Wymian płynu chłodzącego Disco II Td5 - jak to zrobić?
Moderator: Jerry
Wymian płynu chłodzącego Disco II Td5 - jak to zrobić?
Witam Szanownych Kolegów
Potrzebuję porady jak wymienić płyn chłodzący (a właściwie wodę na płyn) w Disco II z Td5? Nie umiem namierzyć korka spustowego w bloku silnika - chyba jest przysłonięty? Czy prócz tego korka trzeba jeszcze "coś" odkręcić żeby wszystko się wylało? Nie wiem czy konieczne jest jak w niektórych autach wypchnięcie z układu resztek płynu pod ciśnieniem?
Może ktoś ma jakieś konkretne doświadzczenia w tym temacie? Za domysły dziekuję z góry, bo te już sam przerabiałem - hihihihi!
Pozdrowienia Wojtek
Potrzebuję porady jak wymienić płyn chłodzący (a właściwie wodę na płyn) w Disco II z Td5? Nie umiem namierzyć korka spustowego w bloku silnika - chyba jest przysłonięty? Czy prócz tego korka trzeba jeszcze "coś" odkręcić żeby wszystko się wylało? Nie wiem czy konieczne jest jak w niektórych autach wypchnięcie z układu resztek płynu pod ciśnieniem?
Może ktoś ma jakieś konkretne doświadzczenia w tym temacie? Za domysły dziekuję z góry, bo te już sam przerabiałem - hihihihi!
Pozdrowienia Wojtek
Guciu pytanie jest o D2 TD5.gucio1234 pisze:W Disco 1 nie ma korka spustowego. Odczepia sie waz gumowy na dole przy chlodnicy.
Wojtek zobacz ten wątek:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... t=#1362381
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Odpuściłem wodę z układu przez ten magiczny koreczek u dołu, ale wylało się tylko niecałe 7-8 litrów. Nawet pompką wydmuchałem, ale wydaje mi sie że zostało jeszcze "gdzieś, bo wlałem nowy niebieski płyn, który zmętniał - tak jakby zmieszał się z pozostałością. Czy ktoś wie ile ma być tego płynu chłodzącego w TD5?
- nowicjusz127
A jak myślisz, dlaczego napisali żeby przepłukać układ wodą pod niskim ciśnieniem ? Żeby ci właśnie nie zmętniałwojtekws pisze:Odpuściłem wodę z układu przez ten magiczny koreczek u dołu, ale wylało się tylko niecałe 7-8 litrów. Nawet pompką wydmuchałem, ale wydaje mi sie że zostało jeszcze "gdzieś, bo wlałem nowy niebieski płyn, który zmętniał - tak jakby zmieszał się z pozostałością. Czy ktoś wie ile ma być tego płynu chłodzącego w TD5?

jak wymienić całość 100% płynu chłodzącego
powracam do pytania wojtekws:
jak wymienić całość płynu?
przy wymianie opisanej w serwisówce mozna uzupełnić 7.5 ltr z 13 litrów!!!
w takim przypadku będę miał 50% borygo 50% halvoline XLC
gdyby operację powtórzyć to będę miał
75% XLC i 25% borygo...
kolejny raz i
87.5% XLC i 12.5% borygo
kolejny raz i
94% XLC i 6% borygo...
do tej pory użyłem -> (4* 7.5)/2 koncentrat 1/1 -> 15 litrów XLC po 16 PLN/ltr to jest 240 PLN!!
a tam ciągle 6 % BORYGA
jak wymienić całość płynu?
przy wymianie opisanej w serwisówce mozna uzupełnić 7.5 ltr z 13 litrów!!!
w takim przypadku będę miał 50% borygo 50% halvoline XLC
gdyby operację powtórzyć to będę miał
75% XLC i 25% borygo...
kolejny raz i
87.5% XLC i 12.5% borygo
kolejny raz i
94% XLC i 6% borygo...
do tej pory użyłem -> (4* 7.5)/2 koncentrat 1/1 -> 15 litrów XLC po 16 PLN/ltr to jest 240 PLN!!
a tam ciągle 6 % BORYGA