osłona chlodnicy P38
Moderator: Jerry
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
osłona chlodnicy P38
W p38 chłodnica trzyma się na ramie. Pod chłodnica jest belka, element konstrukcyjny ramy, który razem z chłodnicą jest niski. Na zdjęciach które można namierzyć, osłonę chłodnicy robi się z blachy mocując od spodu (do opisanej belki) i na górze do mocowań zderzaka. Pełna blacha znacząco utrudni cyrkulacje powietrz bo zasłoni jakieś 30/40% chłodnicy. Czy z tego powodu powinno się na stałe zapiąć jeden wiatrak elektryczny czy wiskoza i tak da radę? Czy może blacha powinna mieć małe otwory aby jakiś przepływ powietrza był?
Miałem taką osłonę zrobić w zeszłym tygodniu ale jakoś czasu nie było, wczoraj w czasie zabawy w Kuklówce wbiłem się przodem w błoto (trochę bezmyślnie…) i opór jego był na tyle duży że wygiął mocowania chłodnicy cofając ją z 20cm pod kątem. Wiatrak wiskozy rozwalił chłodnicę i po drodze sam się połamał (wszystkie łopatki odpadły) nowa chodnica będzie dzisiaj zakładana ale chciałbym tego typu uszkodzeń w przyszłości uniknąć.
Miałem taką osłonę zrobić w zeszłym tygodniu ale jakoś czasu nie było, wczoraj w czasie zabawy w Kuklówce wbiłem się przodem w błoto (trochę bezmyślnie…) i opór jego był na tyle duży że wygiął mocowania chłodnicy cofając ją z 20cm pod kątem. Wiatrak wiskozy rozwalił chłodnicę i po drodze sam się połamał (wszystkie łopatki odpadły) nowa chodnica będzie dzisiaj zakładana ale chciałbym tego typu uszkodzeń w przyszłości uniknąć.
Range Rover V8 Outsourcing IT

Jedno ci muszę przyznać, rozrywki mi dostarczasz, zresztą chyba nie tylko mi

Co do osłony to ci nie pomogę bo moja wyobraźnia nie ogarnia elementów konstrukcyjnych hasioka, ale paroma złotymi myślami się podzielę

Są dwa typy samochodów: do upalania i do jazdy na co dzień. Samochód do upalania nie nadaje się do codziennej jazdy i vice versa. Ty z uporem godnym lepszej sprawy katujesz hasioka który nie był projektowany jako terenówka, tylko jako terenowa limuzyna o przeznaczeniu: szosy i lekki teren.
Hasiok oczywiście do ostrzejszej jazdy ma warunki "fizyczne"(odziedziczone po przodkach), ale nie jest do tego predysponowany, zwłaszcza jeśli chodzi o nadwozie.
Przed tobą są 3 drogi do wyboru:
-Kupić inny samochód do upalania, hasiokiem się rozbijać na co dzień, na piknikach itd.
-Gruntowna przeróbka do terenu włącznie z pozbyciem się budy.
-Przestać upalać.
Inne opcje są przysłowiowym sikaniem pod wiatr, nie znam twardości twojej psychy, ani zasobności portfela, ale któreś prędzej czy później padnie i zostaniesz ze skatowanym złomem, którego tylko na części można będzie puścić

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

malkontent ... idź se lepiej popisz bajki o użytkowości serii - którą trzeba miesiącami/latami remontować żeby w ogóle jeździła, a nie próbujesz komuś coś na siłę udowadniać, bo ci się tak wydaje - nie twój samochód, nie twoje pieniądze to nie marudźWąż pisze::Ty z uporem godnym lepszej sprawy katujesz hasioka który nie był projektowany jako terenówka, tylko jako terenowa limuzyna o przeznaczeniu: szosy i lekki teren.

kuźwa, toś ty musiał nieźle napied....ać, żeby chłodnicę cofnąć w błocie - trochę to dla mnie dziwne, a co ze zderzakiem, pasem przednim atrapą/grillem i światłami?hpx4000 pisze:wczoraj w czasie zabawy w Kuklówce wbiłem się przodem w błoto (trochę bezmyślnie…) i opór jego był na tyle duży że wygiął mocowania chłodnicy cofając ją z 20cm pod kątem. Wiatrak wiskozy rozwalił chłodnicę i po drodze sam się połamał (wszystkie łopatki odpadły) nowa chodnica będzie dzisiaj zakładana ale chciałbym tego typu uszkodzeń w przyszłości uniknąć.
ja to się nie znam na p38 ale jakoś nie potrafię sobie tego zobrazować żeby błoto cofnęło chłodnicę, a reszta nic?

LR Rendzi stajla 

niecodzienny widok 
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 6976229634
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 9731589362
kamienne błoto z kuklówki wbiło się pomiędzy belkę chłodnicy i zderzak

http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 6976229634
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 9731589362
kamienne błoto z kuklówki wbiło się pomiędzy belkę chłodnicy i zderzak

podzieliłem się złotymi myślami, parę rzeczy zasugerowałem, a zrobi co uzna nic mi do tego, tobie zresztą tęż.TRAWOLT pisze:(...)
Co do zaś Serii, to pomijając jej zagrzybiały stan nigdy nie miałem strat w terenie(nie licząc blachy).

- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Wszystko zależy od punktu widzenia. RR radzi sobie w lekkim terenie całkiem dobrze. To wina kierowcy że nie zrobił osłony a nie konstruktora że nie przewidział katowania w terenie. Samochodu nie będę zmieniał bo bardzo mi się podoba i tyle. Jak kogoś drażni fakt że „upalam” RR i napotykam z tego powodu jakieś problemy to niech nie czyta tematów kończących się na P38.
Przód rozebrałem, chłodnica Klimy wgnieciona ale trzyma szczelność. Została zdemontowana, może z czasem zostanie z powrotem zamontowana. Chłodnica wody uszkodzona przez wiskozę (nie wgnieciona) Chłodnice olei w stanie idealnym. Zaraz jadę odebrać nową chłodnicę i jeszcze dzisiaj będzie jeździł. Problem jest tylko z wiskozą, nie mam tak wielkiego płaskiego klucza aby ją odkręcić a muszę zmienić...
PS. N2O, już przynajmniej wiadomo kto jest kto
Przód rozebrałem, chłodnica Klimy wgnieciona ale trzyma szczelność. Została zdemontowana, może z czasem zostanie z powrotem zamontowana. Chłodnica wody uszkodzona przez wiskozę (nie wgnieciona) Chłodnice olei w stanie idealnym. Zaraz jadę odebrać nową chłodnicę i jeszcze dzisiaj będzie jeździł. Problem jest tylko z wiskozą, nie mam tak wielkiego płaskiego klucza aby ją odkręcić a muszę zmienić...
PS. N2O, już przynajmniej wiadomo kto jest kto

Range Rover V8 Outsourcing IT
złotymi? w czyim przekonaniu? - twoim?Wąż pisze:podzieliłem się złotymi myślami
że co? że auto do dupy?Wąż pisze:parę rzeczy zasugerowałem
po raz n-ty bredzisz i się dopier...lasz do rr czy do krowiastego disco - nota bene nijaki Olaf jak się nie mylę pojechał krowiastym disco na ładogę i co? w twojej wyimaginowanej rzeczywistości zapewne wariatem jest - tak?
chłopie pogódź się z tym, że te .ujowe auta jeżdżą, jeżdżą także na rajdy, ba nawet wracają, a urwanie czegoś - cóż każdy zdrowo myślący takie ryzyko bierze pod uwagę jak chce jeździć w terenie.
a jak chcesz się wypowiadać o wyższości czegoś na czymś, to najpierw doprowadź swojego druciaka żeby jeździł trochę dalej niż w zasięgu 100 km (tak jak robią to inni użytkownicy serii) i dopiero wtedy zabieraj głos.
jeżeli naprawdę musisz sobie dorabiać teorię do słuszności zamiany jeźdżącego disco na spleśniałą seriię to nikt ci tego nie broni, ale nie rób tego na forum, bo zaczyna to być żałosne
no

LR Rendzi stajla 

Trawolt przeczytaj co napisałem, zrozum to.
A następnie przeczytaj to co ty napisałeś i zastanów się na stopniem nadinterpretacji mojej wypowiedzi
Czy ja gdzieś wspominałem o disco i classicu? Czy wyciągałem, że seria jest "the best"?
Wyluzuj człowieku
A następnie przeczytaj to co ty napisałeś i zastanów się na stopniem nadinterpretacji mojej wypowiedzi

Czy ja gdzieś wspominałem o disco i classicu? Czy wyciągałem, że seria jest "the best"?
Wyluzuj człowieku

Wąż pisze:Trawolt przeczytaj co napisałem, zrozum to.

ja nie mam żadnych problemów związanych z tym, że hapeiksik jeździ w terenie rr czy też nie jeździ, w przeciwieństwie do ciebie:
- bo jak mnie pamięć nie myli to już kolejny raz robisz jakieś dziwne sugestie do niego, żeby tym autem nie jeździć "w terenie"
- tak samo jak wcześniej robiłeś śmieszne aluzje do "krowiastego disco"
więc chłopie daj już spokój, bo nie każdy musi upalać obrzezaną zmotą w błocie po klamki - liczy się zabawa, która nijak ma się do twoich wyuzdanych teorii

LR Rendzi stajla 

- marek_z_gor
- Kontaktowanie:
marek_z_gor pisze:TRAWOLT pisze: nie każdy musi upalać obrzezaną zmotą w błocie po klamki - liczy się zabawa, która nijak ma się do twoich wyuzdanych teorii![]()
podoba mi sie to co napisałeś,

no właśnie, aczkolwiek jazda pewnego mojego znajomego diskaczem utwierdza minie w przekonaniu że to auto dobrze robi
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
teraz tak prawde mowiac i patrzac na te fote
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 9736767490
i na ta
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 8839692610
i zwazywzy na to gdzie w rendzu jest chlodnica,to sie w cale nie dziwie ze sie rozwalilo pod maska wszystko i w ogole nie widze w tym winy konstruktora....
przeciez chlodnica jest pierwszym elementem ktory dostaje strzal
to tak jakby ladowac sie w koleiny disco bez oslony amortyzatora skretu a poznie jdziwic sie ze sie robia kola na" pan z nami"
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 9736767490
i na ta
http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 8839692610
i zwazywzy na to gdzie w rendzu jest chlodnica,to sie w cale nie dziwie ze sie rozwalilo pod maska wszystko i w ogole nie widze w tym winy konstruktora....
przeciez chlodnica jest pierwszym elementem ktory dostaje strzal
to tak jakby ladowac sie w koleiny disco bez oslony amortyzatora skretu a poznie jdziwic sie ze sie robia kola na" pan z nami"

u fucktycznie na tej focie widać chłodnicę piknie (jakoś przegapiłem wcześniej)LR_Olek pisze:http://picasaweb.google.pl/paweldabster ... 8839692610
no hapeiksik dziwię się że od tego nie zacząłeś - bo bez chłodnicy to ino laweta co już doświadczyłeś

czy Ty pijesz do mnie?LR_Olek pisze:to tak jakby ladowac sie w koleiny disco bez oslony amortyzatora skretu a poznie jdziwic sie ze sie robia kola na" pan z nami"

LR Rendzi stajla