Czy Discovery może ...
Moderator: Jerry
Czy Discovery może ...
... być samochodem na co dzień, do tzw. jazdy w mieście ?
Pytam was, doświadczonych użytkowników i właścicieli.
Wiem że jest to forum właścicieli samochodów przeznaczonych do terenu, ale kogo innego mam zapytać ?
Chodzi mi w zasadzie jedynie o koszty utrzymania tego samochodu. Pomijamy sprawę spalania, gabarytów itp. Pytam jedynie o niezawodność i koszty utrzymania. Dodam że nie jestem mechanikiem i wszelkie naprawy musiał bym wykonywać w warsztacie. Chodzi mi o koszty utrzymania modelu 5 - 7 letniego z silnikiem benzynowym (znam poziom spalania) i automatem.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
PS
Wiem też że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza, przyjmijmy więc że rozważamy tzw. średnią, dobrze utrzymanego, niezajeżdżonego modelu.
Pytam was, doświadczonych użytkowników i właścicieli.
Wiem że jest to forum właścicieli samochodów przeznaczonych do terenu, ale kogo innego mam zapytać ?
Chodzi mi w zasadzie jedynie o koszty utrzymania tego samochodu. Pomijamy sprawę spalania, gabarytów itp. Pytam jedynie o niezawodność i koszty utrzymania. Dodam że nie jestem mechanikiem i wszelkie naprawy musiał bym wykonywać w warsztacie. Chodzi mi o koszty utrzymania modelu 5 - 7 letniego z silnikiem benzynowym (znam poziom spalania) i automatem.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
PS
Wiem też że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza, przyjmijmy więc że rozważamy tzw. średnią, dobrze utrzymanego, niezajeżdżonego modelu.
Re: Czy Discovery może ...
No to kto pierwszy
Może
Bardzo dobrze kombinuje ... nie ma jak trochę wazeliny

...
już gdzieś na forum było, że pozwolę sobie jednego z kolegów zacytować ... legendarna niezawodność Legendy

Kolega @Gerard pierwszy i od razu z radą o dżipie ... tak od razu pozwólmy się rozwinąć wątkowi ...

filip71 pisze:... być samochodem na co dzień, do tzw. jazdy w mieście ?
Może
filip71 pisze:Pytam was, doświadczonych użytkowników i właścicieli.
Bardzo dobrze kombinuje ... nie ma jak trochę wazeliny

filip71 pisze:Chodzi mi w zasadzie jedynie o koszty utrzymania tego samochodu.
...
filip71 pisze:Pomijamy sprawę spalania, gabarytów itp. Pytam jedynie o niezawodność i koszty utrzymania.
już gdzieś na forum było, że pozwolę sobie jednego z kolegów zacytować ... legendarna niezawodność Legendy
jak większośc tutaj obecnych i jak radzi jeden z kolegów ... jedź do warsztau - no który tak mówi? zagadkafilip71 pisze:Dodam że nie jestem mechanikiem i wszelkie naprawy musiał bym wykonywać w warsztacie.

Kolega @Gerard pierwszy i od razu z radą o dżipie ... tak od razu pozwólmy się rozwinąć wątkowi ...
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]
SALLAAA [jej]
Re: Czy Discovery może ...
Ale jak kupisz - to będzieszfilip71 pisze:... Dodam że nie jestem mechanikiem.

I to niezależnie od tego co kupisz - LR czy jeepa czy innego patrola...
Ale żeby dodać trochę miodu do tej beczki dziegciu powiem, że jak kupisz np. disco II w dobrym stanie, to wygodnie i komfortowo pojeździsz na codzień, a jak Ci terenowa palma (kiedyś) odbije, to można z niego zrobić całkiem przyzwoite auto na wyprawy lub do zabaw w terenie.
Koszty utrzymania (codziennego) są trochę wyższe - więcej palą, droższe ubezpieczenie, natomiast naprawy? Może większe niż golfa czy skody, ale pewnie mniejsze niż wielu innych osobówek. Nic nadzwyczajnego. Drobniejsze zabiegi z przyjemnością wykonuje się samemu, z piwem i Haynesem na kolanach.
Najwięcej kasy w terenówkach zjada osprzęt i gadżety – a tego, jak rozumiem na razie nie planujesz.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Dzisiaj na Discowery Chanel testowano crashtest Disco II i SUV marki Renault. Kierowca Disco... poduszka nie odpaliła, kolana udrzęzły w kosciach udowych... nie przeżył. W SUVie potargało ale żyw.
Może w spotkaniu z plaskatym (jeśli się nie zaliczy wywrotki) pewnie by wyszło zdrowiej.
Może w spotkaniu z plaskatym (jeśli się nie zaliczy wywrotki) pewnie by wyszło zdrowiej.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
zapewne test był tendencyjnysla66 pisze:Dzisiaj na Discowery Chanel testowano crashtest Disco II i SUV marki Renault. Kierowca Disco... poduszka nie odpaliła, kolana udrzęzły w kosciach udowych... nie przeżył. W SUVie potargało ale żyw.

http://pl.youtube.com/watch?v=rIKu1UDoa6s
to jest ten stary test ale SUVa tam nie ma, a zreszta posłuchac opinii o tym , ze to zderzenie samochodów z innych epok
renault wygra z kazdym o 10 lat młodszym
to jest ten stary test ale SUVa tam nie ma, a zreszta posłuchac opinii o tym , ze to zderzenie samochodów z innych epok
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

waszystko zależy od sponsoraTadeuszK pisze:zapewne test był tendencyjnysla66 pisze:Dzisiaj na Discowery Chanel testowano crashtest Disco II i SUV marki Renault. Kierowca Disco... poduszka nie odpaliła, kolana udrzęzły w kosciach udowych... nie przeżył. W SUVie potargało ale żyw.

‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August
Chyba starszymsbb pisze:http://pl.youtube.com/watch?v=rIKu1UDoa6s

Nie zapominaj wszak, że Renault ordynarnie oszukuje w testach zderzeniowych. W normalnych warunkach nie byłyby takie 5-ciogwiazdkowe...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Ryszard Giedrojć
-
Filipie 71. Wbrew pozorom bardzo ważne jest miejsce zamieszkania. Jeśli wszystko będziesz robił w warsztacie, to może się okazać, że nie masz w okolicy mechanika. Zwłaszcza w przypadku auta nowszego, czyli 5-7 lat. Potrzebny jest komputer. W Warszawie możesz przebierać, ale w takiej Bydgoszczy nawet jak zdiagnozujeszw serwisie BMW, to nikt ci nie pomoże. Trzeba jechac do Poznania, Gdańska, Gorzowa lub Warszawy.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70