Disko firmowy
Moderator: Jerry
Disko firmowy
Ma ktoś przerobionego Disco, tak, żeby można bylo odliczać VAT od paliwa?
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"
"I hate asfalt"
Re: Disko firmowy
stala przegroda za siedzeniami od podlogi do sufitu, brak siedzen z tylu...KrzyK pisze:Ma ktoś przerobionego Disco, tak, żeby można bylo odliczać VAT od paliwa?
przeglad na stacji
Re: Disko firmowy
przerabiaj na pickupaKrzyK pisze:Ma ktoś przerobionego Disco, tak, żeby można bylo odliczać VAT od paliwa?

Na bogato, to wiem, co trzeba kupić.
Ale mój smok i tak będzie dalej jeździł w firmie, a nie mogę patrzeć, jak kilka stówek VATu miesięcznie muszę oddać.
Chodzi mi bardziej o konkrety: w którym miejscu najdalej za siedzeniami zrobić przegrodę, bo przepisy jakieś takie niejasne. Czy tam, gdzie zaczyna się górna tylna podłoga nie byłoby za daleko, bo ma być chyba mniej niż połowa przestrzeni pasażerskiej. Wydaje mi się, że przepisy mówią, że całość przestrzeni mierzy się od początku dachu, czyli od górnej krawędzi przedniej szyby, ale słyszałem, że niektórzy kontrolerzy US, mierzą od początku dolnej krawędzi szyby. Ponadto- czy stała przegroda tzn przyspawana, czy może być przykręcana.
Dlatego pytam, czy ktoś już to robił i przeszedł całą procedurę.
A jak będzie bogato, to pewnie, że wezmę defa pickupa double cab
i jeszcze zrobię z niego wyprawówkę.
Ale mój smok i tak będzie dalej jeździł w firmie, a nie mogę patrzeć, jak kilka stówek VATu miesięcznie muszę oddać.
Chodzi mi bardziej o konkrety: w którym miejscu najdalej za siedzeniami zrobić przegrodę, bo przepisy jakieś takie niejasne. Czy tam, gdzie zaczyna się górna tylna podłoga nie byłoby za daleko, bo ma być chyba mniej niż połowa przestrzeni pasażerskiej. Wydaje mi się, że przepisy mówią, że całość przestrzeni mierzy się od początku dachu, czyli od górnej krawędzi przedniej szyby, ale słyszałem, że niektórzy kontrolerzy US, mierzą od początku dolnej krawędzi szyby. Ponadto- czy stała przegroda tzn przyspawana, czy może być przykręcana.
Dlatego pytam, czy ktoś już to robił i przeszedł całą procedurę.
A jak będzie bogato, to pewnie, że wezmę defa pickupa double cab

i jeszcze zrobię z niego wyprawówkę.
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"
"I hate asfalt"
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Trza z 1500 na zakup, potem co rok przegląd i ubezpieczenie - pewnie z 300zł, więc trza se policzyć czy się opłaci przy paliwie do jednego auta..
Edit:
afaik, to można odliczać wate tylko od diesla, a żuk z polonezem (zazwyczaj oraz disco v8 - to benzyna
Edit:
afaik, to można odliczać wate tylko od diesla, a żuk z polonezem (zazwyczaj oraz disco v8 - to benzyna

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
to co piszesz o procentach przestrzeni bagażowej do pasażerskiej to przy dwóch rzędach siedzeń (i faktycznie mierzone od dolnej krawędzi szyby). Jak auto dwuosobowe to krata, badź stała przegroda za siedzeniami (tu już nie ma znaczenia wielkość przestrzeni bagażowej/pasażerskiej.
Ale tak jak przedmówcy: kup inne auto (tylko nie polonez bo podrożały - druga młodość "vatowska
). Renault express i inne takie szajsy do tysiąca kupisz
PS No i co z tego że kilka aut w firmie a jeżdżę starym gratem? Może tak lubię
Ale mam nadzieję, że nikt nie spyta...
Ale tak jak przedmówcy: kup inne auto (tylko nie polonez bo podrożały - druga młodość "vatowska

PS No i co z tego że kilka aut w firmie a jeżdżę starym gratem? Może tak lubię

Tak, do 6-miejsc siedzących w zależności od gabarytów przestrzeni ładunkowej oddzielonej od przestrzeni pasażerskiej i DMC.
I homologacji producenta.
A na koniec interpretacja kontrolera ze skarbówki. Jak się uprze to mu guzik zrobisz, bo inaczej będziesz mieć kontrol do 4-tego pokolenia wstecz.
Kiedyś w firmie miałem górę nadpłaconego VAT-u. Zrobiłem ten błąd i wystąpiłem o zwrot
I homologacji producenta.
A na koniec interpretacja kontrolera ze skarbówki. Jak się uprze to mu guzik zrobisz, bo inaczej będziesz mieć kontrol do 4-tego pokolenia wstecz.
Kiedyś w firmie miałem górę nadpłaconego VAT-u. Zrobiłem ten błąd i wystąpiłem o zwrot

SITH happens...
alez ta felycja bedzie zajebiscie duzo palic!jpi pisze:z disco gie zrobisz a nie odlicznik vatu - liczy sie stosunek przedziału pasażerskiego w stosunku do reszty czy jakoś tak
ogólnie rzecz biorąc niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem felici pickup w dyzlu![]()
![]()
normalnie mega nieekonomiczne auto!
ci czesi zawsze cos spierdziela ;]
Landrąver Discovęry 200tdi