Powitanie i kilka drobnych pytan
Moderator: Jerry
Powitanie i kilka drobnych pytan
Cze chlopaki
Kupilem se dyskowery i chcialem zapytac jakie wejda mi najwieksze kola? I czy mozna na opale latac, czy sie cos psuje? I jak sie przod dolacza ta wajha, bo nie mam instrukcji? A wogole to jak poznac czy mam 200 czy 300?
Myhyhy. Tak nie bedzie:) Bedzie za to tak:
Witam szanowne grono:)
Po wiekszych i mniejszych bojach kupilem wreszcie poszukiwana od roku dyskoteke w celach szeroko rozumianej turystyki. Trafil mi sie egzemplarz juz nieco oszpejowany, co prawda trzy drzwiowy, ale nie chcialo mi sie szukac kolejny rok. U nas, na polnocy, dyskaczy niewiele, po -nastym czy -dziesiatym szrocie czlowiek sie zniecheca. Chcialbym tez dodac, ze nie zgadzam sie z teza, jakoby LR sie psuly, swoim przyjechalem do domu 250km i nic nie padlo! To znaczy na chwile raz przestal dzialac obrotomierz, ale potem znowu zaczal, wiec sie nie liczy;)
Troche o sobie moze, bo jak mniemam wypadaloby. Wiosen trzydziesci pare (ale nie wygladam), doswiadczenie ofroudowe zerowe, dotychczas podroznik motocyklowo szosowy, ale z racji wykruszenia ekipy i skonczenia sie wiekszosci miejsc, gdzie da sie asfaltem dojechac w rozsadnym czasie powzialem mocne postanowienie zakupienia dyskacza i motocykla wyprawowego oraz powziecie kierunkow bardziej na wschod moze, dla odmiany. Poza tym w Quazarzate stojac na granicy piasku cholera mnie brala, ze dalej moge jechac tylko wielbladem. Tak wiec, mam nadzieje byc tutaj czestym gosciem, zintegrowac sie gdzies na spotkaniach, itd. Forum czytam juz dluuuugo, lecz poniewaz wyszukiwarka jest do dupy, bo pamietam, ze cos juz czytalem, a znalesc nia nie moge, moge pytac o rzeczy, ktore juz byly:) Mechanicznie mam dwie prawe rece, ale jestem samoukiem, co czasami prowadzi do zabawnych sytuacji z terminologia np. I to by bylo na tyle, przejde moze do pytan:)
Pytanie numer jeden: jak zamykam dychacza z pilota, to mi robi tak bip bip klaksonem. Kur**cy mozna dostac, da sie to jakos wylaczyc i nadal posiadac klakson? Uprzedzam, ze zamykac tez bym chcial nadal:)
Pytanie numero duo: Zastana mam wajhe i blokada sie nie chce zapiac, patent jakis jest na to, czy brute force?;)
Pytanie namber tri: yyy, zapomnialem. To jutro je zadam. Albo wymysle nowe, o: Jest w tym dziale ktos z bydgoszczy moze, czy jedynym wyjsciem by sie czegos od kogos nauczyc jest zaprzyjaznienie sie z bracia z mego rodzinnego grodu kopernika?
Mam nadzieje, ze calosc jest w miare skladna, bo go wczoraj opijalem nieco;)
No, to ide se cos porozkrecac.
Teraz mozecie kasztanic:)
Kupilem se dyskowery i chcialem zapytac jakie wejda mi najwieksze kola? I czy mozna na opale latac, czy sie cos psuje? I jak sie przod dolacza ta wajha, bo nie mam instrukcji? A wogole to jak poznac czy mam 200 czy 300?
Myhyhy. Tak nie bedzie:) Bedzie za to tak:
Witam szanowne grono:)
Po wiekszych i mniejszych bojach kupilem wreszcie poszukiwana od roku dyskoteke w celach szeroko rozumianej turystyki. Trafil mi sie egzemplarz juz nieco oszpejowany, co prawda trzy drzwiowy, ale nie chcialo mi sie szukac kolejny rok. U nas, na polnocy, dyskaczy niewiele, po -nastym czy -dziesiatym szrocie czlowiek sie zniecheca. Chcialbym tez dodac, ze nie zgadzam sie z teza, jakoby LR sie psuly, swoim przyjechalem do domu 250km i nic nie padlo! To znaczy na chwile raz przestal dzialac obrotomierz, ale potem znowu zaczal, wiec sie nie liczy;)
Troche o sobie moze, bo jak mniemam wypadaloby. Wiosen trzydziesci pare (ale nie wygladam), doswiadczenie ofroudowe zerowe, dotychczas podroznik motocyklowo szosowy, ale z racji wykruszenia ekipy i skonczenia sie wiekszosci miejsc, gdzie da sie asfaltem dojechac w rozsadnym czasie powzialem mocne postanowienie zakupienia dyskacza i motocykla wyprawowego oraz powziecie kierunkow bardziej na wschod moze, dla odmiany. Poza tym w Quazarzate stojac na granicy piasku cholera mnie brala, ze dalej moge jechac tylko wielbladem. Tak wiec, mam nadzieje byc tutaj czestym gosciem, zintegrowac sie gdzies na spotkaniach, itd. Forum czytam juz dluuuugo, lecz poniewaz wyszukiwarka jest do dupy, bo pamietam, ze cos juz czytalem, a znalesc nia nie moge, moge pytac o rzeczy, ktore juz byly:) Mechanicznie mam dwie prawe rece, ale jestem samoukiem, co czasami prowadzi do zabawnych sytuacji z terminologia np. I to by bylo na tyle, przejde moze do pytan:)
Pytanie numer jeden: jak zamykam dychacza z pilota, to mi robi tak bip bip klaksonem. Kur**cy mozna dostac, da sie to jakos wylaczyc i nadal posiadac klakson? Uprzedzam, ze zamykac tez bym chcial nadal:)
Pytanie numero duo: Zastana mam wajhe i blokada sie nie chce zapiac, patent jakis jest na to, czy brute force?;)
Pytanie namber tri: yyy, zapomnialem. To jutro je zadam. Albo wymysle nowe, o: Jest w tym dziale ktos z bydgoszczy moze, czy jedynym wyjsciem by sie czegos od kogos nauczyc jest zaprzyjaznienie sie z bracia z mego rodzinnego grodu kopernika?
Mam nadzieje, ze calosc jest w miare skladna, bo go wczoraj opijalem nieco;)
No, to ide se cos porozkrecac.
--
koc
/czysta tedei/
koc
/czysta tedei/
- Discotheque
-
Wajhe nie na sile tylko rozebrac mechanizm i po odpieciu recznie zmacac czy wogole dziala.
O ile to nie poluzowany kabelek na alternatorze to szalenstwo obrotomierza wskazuje na rychle problemy.
wersja 3D jest fajna bo burdel mozna z tylu trzymac i nic nie wypada
I jaka w koncu masz wersje? Bo po opisie wynika ze 300Tdi.
O ile to nie poluzowany kabelek na alternatorze to szalenstwo obrotomierza wskazuje na rychle problemy.

Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
Re: Powitanie i kilka drobnych pytan
jeżeli masz wajchę do zapinania przodukoc pisze: I jak sie przod dolacza ta wajha,

Jak się znasz trochę na mechanice i nie boisz się wyzwań to kupiłeś idealne auto
Na drugie pytanie postaram Ci się rozwinąć. Aby rozruszać wajchę reduktora należy:
-wykręcić gałki z mieszkami
- zdemontować plastikową osłonę tunelu( dwa wkręty krzyżakowe w przedniej części i dwa ukryte w schowku-podłokietniku)
-roznitować gumową osłonę która blokuje nam dostęp do skrzyni
- wypiąć bolec mocujacy sterowanie boczne
-odkrecić sterowanie przód tył (klucz 10)WAŻNE!!! zaznaczyć położenie opaski zębatej względem wałka.
-odkręcić obudowę wajchy(cztery śruby na klucz13)
-rozruszać wajchę używająć delikatnie młotka
-przesmarować
-składać pamiętając kolejność
Po skończonej pracy wypić browsa i cieszyć się lekko chodzącą wajchą

-wykręcić gałki z mieszkami
- zdemontować plastikową osłonę tunelu( dwa wkręty krzyżakowe w przedniej części i dwa ukryte w schowku-podłokietniku)
-roznitować gumową osłonę która blokuje nam dostęp do skrzyni
- wypiąć bolec mocujacy sterowanie boczne
-odkrecić sterowanie przód tył (klucz 10)WAŻNE!!! zaznaczyć położenie opaski zębatej względem wałka.
-odkręcić obudowę wajchy(cztery śruby na klucz13)
-rozruszać wajchę używająć delikatnie młotka
-przesmarować
-składać pamiętając kolejność

Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
no ja z Bydgoszczy i okolic jestem..koc pisze:
w Bydzi pracuję, w okolicach mieszkam i turytykę uprawiam

