Otóż jako, że zajarałem się przeokrótnie i nieodwołalnie(się okaże)do LR i kupić jednego będę chciał, to oczywiście na początku przejrzałem cenniki nowych defenderów co są dostępne u naszych dystrybutorów. Szok trochę - drogie zajebiście – pomyślałem(będąc po obejrzeniu jednej sztuki i tego co oferuje ogólnie pierwsze wrażenie) ale cóż dobre są na pewno. Z tego błędu już jestem wyprowadzony. No więc cena została i pewnie tak ma być. Jako, że ciekawy jestem świata zacząłem szukać w UE i okazało się, ze trochę nas ktoś chce od tyłu ładować w kraju ojczystym. Znaczy trochę to mało powiedziane. Przykłady poniżej odnoszą się jedynie do rynku niemieckiego jako, że jest blisko i ogólnie można bezproblemowo pojechać po auto. Taniej jest w Danii(dużo) i Szwecji ale tam są już pewne problemy, szczególnie w Danii.
Porównania dotyczą cen wersji Defender 90 oraz 110 w klasach E; S; SE bez dodatków. Kurs wg. Zakupu dziś tj 3.31 zł/euro dla obu wersji co by łatwiej było.
Polandia

LR def 90 SW E

LR def 90 SW S

LR def 90 SW SE

LR def 110 SW E

LR def 110 SW S

LR def 110 SW SE

Dla mnie jest to czysty sygnał, że dystrybutor ma klienta za idiotę i go nie szanuje

Podane ceny są w Polsce stałe, tzn. teraz kiedy przeleciał rocznik 07 można dostać upust rzędu 13-16%, dla ciekawości dodam, że u sąsiadów do 21% przez telefon. Tylko oczywiście od innej ceny wyjściowej.
Jakie są wasze przemyślenia?