modulator ABS
Moderator: Jerry
modulator ABS
witam serdecznie,
jestem szczęśliwym posiadaczem Disco II z 2000 roku od kilku dni, ale niestety z awarią ABSu. świeci się lampka ABS, TC i HB...
kupując to auto w Niemczech dostałem wydruk z serwisu z komputera z błędem Shutle Valve oraz drugą pompę z 2002 roku - modulator ABS do przekładki.
chciałem Was zapytać czy wymiana tego wymaga szczególnej umięjętności czy sposobu. Może mi ktoś pomóc doradzić jak to zrobić - kilka napraw w tym aucie i innym już robiłem, mam trochę narzędzi, ale pompy jeszcze nie wymieniałem.
jestem szczęśliwym posiadaczem Disco II z 2000 roku od kilku dni, ale niestety z awarią ABSu. świeci się lampka ABS, TC i HB...
kupując to auto w Niemczech dostałem wydruk z serwisu z komputera z błędem Shutle Valve oraz drugą pompę z 2002 roku - modulator ABS do przekładki.
chciałem Was zapytać czy wymiana tego wymaga szczególnej umięjętności czy sposobu. Może mi ktoś pomóc doradzić jak to zrobić - kilka napraw w tym aucie i innym już robiłem, mam trochę narzędzi, ale pompy jeszcze nie wymieniałem.
No to jak już kilka napraw przez kilka dni w tym aucie zrobiłeś i nic, to Ci zaraz napiszą gdzie możesz z nim pojechać 

Discovery 300 Tdi
http://www.walbrzych4x4.pl/
http://www.walbrzych4x4.pl/
- nowicjusz127
leniwy jestes ale masz
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... 5&start=75
dokladnie taki sam przypadek opisany
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... 5&start=75
dokladnie taki sam przypadek opisany
- nowicjusz127
kolego bez obrazy nawet nie wiesz co dokladnie chcesz/musisz wymienic.rozumiem ze kazdy chce zaoszczedzic ale w tym wypadku oszczedzasz na wlasnym zdrowiu i zyciu bo z tego co wyczytalem kusi cie wymiana calego bloku ABS co juz jest bledna decyzja.za chwilebedziemy czytali o problemach z odpowietrzeniem hamulcow itd itp.ponadto nie masz pewnosci ze szwab dal ci sprawny abs z dzialajacym shuttle valve.moim zdaniem nie bo sprawny jest warty sporo kaski.wymiana samego zaworu wymaga sprawnych raczek troche doswiadczenia i przekonania ze sie wie co sie robi.ktory z tych elementow posiadasz?przemysl to sobie bo nie dosc ze to niezbyt bezpieczna zabawa to koszta w razie niepowodzenia operacji wzrosna do potegi 3.
To nie musi byc objaw awarii modulatora. Ja raz tak mialem jak modulator byl uszkodzony (zostal wymieniony) ale drugi raz pomogla wymiana plynu hamulcowego. Przyczyn moze byc kilka i ma racje Nowicjusz, ktory namawia Cie na wizyte w serwisie. W sprawie modulatora to mam pytnie do forumowiczow. Czy ktos w POLSCE regenerowal modulator Wabco? W United Kingdom jest to mozliwe i nie kosztuje podobno dramatycznie. Nowicjusz moze cos wiesz?
- nowicjusz127
Slawek ile kosztuje opisywany przez Ciebie kit do naprawy modulatora? Ile zalozenie tego kitu? Czy myslacy mechanik sobie poradzi. No nie Krzysio tylko inzynier Pawel ( biegly angielski i manual) Mam w garazu modulator poprzedni niesprawny z tym bledem shuttle valve. Pare razy sie zastanawialem czy wywalic. Jesli naprawa w dobrej cenie to naprawiony modu moglby byc ozdoba garazunowicjusz127 pisze:Lesiu gosc ma problem z shuttle valve wiec wymiana plynu nie pomoze![]()
regeneracja modulatora jest mozliwa i wskazana jezeli pojawiaja sie problemy z tym wlasnie zaworem.pisalem juz o tym w innym watku link jest powyzej

- nowicjusz127
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
genuin lr, od niedawna w sprzedaży...harakiri pisze:kit do naprawy modulatora?
Kod: Zaznacz cały
SWO500040
ZESTAW NAPRAWCZY ZAWOROW POMPY ABS DISCO II
Cena brutto: 2431,85 zł
#noichuj
- nowicjusz127
łee... taka tanizna, to pewnie jakiś chiński badziewczesław&jarząbek pisze:Kod: Zaznacz cały
SWO500040 ZESTAW NAPRAWCZY ZAWOROW POMPY ABS DISCO II Cena brutto: 2431,85 zł

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...