JarekM
Discovery 2 Td5, '1999
GG:1390529

Discovery 2 Td5, '1999

Tego, no bo ja pojechalem do lasu, zeby mu jaka fotke zrobic, no i jak juz bylem w tym lesie, to mysle, wlacze te blokady;) Poszlo, rozruszalo sie, dziala, lawet sie lampka pali. I czasem gasnie po wylaczeniu nawet.Discotheque pisze:Wajhe nie na sile tylko rozebrac mechanizm i po odpieciu recznie zmacac czy wogole dziala.
Nie wiem czy szalenstwo, przestal dzialac na moment, a potem znowu zaczal. Raz. On jest elektryczny, nie na lince? Co mi umrze?:)O ile to nie poluzowany kabelek na alternatorze to szalenstwo obrotomierza wskazuje na rychle problemy.
Dokladnie, cysta, 98, w manualu. Czyli standard. A wlasciwie nie standard, tylko trophy.
To byl taki, rozumie kolega, zart:)Flor pisze:jeżeli masz wajchę do zapinania przoduto może kupiłeś Pajero
![]()
bo z tego co pamiętam to w Disco jest stały napęd na 4 koła
Podziekowal. W tygodniu sie pobawie, fajnie by bylo, zeby chodzilo jak nalezy.Pepek pisze:Jak się znasz trochę [...]
To ja bym chetnie kiedys pojezdzil razem, zobaczyl co tym mozna, czego nie, bo jak pojade sam sprawdzac, to sie skonczy na dachu:)JarekM pisze: no ja z Bydgoszczy i okolic jestem..
W jakis weekend moze?
A tak wogole, to zaczynam podejrzewac, ze kupilem fake land rovera. Wszystko dziala. W zasadzie nie ma zadnych wyciekow, jakiegos tam pocenia sie nie licze. Pod tapicerka bagaznika nie ma rdzy, jakies odrobinki jedynie w okolicy (uwaga!) dziury na wylot po jakis mocowaniu czegos, na budzie w miejscach typowych nie ma zadnych parchow, wykwitow, po prostu nic. Ja nie wiem, albo ten niemiec tylko w sloncu nim jezdzil, albo to jakas japonska podrobka jest.
--
koc
/czysta tedei/
koc
/czysta tedei/
To se kolega nie zartuje, bo tu, prosze kolegi, to powazne towarzystwo ofrołderow jest i my sie na zartach nie znamy.koc pisze:To byl taki, rozumie kolega, zart:)
Zle sprawdzales.koc pisze:Wszystko dziala.
A poza tym to witamy w klubie anonimowych nosicieli landroverozy.

Landrąver Discovęry 200tdi
koc pisze:
To byl taki, rozumie kolega, zart:)Flor pisze:jeżeli masz wajchę do zapinania przoduto może kupiłeś Pajero
![]()
tylko w sloncu nim jezdzil, albo to jakas japonska podrobka jest.
Nie rozumie bo to szofer jest przeprawowy, on nie jest od rozumienia tylko, żeby "ciś do przodu", od rozumienia to on ma pilota

Zresztą rozumić to trza umić

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
- JarekM
-
- Kontaktowanie:
koc pisze:To ja bym chetnie kiedys pojezdzil razem, zobaczyl co tym mozna, czego nie, bo jak pojade sam sprawdzac, to sie skonczy na dachu:)JarekM pisze: no ja z Bydgoszczy i okolic jestem..
W jakis weekend moze?

nie ma sprawy...
Daj znać na PW/GG.
JarekM
Discovery 2 Td5, '1999

Discovery 2 Td5, '1999

Kurna ....darkman pisze:koc pisze:
![]()
tylko w sloncu nim jezdzil, albo to jakas japonska podrobka jest.
Nie rozumie bo to szofer jest przeprawowy, on nie jest od rozumienia tylko, żeby "ciś do przodu", od rozumienia to on ma pilota![]()
Zresztą rozumić to trza umić
Obudziłeś się wreszcie

LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz
Wita Witam KolegęRoch pisze: A poza tym to witamy w klubie anonimowych nosicieli landroverozy.

