Opony do defendera
Moderator: Jerry
Opony do defendera
Wiem że troche już było na temat max wielkości opon w defenderze, ale ja wcale nie chce dać jak największych, poprostu troche większe i pytanie czy seryjne mosty defa 90 wytrzymają ten rozmiar. Dokładnie chodzi mi o kopie simexa 265/75 r16. Wysokość mają 235/85(~`81cm) ale są kilka cm. szersze, noi troche cięższe. Niektórzy ładują takie(i większe) opony i jeżdzą(np. RR na Ładoge w tym roku 285/75 i patrząc na zabieraki nie miał chyba mostow MD). Jak myślicie dadzą rade czy kupić 235/85 r16 i jeździć bez stresu?
...
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Choć z defem nie mam doświadczenia to uważam że rozmiar 235/85/16 jest bez sensu. Ich wysokość jest słuszna ale są zdecydowanie za wąskie. Sprzyjają natychmiastowemu zakopaniu samochodu, wgryzają się w podłoże zbyt łatwo. Następna na pewno będą 255/85
Range Rover V8 Outsourcing IT
Re: Opony do defendera
Właśnie za tym rozmiarem się rozglądam-ale nie ten bieżnik.zbyt agresywny jak na mosty LR-standart-to opinia jaśnie oświeconego, wszechwiedzącego mojego mechanikaMały Staś pisze:Wiem że troche już było na temat max wielkości opon w defenderze, ale ja wcale nie chce dać jak największych, poprostu troche większe i pytanie czy seryjne mosty defa 90 wytrzymają ten rozmiar. Dokładnie chodzi mi o kopie simexa 265/75 r16. Wysokość mają 235/85(~`81cm) ale są kilka cm. szersze, noi troche cięższe. Niektórzy ładują takie(i większe) opony i jeżdzą(np. RR na Ładoge w tym roku 285/75 i patrząc na zabieraki nie miał chyba mostow MD). Jak myślicie dadzą rade czy kupić 235/85 r16 i jeździć bez stresu?

Disco I.300tdi
Noi bądź tu mądry..
z jednej strony auto robi mi się troche cięższe i na 235/85 szybko się zapada i wgryza w glebe a z drugiej strony na większych mosty będą się (prawdopodobnie) sypać. Z odsadzeniem felgi i skrętem nie będzie większego problemu, w tej chwili mam przespawane felgi od disco i ET wyszło około -20

...
Zapadać się będzie nawet jak założysz super balony super. Bo czego się można spodziewać po aucie które waży ponad 2t. A teorie o szerokości opon na błoto są różne. Jedni mówią że wąskie lepsze a drudzy odwrotnie. Moja teoria mówi czym wyższe tym mniejsza szansa orać gruszką mostu, ale bez przesady 

Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
Moim zdaniem te 2cm w szerokosci opony nie maja zadnego znaczenia jesli chodzi o zakopywanie sie samochodu ale jesli chodzi o spadek mocy to nawet przy oponach AT te 2cm sa mocno odczuwalne. Przy wezszej oponie bedziesz mogl nia zakrecic i oczyscic ja z blota, a to w sumie najwazniejsze.
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
sypie to sie...zabielacz do kawy

tak se na szybko policzyłem, że z 12 różnych lr których używałem w ciągu ostatnich dziesięciu lat skatowałem:
-półosi: zero
-dyfrów: trzy
-skrzyń: zero
-reduktorów: jeden
-sprzęgieł: zero
-silników: jeden
to nie jest jakaś zatrważająca statystyka...
a koła zawsze mam jakieś większe bo fabryczne jakieś takie...smętne są...

tak se na szybko policzyłem, że z 12 różnych lr których używałem w ciągu ostatnich dziesięciu lat skatowałem:
-półosi: zero
-dyfrów: trzy
-skrzyń: zero
-reduktorów: jeden
-sprzęgieł: zero
-silników: jeden
to nie jest jakaś zatrważająca statystyka...
a koła zawsze mam jakieś większe bo fabryczne jakieś takie...smętne są...
#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- carlos 110
-
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie: