Sprzęgło - Seria III
Moderator: Jerry
- cichy_SIII_109_SW
-
Sprzęgło - Seria III
Padło mi i właśnie jestem na etapie zrzucania skrzyni biegów pod blokiem w celu wymiany tarczy. Mam już zdęta podłogę i podczas wizji lokalnej zrodziło mi się kilka pytań:
1. Czy mając "większą tarczę" (i niestety droższą) można w zamian wstawić tą mniejszą?
I jaka jest różnica w działaniu?
2. Jak nazywa się "Magiczny płyn", który wlewa się do tego pordzewiałego "nigdy nie odkręcanego" zbiorniczka w rogu (po stronie kierowcy), chodzi mi o płyn do hydrauliki sprzęgła?
3.Czy jak kupować tarczę nową tarczę to czy odrazu z zaciskami ?
1. Czy mając "większą tarczę" (i niestety droższą) można w zamian wstawić tą mniejszą?
2. Jak nazywa się "Magiczny płyn", który wlewa się do tego pordzewiałego "nigdy nie odkręcanego" zbiorniczka w rogu (po stronie kierowcy), chodzi mi o płyn do hydrauliki sprzęgła?
Seria III'75 109 SW - samodzielny zestaw do majsterkowania 
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Sprzęgło - Seria III
ad1. kup taką jaka ma być.cichy_SIII_109_SW pisze:Padło mi i właśnie jestem na etapie zrzucania skrzyni biegów pod blokiem w celu wymiany tarczy. Mam już zdęta podłogę i podczas wizji lokalnej zrodziło mi się kilka pytań:
ad2. hamulcowy

ad3. ale w sensie, że hamulcowa ta tarcza?

#noichuj
cichy, właśnie przerabiałem temat, docisk seriowy mam używkę jakbyś chciał(zostal mi po wrzucie 2.5 na, gdzie pasuje z 90/110), tarczy na szczęście nowej kupować nie musiałem, kraków chyba na głowę upadł skoro chce ponad 5 stów za tarczę do serii(9.5 cala), stara była na tyle zdrowa, że skrzynie przeżyje z zapasem 

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

- Broncosaurus
jeśli jutro wpadniesz to oniemiejesz... po raz pierwszy zrobiłem coś w kierunku polepszenia wyglądu 
cały dzień walki, ale się opłaciło, wygląda bosko
W piątek atakuje rozrząd 
BTW Habier przywłaszczyłem sobie uszczelkę do ramek co po tobie została, policzymy się jakoś przy okazji

cały dzień walki, ale się opłaciło, wygląda bosko

BTW Habier przywłaszczyłem sobie uszczelkę do ramek co po tobie została, policzymy się jakoś przy okazji

- cichy_SIII_109_SW
-
Dzieki za info, dzisiaj jeszcze pogadam z mechanikiem, w którym miejscu odpiąć rurki "z magicznym płynem", aby zbytnio nie rozkręcać (hamulec ręczny rozebrałem i dopiero na końcu odkryłem , że wystraczyło odkręcić 4-5 śrobek i będzie dobrze. Mam nadzieję, że uda mi się wyszykować auto na Warszawski Rajd Pojazdów Zabytkowych - ostatni łykend lipca.
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
to spore tempo prac narzucasz 
jeśli odkręcisz rurkę przy wysprzęgliku 13tka bodajże, to potem tylko odpowietrzyć trzeba, jeśli zaś masz skrzynię na wierzchu, to warto na spokojnie wysprzęglik wykręcić i obejrzeć, dużo nie a nuż denata masz
temat przerabiałem, o parę razy za dużo.
A i [cenzura] uważać na gwinty w skrzyni... aluminium

jeśli odkręcisz rurkę przy wysprzęgliku 13tka bodajże, to potem tylko odpowietrzyć trzeba, jeśli zaś masz skrzynię na wierzchu, to warto na spokojnie wysprzęglik wykręcić i obejrzeć, dużo nie a nuż denata masz

temat przerabiałem, o parę razy za dużo.
A i [cenzura] uważać na gwinty w skrzyni... aluminium

- cichy_SIII_109_SW
-
- Ryszard Giedrojć
-
Cichy,
jak miałem serię, to tarcżę dawałem do zrobienia. W pobliżu ronda Babka jest taka firma, która robi sprzęgła , tarcze do wszystkich aut, w tym specjalne do samochodów rajdowych. Nie rzuce ceny bo juz zapomniałem, ale pamietam, że było przystępnie, a tarcza była jak nowa.
jak miałem serię, to tarcżę dawałem do zrobienia. W pobliżu ronda Babka jest taka firma, która robi sprzęgła , tarcze do wszystkich aut, w tym specjalne do samochodów rajdowych. Nie rzuce ceny bo juz zapomniałem, ale pamietam, że było przystępnie, a tarcza była jak nowa.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
- cichy_SIII_109_SW
-
Sprawdzę. Dzięki za podpowiedźRyszard Giedrojć pisze:Cichy,

"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
tarcze do serii to sie obija u obijacza tarczWąż pisze:cichy, właśnie przerabiałem temat, docisk seriowy mam używkę jakbyś chciał(zostal mi po wrzucie 2.5 na, gdzie pasuje z 90/110), tarczy na szczęście nowej kupować nie musiałem, kraków chyba na głowę upadł skoro chce ponad 5 stów za tarczę do serii(9.5 cala), stara była na tyle zdrowa, że skrzynie przeżyje z zapasem

- cichy_SIII_109_SW
-
Pewnie chodzi o Marka Radzikowskiego... www.sprzegla.comRyszard Giedrojć pisze:Cichy,
Gosc naprawde zna sie na robocie, regeneruje tarcze, dorabia spieki, wzmacnia dociski...
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
- carlos 110
-
Poszukaj na ebayu, naprawdę angole mają bardzo dużo fantów do serii w śmiesznych priceach
http://cgi.ebay.co.uk/Landrover-borg-an ... 286.c0.m14
http://cgi.ebay.co.uk/Landrover-borg-an ... 286.c0.m14
Military OneTen
- cichy_SIII_109_SW
-
Wymieniam, proszę ja was, sobie tarczę sprzęgła pod blokiem, co ku uciesze licznej gawiedzi, wiąże się z demontażem podłogi i skrzyni biegów w samochodzie. Ze względu na brak podłogi jest kilka dziur, człowiek by nie wszedł... Otwieram ja wczoraj auto, a tam z wnętrza spoglądają na mnie mordki wszystich okolicznych kotów osiedlowych z wyrazem na twarzach - "człowieku czuj sie jak u siebie, ale nie przeszkadzaj nam z łaski swojej w spaniu". Delikatnie je wypłoszyłem, wytrzymały dwie godziny i zaczeły kombinować jak by wrócić. Pozatykałem resztę dziur, bo jak mi się jakaś kotka "okoci" w samochodzie to auto będzie nie do ruszenia aż do jesieni.
Do listy zwierząt zamieszkujących moje auto dopisuję obok pajaków i dwóch gniazd os -> koty.

Do listy zwierząt zamieszkujących moje auto dopisuję obok pajaków i dwóch gniazd os -> koty.
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"
- Antek
- Kontaktowanie:
Jak zwykle finezyjny dowcip i niewymuszony wdzięk wypowiedziLR_Olek pisze:chyba gorsze dla twego samopoczucia i zmyslu powonienia by bylo jakby jakis kot/kotka oddala mocz lub porzucila stolec w nieznanym miejscu wnetrza auta...cichy_SIII_109_SW pisze: Pozatykałem resztę dziur, bo jak mi się jakaś kotka "okoci" w samochodzie to auto będzie nie do ruszenia aż do jesieni.![]()

DEF 300 Tdi
- cichy_SIII_109_SW
-
Eh i ty "handlujesz" zwierzakami... żal mi Ciebie wiedz, kot tam gdzie spi, tam nie leje i to jest w nich najlepszeLR_Olek pisze:chyba gorsze dla twego samopoczucia i zmyslu powonienia by bylo jakby jakis kot/kotka oddala mocz lub porzucila stolec w nieznanym miejscu wnetrza auta...cichy_SIII_109_SW pisze: Pozatykałem resztę dziur, bo jak mi się jakaś kotka "okoci" w samochodzie to auto będzie nie do ruszenia aż do jesieni.![]()

BTW wczoraj pozatykałem wszystkie dziury, a i tak jeden cwaniak kimał w samochodzie

A wracajac do głownego watku:
Jaka powinna być odległość miedzy dociskiem, a tarczą sprzęgła ?
"Stado Baranów"

"Stado Baranów"