Kupiłeś dyskotekę fajnie, a czy dobrze zrobiłeś to się okaże

Zaraziłeś się a to jest nieuleczalne

Powodzenia!!!
Ano cze!koc pisze: Pytanie numer jeden: jak zamykam dychacza z pilota, to mi robi tak bip bip klaksonem. Kur**cy mozna dostac, da sie to jakos wylaczyc i nadal posiadac klakson? Uprzedzam, ze zamykac tez bym chcial nadal:)
Fabryczny autoalarm ma taki sygnał, mówiący, że któreś drzwi, albo maska silnika, nie zostały zamknięte.
Wtedy wali klaksonem.
Jeżeli jestes pewien, że wszystko pozamykane, a nadal robi bip-bip - to trzeba sprawdzić wszystkie wyłączniki - świateł w drzwiach i podobny kutasik pod maską. Może się skrzywił, albo jest za nisko i alarm myśli, że nie zamknięte.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
pezet pisze:Ano cze!koc pisze: Pytanie numer jeden: jak zamykam dychacza z pilota, to mi robi tak bip bip klaksonem. Kur**cy mozna dostac, da sie to jakos wylaczyc i nadal posiadac klakson? Uprzedzam, ze zamykac tez bym chcial nadal:)
Fabryczny autoalarm ma taki sygnał, mówiący, że któreś drzwi, albo maska silnika, nie zostały zamknięte.
Wtedy wali klaksonem.
Jeżeli jestes pewien, że wszystko pozamykane, a nadal robi bip-bip - to trzeba sprawdzić wszystkie wyłączniki - świateł w drzwiach i podobny kutasik pod maską. Może się skrzywił, albo jest za nisko i alarm myśli, że nie zamknięte.
Może ma coś z ty spólnego ,ale jak blokował mi imobilajzer miałem podobne bip-bip jak padł całkiem to samo

Jak go wywaliłem kombinerkami z pompy i odpaliłem parcha wszystko wróciło do normy

może miało to coś spólnego z zaprogramowaniem pilota

Bardzo możliwe, ale zanim wypruje całą elektrykę, niech sprawdzi stykiSkinMar pisze:
Może ma coś z ty spólnego ,ale jak blokował mi imobilajzer miałem podobne bip-bip jak padł całkiem to samo![]()
Jak go wywaliłem kombinerkami z pompy i odpaliłem parcha wszystko wróciło do normy![]()
![]()

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Znalazlem, cypideusz od maski byl odkrecony, bo wypadal akurat na wejsciu snorka. Zainstalowalem metoda wklinowywania;) i nie bipa wiecej. W wolnej chwili zainstaluje to jakos po ludzku.pezet pisze:Bardzo możliwe, ale zanim wypruje całą elektrykę, niech sprawdzi stykiSkinMar pisze:
Może ma coś z ty spólnego ,ale jak blokował mi imobilajzer miałem podobne bip-bip jak padł całkiem to samo![]()
Jak go wywaliłem kombinerkami z pompy i odpaliłem parcha wszystko wróciło do normy![]()
![]()
Przy okazji odkrylem, ze nie mam w ogole pozycji z tylu, stara pozycja byla w oryginalnym zderzaku, a w nowym bylo tylko jedno miejsce na lampkie i sa w nim migacze:) Jednakze w prosty sposob da sie przerobic te cudowne albionskie lampy tylne tak, by mialy pozycje i stop w jednym. Ba, da sie nawet tak, by pozycje i stopy byly kazde na osobnej lampce, bo jest jedna wolna nieuzywana, ta, ktora w dwusecie robi za migacz. Ale potrzebne bylyby oprawki do zarowek od tych lamp, mozna gdzies je kupic?
--
koc
/czysta tedei/
koc
/czysta tedei/
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=38275koc pisze: A wogole to jak poznac czy mam 200 czy 300?
Jaaa, pierwsza zasada, nie odpowiadac przed kawa:)LR_Olek pisze:http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=38275koc pisze: A wogole to jak poznac czy mam 200 czy 300?
Pierwszy akapit to byla prowokacja. Dowod na to, ze nie jestem gosciem znikad, co sobie pierwszy raz na foruma wlaz i bedzie teraz standardowe pytania walil. Widze jednak, ze mam zbyt pokretny tok myslenia:)
Zdrowia
--
koc
/czysta tedei/
koc
/czysta tedei/
- Discotheque
-
Jeden kabelek zacisk W w alternatorze wpiety w jedna z diod prostowniczych mostka. A okresowe ochujanie o ile nie jest spowodowane luznym kabelkiem (90% przypadkow) - oznacza ze moga sie szczotki konczyc albo slizg.koc pisze:Nie wiem czy szalenstwo, przestal dzialac na moment, a potem znowu zaczal. Raz. On jest elektryczny, nie na lince? Co mi umrze?:)Discotheque pisze: O ile to nie poluzowany kabelek na alternatorze to szalenstwo obrotomierza wskazuje na rychle problemy.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
no nie moge...koc pisze: I czy mozna na opale latac, czy sie cos psuje?

Olek ty sie zgrywasz czy tak na serioLR_Olek pisze:no nie moge...koc pisze: I czy mozna na opale latac, czy sie cos psuje?

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..