje odbiornik w napięcie 12V. Na rysunku z wiązki kabli w tej okolicy odchodzi taki drucik z wtyczunia do risajwera. Koledzy opowiadali o myszach albo kunie w podsufitce :D
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2008 9:49 am przez harakiri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2008 9:40 am

hpx4000 pisze:Odbiornika szukaj zapewne w okolicach przedniej szyby. Tam jest najczęściej. Nie odpalał bo włączony alarm i odcięta pompa paliwa (zapewne) Imo jest niezależne od alarmu i bebechy z kluczyka są zbędne. Imo „rozbraja się jak wkładasz kluczyk do stacyjki (działa na zasadzie zbliżonej do bramek alarmowych w sklepach)

ps. Zdaje mi się że seryjny alarm przy seryjnych ustawieniach powinien się włączać i wyłączać poprzez otwierani drzwi kluczykiem też. Zawsze możesz otworzyć go, podnieść maskę, odłączyć klemy (może przestanie wyć, jak nie to szukać małej puszki w okolicach podszybia z miejscem na kluczyk) i poczekać kilka minut aż wszystko wróci do ustawień seryjnych. Oczywiście nie jest to podparte wiedzą na temat D II ale praktyką z RR
bzdura

immo jest zbliżeniowe. pętla na stacyjce musi widzieć pilota.
samym grotem można odpalić jak się rozkoduje immo kluczykowaniem w zamku
#noichuj

Awatar użytkownika
hpx4000

Kontaktowanie:

Post autor: hpx4000 » pt maja 09, 2008 9:56 am

Czyli mówisz że spokojnie można otworzyć drzwi kluczykiem, pilota odłożyć na fotel pasażera i odpalić samochód na krótko? Imo będzie dezaktywowane?
Range Rover V8 Outsourcing IT

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt maja 09, 2008 10:06 am

jak masz sprawny zamek i sobie wprowadzisz kod kluczykiem
#noichuj

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » pt maja 09, 2008 10:10 am

Petla pasywna znajduje sie wokol stacyjki. The imput to passive remobilisation exciter coil from the BCU is a 12 volts 125kHz sinewave. The passive remobilisation exciter coil also recives an ignition controlled power supply via FUSE 20 (15 ampers) located in the engine compartment fuse box. On receiving these signals, a magnetic field is generated which activates the handset to produce a remobilisation signal. This signal is transmited to remote reciver and onto the BCU to allow the engine to start. Czego Tobie zycze. :P

poczekaj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: poczekaj » pt maja 09, 2008 11:39 am

Ja mogę odpalić po rozkodowaniu samym grotem w drzwiach, mogę również odpalić samym grotem po otworzeniu pilotem (pilotem otworzone z okna, ja siedziałem w środku z grotem). Po otworzeniu kluczykiem i wejściu do środka, alarm wyje do czasu obrócenia całego klucza w stacyjce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”