Prośba o Pomoc w Odnalezieniu Tematu

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Michał...G

Prośba o Pomoc w Odnalezieniu Tematu

Post autor: Michał...G » śr paź 29, 2008 7:33 pm

Wiem że jest wyszukiwarka, korzystam z niej najczęściej jak sie tylko da, ale mam prośbę, bo był kiedyś bardzo fajny opis demontażu skrzyni biegów aby dostać sie do sprzęgła w discovery, było bardzo fajnie opisane jak zrobić aby nie było po drodze niespodzianek. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi ktos pomógł w szukaniu tego tematu, ponieważ tematów o sprzęgle itp jest dosyć sporo i jak sam będe szukał to do jutra mi to zejdzie :oops: A szukam tego ponieważ dziś stała się chyba ulubiona przypadłość discovery, pedał sprzęgła w podłodze a to chyba wróży: łapa sprzęgła. Dodam że pompa sprzęgła, przewody są ok, a sprzęgło jeszcze delikatnie łapie ale to już tak że starczyło do wjazdu na kanał :cry:
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 8:04 pm przez Michał...G, łącznie zmieniany 1 raz.
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » śr paź 29, 2008 7:38 pm

szukaj w postach Herbu
lub kukaj do landkliniki

ps
łapa, Panie drogi łapa :D
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 8:02 pm przez jpi, łącznie zmieniany 1 raz.
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

ramzes

Post autor: ramzes » śr paź 29, 2008 7:40 pm

trzeba sie cieszyć że terenówki zawsze do warsztatu dojada :)21
u mnie w nissanie też sie skończyło przed wjazdem do serwisu ... :wink:
prawdopodobnie docisk ci sie skończył wraz z łożyskiem a tarcza może by jeszcze troche pojeździ ... :)2 nic strasznego ...
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr paź 29, 2008 8:27 pm

wjchac na kanal, rozbebeszyc plastiki z tunelu, rozbebeszyc belka pod skrzynia, poodkrecac wszystko w kolo, rozwalic waly, przesunac skrzynie do tylu, podeprzec misterna konstrukcja ze stolka i podporek lub uzyc lewarka...
wyjac sprzeglo,wlozyc sprzeglo, postepowac dokladnie w kierunku odwrotnym do demontazu, zjechac z kanalu, zamknac drzwi od warsztatu...

to chyba tyle...

aha, zlozyc plastiki wewnatrz :)21

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » śr paź 29, 2008 8:33 pm

Hmm no prawie że tak samo napisane jak i tam :lol: ale ja już wymiękam około 1h szukania jednego postu mam dosyć, zapytam tutaj dokładnie to co szukam. Czy skrzynia rozdzielcza razem ze skrzynią musi wyjść czy da się rozdzielić, i wyjąć pierw skrzynie rozdzielczą a następnie skrzynie biegów?
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » śr paź 29, 2008 8:44 pm

Michał...G pisze:Hmm no prawie że tak samo napisane jak i tam :lol: ale ja już wymiękam około 1h szukania jednego postu mam dosyć, zapytam tutaj dokładnie to co szukam. Czy skrzynia rozdzielcza razem ze skrzynią musi wyjść czy da się rozdzielić, i wyjąć pierw skrzynie rozdzielczą a następnie skrzynie biegów?
a po co?
:o

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » śr paź 29, 2008 8:46 pm

Aby ławtiej oraz lżej było.
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » śr paź 29, 2008 8:54 pm

Można ale nie ma sensu. Olek dobrze prawi. Wystarczy odsunać cały zestaw i wyciagnąć łapę. A całkiem przy okazji wymienić :tarczę, docisk oraz łożysko :wink:
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
Maximus1313

Kontaktowanie:

Post autor: Maximus1313 » śr paź 29, 2008 8:56 pm

Zrób jak Olek pisze.
Nie musisz całkiem zrzucać skrzyni na dno kanału, odsuń ją trochę od silnika na lewarku.
A jak sie uprzesz to możesz najpierw odkręcić reduktor a potem krzynke...tylko poco ??

Awatar użytkownika
jacekwr

Post autor: jacekwr » śr paź 29, 2008 9:10 pm

Na ten początek kak moje disco było już moje ale jeszcze nie rozjeżdżone, to miałem taki efekt, że sprzęgło b.wcześnie łapało, ledwo co wysprzęglało ("no pewnie ten typ tak ma...". Po przejechaniu xxx km pedał wpada w podłogę, stoję (na podjeździe w parkingu nadziemnym - disco jeszcze przed liftem, kompletnie blokuję ruch) i klnę na czym świat stoi. Po kilku chwilach udaje się wspólnymi siłami całej załogi zepchnąć disco gdzieś na boczek. Wsiadam, zaglądam, dotykam... a pedał w porządku. I łapie normalnie, z wyraźnym przełamaniem, tak jak powinien. Robi po dziś dzień. Cud. :)22 :)21
From all the things I've lost,
I miss my mind the most...

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » śr paź 29, 2008 9:46 pm

Racja będzie zrobione tak jak prawicie, byłem na rozeznaniu i widać że szykuje się wymiana łapy a i pewnie przy okazji cały komplecik się machnie coby nie poprawiać drugi raz. Wielkie dzięki, w moim przypadku było to pod samym garażem, ale cud się nie zdarzył :lol: W sumie temat może iść w kosmos bo po co po raz 100 ma być to samo na forum :lol:
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
marek_z_gor
Kontaktowanie:

Post autor: marek_z_gor » śr paź 29, 2008 9:47 pm

LR_Olek pisze:wjchac na kanal, rozbebeszyc plastiki z tunelu, rozbebeszyc belka pod skrzynia, poodkrecac wszystko w kolo, rozwalic waly, przesunac skrzynie do tylu, podeprzec misterna konstrukcja ze stolka i podporek lub uzyc lewarka...
wyjac sprzeglo,wlozyc sprzeglo, postepowac dokladnie w kierunku odwrotnym do demontazu, zjechac z kanalu, zamknac drzwi od warsztatu...

to chyba tyle...

zapomniałeś zgasić światło
ass, grass, or gas... nobody rides for free

Awatar użytkownika
sys-kom
Kontaktowanie:

Post autor: sys-kom » śr paź 29, 2008 9:52 pm

ale po co komu kanał . w kanał to się można wpakować , bez kanału da się to zrobić
Off Road to choroba przenoszona przez błoto

HERBU BIEDRONKA

Awatar użytkownika
Maximus1313

Kontaktowanie:

Post autor: Maximus1313 » czw paź 30, 2008 7:20 am

marek_z_gor pisze:
LR_Olek pisze:wjchac na kanal, rozbebeszyc plastiki z tunelu, rozbebeszyc belka pod skrzynia, poodkrecac wszystko w kolo, rozwalic waly, przesunac skrzynie do tylu, podeprzec misterna konstrukcja ze stolka i podporek lub uzyc lewarka...

to chyba tyle...

zapomniałeś zgasić światło
A gdzie pisze że czeba zapalać !!!! ????

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pt paź 31, 2008 8:27 am

sys-kom pisze:ale po co komu kanał . w kanał to się można wpakować , bez kanału da się to zrobić
ale to tylko bocian tak robi :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”