HDC - pytanie lamerskie !!!

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
borkows

HDC - pytanie lamerskie !!!

Post autor: borkows » wt sie 26, 2008 7:03 am

Jak w temacie HDC czyli w narzeczu anglosaskim występuje jako Hill Descent Control!! Dla nie wtajemniczonych taki przycisk w Disco (ja mam w Disco inni pewnie też mają taki przycisk a Disco nie mają) z samochodzikiem zjeżdżającym z górki.

I teraz moje lamerskie pytanie, bo czytam tego manuala i nie bardzo wiem jak to robi i w jakich sytuacjach, jakich warunkach tego używać, bo że w górach to wiem :D ...

W mądrej książce napisali, że niby jak zjeżdżam sobie z górki, przyhamowuje silnikiem i jak to już przestaje robić to wtedy jeżeli załączone HDC to właśnie co, bo z opisu to tak mało wynika. Bo w oryginale to napisane tak:

Hill descent control in action
During a descent, if engine braking is
insufficient to control the vehicle speed, HDC (if
selected) automatically operates the brakes to
slow the vehicle and maintain a speed relative
to the selected gear and the accelerator pedal
position.

Czyli co tak na prawdę to robi, co oznacza zapis (...) speed relative to the selected gear (...)?
I jeszcze raz zapytam, jak to robi i w jakich warunkach tego używać, żeby nie narobić sobie kłopotów?

Dziękuję Szanownemu Gronu za zrozumienie, cierpliwość i pomoc 8)
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » wt sie 26, 2008 7:15 am

przycisk jest taki madry ze sam steruje hamulcami i zwalnia samochod do predkosci adekwatnej do danego biegu jak juz sobie hamujesz silnikiem i biegi przestaja robic tj. masz za wysokie obroty i slyszysz wycie potepionych :)21
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
borkows

Post autor: borkows » wt sie 26, 2008 7:41 am

gruszkin pisze:przycisk jest taki madry ze sam steruje hamulcami i zwalnia samochod do predkosci adekwatnej do danego biegu jak juz sobie hamujesz silnikiem i biegi przestaja robic tj. masz za wysokie obroty i slyszysz wycie potepionych :)21

Tak mi się też wydawało ale lepiej zapytać niż wymieniać śakiś czujnik czy inny dynks za pińcet tylko dlatego, ze się zachciało cuś wcisnąć :)21

Dzięki!
Disco TD5 '01 +lift [jego]
SALLAAA [jej]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”